ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ξεκινάει σήμερα με γεμάτη ατζέντα

Ψηλά και το ευρωτουρκικό παζάρι «εφ' όλης της ύλης»

Ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα στην ατζέντα τη διαχείριση της πανδημίας, την πορεία της ευρωενωσιακής οικονομίας, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις ειδικά με Τουρκία και Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της επιδημιολογικής κατάστασης και της κατάστασης στον τομέα των εμβολίων και «θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Παραπέρα, οι ηγέτες «θα αντιμετωπίσουν τυχόν εναπομένοντα εμπόδια που σχετίζονται με το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ», με μια σειρά κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να πιέζουν για μείωση των όποιων περιορισμών και παραπέρα χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με οδηγό τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν την πορεία του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου για τους λαούς της Ευρώπης.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την «κατάσταση» στις διάφορες «μεταναστευτικές οδούς», συζητώντας μέτρα καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πίεσης σε κυβερνήσεις τρίτων χωρών προς ανακοπή τέτοιων ρευμάτων.

Ξεχωριστή συζήτηση θα γίνει για τη Ρωσία, σε συνέχεια των Συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου και με βάση έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Κομισιόν, οπωσδήποτε παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, όπου δρομολογήθηκαν νέες επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκές διαπιστώσεις για τη «σπουδαία δουλειά» της Τουρκίας

Οσο για την Τουρκία, στην ατζέντα αναφέρεται απλά ότι «σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2021, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 του μήνα, όπως και για την προσπάθεια οι δύο πλευρές να «τρέξουν» καταρχάς μια «θετική ατζέντα», προωθώντας διμερείς μπίζνες και λειαίνοντας τον δρόμο και για ευρύτερες ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις στις θαλάσσιες ζώνες, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Βασικό στο «μενού» του ευρωτουρκικού παζαριού θα είναι και το Μεταναστευτικό, με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να σημειώνει χτες εκ νέου πόσο «σημαντική» είναι η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας του 2016, τονίζοντας ότι αυτή «πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω» αλλά και ότι «η Τουρκία κάνει μια σπουδαία δουλειά στο θέμα της φιλοξενίας 3,7 εκατομμυρίων Σύρων. Η Τουρκία δικαιούται τη στήριξή μας». Τη σημασία στήριξης της Τουρκίας για το θέμα επανέλαβε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για σειρά επαφών που είχε τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της ΕΕ με την τουρκική ηγεσία και τόνισε ότι τόσο το Μεταναστευτικό όσο και η Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας θα απασχολήσουν έντονα τη Σύνοδο.

Σημειωτέον, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας μεταξύ άλλων «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021». Σημειώνει ακόμη πως «σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων», ενώ θυμίζει ότι προετοιμάζονται οι «διάλογοι υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα», όπου εκτείνεται το ευρωτουρκικό παζάρι.

Ξεχωριστή πλευρά του παζαριού αποτελεί και το ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης, με το κείμενο να «σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη - μέλη», δηλαδή και στην Κύπρο.

Ειδικά σε σχέση με αυτό το τελευταίο, ενδεικτικές του παζαριού είναι και οι συστάσεις τουρκικών «δεξαμενών σκέψης», π.χ. του «Φόρουμ για τις Παγκόσμιες Σχέσεις», που σε έκθεσή του ζητάει από την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα διασφάλιζε ενίσχυση της συνεργασίας της με την ΕΕ και σε άλλους τομείς, όπως η Ενέργεια, για την οποία - συνεχίζει - θα μπορούσαν να «ανοίξουν» κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που σήμερα κρατάει «κλειδωμένα» η Λευκωσία. Παρατηρεί μάλιστα ότι κάτι τέτοιο «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και ότι πρόκειται για θέμα «στενά συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
«Παζάρια» για ξένα στρατεύματα και εκλογές εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών

Με φόντο την προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στο λιβυκό έδαφος, πραγματοποιήθηκε χτες από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ η δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Οι διοργανωτές πρόβαλαν ως βασικούς στόχους την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή εκλογών στις 24/12/2021 εφόσον προηγηθεί συμφωνία των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών για έναν «εκλογικό οδικό χάρτη». Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβρη του 2020 στη Λιβύη δρούσαν περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι. Ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, ενώ συνεχίζονται κανονικά, παρά το υποτιθέμενο διεθνές εμπάργκο, οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Αλγερία, ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ενωση.

Η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό, Α. Χ. Ντμπεϊμπά, και την υπουργό Εξωτερικών, Νάζλα αλ Μανγκούς.

Υπενθυμίζεται ότι όπως και η πρώτη τέτοια Διάσκεψη στο Βερολίνο (Γενάρης 2020) έτσι και η χτεσινή έγινε χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης να πάρει θέση στο τραπέζι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Χ. Μάας, και ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, ζήτησαν ξανά αποχώρηση «όλων» των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ανοίγοντας βέβαια ξανά τεράστια «παράθυρα» για την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων και των χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων που διατηρεί η Αγκυρα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά, βήμα βήμα, επειδή συμμετέχει σε εκπαίδευση λιβυκών δυνάμεων...

Μία μέρα πριν από τη Διάσκεψη η Λίβυα ΥΠΕΞ πρότεινε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών, «για να τερματιστεί η κρίση». Εκτίμησε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων ημερών θα αποσυρθούν οι μισθοφόροι και των δύο πλευρών», ωστόσο στο τελικό ανακοινωθέν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο δε μεταβατικός πρωθυπουργός, Α. Χ. Ντμπεϊμπά, μίλησε για «πολλά εμπόδια» στο δρόμο για τις εκλογές, αλλά τόνισε πως «όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή στον πόλεμο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές, συμφώνησαν επί της αρχής σε ένα στόχο για την απόσυρση μόλις 300 μισθοφόρων από κάθε αντίπαλη πλευρά...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεσμευμένες στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Εκ νέου διαβεβαιώσεις για τη δέσμευσή τους στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, στα οποία εντάσσονται και οι προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσαν χτες η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του τελευταίου (όπου μιλούσε για «εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας»).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στο 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, που διοργανώθηκε από το «Φόρουμ των Δελφών», ο Ζάεφ ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Πάντα στέλνω μηνύματα φιλίας, διότι πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που επιτύχαμε με τον αγαπητό μου φίλο Αλέξη Τσίπρα, έφερε οφέλη και στις δύο πλευρές. Είμαι ο πρώτος που σέβεται και εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως μερικές φορές γίνονται και λάθη».

Πρόσθεσε - στον απόηχο των σχετικών διαρροών από την κυβέρνηση - πως «αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι συμφωνίες και τα μνημόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο», σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «περιμέναμε δύο χρόνια για την κατάθεσή τους, μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα. Οι λαοί μας, όμως - Μακεδόνες και Ελληνες - περιμένουν να προχωρήσει η Συμφωνία».

Ενώ, δίνοντας για μια ακόμα φορά το περιεχόμενό της, σημείωσε πως η Συμφωνία «αποτελεί μέτρο οικονομικής συνεργασίας, μέτρο κάλυψης του εναέριου χώρου μας από την ελληνική Αεροπορία, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, αλλά και προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Σμυρλής, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Φόρουμ «ισχυρή απόδειξη της θέλησης» της κυβέρνησης Ζάεφ «να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των γειτόνων και να θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς του Εμπορίου, των επενδύσεων, της συνδεσιμότητας, της Ενέργειας, της αναπτυξιακής βοήθειας, του Τουρισμού, καθώς επίσης σε άλλους τομείς», δίνοντας όλη την ατζέντα των μπίζνες.

Διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης «όσον αφορά την πλήρη ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που η ΕΕ έχει θέσει», τονίζοντας παράλληλα ότι «η διαδικασία αυτή συνιστά και τον μόνο τρόπο πορείας προς τα εμπρός» και ότι «στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
«Καμία σκέψη» για ΑΟΖ με την Τουρκία

«Δεν υπάρχει καν σκέψη αυτήν τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία», ξεκαθάρισε χτες με κατηγορηματική δήλωσή του ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό θέμα περί ενδεχόμενης συμφωνίας Παλαιστίνης - Τουρκίας για ΑΟΖ είχε ανακινηθεί μέσω δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, ωστόσο, όπως υπενθύμισε χτες και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, η ίδια διευκρίνιση που έκανε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ «δόθηκε πολλές φορές στον Τύπο εδώ στην Ελλάδα, όπως επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 19/5 στην πρεσβεία». Επανέλαβε ότι «το Κράτος της Παλαιστίνης τηρεί το Διεθνές Δίκαιο χωρίς εξαίρεση και το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο συνυπογράψαμε το 2015, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και επιθέσεις του Ισραήλ στην κυριαρχία της γης και της θάλασσάς μας».

Ο Μ. Τουμπάσι πρόσθεσε πως το κράτος της Παλαιστίνης επιδιώκει την αναβάθμιση σχέσεων «με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα πάντα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αμοιβαία συμφέροντά μας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ