ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα πανεθνική κινητοποίηση ενώ κλιμακώνεται η καταστολή

Αλλοι δύο διαδηλωτές δολοφονήθηκαν χτες

Από τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις βδομάδες
Από τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις βδομάδες
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνει σήμερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Κολομβία, συνεχίζοντας για τρίτη βδομάδα τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Η κυβέρνηση, που εμφανίζεται τάχα να θέλει «διάλογο», σε χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της με την Εθνική Επιτροπή Απεργίας, απέρριψε το κεντρικό αίτημα να σταματήσουν η δολοφονική κρατική καταστολή και η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, ως προϋπόθεση για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν περισσότερη καταστολή, αυτήν τη φορά στην πόλη Γιούμπο στη νοτιοδυτική επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα, όπου δολοφονήθηκαν άλλοι δύο διαδηλωτές και τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι νέες δολοφονίες συνέβησαν όταν γινόταν η συνάντηση και ενώ ο Πρόεδρος Ντούκε εξέδιδε διαταγή για παραπέρα ανάπτυξη των δολοφονικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD) και του στρατού για την «αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των πόλεων», χαρακτηρίζοντας προκλητικά τους διαδηλωτές υπεύθυνους για τη μη τροφοδοσία με απαραίτητα αγαθά.

Ετσι, οι δολοφονημένοι από την αστυνομία και το στρατό υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 50, πάνω από 1.650 είναι οι τραυματίες (37 έχουν χάσει το μάτι τους), περισσότεροι από 1.100 είναι οι συλληφθέντες, ενώ οι εξαφανισμένοι διαδηλωτές ξεπερνάνε τους 520.

Η Εθνική Επιτροπή Απεργίας, που συσπειρώνει εκατοντάδες εργατικές συνδικαλιστικές, αγροτικές, νεολαιίστικες και ιθαγένικες οργανώσεις, μετά τη συνάντηση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία έβγαλε ανακοίνωση - καταδίκη για τη νέα επίδειξη αστυνομικής βίας στο Γιούμπο. Ταυτόχρονα, ανανεώνοντας το κάλεσμα για σήμερα με απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει την τακτική της κυβέρνησης που προκαλεί λέγοντας ότι «όσα ζητούν οι διαδηλωτές είναι σε διαβούλευση» και ότι εφαρμόζει τον νόμο και το Σύνταγμα.

Τα βασικά αιτήματα των διαδηλώσεων έχουν τεθεί ήδη από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2019 και αφορούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων - που χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από την κρίση και την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας -, μέτρα για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική Υγεία και Παιδεία, εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 2016 με το αντάρτικο των FARC, την οποία παραβιάζει η κυβέρνηση και έως τώρα από στρατό και παραστρατιωτικούς έχουν δολοφονηθεί πάνω από 1.000 λαϊκοί αγωνιστές.

Επίσης, η τοπική Επιτροπή Απεργίας του Βάγιε ντελ Κάουκα με τους φορείς και τα σωματεία που συσπειρώνει, καθώς και οργανώσεις της περιοχής, ανάμεσά τους το Κολομβιανό ΚΚ και η Κομμουνιστική Νεολαία, έχουν καλέσει για τις 20 και 21 Μάη σε Καραβάνι Αλληλεγγύης από όλη τη χώρα που θα καταλήξει στο Γιούμπο.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ με νέα ανακοίνωσή του εκφράζει «τη σταθερή του αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό της Κολομβίας που αγωνίζονται ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και την καταστολή και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις στις 19 Μάη».

Επισημαίνοντας τις δεκάδες δολοφονίες διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής, τους εκατοντάδες τραυματισμούς και το μπαράζ συλλήψεων, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Μια τέτοια κατάσταση έχουν ζηλέψει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης που κλιμακώνουν τη βία και την καταστολή εναντίον των εργαζομένων, ποινικοποιούν τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις, ενώ καταργούν συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο παίρνουν μέτρα για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα πάει χέρι χέρι με την όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή οι εργαζόμενοι έχουμε τα όπλα της οργάνωσης, του συλλογικού, ταξικού αγώνα και της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Κατηγορίες κατά της Μόσχας παραμονές του Αρκτικού Συμβουλίου...

...και λίγες μέρες πριν τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του

Με επαφές στην Ισλανδία συνέχισε χτες την περιοδεία που πραγματοποιεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ενόψει της υπουργικής συνάντησης του Αρκτικού Συμβουλίου που ξεκινά αύριο στο Ρέικιαβικ. Είχε προηγηθεί επίσκεψή του στη Δανία.

Στις επαφές του με τον Πρόεδρο της Ισλανδίας, Γκούντνι Γιοχάνεσον, και την πρωθυπουργό, Κατρίν Γιακομπσντότιρ, συζητήθηκαν «οι αμερικανικές και ισλανδικές προτεραιότητες για την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διμερή συνεργασία στην Αρκτική», σε μια περιοχή όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός για τον ορυκτό πλούτο και τους νέους εμπορικούς δρόμους που ενδέχεται να αποκαλυφθούν με το λιώσιμο των πάγων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεναγήθηκε επίσης σε γεωθερμικό εργοστάσιο στο Ρέικιαβικ. Η γεωθερμική ενέργεια καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας και προσελκύει το «ενδιαφέρον» πολλών διεθνών επενδυτών.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και Ισλανδία επιδιώκουν την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών δεσμών, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές, πρωτίστως στον κλάδο του αλουμινίου. Οι συζητήσεις αφορούσαν και την «ασφάλεια» της Αρκτικής, την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μιας που κι άλλες δυνάμεις, κυρίως η Ρωσία, ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μπλίνκεν επέκρινε τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Αρκτική, κάνοντας λόγο για «παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις», ενώ απηύθυνε «εκκλήσεις» για «αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της περιοχής». Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπαίνει η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα απαιτεί από ξένα πλοία να ζητούν άδεια για να περάσουν από τη βόρεια θαλάσσια διαδρομή κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί Ρώσοι πλοηγοί να επιβιβάζονται στα ξένα καράβια, απειλώντας με χρήση βίας στα σκάφη που δεν θα συμμορφώνονται.

Με μια τέτοια... προεργασία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα από την πλευρά της αναφέρει ότι αναμένει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν σε όλη την γκάμα των ζητημάτων, «στη διμερή όσο και στη διεθνή ατζέντα».

Οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν και την πιθανή συνάντηση των Προέδρων των χωρών τους, Τζο Μπάιντεν και Βλ. Πούτιν. Το Κρεμλίνο δήλωσε χτες ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τέτοια συνάντηση, ενώ σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» η Ελβετία είναι η πιθανότερη χώρα να την φιλοξενήσει, εφόσον πραγματοποιηθεί.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Κολομβία

Την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται στην Κολομβία καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Τις προηγούμενες μέρες», επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι συμμετείχαν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της κολομβιανής κυβέρνησης που θέλησε να αυξήσει τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων και να επιβάλει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ώστε να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το σύστημα Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίστηκαν βίαια από το στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης Ντούκε, ενώ εδώ και χρόνια δρουν με την ανοχή του κράτους παρακρατικές ομάδες, που στοχοποιούν λαϊκούς αγωνιστές και συνδικαλιστές. Αυτού του είδους οι ομάδες εκτρέφονται και συντηρούνται από τμήματα μεγαλοεπιχειρηματιών της Κολομβίας που τις αξιοποιούν με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Δεκάδες είναι οι συλληφθέντες, οι τραυματίες από την κρατική καταστολή σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον 42 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους νέοι - έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πολιτική καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Κολομβίας πάει χέρι χέρι με τις στενές διασυνδέσεις των Κολομβιανών καπιταλιστών που συμμαχούν με τις ΗΠΑ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον άλλων λαών της περιοχής.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης Ντούκε, υπό την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φορολογία του λαϊκού εισοδήματος, δεν αναιρεί τα αντιλαϊκά σχέδια αυτής της αντιδραστικής κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει την καταστολή, τις διώξεις, τις συλλήψεις, ακόμη και δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών για να επιβάλει την πολιτική που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΕ έχει υπογράψει "συμφωνία σύνδεσης με την Κολομβία", ενισχύει τις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μαζί της. Με αυτόν τον τρόπο προωθεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στη Λατινική Αμερική και συντάσσεται με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, στηρίζοντας σθεναρά πραξικοπηματίες όπως ο Γκουαϊδό».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική / αντιπρόεδρος της Επιτροπής σχετικά με την κρατική καταστολή και παρακρατική βία στην Κολομβία που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, τη σύλληψη και τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων;».

ΡΩΣΙΑ
«Αιχμές» κατά δυτικών υπηρεσιών για τη «SolarWinds»

«Αιχμές» κατά των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας πληροφορικής «SolarWinds», άφησε ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε «κολακευμένος» από τις αμερικανικές και βρετανικές κατηγορίες κατά της Μόσχας για την κυβερνοεπίθεση που έγινε αντιληπτή τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά επισήμανε ότι δεν θέλει «να καρπωθεί τα δημιουργικά επιτεύγματα τρίτων».

Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα ο Ναρίσκιν απάντησε στις κατηγορίες Ουάσιγκτον και Λονδίνου ότι η ρωσική SVR βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που έπληξε σοβαρά 9 αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εκατοντάδες επιχειρήσεις. Υποστήριξε ότι «οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών» πιθανόν οργάνωσαν την επιχείρηση, ενώ αποκάλυψε ότι έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία με τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6), με τον οποίο προσβλέπει σε μια διά ζώσης επαφή σύντομα.

Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά επικαλέστηκε έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, για να υπαινιχθεί ότι η τακτική της επίθεσης ομοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένας Αμερικανός απόστρατος καταδρομέας, που ομολόγησε ότι αποκάλυπτε μυστικές πληροφορίες του αμερικανικού στρατού στη Ρωσία, καταδικάστηκε πριν από λίγες μέρες σε ποινή κάθειρξης άνω των 15 ετών για κατασκοπεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είχε δηλώσει ένοχος το Νοέμβρη του 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ