ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάη 2021
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στην εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή.
  • Με μεράκι και ευρηματικότητα προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
  • Ιστορικοί περίπατοι των Οργανώσεων της Σπουδάζουσας για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
  • Παιδική κατασκήνωση και στο φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.
  • Αρθρο: «Οταν οι ιστορίες στα παιδικά βιβλία συναντούν την Ιστορία»...
Με μεράκι και συλλογικότητα προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ διακινεί κάρτες οικονομικής ενίσχυσής τους

Τους μήνες Μάη και Ιούνη, σε πάνω από 100 πόλεις, χωριά και γειτονιές της χώρας μας θα στηθούν οι πιο όμορφες μαθητικές γιορτές: Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ είναι γιορτές αφιερωμένες στις ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών για «κάτι διαφορετικό»! Τα όνειρα των μαθητών δεν σταμάτησαν μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες εγκλεισμού, δεν «κλείστηκαν» μέσα σε μια οθόνη. Αντίθετα, είναι πιο δυνατά από ποτέ και τώρα θα... δώσουν «τρόπο» στην οργή, όπως λέει και το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ, συμπληρώνοντας πως είναι «ανάσα» ο αγώνας για να νικήσει η ζωή!

«Ολες οι Οργανώσεις, οι μαθητικές ΟΒ, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε βάλει ήδη μπροστά τις μηχανές και με σχέδιο, πείσμα και αισιοδοξία, με τα καλέσματα και τα προγράμματα των Μαθητικών Φεστιβάλ στο χέρι, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία τους, για να φτάσει παντού το σύνθημα και το μήνυμά τους. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν γνωστά τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε ακόμα περισσότερους, στολίζοντας τα σχολεία και τις γειτονιές τους με τις αφίσες ή μοιράζοντας τις ανακοινώσεις ώστε από χέρι σε χέρι να φτάσουν σε χιλιάδες μαθητές. Αλλοι μπορούν να βάλουν τη δική τους πινελιά, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των Μαθητικών Φεστιβάλ με το μεράκι τους για τραγούδι, χορό, καλλιτεχνική δημιουργία», σημειώνει σχετικά η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ολη αυτή η διοργάνωση έχει και τους δικούς της... χορηγούς. Ποιοι είναι αυτοί; «Το δίκιο μας, οι αγώνες μας, το μεράκι και η δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, δημιουργία, έκφραση, άθληση, διασκέδαση!», απαντάει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ. Και μαζί με αυτά, προκειμένου να είναι όμορφα, καλαίσθητα και αναβαθμισμένα τα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ, η ΚΝΕ διακινεί κάρτες οικονομικής ενίσχυσής τους.

Οι κάρτες έχουν βγει σε τρία σχέδια:

  • Η πρώτη είναι αφιερωμένη στους μαθητικούς αγώνες της χρονιάς, με σύνθημα: «Τα όνειρα δεν κλείνονται μέσα στην καραντίνα - Παίρνουνε εκδίκηση κόντρα στη ρουτίνα».
  • Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την επέτειο της Παρισινής Κομμούνας, με σκοπό να μάθουν για αυτή οι μαθητές!
  • Η τρίτη με τα λόγια του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα: «Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη», δίνει το μήνυμα της ανάγκης να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό, που και με την πανδημία του Covid-19 αποδείχθηκε η σαπίλα του, αποδείχθηκε πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα πια στον άνθρωπο, πρέπει να ανατραπεί!

Αυτήν την περίοδο, λοιπόν, οι «μηχανές» των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ «δουλεύουν στο φουλ» για την προετοιμασία και την προπαγάνδιση των Φεστιβάλ, η πλειοψηφία των οποίων θα ξεδιπλωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, ενώ πολλά από αυτά θα γίνουν και μέσα στον Ιούνη.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τον μεγάλο κατάλογο των Μαθητικών Φεστιβάλ που έχουν οριστεί έως τώρα και τις ημερομηνίες που αυτά θα γίνουν σε κάθε πόλη.

Κεφάτα μαθητικά στέκια στην Κεντρική Μακεδονία

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προετοιμάζουν με ενθουσιασμό τα Μαθητικά τους Φεστιβάλ! Κάθε απόγευμα, από τις 7 μ.μ., σε δεκάδες πλατείες και γειτονιές της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης, της Βέροιας, των Σερρών, των Γιαννιτσών, του Κιλκίς στήνονται με πρωτοβουλία και μεράκι από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ τα μαθητικά spots!

Τα μαθητικά spots είναι τα σημεία συνάντησης όλων των μαθητών της πόλης για την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ! Τα μαθητοστέκια θα αποτελέσουν σημείο συνάντησης για όσους μαθητές προβληματίζονται, αγανακτούν, νιώθουν οργή, δεν αντέχουν άλλο την αδικία και θέλουν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την κατάσταση που βιώνουν σήμερα! Το σημείο συνάντησης για να ξεσκάσουν οι μαθητές και να περάσουν καλά, να συναντήσουν φίλους και συμμαθητές μετά από καιρό, να βάλουν δυνατά τη μουσική που τους αρέσει! Γύρω από τα μαθητικά spots διοργανώνονται πλήθος πολύμορφων και δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως αθλητικά τουρνουά, συζητήσεις, παιχνίδια, workshops, escape room, προβολές ταινιών, διαγωνισμοί skate και bmx και πολλά άλλα!

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα στα μαθητικά spots και καλούν τους μαθητές από κάθε σχολείο να διοργανώσουν μαζί τους τη μεγάλη μαθητική συνάντηση!

Τα μαθητικά spots στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν: Στις Ομπρέλες Παραλίας - Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στην πλατεία Αγίου Θεράποντα, στην πλατεία Ευόσμου, στην πλατεία Ελευθερίας (Σταυρούπολη), στο Στρατόπεδο «Καρατάσου», στα Γηπεδάκια Στρεμπενιώτη (Νεάπολη).

Επίσης, στην Κεντρική Μακεδονία μαθητικά spots λειτουργούν στο Πολύκεντρο Γιαννιτσών, στην πλατεία Κήπου του Κιλκίς, στα Γηπεδάκια Προμηθέα και τα Πευκάκια Βέροιας, στο Πάρκο Κατερίνης.

Οι ημερομηνίες των Μαθητικών Φεστιβάλ
Αττική

Χαϊδάρι (στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη στις 7 μ.μ.) 15/5, Αιγάλεω 22/5, Ελευσίνα 22/5, Ηλιούπολη 22/5, Ελληνικό 22/5, Κερατσίνι 22/5, Μοσχάτο 22/5, Πάρκο Τρίτση 22/5, Ν. Φιλαδέλφεια 22/5, Μενίδι 23/5, Ζωγράφου 23/5, Νέα Σμύρνη 23/5, Περιστέρι 29/5, Φυλή 29/5, Πετρούπολη 29/5, Καισαριανή 29/5, Κορυδαλλός - Νίκαια 29/5, Νέο Ηράκλειο 29/5, Κυψέλη 29/5, Καλλιθέα 29/5, Νέος Κόσμος 29/5, Λούτσα 29/5, Μπραχάμι 30/5, Πέραμα 4/6, Ακαδημία Πλάτωνος 5/6, Γαλάτσι 5/6, Πειραιάς 5/6, Χαλάνδρι 5/6, Λαύριο 5/6, Γέρακας 19/6.

Κεντρική Μακεδονία

Νεάπολη 28/5, Πολίχνη 28 - 29/5, Λευκός Πύργος 29/5, Χορτιάτης 29/5, Θέρμη 4/6, Σταυρούπολη 4 - 5 - 6/6, Τούμπα 11/6, Καλαμαριά 12/6, Εύοσμος 12 - 13/6.

Λιτόχωρο 4/6, Βέροια 5/6, Κιλκίς 5/6, Σέρρες 6/6, Γιαννιτσά 6/6, Νάουσα 12/6, Κατερίνη 12 - 13/6, Χαλκιδική 20/6, Εδεσσα 26/6.

Δυτική Ελλάδα

Αμαλιάδα 22/5, Πάτρα 5/6, Πύργος 5/6, Αγρίνιο 12/6.

Ηπειρος

Λευκάδα 29/5, Ηγουμενίτσα 5/6, Πρέβεζα 5/6, Γιάννενα 12/6, Κέρκυρα 12/6, Αρτα 12/6.

Κρήτη

Αγιος Νικόλαος 28/5, Ρέθυμνο 29/5, Ιεράπετρα 29/5, Ηράκλειο 5/6, Χανιά 5/6.

Θεσσαλία

Βόλος 28/5, Τρίκαλα 28/5, Λάρισα 29/5, Καρδίτσα 5/6.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Δράμα 22/5, Κομοτηνή 29/5, Ξάνθη 30/5, Καβάλα 5/6, Αλεξανδρούπολη 6/6.

Στερεά Ελλάδα

Λαμία 29/5, Χαλκίδα 29/5.

Δυτική Μακεδονία

Φλώρινα 23/5, Καστοριά 29/5, Γρεβενά 30/5, Κοζάνη 11/6, Πτολεμαΐδα 12/6.

Πελοπόννησος

Κόρινθος 28/5, Καλαμάτα 4/6.

Αιγαίο

Σορωνή Ρόδου 23/5, Μυτιληνιοί Σάμου 29/5, Λαγκάδα Χίου 30/5, Βροντάδος Χίου 5/6, Βαθύ Σάμου 5/6, Κως 5/6, Ρόδος 5 - 6/6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ