ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αμεση λαϊκή κινητοποίηση απέναντι στο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο

Διαδηλώσεις απάντησης στις «διαμαρτυρίες» που ενορχήστρωσαν αντεπαναστατικές ομάδες με τη στήριξη των ΗΠΑ

... και στο Σαντιάγο ντε Κούβα
... και στο Σαντιάγο ντε Κούβα
Με άμεση κινητοποίηση και λαϊκές διαδηλώσεις υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις του νησιού, μετά από κάλεσμα του ΚΚ Κούβας, δόθηκε απάντηση στο εξελισσόμενο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και στον λαό της, το οποίο εκδηλώθηκε την ίδια μέρα με την πρόκληση αντιδραστικών διαδηλώσεων με συνθήματα αντικομμουνιστικά και για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Εκμεταλλευόμενες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που προκαλούν ο απάνθρωπος οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ και οι ασφυκτικές πρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, και τις οποίες διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση Μπάιντεν σε συνθήκες πανδημίας, διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες μέσα στην Κούβα, σε άμεση σύνδεση με κεντρικά επιτελεία των ΗΠΑ και με την αντικουβανική μαφία με έδρα το Μαϊάμι, προετοίμαζαν εδώ και καιρό την οργάνωση «λαϊκών διαμαρτυριών».

Καμουφλαρισμένες πίσω από προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, που έχουν ενταθεί από τα τέλη Ιούνη ως αποτέλεσμα ακριβώς των πολύμορφων συνεπειών του βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, αλλά και πίσω από την τρέχουσα έξαρση της πανδημίας (για τα δεδομένα της Κούβας, η οποία με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά συνολικά περίπου 1.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας), οι εν λόγω αντεπαναστατικές ομάδες οργάνωσαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καμπάνιες με συνθήματα όπως «SOS Cuba» και «SOS Matanzas» (η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού) και απευθύνουν καλέσματα για «ανθρωπιστική επέμβαση» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο προβοκατόρικο σχέδιο στην Αβάνα...

Copyright 2021 The Associated

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο προβοκατόρικο σχέδιο στην Αβάνα...
Ξεκινώντας με ένα τέτοιο «περιτύλιγμα», την Κυριακή ενορχήστρωσαν στην Αβάνα και σε ορισμένες άλλες πόλεις διαδηλώσεις με αντεπαναστατικά συνθήματα, του τύπου «Κάτω η δικτατορία», οι οποίες προκειμένου να εντείνουν την προβοκάτσια κατέληξαν σε πολλές περιπτώσεις σε επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας, σε βανδαλισμούς και πλιάτσικο σε καταστήματα.

«Οι δρόμοι ανήκουν στους επαναστάτες και όχι στους μισθοφόρους»

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚ Κούβας, με τον Α' Γραμματέα της ΚΕ και Πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ να απευθύνει με διάγγελμά του κάλεσμα «σε όλους τους επαναστάτες της χώρας μας, σε όλους τους κομμουνιστές, να βγουν στους δρόμους σε κάθε μέρος όπου πραγματοποιούνται τέτοιες προβοκάτσιες σήμερα, από τώρα και όλες αυτές τις μέρες (...) Δεν θα παραδώσουμε την κυριαρχία μας, ούτε την ανεξαρτησία του λαού, ούτε την ελευθερία αυτού του έθνους».

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα, μέλη του ΚΚ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, εργαζόμενοι και λαϊκές δυνάμεις, διαδήλωσαν στην Αβάνα και σε όλο το νησί με συνθήματα υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης, με σημαίες της Κούβας και της 26ης Ιούλη, φωνάζοντας «Οι δρόμοι ανήκουν στους επαναστάτες και όχι στους μισθοφόρους».

Ο ίδιος ο Μ. Ντίας - Κανέλ, μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚ Κούβας, μετέβη στον δήμο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, στην επαρχία Αρτεμίσα (26 χλμ. από την Αβάνα), όπου οργανώθηκε η πρώτη από τις «λαϊκές διαμαρτυρίες» από τις αντεπαναστατικές ομάδες. Εκεί συνομίλησε με κατοίκους, διαχωρίζοντας όπως είπε τον κόσμο που βιώνει τις δυσκολίες και ζητά απαντήσεις, από τις ομάδες που εκμεταλλεύονται αυτές τις δυσκολίες για να χειραγωγήσουν.

Οπως επεσήμανε και στο διάγγελμά του, οι ενορχηστρωτές αυτών των προβοκατόρικων δράσεων, που επικαλούνται λαϊκά προβλήματα, «έχουν για πρότυπο την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, των ιατρικών υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης». Αναφερόμενος στον ρόλο των ΗΠΑ και στις επιθέσεις τους ενάντια στην Κούβα, πρόσθεσε: «Τους ενοχλεί πολύ εδώ και 60 χρόνια το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης», γι' αυτό και «έχουν επιβάλει έναν αποκλεισμό άδικο, εγκληματικό, απάνθρωπο, που γίνεται ακόμα χειρότερος σε συνθήκες πανδημίας».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με στελέχη του Κόμματος και της κυβέρνησης, δίνοντας απάντηση σε αντιδραστικά επιτελεία που ισχυρίζονται ότι το ΚΚ Κούβας κάλεσε στους δρόμους «τον λαό απέναντι στον λαό», ο Μ. Ντίας - Κανέλ ανέφερε: «Εμείς καλέσαμε τον λαό να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, την Επανάστασή του».

Υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρθηκαν επίσης εκτενώς στις μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν βλάβες στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προκαλέσει διακοπές από τις 21 Ιούνη, κόντρα στα μεγάλα εμπόδια που θέτει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ σε πρόσβαση σε τεχνολογία και πιστώσεις για επισκευές, σε καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή κ.ο.κ.

Εκτενής αναφορά έγινε ακόμα στις οργανωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων με τη μετατροπή ξενοδοχείων σε νοσοκομεία, αλλά και με τις κινήσεις επιτάχυνσης του εμβολιασμού, με τα πέντε εμβόλια που κατάφερε να αναπτύξει η ίδια η Κούβα, κόντρα στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε για κατεπείγουσα χρήση το κουβανέζικο εμβόλιο «Abdala», το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε, παρασκευάζεται και θα χρησιμοποιηθεί σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την κρατική φαρμακευτική «BioCubaFarma», το «Abdala» κατέγραψε αποτελεσματικότητα 92,28%.

Παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ υπέρ του προβοκατόρικου σχεδίου

Σπεύδοντας άμεσα να «αξιοποιήσει» το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χτες ότι «οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στον λαό της Κούβας και στο αίτημά του για ελευθερία και απαλλαγή από την τραγική λαβή της πανδημίας και τις δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που υπέστη από το αυταρχικό καθεστώς».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του διατηρεί εν μέσω πανδημίας τον βάρβαρο αποκλεισμό και όλες τις πρόσθετες εγκληματικές κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, ο Μπάιντεν αναφέρει προκλητικά ότι «οι ΗΠΑ καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, και όχι να πλουτίζει το ίδιο»...

Από κοντά, η αντικουβανική μαφία που δρα στις ΗΠΑ οργάνωσε αντίστοιχη αντικομμουνιστική διαδήλωση στο Μαϊάμι, με τον δήμαρχο Φρ. Σουάρες να καλεί τις ΗΠΑ «να αναλάβουν δράση», ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η στρατιωτική αστυνομία της Κούβας πυροβολεί άοπλους διαδηλωτές...

Στον «χορό» των παρεμβάσεων προστέθηκε και η ΕΕ, με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ να εμφανίζεται ως υπερασπιστής του «δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης του κουβανικού λαού» και να καλεί την κουβανική κυβέρνηση «να ακούσει αυτές τις διαμαρτυρίες δυσαρέσκειας»...

Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, όπως και άλλες καταστροφικές ενέργειες που θα ενθάρρυναν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο νησί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στην Κούβα! Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια μεγεθύνουν και υπερπροβάλλουν αυτές τις δραστηριότητες μέσω του τεράστιου προπαγανδιστικού τους μηχανισμού. Δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική «ανθρωπιστική επέμβαση» στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!

Η τεράστια υποκρισία και η προβοκάτσια των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι ελλείψεις στην Κούβα οφείλονται στα 60 χρόνια του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, στα 242 πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα και που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Εχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα που πρόβαλλαν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 κ.ά., πως η εκλογή Μπάιντεν τάχα θα σήμαινε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προβοκατόρικες ενέργειες των ιμπεριαλιστών, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού και την εξουσία του. Καταδικάζει κάθε σενάριο για οποιουδήποτε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το πρόσχημα έχουν γίνει τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη κ.α.

Είναι μεγάλη υποκρισία να μιλάνε για τα δημοκρατικά δικαιώματα αυτοί που καθημερινά τα κουρελιάζουν στις χώρες τους!

Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του με τον κουβανικό λαό, την κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Οι κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, ο αγώνας του κουβανικού λαού, η διεθνιστική δράση της Κούβας, εμπνέουν πολλές χιλιάδες ακόμα συμπατριώτες μας, που στέκονται αλληλέγγυα και αποφασιστικά στο πλευρό της Κούβας. Η Κούβα, παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, μπόρεσε στις συνθήκες της πανδημίας να φτιάξει 5 εμβόλια, να διοργανώσει διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς!

Σήμερα η Κούβα δεν είναι μόνη της!

Οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Η Κούβα θα νικήσει!

Αφαίρεση της ιδιότητας του πολιτικού κόμματος από το Γερμανικό ΚΚ

Καταγγελία από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής της Γερμανίας, ενόψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα τον Σεπτέμβρη, δεν επιτρέπεται στο Γερμανικό ΚΚ η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, ενώ επίσης του αφαιρείται η ιδιότητα του πολιτικού κόμματος.

Ως πρόφαση για την ενέργεια αυτή αναφέρεται η δήθεν καθυστερημένη υποβολή εγγράφων.

Το γεγονός καταγγέλλει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη απόρριψη από τις γερμανικές αρχές της αίτησης του Γερμανικού ΚΚ να συμμετέχει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς και την αφαίρεση της ιδιότητάς του ως πολιτικού κόμματος. Η επιχείρηση αυτή απαγόρευσης του ΓΚΚ, πίσω από την επίκληση γραφειοκρατικών προσχημάτων, αποκαλύπτει τον σχεδιασμό του γερμανικού αστικού κράτους να βάλει εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών και στην εργατική - λαϊκή πάλη, την περίοδο που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση και επιταχύνονται τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τα αντικομμουνιστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις επιστρατεύτηκαν στη Γερμανία και στο παρελθόν και συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις. Οι Γερμανοί κομμουνιστές δεν είναι μόνοι τους, η στήριξη του αγώνα τους θα γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος, των κομμουνιστών σε όλες τις χώρες.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους συντρόφους του Γερμανικού ΚΚ και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης αντικομμουνιστικής απόφασης, έτσι ώστε το ΓΚΚ να αναπτύσσει ανεμπόδιστα ως πολιτικό κόμμα τη δράση του και να συμμετάσχει στις εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ