ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» από σωματεία και συλλόγους

Μεγάλη κινητοποίηση έξω από το «Xanthi TechLab», μία από τις «αμερικανικές γωνιές» της πρεσβείας των ΗΠΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα με σκοπό την παρέμβαση στη νεολαία

Από την κινητοποίηση στην Ξάνθη
Από την κινητοποίηση στην Ξάνθη
Αγωνιστική «υποδοχή» επεφύλαξαν σωματεία της Ξάνθης και της Καβάλας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτοάκη και την κουστωδία του, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους περιοδείας σε Δράμα και Ξάνθη. Επίκεντρο της κινητοποίησης ήταν το «Xanthi TechLab», μία από τις «αμερικανικές γωνιές» της πρεσβείας των ΗΠΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα με σκοπό την παρέμβαση στη νεολαία, το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός.

Στο κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Ξάνθης, όπως και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Τα μέλη των σωματείων, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ξεσηκωμός ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, φθηνή Ενέργεια για όλο τον λαό», πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από τον συγκεκριμένο χώρο. Εκεί, μέλη του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης ανέδειξαν τον χαρακτήρα του «εργαλείου δημόσιας διπλωματίας» που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, το οποίο έχει αναλάβει το ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη νεολαία με τη στήριξη της δημοτικής αρχής Ξάνθης, της διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που η χώρα και ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης μετατρέπονται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, πραγματοποιώντας «πρόβες πολέμου» με τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού, όπως οι ασκήσεις «Europe Defender 2021» και «Κένταυρος» στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Επίσης τονίστηκε πως τα έργα για το πέρασμα του φυσικού αερίου από την Ξάνθη και τις άλλες πόλεις της περιοχής δεν θα λύσουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των φοιτητών για φθηνή θέρμανση, καθώς η Ενέργεια θα παραμείνει πανάκριβο εμπόρευμα, με την πρόσβαση για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να είναι περιορισμένη.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στον δρόμο, φέρανε νέο νόμο - λαιμητόμο» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», η οποία κατέληξε έξω από τον χώρο της εκδήλωσης της ΔΕΔΑ. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκεί, δίνοντας συνέχεια στην πολύμηνη μάχη ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την εργολαβοποίηση που προωθεί η εργοδοσία, και επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό.

Ευκαιρία για διαφήμιση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε εργαστήριο Αστρονομίας σε Γυμνάσιο στο ορεινό χωριό Νικηφόρος της Δράμας, όπου και βρήκε ευκαιρία να διαφημίσει τη νέα αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, με ισχυρισμούς όπως ότι «θέλει ακριβώς να δώσει περισσότερες δυνατότητες» στους διευθυντές και στους καθηγητές, για να μπορούν δήθεν «να ξεφύγουν από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου του υπουργείου και να καινοτομήσουν», ενώ στην πράξη προωθεί την παραπέρα μορφωτική υποβάθμιση και την ένταση των φραγμών, στήνοντας παράλληλα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου των εκπαιδευτικών, για να τους αναγκάσει να εφαρμόσουν και να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε μονάδα παραγωγής αιγοπροβάτων στους πρόποδες του Παγγαίου, σε άλλη μια κυβερνητική μίνι - φιέστα, την ώρα που μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούνται στον αφανισμό, αναμένοντας τα ψίχουλα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές, και συνθλίβονται από τους ευρωενωσιακούς κανονισμούς και την πολιτική του κεφαλαίου.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου σε Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή. Μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχει «σαφής επενδυτικός σχεδιασμός» στις επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου, επιμένοντας ότι θα φέρει «φτηνότερη Ενέργεια», την ώρα που όλα δείχνουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα και εντονότερη ενεργειακή φτώχεια. Η ουσία του σχεδιασμού τους είναι το «αναπτυξιακό πρόσημο», όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνδύασε τα παραπάνω με τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα και την ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB, που όπως είπε καθιστούν την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη «ενεργειακό κόμβο με αυξημένη γεωπολιτική αξία».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
Ερωτήματα με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη

Με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, η Κωνσταντίνα Κούνεβα διατυπώνει ερωτήματα:

«Είναι πολύ οδυνηρό να συνειδητοποιούμε κάθε φορά που γίνεται επίθεση με βιτριόλι ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να απαγορευτεί ή έστω να περιορισθεί η δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης του θειικού οξέος στην αγορά.

Τόσα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιθέσεις γίνονται ξανά και ξανά. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι το βιτριόλι είναι χημικό όπλο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσής του στο ευρύ κοινό;

Το θειικό οξύ - βιτριόλι - είναι μία από τις ουσίες των οποίων η κυκλοφορία και αγορά/προμήθεια ελέγχεται εδώ και χρόνια αυστηρά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός REACH. Επιπλέον, εκτός από τον Κανονισμό REACH, η ΕΕ έχει επίσης υιοθετήσει τον Κανονισμό 2019/1148, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2021 και προβλέπει την απαγόρευση της απόκτησης, κατοχής ή χρήσης πυκνού θειικού οξέος από το ευρύ κοινό, εκτός και αν οι δημόσιες αρχές έχουν χορηγήσει σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό δεν θα είναι πλέον δυνατή η απόκτηση θειικού οξέος και άλλων προδρόμων ουσιών εκρηκτικών υλών απλά και μόνο με την καταχώριση της συναλλαγής.

Ο νέος κανονισμός μειώνει τη διαθεσιμότητα πυκνού θειικού οξέος και άλλων προδρόμων ουσιών εκρηκτικών υλών στο ευρύ κοινό. Επιτρέπεται να πωλείται θειικό οξύ σε μέλη του ευρέος κοινού μόνο έως το ανώτατο όριο του 15% κατά βάρος. Τα κράτη - μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν καθεστώς αδειοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, κατόπιν προσεκτικής εκτίμησης, μέλη του ευρέος κοινού θα μπορούσαν να λάβουν άδεια αγοράς, εισαγωγής, κατοχής ή χρήσης θειικού οξέος με ανώτατο όριο το 40% κατά βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με βιτριόλι είναι:

-- Γιατί πωλείται διαδικτυακά το θειικό οξύ - βιτριόλι - αφού απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

-- Είχε άδεια αγοράς ο ιερέας που προμηθεύτηκε το υγρό;

-- Αν διαπιστωθεί πως το υγρό που χρησιμοποιήθηκε ήταν περιεκτικότητας άνω των προβλεπόμενων ορίων, πώς το διέθεσε διαδικτυακά η επιχείρηση σε άτομο που δεν έχει συναφή επαγγελματική δραστηριότητα;

-- Δεδομένων των συχνών τελευταίων επιθέσεων με βιτριόλι, εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

-- Στις περιπτώσεις επιθέσεων με καυστικά υγρά, όπως το θειικό οξύ, τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με πολυέξοδες και συνεχείς επεμβάσεις αλλά και θεραπείες των οποίων τα έξοδα δεν καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς. Δεν θα πρέπει να αλλάξει η σχετική πρόνοια και εκτός από τα έξοδα αποκατάστασης να καλύπτονται και θεραπείες καθώς και η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων και των συγγενών τους;».

Συνελήφθη ο ναζί εγκληματίας Χρ. Παππάς

Μετά από 9 μήνες από όταν είχε εξαφανιστεί, συνελήφθη χτες το βράδυ ο φυγόδικος ναζί εγκληματίας Χρήστος Παππάς, Νο 2 στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη του υπαρχηγού της ΧΑ έγινε σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, δηλαδή ο Παππάς βρισκόταν «κάτω από τη μύτη» της αστυνομίας, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό, χωρίς να αποκλείεται να μπαινόβγαινε στη χώρα. Μάλιστα οι ελληνικές αρχές ανακοίνωναν ότι τον έψαχναν σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ενώ στις 20/1 είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και είχε κινητοποιηθεί και η Ιντερπόλ.

Με βάση τα όσα λέγονται από την αστυνομία, η σύλληψή του έγινε μετά από έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και κρατείται.

Η εξαφάνιση του 60χρονου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε γίνει στις 22/10/2020, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κάτω από τη μεγάλη λαϊκή κατακραυγή. Μετά αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του, την 1/10, στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδωσε το «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Ο Παππάς αποφάσισε να μην εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, λέγοντας μέσω του δικηγόρου του «ότι η καταδίκη του είναι άδικη και ότι έπρεπε να του δοθεί αναστολή μέχρι τον δεύτερο βαθμό».

Ο συγκεκριμένος εγκληματίας ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και αδελφικός φίλος του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου. Μετά τη δολοφονία Φύσσα, βρέθηκε στο σπίτι του ένα οργανόγραμμα που ταυτίζεται με το κρυφό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο οι χρυσαυγίτες απέκρυπταν επιμελώς, για να εμφανίζονται ως πολιτικό κόμμα, έχοντας φυσικά την κάλυψη του αστικού πολιτικού συστήματος, που τους αξιοποίησε ως μαντρόσκυλα του κεφαλαίου.

Ο Παππάς εμφανιζόταν ως «θεωρητικός» της οργάνωσης και με αυταρέσκεια πόζαρε κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς, δίπλα στα φασιστικά σύμβολα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ