ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους για να κρύψει τις ευθύνες της

Eurokinissi

Μετά τη λογική της ανταπόδοσης και του ...χαρτζιλικώματος των νέων, η κυβέρνηση καταφεύγει τώρα και στους διαχωρισμούς, έχοντας αρχίσει ήδη να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους για τυχόν αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» και για το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων με οικονομικές επιπτώσεις. Είναι η εξέλιξη της απαράδεκτης λογικής της «ατομικής ευθύνης» που κυριαρχεί από την έναρξη κιόλας της πανδημίας το Μάρτη του 2020 και συνεχίζεται.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, που εκτός από επικίνδυνη είναι και ανορθολογική, κινείται η κυβέρνηση, την ώρα που - όπως παραδέχεται - η μετάλλαξη «Δέλτα» χτυπάει την πόρτα, προκαλώντας εύλογο φόβο στον λαό που βλέπει να μη λαμβάνονται μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, ενώ τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου με τα οποία έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού αποτελούν πρόσθετη πηγή ανησυχίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος ανέφερε χτες ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια». Πρόσθεσε πως «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Αυτά λέγονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως στους χώρους εργασίας, με βασική προτεραιότητά της τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, καταπώς ικανοποιούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού.

Διόλου τυχαία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καλούμενη χτες να εξηγήσει την αντίφαση πώς από τη μια η κυβέρνηση ορίζει επαγγελματικούς χώρους όπου οι πελάτες θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι, ενώ οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς όχι, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, παραπέμποντας στην ...καλή διάθεση των επιχειρηματιών να προστατέψουν τους εργαζομένους τους: «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι το «πλαίσιο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «αφορά κανόνες δημόσιας υγείας υπηρεσιών ψυχαγωγίας, είναι συνεπώς δραστηριότητες μη ουσιώδεις». «Ο εμβολιασμένος πελάτης στους αμιγείς χώρους είναι πελάτης, ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος, δεν είναι εκεί για διασκέδαση και για τον εργαζόμενο η εργασία του είναι προφανώς ουσιώδης δραστηριότητα επιβίωσης, άρα είναι μια βασική διάκριση αυτή», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «προφανώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να τηρούν τους κανόνες δημόσιας υγείας και να προφυλάξουν και να προστατέψουν τους εργαζομένους τους τηρώντας όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας, και θα φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους». Εβαλε κι αυτό ως διασφάλιση τάχα της υγείας τους.

Αλλάζει το καθεστώς των μετακινήσεων στα νησιά

Στην ίδια κατεύθυνση, στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως «προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες για να αντιληφθούν το αυτονόητο, ότι ο εμβολιασμός μάς φέρνει πιο κοντά στην καθημερινότητά μας» Ενώ, η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πρόσθεσε πως «η διασπορά της μετάλλαξης "Δ" και εν γένει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε στον επόμενο μήνα αλλά και από τη συμπεριφορά του καθενός μας».

Επαναλαμβάνοντας τους εκβιασμούς, για να απομακρυνθεί η συζήτηση από το κύριο, δηλαδή τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι οι ανεμβολίαστοι «δεν θα έχουν οικονομική στήριξη» κατά τη διάρκεια νέων περιοριστικών μέτρων που «θα αφορούν μόνο αυτούς». «Τώρα έχει έρθει η ώρα των πολιτών», συμπλήρωσε, επιμένοντας στην πιο εκφυλισμένη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση, από τη Δευτέρα 5 Ιούλη για τις μετακινήσεις προς τα νησιά (εξαιρούνται Εύβοια, Λευκάδα, Σαλαμίνα και καθημερινές μετακινήσεις λόγω εργασίας) θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οσον αφορά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, δηλαδή παύει η ...υποχρεωτικότητα.

Βέβαια, αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ήταν από πλημμελής έως ανύπαρκτη, αφού κανένας έλεγχος δεν γινόταν στα πλοία. Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα γενικό όριο κενών θέσεων στα καράβια, με αποτέλεσμα συγκεκριμένες πιο ακριβές ζώνες σε πλοία να είναι εντελώς κενές, την ίδια στιγμή που η οικονομική θέση ήταν γεμάτη και χωρίς καμία απόσταση ανάμεσα στους επιβάτες. Στη χτεσινή ενημέρωση, πάντως, δεν διευκρινίστηκε πώς θα γίνεται ο έλεγχος των rapid ή PCR τεστ ή των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο των επιβατών. Οπως δεν δόθηκε κανένα στοιχείο για το εάν μέχρι σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε πλοία και ποια είναι τα αποτελέσματά τους... Ετσι, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πλοιοκτητών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών.

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη μετάλλαξη «Δ», τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στην Κρήτη, στην Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Οπως σημείωσε η Β. Παπαευαγγέλου, γίνεται προσπάθεια ινχηλάτησης ύποπτων αλλά και επιβεβαιωμένων περιστατικών, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται η διάδοση της μετάλλαξης. Το στέλεχος αναμένεται άλλωστε να επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο. Η μετάλλαξη «Δ» είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό και έως 60% σε σύγκριση με τη «βρετανική» μετάλλαξη. Ακόμα, ανέφερε πως τον Ιούνη παρατηρήθηκε 75% μείωση νέων κρουσμάτων και μείωση θανάτων κατά 50%. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18 - 24 ετών, ενώ 60% νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18 - 34 ετών.

Τα χτεσινά στοιχεία της πανδημίας

Στα 761 ανήλθαν τα κρούσματα του κορονοϊού χτες, φτάνοντας την καταγραφή στις 423.185. Στις ΜΕΘ διαφόρων νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 189 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 12.710.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ προχώρησε σε γονιδιωματική ανάλυση 1.201 δειγμάτων της περιόδου από 31 Μάρτη έως 21 Ιούνη, όπου συνολικά 1.168 βρέθηκαν θετικά σε μεταλλάξεις. Ειδικότερα, τα 790 αφορούν τη «βρετανική», 333 τη «νιγηριανή», 6 τη «νοτιοαφρικανική» και 25 το στέλεχος «Δ» ή «ινδική» μετάλλαξη. Πλέον, από τα 16.597 που έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας, τα 13.560 αφορούν τη «βρετανική» μετάλλαξη, 2.755 τη «νιγηριανή», 101 τη «νοτιοαφρικανική» και 54 την «ινδική».

Self tests σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Από χτες και για δέκα μέρες, έως και το Σάββατο 10 Ιούλη, θα είναι διαθέσιμα μέσω των φαρμακείων στους δικαιούχους τέσσερα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests) για το μήνα Ιούλη.

Δικαιούχοι είναι:

  • Ολοι οι νέοι 18 - 30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή πΑΜΚΑ.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Οσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται αυτής της υποχρέωσης.

Στην Αχαΐα η διάθεση των self tests θα γίνεται συμπληρωματικά και από τα σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο μαζικός εμβολιασμός δεν εξασφαλίζεται με εκβιασμούς και ανταλλάγματα

Σε σχόλιό του για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν "ανταλλάγματα". Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, έτσι ώστε να εμπεδώνεται και η ατομική ευθύνη. Ολα τ' άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στον λαό, που τελικά "βγάζουν λάδι" την κυβερνητική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ