ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2022 - 2025
Διασφάλιση «δημοσιονομικού χώρου» με ματωμένα πλεονάσματα και ενισχυμένη εποπτεία

Τα μεσάνυχτα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν μία προς μία τις αντιλαϊκές επιπτώσεις από την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου

Eurokinissi

Στη Βουλή αναμενόταν να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, που προδιαγράφει τις νέες βαριές αλυσίδες τις οποίες χαλκεύουν κυβέρνηση και ΕΕ σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα να διαφωνούν στο «μοντέλο».

Αυτό που προωθείται στο Μεσοπρόθεσμο και αναδείχθηκε ξεκάθαρα από τους βουλευτές του ΚΚΕ είναι: Η διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα τα πληρώσει ο λαός. Με περισσότερους φόρους, μείωση των κοινωνικών δαπανών (από 70,1 δισ. ευρώ το 2021 αναμένεται να συμπιεστούν στα 63,8 δισ. το 2025), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και το 2022, που σημαίνει μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 815 εκατ. ευρώ ετησίως, κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα προβλέπεται χρήμα με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που μόνο μέσω του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε ορίζοντα τετραετίας θα τους αποδοθούν ποσά 42,5 δισ. ευρώ!

«Τα χρήματα από τα οποία δεν θα πάει τίποτα για λαϊκές ανάγκες (σχολεία, ΜΕΘ κ.ο.κ.) θα προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με εγγύηση της ΕΕ έναντι μελλοντικών εισπράξεων, που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαών με τη μορφή ιδίων πόρων, αυξημένων εθνικών εισφορών και ούτω καθεξής, μέχρι το 2058, οπότε και προβλέπεται να αποπληρωθούν τα σχετικά κεφάλαια στις χρηματαγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Ηδη τα αστικά επιτελεία ομολογούν πλέον ανοιχτά στις εκθέσεις τους ότι έρχονται λουκέτα και ανεργία και ότι τα ελλείμματα, τα κρατικά χρέη και το ιδιωτικό χρέος, που φουσκώνουν εξαιτίας των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, μετατρέπονται ξανά σε μεγάλο βραχνά, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους, τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού ότι έρχεται σοκ στην κυριολεξία και ότι θα πληρώσουν μέχρι τέλους τις κρατικές και άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν στο κεφάλαιο, και ότι σε τελική ανάλυση την προσπάθεια στήριξης και ανάπτυξης θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν μαγικά χρήματα»...

Τα όσα ανέφερε η Δ. Μανωλάκου λίγο μετά επιβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός. Δεν υπάρχουν μαγικά χρήματα. Δεν υπάρχουν χρήματα που να έρχονται από το πουθενά», κάνοντας καθαρό ότι για να ανοίξουν οι κρουνοί προς τους ομίλους θα πρέπει να ξεζουμίσουν τον λαό. «Θα υπάρχει προφανώς μια επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες από πλευράς δημοσιονομικών κανόνων. Τους ίδιους κανόνες θα εφαρμόσουμε με τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η βασική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, με την παρατήρηση ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά, η ειδική αγορήτριά του Κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι ενώ «μας δικαιώνετε, όταν από την αρχή της πανδημίας υποστηρίξαμε ότι η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και στήριξη μειώνει τον κίνδυνο της ύφεσης», εντούτοις τώρα η κυβέρνηση επιμένει στην «εμμονική προσκόλληση σε μια φθαρμένη αντίληψη για την ανάπτυξη», ενώ την κατηγόρησε και ότι δεν λογαριάζει ούτε τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Ο δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το ότι «μόλις 400 εκατ. ευρώ, ήτοι 2%» από τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, «οδηγούνται σε ενισχύσεις για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία μαζί»...

Ανάλογες διαφωνίες, που αφορούν τη στήριξη τμημάτων του κεφαλαίου, εξέφρασαν και τα άλλα αστικά κόμματα καταψηφίζοντας.

Αναδιανομή σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το καταλυτικό ερώτημα για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, είναι με το Μεσοπρόθεσμο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει». Παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενό του, για να αναδείξει ότι «είναι αντιλαϊκό, κάνει μια ουσιαστική αναδιανομή σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων», προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι φανερό. Επιστροφή το 2023 στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και στην ενισχυμένη εποπτεία». Το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχισε, «αποτελεί συνέχιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Τόνισε ακόμα ότι το Μεσοπρόθεσμο λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα όπως το αντεργατικό έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα και το νομοσχέδιο για το τζογάρισμα των επικουρικών. Ανέδειξε ότι δεν πρόκειται για μέτρα «ιδεολογικής τύφλωσης», όπως λένε τα άλλα κόμματα, αλλά για μέτρα αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές», που υλοποιήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη σημερινή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι οι επείγουσες λαϊκές ανάγκες, όπως η δημιουργία ΜΕΘ, έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, η προστασία των ανέργων, η διασφάλιση του εισοδήματος του λαού, δεν χωρούν στο Μεσοπρόθεσμο, γιατί σ' αυτό περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα της ΕΕ έτσι ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για «ζεστό» κρατικό χρήμα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να ανακάμψουν, τσακίζοντας τα εργατικά δικαιώματα. «Μέσω μιας βιομηχανίας αντιλαϊκών νόμων, όπως το πρόσφατο τερατούργημα που ψηφίστηκε, έχει φτιαχτεί μια μάζα φτηνών εργαζομένων για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματιών», τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο η σύνταξη σταματά να είναι προστασία, γίνεται επένδυση και οι ασφαλισμένοι γίνονται επενδυτές που ρισκάρουν να τα χάσουν όλα.


ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνει αντιδεξιά «μέτωπα» για να γίνει αυτός «χαλίφης» της αντιλαϊκής πολιτικής

Τα γνωστά φληναφήματα για τη συγκρότηση αντικυβερνητικού «μετώπου», αυτήν τη φορά «σε 3 - 4 σημεία» - για να μειωθούν οι ανισότητες όπως είπε - επανέλαβε χτες από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στο ΚΚΕ ισχυρίστηκε πως «οτιδήποτε άλλο σημαίνει μοιρολατρία σε μια κυβέρνηση που νομίζει ότι με τα επικοινωνιακά τρικ μπορεί να κυβερνήσει για πάντα. Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», βάζοντας πλάτη για μια «προοδευτική» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι «η πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το "νέο κοινωνικό συμβόλαιο" είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον λαό, τη νεολαία, για την εργατική τάξη. Είναι πρόταση ταξικής συνεργασίας ανάμεσα στον λαό και τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Καλείτε, δηλαδή, τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι, να υποταχθούν στην εξαθλίωση του "πράσινου", "ψηφιακού" καπιταλισμού. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ξαναζεσταμένη σοσιαλδημοκρατική σούπα ενός τάχα φιλολαϊκού καπιταλισμού, που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει. Και σε αυτήν ακριβώς τη λογική είναι και η πρόταση που μας έκανε ο κ. Τσακαλώτος για 3 - 4 σημεία όπου μπορούμε να συγκλίνουμε όλοι μαζί για να μειώσουμε λέει τις ανισότητες. Δηλαδή επί της ουσίας, μας ζητάει να αποδεχτούμε τις ανισότητες, να αποδεχτούμε την κλεψιά των εργαζομένων και απλά να μειώσουμε το ποσοστό αυτής της κλεψιάς για κάτι λίγο, τη στιγμή που οι ανισότητες λόγω ακριβώς της νέας τεχνολογίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Θ. Σκυλακάκης ισχυρίστηκε με θράσος ότι «το ΚΚΕ αναμένει ακόμα την κρίση που θα καταστρέψει τον καπιταλισμό. Εχει περάσει ένας αιώνας και η μόνη κρίση που κατέστρεψε κάτι ήταν η κρίση που κατέστρεψε τον κομμουνισμό», για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι όσο κι αν προσπαθεί να χλευάσει τον σοσιαλισμό, «δεν μπορεί να συγκαλύψει την αδυναμία του να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα, γιατί ενώ η τεχνολογία δίνει τις δυνατότητες να ζήσει ο κόσμος καλύτερα, αυτός ζει χειρότερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεν απαντάει στα ερωτήματα αυτά όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά αν τολμήσει να απαντήσει θα γκρεμιστεί το αφήγημά του, το αφήγημα που είναι κοινό όλων σας».

«Η απάντηση στα αδιέξοδα του λαού και τα λαϊκά προβλήματα - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και το ΚΚΕ προτείνει τη σύγκρουση και την επαναστατική ανατροπή αυτής της κατάστασης. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι αυτός που μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεινά του καπιταλισμού. Να οργανώσει δηλαδή με τέτοιον τρόπο την οικονομία, αξιοποιώντας το σύνολο των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι του καπιταλιστικού κέρδους».

Οσο για τους όρους «βιώσιμη», «δίκαιη», ή «μετακαπιταλιστική» ανάπτυξη που χρησιμοποιούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα, «είναι για να συγκαλύψουν τη συμφωνία τους για την υπεράσπιση ενός παρωχημένου συστήματος, όπως είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ενός σάπιου και βαθιά αντιδραστικού, που διευρύνει καθημερινά την ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και στο επίπεδο ικανοποίησής τους», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ