ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οργανώνουν την πάλη ενάντια στη νέα επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα

Συσκέψεις στην Αθήνα τη Δευτέρα 12 Ιούλη και στη Θεσσαλονίκη αύριο Τετάρτη

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, τα συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Με δύο συσκέψεις, αύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και τη Δευτέρα 12 Ιούλη στην Αθήνα, κλιμακώνουν την οργάνωση της πάλης και της πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το αντεργατικό - αντιλαϊκό περιεχόμενο των νόμων που προωθούνται. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη της Αθήνας, που θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, καλούν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών. Στη βάση των συμπερασμάτων των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, θα σχεδιαστεί η εργατική απάντηση στη λαίλαπα που σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές, ειδικά για τη νέα γενιά.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Ομοσπονδίες στο κάλεσμά τους, «οι εργαζόμενοι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα έδωσαν μια σημαντική μάχη τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, που καταργεί εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν δε ότι η συζήτηση της πείρας και των συμπερασμάτων σε κάθε συνδικάτο και χώρο δουλειάς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Οσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις «φέρνει νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετατρέπεται σε "ατομική υπόθεση" και προϊόν "τζόγου"», καταγγέλλουν οι Ομοσπονδίες.

«Τα συνδικάτα, με την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος και των ελπιδοφόρων αγώνων που οργάνωσαν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πρέπει και τώρα να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Να οργανώσουν την πάλη ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη από τα εργατικά σωματεία πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών στη Νέα Παραλία. Τη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία: Οικοδόμων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Επισιτισμού - Τουρισμού και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Σε συμμετοχή στη σύσκεψη καλεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, που παράλληλα προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., με θέμα τον απολογισμό δράσης και το νέο νομοσχέδιο.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σε ανακοίνωσή του για το Ασφαλιστικό τονίζει μεταξύ άλλων: «Η αντιλαϊκή επίθεση σε όλες τις πτυχές τις ζωής μας δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει ψευδαισθήσεις ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν χωρίς να πάρουμε στα ίδια μας τα χέρια την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας, χωρίς να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών των δικών μας και των οικογενειών μας». Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνει στους εργαζόμενους και στα σωματεία κάλεσμα αγώνα, τονίζοντας: «Να μη μείνει κανένας χώρος όπου δεν θα φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα των συνδικάτων, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές σε μεγάλες επιχειρήσεις, πυρήνες, εστίες αντίστασης και διεκδίκησης για όλα αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη».

ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζει τους εκβιασμούς η κυβέρνηση για να πετάξει τους εργαζόμενους στον δρόμο

Κάλεσμα συνέχισης της πάλης από το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου και συνέχιση του 19μηνου δίκαιου αγώνα απευθύνει το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους παράλληλα να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα και στις παγίδες της κυβέρνησης.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον», έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή του πολύμηνου αγώνα και μία μέρα μετά τη νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου για μία ακόμα φορά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επανέλαβαν τα εκβιαστικά διλήμματα, ζητώντας από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στις απολύσεις τους και να αποδεχτούν τα ψίχουλα του «κοινωνικού πακέτου» - διαβατηρίου ανεργίας.

Πρόκειται για επανάληψη της γνωστής «παγίδας» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και την οποία οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να δώσει τη δυνατότητα στους μηχανισμούς της μέσα και έξω από το εργοστάσιο να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση στους εργαζόμενους, να διασπάσουν την ενότητά τους, να διαμορφωθεί το κλίμα για να προωθηθούν οι σχεδιασμοί της και να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκλεγμένοι στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» πριν τη διεξαγωγή της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, τονίζουν: «Απομονώστε αυτούς που λένε ότι "περιμένουμε να δούμε τι θα μας πουν" (μας έχουν πει), αλλά και αυτούς που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε "παλιούς" και "νέους", σε "μόνιμους" και "σε εργολαβίες". Απομονώστε και αυτούς που μέχρι χτες "πουλούσαν" τις γνωριμίες που είχαν στην κυβέρνηση, ότι τάχα "θα μας ανοίξουν την πόρτα και θα λύσουν τα προβλήματα", αλλά και αυτούς που "αποσπάστηκαν", όμως λένε τα ίδια, παίζουν τον ίδιο ρόλο. Και οι δύο πόλοι της ίδιας "μπαταρίας" είναι. Αν ήταν οι "γνωριμίες" να μας λύσουν τα προβλήματα της πολιτικής που στηρίζουν, τότε δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Ολοι γνωστοί είμαστε μεταξύ μας, αλλά τα προβλήματα οξύνονται».

Επισημαίνοντας παράλληλα τα όσα έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον 19μηνο αγώνα τους, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» τονίζει ότι μόνο «ο ενωτικός, ανυποχώρητος, μαζικός αγώνας είναι εγγύηση. Τώρα πρέπει να είμαστε ενωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας». Προσθέτει: «Η αναμονή γύρω από το "τι θα μας πει το υπουργείο Εργασίας", ηθελημένα ή μη, είναι υπονόμευση του αγώνα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πρέπει όλοι σας να ενημερωθείτε καλά για το τι σημαίνουν πρακτικά αυτά που μας έχουν πει μέχρι σήμερα».

Και καταλήγει: «Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τα δικαιώματά μας, όλες τις θέσεις εργασίας, αρκεί να αγωνιστούμε μέχρι το τέλος. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση».

  • Στην ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ εκφράζει επίσης τη θλίψη του και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου Πέτρου Σταματάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 3 Ιούλη περιμένοντας το λεωφορείο που θα μετέφερε τους εργαζόμενους για την απογευματινή βάρδια στο εργοστάσιο. Τονίζει ότι «η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του συναδέλφου μας. Η απόγνωση που συνειδητά σκορπά δημιουργεί εργασιακό στρες, παράγοντας που ακόμα και τα αστικά δικαστήρια αναγνωρίζουν τον αιφνίδιο θάνατο ως εργατικό ατύχημα».
ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ
Με την επιτήρηση των στελεχών της εργοδοσίας ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο

Τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών κάτω από την «επίβλεψη» του διευθυντή ξενοδοχειακής μονάδας καταγγέλλει η ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί οι εκλογές του Σωματείου έγιναν εντός του ξενοδοχείου «Rodos Village» του ομίλου Μήτση, με τους προϊσταμένους των τμημάτων να έχουν «εφοδιάσει» τους εργαζόμενους με ψηφοδέλτια της παράταξης του απερχόμενου προέδρου και να τους «συνοδεύουν» μέχρι την κάλπη για να ψηφίσουν!

Στον χώρο μάλιστα «βρισκόταν ο ίδιος ο διευθυντής του ξενοδοχείου, ο οποίος έλεγε ότι ήρθε να επιβλέψει τη διαδικασία!». Χρειάστηκε η παρέμβαση της ΔΑΣ προκειμένου ο διευθυντής να αποχωρήσει, αφού σημαντικός αριθμός εργαζομένων είχε ήδη ψηφίσει κάτω από τις παραπάνω συνθήκες, οι οποίες έγιναν ανεκτές από την εφορευτική επιτροπή.

Οσον αφορά την καταγγελία της ΔΑΣ για το γεγονός ότι στο μητρώο του Σωματείου συμπεριλαμβάνεται ως ...μέλος του ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η απερχόμενη πλειοψηφία απαντά ότι εγγράφηκε το 2016 στο Σωματείο ως ...λογιστής. Μόνο που, όπως υπενθυμίζει η ΔΑΣ, ο συγκεκριμένος «είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων από το 2011», ενώ το 2017 «συνυπέγραψε τη Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων» ως γραμματέας της Ενωσης. Η ουσία είναι ότι όταν φτάνουν στο σημείο να έχουν γράψει μέλος του Σωματείου τον πρόεδρο των ξενοδόχων, καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται σε αυτό το μητρώο και πώς γίνονται οι εκλογές του Σωματείου. Την ίδια στιγμή που έχουν γραμμένο τον πρόεδρο των ξενοδόχων, κάνουν ό,τι μπορούν για να βάζουν εμπόδια στο να γραφτούν εργαζόμενοι αν δεν πηγαίνουν με τα νερά τους!

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τα σωματεία, να γίνει πιο μαχητικό το εργατικό κίνημα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με τις δυνάμεις που στέκονται δίπλα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», τονίζει η ΔΑΣ. Καλεί τους εργαζόμενους «να εμπιστευτούν όσους έδωσαν και δίνουν μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο πρόσφατα, για την εξασφάλιση εισοδήματος και δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό γενικότερα», να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της και τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

ΒΟΛΟΣ
Σύσκεψη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας θα πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο κέντρο «Αύρα», με θέμα «Εργασιακά δικαιώματα - Ασφαλιστικό - Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ