Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Γιώτα Παναγοπούλου, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Στη συνέχεια ο Νίκος Διαμαντόπουλος, από την Ενωση Τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με τη μείωση εξειδικευμένου προσωπικού, τα ασυντήρητα δίκτυα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας για όσους απασχολούνται στους εργολάβους, αλλά και τα εργατικά «ατυχήματα» που πληθαίνουν στον κλάδο. «Μέσα σε λίγους μήνες μετρήσαμε 7 νεκρούς συναδέλφους μας, 2 στη Ζάκυνθο, 3 στην Εύβοια και 2 στην Κοζάνη. Ξεχειλίζει η οργή μας το τελευταίο διάστημα. Για μας όλοι αυτοί οι θάνατοι συναδέλφων μας είναι δολοφονίες και εγκλήματα των διοικήσεων της ΔΕΗ και των εργολάβων, είναι εγκλήματα της κυβέρνησης», τόνισε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Αντωνόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μέριμνα», η Φρόσω Ανδριοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων και Καθαριστριών Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας - Πειραιώς και ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.
Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στους αιματοβαμμένους αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο και την Καισαριανή μέχρι και σήμερα. «Δεν θα πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δίκιο μας, είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα των χιλιάδων νεκρών συναδέλφων μας σε όλο τον κόσμο, που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο των δικών μας αγώνων, των δικών μας διεκδικήσεων, αυτοί είναι η συνείδηση της τάξης μας», υπογράμμισε. Μπροστά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με το οποίο η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα: «Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν! Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους μας. Απαιτούμε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το άθλιο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, τη μεγαλύτερη κατάκτηση των εργατών. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας! Αυτός ο αγώνας μας θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές, είναι ένας αγώνας για το δίκιο μας», ξεκαθάρισε.
Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 6 Μάη με 4ωρη στάση εργασίας ανά βάρδια και διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενώ νέα Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μάη και την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έδειξε να αντιλαμβάνεται πως μόνο με τη διατήρηση της ενότητας και του υψηλού αγωνιστικού φρονήματός τους μπορούν να σταθούν απέναντι στους αντεργατικούς εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.
Χρησιμοποιώντας την τακτική «καρότο και μαστίγιο», η κυβέρνηση από τη μία ασκεί αφόρητες πιέσεις, προσπαθεί να σπείρει την απογοήτευση στους εργαζόμενους, απαξιώνει παραπέρα το εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις, επιχειρεί να αξιοποιήσει την κούραση από τον 17μηνο αγώνα και το «τσεκούρωμα» σε μεροκάματο και δικαιώματα. Από την άλλη, κρατώντας στην επιφάνεια το γνωστό «αντικοινωνικό πακέτο - διαβατήριο ανεργίας», προσπαθεί να παρασύρει τους εργαζόμενους στο να αποδεχθούν ότι σε λίγους μήνες θα είναι άνεργοι και να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα μοιραστούν τα λίγα ψίχουλα της αποζημίωσης. Πρόκειται δηλαδή για την ίδια παγίδα που η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει τον περασμένο Οκτώβρη. Τότε, κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, παρουσίασε προφορικά και «χοντροκομμένα» το παραπάνω «πακέτο», το οποίο οι εργαζόμενοι απέρριψαν, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, με αιτήματα τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.
Να μην πέσουν ούτε αυτήν τη φορά στην παγίδα της κυβέρνησης κάλεσε τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.
Τόνισε μάλιστα πως το ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη «μέσα από τα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ» οφείλεται στον αγώνα που έχουν δώσει μέχρι τώρα, πρόσθεσε δε ότι αν οι εργαζόμενοι υποχωρήσουν από το αίτημα για καμία απόλυση και πέσουν στην παγίδα του διαλόγου για το ύψος των αποζημιώσεων, το μόνο που θα πετύχουν είναι να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και να συναινέσουν στις απολύσεις τους. «Δεν βγαίνουμε ούτε ώρα έξω από το εργοστάσιο αν δεν μας διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ότι θα πάρουμε ό,τι μας χρωστάνε», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Π. Πολίτης.
Χαλκίδα |
Δεκάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων (Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας), Αγροτικοί Σύλλογοι, Σωματεία Συνταξιούχων, Σύλλογοι Γυναικών, που το προηγούμενο διάστημα είχαν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, έδωσαν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Αλιβέρι, Ιστιαία και Μαντούδι οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα του ξεσηκωμού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Για την επιτυχία της απεργίας, στις αλλαγές βάρδιας τόσο το βράδυ της Τετάρτης όσο και τα ξημερώματα της Πέμπτης στήθηκε απεργιακή περιφρούρηση σε εργοστάσια («Coca Cola», «Eurodrip») και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Μάλιστα στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου το σωματείο και οι εργαζόμενοι παλεύουν για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, η συμμετοχή ήταν καθολική.
Λαμία |
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση στη Χαλκίδα επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.