ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θωρακίζετε το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων

Eurokinissi

«

Ως ΚΚΕ θέλουμε την οργάνωση της οικονομίας, της παραγωγής με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, να έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των συνολικών διευρυμένων κοινωνικών αναγκών», γιατί αυτό το επιτρέπει πλέον η εκτίναξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, με την οποία «μπορούν οι εργαζόμενοι σε λιγότερο χρόνο να παράγουν περισσότερα, να αμείβονται καλύτερα και έτσι να έχουν μεγάλο ελεύθερο χρόνο για πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργική ενασχόληση». «Από πότε αυτό είναι μεσαίωνας και συντηρητισμός», όπως λένε μονότονα οι βουλευτές της ΝΔ συκοφαντώντας τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, «και όχι άλμα της ανθρωπότητας στην απελευθέρωσή της από τη σκλαβιά της μισθωτής εργασίας; Αυτό είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση στη Βουλή.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιεί στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Στρατηγική την οποία υπηρετούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «το συνεχίζει» από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το νομοσχέδιό σας είναι συνέχεια των προηγούμενων αντεργατικών νόμων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι σας έχετε ως κοινή συνισταμένη την προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων, στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «άλλωστε, όλα αυτά συγκεντρώνονται σε αυτό που όλοι σας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τονίζετε ως βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ».

«Ολοι μαζί από κοινού προχωράτε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στα χαρτιά 8ωρο, 10ωρο και βάλε στην πράξη. Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής διευθέτησης του χρόνου εργασίας είτε μέσα από συλλογικές διαδικασίες είτε ατομικές», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, για να προσθέσει: «Αλήθεια, θα διευθετήσετε και τον ύπνο; Θα μάθετε τον κόσμο να κοιμάται 2 και 3 ώρες και να δουλεύει τις υπόλοιπες; Θυμίζει την ιστορία του Χότζα που όταν έμαθε ο γάιδαρός του να μην τρώει ψόφησε».

Αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ όσον αφορά αυτές που κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα τις εμφανίζουν ως θετικές, ανέφερε ότι «δεν είναι τίποτα άλλο από το καρότο, το τυρί στη φάκα, που ακυρώνονται από τις απάνθρωπες πια συνθήκες εργασίας» που διαμορφώνονται.

Ειδική αναφορά έκανε και στις διατάξεις που θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο σε βάρος της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «προσπαθείτε να φτιάξετε κρατικά και εργοδοτικά σωματεία».

«Εσείς - τόνισε - υπερασπίζεστε την εργατική αριστοκρατία της ΓΣΕΕ, με τα ΜΑΤ έκανε το συνέδριο για να ξανακαθίσει στην καρέκλα του ο Παναγόπουλος», για να επισημάνει ότι «αυτό που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων σας - άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος της απεργίας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι το ταξικό κίνημα, τα ταξικά σωματεία που υπερασπίζονται τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Ολα τα υπόλοιπα περί κοινωνικού συνεταιρισμού, συνεργατικού κινήματος και διάφορα μετακαπιταλιστικά, οδηγούν στην προσπάθεια χειραγώγησης του εργατικού κινήματος, στο να μπουν οι εργαζόμενοι κάτω από σημαίες της εργοδοσίας».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Πρόοδος είναι όσα προτείνει το ΚΚΕ προς όφελος των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από τους εργαζόμενους, σήμερα είναι όντως παρωχημένο.

«Υπάρχει πια τέτοια τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, που αυτό που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί είναι το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με γενναίες αυξήσεις, με ελεύθερο χρόνο για τους εργαζόμενους, με κάλυψη των αναγκών τους σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Αυτά είναι που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή είναι η πρόοδος. Αντίθετα η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, εμφανίζει ως προοδευτικό τη δουλειά 12 ώρες τη μέρα, ήλιο με ήλιο, 78 ώρες την εβδομάδα με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ. Αυτοί που εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο των εργαζομένων, του λαού, όταν έχει απογειωθεί η επιστήμη, η τεχνολογία και παράγεται αμύθητος πλούτος, είναι αυτοί ακριβώς που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Είναι αυτή η ισχνή μειοψηφία, τα παράσιτα της κοινωνίας, το 10% που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν το 90% του πλανήτη».

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, συνέχισε, έχουν «ιστορία». Φέρουν τη σφραγίδα της «Λευκής Βίβλου» της ΕΕ, που συντάχθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της ΕΕ, της Οδηγίας - «Φρανκενστάιν» της ΕΕ για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και πάει λέγοντας, ρυθμίσεις που έχουν προσυπογράψει, είτε με τη θετική τους ψήφο είτε ψηφίζοντας «λευκό», όλα τα αστικά κόμματα.

Αναδεικνύοντας τι σημαίνουν αυτές οι ανατροπές σε βάρος ακόμα και της υγείας των εργαζομένων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνετε να δουλέψετε για 12 ώρες στη ΛΑΡΚΟ, ή στο τρίτο αμπάρι του πλοίου για οξυγονοκόλληση, ή στο τρίτο πάτωμα της οικοδομής. Οι μισοί από εσάς θα πεθάνετε».

Απάντηση πήραν και οι διάφορες εξυπνάδες βουλευτών της ΝΔ, με τις οποίες προσπάθησαν να πείσουν ότι τα όσα λέει το ΚΚΕ τάχα δεν αναφέρονται πουθενά στο νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Κ. Μπογδάνος πρότεινε και ...«ποινή παρακράτησης 100 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση κάθε φορά που βουλευτής θα συλλαμβάνεται να ψεύδεται».

Ο Θ. Παφίλης παρέθεσε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαβάζοντας ένα προς ένα και τα σχετικά αποσπάσματα, και αποκαλύπτοντας τα ψεύδη τους, είπε στους «έξυπνους»: «Φέρε τώρα τα κατοστάευρα για κουπόνια για το Κόμμα».

Τόνισε ότι «φέρνετε αυτό το τέρας για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί αυτά θέλει ο καπιταλισμός, περισσότερη και απλήρωτη δουλειά, φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Υπογράμμισε πως ο βασικός πυρήνας των αντιδραστικών αλλαγών, από τις ατομικές συμβάσεις μέχρι τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, είναι να υπάρχουν απομονωμένοι εργάτες και αυτό δείχνει ότι «ο φόβος σας» είναι οι οργανωμένοι εργάτες, η συλλογική οργανωμένη δράση.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί, ο Θ. Παφίλης ανέδειξε ότι τα φορτώνει όλα στη διαχείριση της ΝΔ και όχι στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αθωώνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων

«Σε κάθε λέξη του νομοσχεδίου είναι αποτυπωμένος ο τρόμος σας απέναντι στη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται μαζικά και συλλογικά. Αυτό θέλετε να χτυπήσετε, αυτός είναι ο στόχος σας, γιατί αυτό φοβάστε», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναπτύσσοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 16, το οποίο χαρακτήρισε «ωμή βίαιη παρέμβαση στην ανάπαυση των εργαζομένων», καθώς το διάλειμμα πλέον καθορίζεται εκτός χρόνου εργασίας, εξαιρείται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζεται με απαρέγκλιτη αυστηρότητα, στη μισή ώρα ανεξάρτητα βαρύτητας ή επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Οσον αφορά το άρθρο 57 για την παροχή πρόσθετης εργασίας μερικής απασχόλησης, υπογράμμισε πως τροποποιώντας τον παλιό νόμο, εισάγει το συμβόλαιο του μηδενικού χρόνου και προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί να καλέσει τον εργαζόμενο για δουλειά, μια ώρα το πρωί και δύο ώρες το απόγευμα. Μέχρι σήμερα, ίσχυε ότι η μερική απασχόληση δεν επιτρεπόταν με διακεκομμένο ωράριο, τώρα αυτό αλλάζει και οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο επιπλέον ώρες, φτάνοντας μέχρι και τις 8 με αμοιβή 316 ευρώ για τη μερική απασχόληση και επιπλέον 40%, από τις υπερωρίες, σύνολο 630 ευρώ, έχοντας τον εργαζόμενο στη διάθεσή τους για 8 ώρες.

Για το άρθρο 58, που αφορά την αμοιβή υπέρβασης χρονικών ορίων εργασίας, κατήγγειλε τη βαρβαρότητά του, καθώς εάν υπολογίσει κανείς τις ώρες εργασίας που μπορεί να επιβάλει ο εργοδότης, φτάνουμε στις 13 ώρες ημερησίως που πρέπει να δουλεύει ο εργαζόμενος.

Ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει το ήδη παράνομα καταργημένο 8ωρο, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 17% των εργαζομένων δουλεύει πάνω από 48 ώρες τη βδομάδα και το 33% δουλεύει και τα Σαββατοκύριακα.

Οσον αφορά την κυριακάτικη αργία, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει 35 νέους κλάδους που θα δουλεύουν την Κυριακή και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη επιβάλει δουλειά τις 32 από τις 52 Κυριακές του χρόνου στο Εμπόριο και τον Τουρισμό.

«Το νομοσχέδιο δείχνει ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία πάνε χέρι χέρι. Οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα, η ταξική πάλη δείχνει το δρόμο και θα δώσει την τελική απάντηση», κατέληξε ο Ν. Παπαναστάσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Στη δευτερολογία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης χαιρέτισε τους χιλιάδες εργαζόμενους, τους χιλιάδες απεργούς που είχαν πλημμυρίσει πρωί και απόγευμα το Σύνταγμα και κόντρα στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, στα ψέματα και στην επιχείρηση χειραγώγησης από τα ΜΜΕ, έστειλαν ηχηρό το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης «θα μείνει στα χαρτιά».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιστράτευσε διάφορες αλχημείες για να πείσει ότι «8 ώρες συν 2 ώρες ίσον 8 ώρες», κατά το γνωστό που έλεγε το 1991 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ότι «0 συν 0 ίσον 14».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιστρέφοντας την πραγματικότητα προσπαθεί να εμφανίσει ως «νέες», «σύγχρονες», «καινοτόμες» τις διατάξεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, από το 1900, ενώ επιστράτευσε τα φερέφωνά της στα ΜΜΕ και όχι μόνο για να καλλιεργήσουν με τερατώδη ψέματα και επικοινωνιακό ορυμαγδό «ανοχή στο έγκλημα».

Ομως διεμήνυσε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι εργαζόμενοι που ήδη ζουν την εκμετάλλευση, τις ευέλικτες μορφές εργασίας εξοργίζονται» από την κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος τους. Οσα και να λέει η κυβέρνηση, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, δεν μπορεί να ξεγελάσει «την καμαριέρα στο επαρχιακό ξενοδοχείο που με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα χάσει 318 ευρώ το μήνα», ή τον εποχιακό ξενοδοχοϋπάλληλο που ούτε θα επαναπροσληφθεί και το επίδομα θα χάσει.

Επισήμανε ακόμα ότι οι εγκληματικές ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι συνέχεια των όσων έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του ΣΥΡΙΖΑ που χτύπησε το δικαίωμα στην απεργία για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση να το αποτελειώσει.

Κι έκανε καθαρό ότι είναι αντικειμενική εξέλιξη η ανατροπή αυτού του συστήματος από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αρκεί να δει τη δύναμή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ