Στα Γιάννενα |
Στα Γιάννενα, στα τείχη του κάστρου οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανάρτησαν πανό που απαιτεί «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», με τους στίχους από το τραγούδι «Κραυγή» του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί»: «Μια κραυγή μωρού, κι ένα του δάκρυ έπνιξε τη Γη απ' άκρη σ' άκρη. Πέφτουνε νεκροί, συνάνθρωποί μας, και συνενοχή είναι η σιωπή μας». Παράλληλα έφτιαξαν και ένα επιδαπέδιο σχετικό γκράφιτι.
Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στον Βόλο, με πανό και εξόρμηση στην παραλία της πόλης, ενημέρωσαν τον λαό της πόλης και απαίτησαν να σταματήσει άμεσα το έγκλημα που διαπράττει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ. Αντίστοιχη εξόρμηση έγινε και στα Τρίκαλα, ενώ πικετοφορία - μαζική εξόρμηση έγινε και στην Κομοτηνή.
Παράλληλα, τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα απευθύνουν κάλεσμα εικαστικής δημιουργίας (γκράφιτι, ζωγραφική, χαρακτική, σκίτσο κ.ά.) ως έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με «όπλο» την Τέχνη! Τα έργα μπορούν να φωτογραφηθούν και να σταλούν μαζί με τα στοιχεία των δημιουργών στα email των Στεκιών μέχρι 31 Μάη. Θα ακολουθήσει η έκθεσή τους στα Στέκια της ΚΝΕ σε κάθε πόλη.
Στην Κομοτηνή |
Με αφορμή τα παραπάνω ο Μιχάλης Νταβλούρος, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, σε άρθρο του που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει μεταξύ άλλων: «"Δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι μόνο 10 ετών. Νιώθω άρρωστη, γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα! Το βλέπετε όλο αυτό; Τι περιμένετε να κάνω; Είμαι μόνο 10 ετών. Δεν το αντέχω άλλο. Θα ήθελα να είμαι γιατρός για να βοηθήσω τον λαό μου. Αλλά δεν μπορώ, είμαι απλά ένα παιδί. Δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι, αλλά όχι τόσο πολύ. Θα έκανα τα πάντα για τον λαό μου, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω. Είμαι απλά 10 ετών. Οταν τα βλέπω όλα αυτά κυριολεκτικά κλαίω κάθε μέρα. Τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Η οικογένειά μου λέει ότι απλά μας μισούν. Οτι απλά δεν τους αρέσουμε επειδή είμαστε μουσουλμάνοι. Βλέπετε όλα τα παιδιά γύρω μου; Είναι απλά παιδιά! Γιατί να τους ρίχνετε βόμβες; Δεν είναι δίκαιο! Δεν είναι δίκαιο!".
Αυτά τα λόγια ανήκουν σε ένα δεκάχρονο κορίτσι από την Παλαιστίνη. Κλαίει με λυγμούς μιλώντας στα ΜΜΕ, μπροστά από ένα ολοσχερώς κατεστραμμένο, μετά από βομβαρδισμό, σπίτι. Στο σημείο όπου σκοτώθηκαν οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες.
Η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας μιλά στην ανακοίνωσή της για το δικαίωμα της προσωπικής γνώμης και έκφρασής της. Η ΚΝΕ δεν απαγόρευσε ποτέ σε κανέναν το δικαίωμα της έκφρασης, υπάρχει όμως και το δικαίωμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, για το ποιος έχει δίκιο υπέρ του ελληνικού λαού και κάθε λαού.
Αλήθεια, τι απαντούν σε αυτό το παιδί και στα 41 έως τώρα νεκρά παιδιά της Γάζας, δεν είχαν αυτά τα παιδιά το ελεύθερο δικαίωμα να ζήσουν;».
Καταλήγοντας μεταφέρει το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τη νεολαία να σκεφτεί «τι μπορούμε να περιμένουμε με αυτούς τους "συμμάχους", που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και έχουν στρατό κατοχής;», «να γυρίσει την πλάτη στα παιδιά της κυβέρνησης, που κάνουν πλάτες στους δολοφόνους, και να σταθούν αλληλέγγυοι στο λαό της Παλαιστίνης».
Σχολιάζει τη στάση των άλλων δυνάμεων για το θέμα σε φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας
Ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατέθεσαν στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ψηφίσματα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης και συμμετοχής στη σχετική κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους παραθέτουν παραδείγματα από τη στάση άλλων δυνάμεων στα ΔΣ, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Η ΔΑΠ καταψήφισε το ψήφισμα επικαλούμενη χωρίς ίχνος ντροπής το "δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα"! Δεν έλειψαν και στελέχη της ΔΑΠ, που υπερασπίστηκαν ανοιχτά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς, υιοθετώντας την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης η οποία διά στόματος Αδ. Γεωργιάδη έσπευσε να διατυμπανίσει τη στήριξη στο "σύμμαχο κράτος του Ισραήλ". Αυτή είναι η κατάντια όσων θεωρούν ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής μετρά λιγότερο από τις επιχειρηματικές μπίζνες με το κράτος - δολοφόνο», σχολιάζουν μεταξύ άλλων οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ και προσθέτουν:
«Απαράδεκτη ήταν και η στάση της ΠΑΣΠ που στη Νομική του ΕΚΠΑ επίσης καταψήφισε με την εξοργιστική πρόφαση πως "η κριτική στην πολιτική του Ισραήλ αποτελεί αντισημιτισμό", τοποθέτηση που αποτελεί copy paste της επίσημης θέσης της ισραηλινής πρεσβείας στην Ελλάδα», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, αφού δεν είναι οι εβραϊκοί πληθυσμοί αυτοί που υφίστανται πογκρόμ και θηριωδίες σήμερα αλλά οι Παλαιστίνιοι.
Προβληματισμό όμως προκαλεί και η στάση των ΕΑΑΚ σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τους εκλεγμένους της ΠΚΣ, αφού: «Σε μια σειρά σχολές έκαναν μέρες να τοποθετηθούν σε ένα τόσο επείγον ψήφισμα, ενώ τελικά σε πολλές περιπτώσεις καταψήφιζαν λέγοντας ότι "δεν μπορεί ο σύλλογος να θέτει την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και των συνόρων του, γιατί δεν μπορούμε ως φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουμε θέση σε τέτοια ζητήματα"». Οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ αφού θυμίζουν ότι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί απόφαση ακόμα και του ΟΗΕ, καλούν τους φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και τονίζουν ότι «μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα η στάση του καθενός πρέπει να αποτελεί κριτήριο».