ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
Σελ. /48
Μήνυμα καταδίκης των αντεργατικών σχεδιασμών από τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην τολμήσει να πειράξει το 8ωρο, και να μην απλώσει χέρι στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των εργατικών σωματείων.

Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία και τον δρόμο μπροστά στο Αγαλμα Βενιζέλου. Εργαζόμενοι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που συμμετείχαν στην απεργία και έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρησή της, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές, έδωσαν το «παρών» συγκροτημένα, με τα πανό και τις σημαίες τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που ανέδειξε τις τραγικές επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της Υγείας, και κάλεσε το λαό μαζί με τους υγειονομικούς να δυναμώσουν τον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Χαιρέτισε τους χιλιάδες εργαζόμενους που προσπέρασαν τα θλιβερά καλέσματα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της εργατικής τάξης. Κάλεσε τους εργαζόμενους όχι μόνο να αντιδράσουν δυναμικά στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας, αλλά και να απαιτήσουν τη συνολική κατάργηση των νόμων της «διευθέτησης», της «ευελιξίας», του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες προώθησαν ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια. Και κατέληξε: «Σήμερα και όχι αύριο μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τις επιμέρους διαφορές μας, και ως ταξικά αδέρφια να σμίξουμε με κριτήριο τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας ανάγκες. Να σμίξουμε με αυτούς που στο παρελθόν έδωσαν τη ζωή τους και μαζί να περπατήσουμε στις λεωφόρους του μέλλοντος!».


MotionTeam

Ατμόσφαιρα γιορτής, με δυνατούς μουσικούς ρυθμούς, έδωσε το συγκρότημα πνευστών και χάλκινων που «αναδύθηκε» μέσα από το πλήθος και κατευθύνθηκε μπροστά στην εξέδρα.

Το μεγάλο «ποτάμι» ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» και σαλπίζοντας τον ξεσηκωμό. Στην κεφαλή της πορείας, το πανό των σωματείων με το σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής», ενώ το συγκρότημα με τα χάλκινα έδινε το ρυθμό παίζοντας αγωνιστικά τραγούδια, όπως το «Bella Ciao», το «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις» κ.ά.

Το «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση έδωσε και η Πρωτοβουλία Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», αλλά και άλλοι φορείς που παλεύουν ενάντια στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, εργαζόμενοι του Οργανισμού που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία του κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης και ενώθηκαν με τη μεγάλη απεργιακή πορεία των εργατικών σωματείων, εισπράττοντας ένα ζεστό χειροκρότημα αλλά και κουράγιο για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο πέρασμα της πορείας μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο, κυριάρχησαν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.


MotionTeam

Η μεγάλη διαδήλωση σταμάτησε επίσης στη συμβολή των οδών Εγνατίας - Βενιζέλου, στον χώρο θυσίας των εργατών της ηρωικής εξέγερσης του Μάη του '36, όπου κατατέθηκε ένα στεφάνι εκ μέρους των σωματείων της πόλης.

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Σε εγρήγορση και ετοιμότητα να απαντήσουν όποτε η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο - τερατούργημα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.


Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας και Πέλλας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας. Η μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξε στην πλατεία Ελιάς.

Στη Νάουσα αρχικά πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε και κατάθεση στεφάνων από τα σωματεία στο μνημείο του Γιώργου Βουτυρά, του πρώτου προέδρου του ΕΚΝ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους ανθρώπους της εργοδοσίας το 1946. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς την κεντρική πλατεία, όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών δήμου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας.

Ακολούθησε πορεία προς το δημαρχείο Νάουσας, όπου αντιπροσωπεία του Σωματείου της «Βαρβαρέσος» κατέθεσε κείμενο με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, που παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Στην Κατερίνη, στη συγκέντρωση των σωματείων έδωσε το «παρών» και η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας. Η μαχητική πορεία πέρασε έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα καταδίκης του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών». Η πορεία επέστρεψε στον χώρο της πλατείας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Λιτόχωρο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συνταξιούχων και του Συλλόγου Γυναικών της πόλης.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Εδεσσα και Γιαννιτσά, στο πλευρό των εργατών πήραν θέση οι υγειονομικοί και οι αγρότες, που παλεύουν για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις από τον παγετό και το χαλάζι. Ακολούθησαν μαχητικές πορείες στους δρόμους των δύο πόλεων.

Στον Πολύγυρο, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων, πραγματοποιήθηκαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία, με τη συμμετοχή εργαζομένων όλων των κλάδων, αλλά και νέων. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στις Σέρρες, ο εργαζόμενος λαός, με μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, έστειλε μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των διοργανωτών σωματείων και φορέων, ενώ ακολούθησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ιδιαίτερα μαζικές και με παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και η πορεία που ακολούθησε στην Καβάλα για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Από το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη. Δυναμικό παλμό έδωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι από τα «Πετρέλαια Καβάλας» και το εργοστάσιο της ΒΦΛ, μέσα από τα μπλοκ των σωματείων τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με καλλιτεχνικό δρώμενο, με ζωντανή εκτέλεση εργατικών τραγουδιών και απαγγελία ποιήματος του Πάμπλο Νερούδα. Ακολούθησαν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Καπνεργάτη και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αλεξανδρούπολη, στη συγκέντρωση των σωματείων, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ανεξαρτησίας, μίλησαν μέλη των ΔΣ των εργατικών σωματείων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι. Εκεί οι εργαζόμενοι και ο λαός διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του σε αμερικανική στρατιωτική βάση - καθώς τις μέρες αυτές έδεσε το θηριώδες φορτηγό πλοίο «Liberty Promise» - βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι των ΝΑΤΟικών».

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχων, νέων και αγροτών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κοζάνη. Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, όπου κατατέθηκαν λουλούδια προς τιμήν του Νίκου Πλακοπίτη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων και ενός από τους 200 εκτελεσθέντες την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.

Μία πρώτη απάντηση στο «μωσαϊκό» του εργασιακού μεσαίωνα, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει κι άλλες «ψηφίδες», δόθηκε και από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ξάνθη. Μαζί με τους χαιρετισμούς και την ομιλία από μέλη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, διαβάστηκαν στη συγκέντρωση αποσπάσματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και την απολογία του Αύγουστου Σπάις. Η πορεία που ακολούθησε, αφού έκανε στάση στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της απεργίας του Ιούνη του 1928, όπου οι συγκεντρωμένοι απόθεσαν κόκκινα γαρίφαλα και τραγούδησαν το Πένθιμο Εμβατήριο, κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θάσο, Καστοριά, Φλώρινα και Σιάτιστα, ενώ πορείες ακολούθησαν και σε Δράμα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ