ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Σάββατο η εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Στο Πεδίον του Αρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς) στις 7 μ.μ.

Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης

Αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς, Ευελπίδων και Ανδρέα Μουστοξύδου), πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

Σύνθημα της φετινής εκδήλωσης είναι «Με το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη και φιλία των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με συζήτηση με εργαζόμενους στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες με θέμα «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ανάσα στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» και ομιλητή τον Μάκη Μακρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η κεντρική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά σχήματα μεταναστών και αφιέρωμα σε τραγούδια για την ξενιτιά και τη μετανάστευση. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων το πολυφωνικό μουσικό σχήμα από την Αλβανία «Δάκρυα ξενιτιάς» και το μουσικό σχήμα «Bangladesh Doel Cultural Organizatiοn» από το Μπανγκλαντές.

Στον χώρο θα λειτουργούν από τις 7 μ.μ. παιδότοπος για τους μικρούς επισκέπτες της εκδήλωσης, βιβλιοπωλείο και μπαρ.

Η πρόσβαση στον χώρο γίνεται με τα εξής Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ηλεκτρικός, γραμμή 1, σταθμός πλατεία Βικτωρίας. Λεωφορεία 035, 224, Α7, Β5. Τρόλεϊ 15.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Σε καμίνια μετατρέπονται χώροι δουλειάς με τα συνδικάτα να ζητούν μέτρα προστασίας

Εργαζόμενοι ξεροσταλιάζουν στις αποβάθρες με 40 βαθμούς
Εργαζόμενοι ξεροσταλιάζουν στις αποβάθρες με 40 βαθμούς
Τις παρεμβάσεις τους για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες συνέχισαν χτες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τις αποπνικτικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε όλη τη χώρα.

Αρκετοί χώροι δουλειάς, εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια και αμπάρια γίνονται αυτές τις μέρες καζάνια θανάτου, με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές) βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά - πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικές είναι οι «νουθεσίες» της εργοδοσίας προς εργαζόμενους διανομείς σε μεγάλες αλυσίδες «να πίνουν αρκετό νερό και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας»... Αλλωστε, παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη μέλη της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, απαιτώντας να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου.

Μια σειρά από Εργατικά Κέντρα (Πειραιά, Λαμίας, Πάτρας, Νάουσας, κ.ά.) κάλεσαν έγκαιρα τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις στα θέματα της υγείας τους και τα σωματεία να βρίσκονται σε επιφυλακή για να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να πάρουν πρωτοβουλίες για να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοσία.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει κλαδικά σωματεία. «Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι' αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα. Δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων», τονίζει.

«Το κράτος αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλειά μας ως κόστος που πρέπει να περικόψει. Το βλέπουμε καθημερινά με τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, τις απαράδεκτες υποδομές, τα επικίνδυνα μηχανήματα και οχήματα», σημειώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ειδικά οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό και στα τεχνικά συνεργεία καθώς «είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες».

Μεγάλη ταλαιπωρία στον ηλεκτρικό

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με μεγάλη αναμονή και συνωστισμό βρέθηκαν χτες το πρωί οι επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Στον σταθμό «Αττική», γύρω στις 10 το πρωί, οι ηλεκτρονικές ενδείξεις για την άφιξη των επόμενων συρμών είχαν «κολλήσει» στα 4 και στα ...21 λεπτά. Η αναμονή συνεχίστηκε για περίπου μισή ώρα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να συρρέουν συνεχώς στην αποβάθρα.

Στις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν οι υπεύθυνοι του σταθμού απάντησαν πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε σε συρμό λόγω καύσωνα. Οταν τελικά έφτασε ο συρμός, οι επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα σε αυτόν άλλα 5 λεπτά μέχρι τελικά να ξεκινήσει, με τον κλιματισμό να μη λειτουργεί.

ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτεί η διανομή σε συνθήκες καύσωνα

Να απαγορευτεί η διανομή σε συνθήκες καύσωνα διεκδικεί η Τομεακή Οργάνωση Επισιτισμού - Τουρισμού της ΚΟΑ, καταγγέλλοντας την έκθεση των διανομέων στον κίνδυνο που συνεπάγεται η δουλειά κάτω από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις μέρες.

Παράλληλα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει ως Αναφορά στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων, απαιτώντας από το υπουργείο Εργασίας να απαγορεύσει τη διανομή σε συνθήκες ακραίων καιρικών συνθηκών, να προβεί στους αρμόδιους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων τις μέρες του καύσωνα, να ικανοποιήσει συνολικά τα αιτήματα για μέτρα προστασίας και ασφάλειας με ευθύνη των επιχειρήσεων, ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο και αυξήσεις στους μισθούς.

Στην ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή στηλιτεύει τη στάση των εταιρειών εστίασης και διανομής φαγητού που επιστρατεύουν προκλητικά μηνύματα για να ...τονώσουν το ηθικό των διανομέων «που λιώνουν κυριολεκτικά στο δρόμο, ρισκάροντας ακόμη μια φορά την υγεία και τη ζωή τους!». Ετσι, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μηνύματα που τους αποκαλούν «κομάντο», «ομαδάρα» και άλλα παρόμοια, ενώ τους συμβουλεύουν να μένουν στη σκιά και να πίνουν συχνά νερό... «Αυτοί που δεν παρέχουν κανένα μέτρο προστασίας, καμία υποδομή για την προφύλαξη των διανομέων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, βροχή, χιόνι κ.λπ.), που προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι από τη δουλειά τους, επιδίδονται σε συμβουλές για "προσοχή και πολλά υγρά"», σχολιάζει. Στην ακόμα πιο χυδαία εκδοχή της εργοδοτικής αυτής πρακτικής «ορισμένες εταιρείες φτάνουν να κουνούν το τυράκι της πρόσθετης αμοιβής του 1 ευρώ ώστε να πάει για δουλειά ο διανομέας τις μεσημεριανές ώρες, τις μέρες του μεγάλου καύσωνα!», όπως καταγγέλλει.

Οσον αφορά την εργασιακή σχέση του ...«συνεργάτη» με την οποία δουλεύει το προσωπικό σε μεγάλες εταιρείες διανομής, σχέση που θεσμοθετήθηκε και μέσα από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο, η Τομεακή Οργάνωση υπογραμμίζει ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζει «ελευθερία επιλογής και αυξημένες αποδοχές», όπως διαφημίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» των εργαζομένων. «Ο διανομέας που θα επιλέξει να μην πάει σε συνθήκες καύσωνα για δουλειά, θα χάσει μεροκάματο, ένσημο, θα μπει στη "μαύρη λίστα". Η εταιρεία αφήνει "στη δική σου επιλογή" το αν θα ρισκάρεις τη ζωή σου για να βγάλεις μεροκάματο ή αν θα το στερηθείς», εξηγεί.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έχουν τη βασική ευθύνη γι' αυτήν την αθλιότητα, όπως και οι προκάτοχοί τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Γιατί με τους νόμους τους απελευθέρωσαν πλήρως την εργοδοτική ασυδοσία. Γιατί επί χρόνια αρνούνται την ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ. Γιατί απαλλάσσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από την υποχρέωση για παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Γιατί ακόμη και τώρα δεν παίρνουν μέτρα για την απαγόρευση της εργασίας των διανομέων σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως αυτές του καύσωνα. Εχουν από κοινού την ευθύνη με τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα και τις εργατικές ασθένειες. Εχουν την ευθύνη για τις ζωές των διανομέων που χάνονται!», τονίζει η Τομεακή Οργάνωση.

Καλεί τους διανομείς να οργανωθούν στα Συνδικάτα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους, «κόντρα στην πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της κυβέρνησης και των κομμάτων τους, που στον βωμό των κερδών τους δεν λογαριάζουν ακόμη και την υγεία και τη ζωή των εργατών».

Πληθαίνουν τα εργατικά «ατυχήματα»

Εργατικό «ατύχημα», εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε την Τρίτη 29/6 μέσα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όταν τράκτορας φορτωμένος με κοντέινερ ανατράπηκε και ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται "ατύχημα" με τράκτορα και έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους για την ελλιπή συντήρηση που γίνεται στα οχήματα από τις ιδιωτικές εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εκατομμύρια που έχουν τσεπώσει οι ιδιωτικές εταιρείες, πολλά οχήματα, ειδικά της καθαριότητας, έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα. Το όχημα που ανατράπηκε έχει προβλήματα και τα λάστιχά του είναι σε άθλια κατάσταση».

Απαιτεί την άμεση προμήθεια όλων των ανταλλακτικών και υλικών για να γίνεται η συντήρηση των οχημάτων από το μηχανουργείο του δήμου, καθώς και προμήθεια νέων οχημάτων. Ζητά επίσης να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στα οχήματα και στους χώρους δουλειάς.

Δύο τραυματίες διανομείς σε Λαμία και Στυλίδα Φθιώτιδας

Δύο εργατικά «ατυχήματα» που προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο εργαζομένων διανομέων σημειώθηκαν χτες στη Λαμία και στη Στυλίδα Φθιώτιδας.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί, στη συνοικία Παγκράτι Λαμίας, όταν 37χρονος διανομέας συγκρούστηκε με βαρύ χωματουργικό μηχάνημα (γκρέιντερ) σε διασταύρωση όπου έχουν συμβεί αρκετά τροχαία δυστυχήματα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας με τραύματα στο κεφάλι.

Λίγες ώρες αργότερα, στην πόλη της Στυλίδας ένας ακόμα νεαρός διανομέας συγκρούστηκε με αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φέρεται να βγήκε κάθετα στον δρόμο. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο εργαζόμενος διανομέας και διακομίστηκε με ασθενοφόρο επίσης στο Νοσοκομείο Λαμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ