Με τη σημαία της «παγκόσμιας Βρετανίας» σε μια περιοχή κρίσιμη για την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη
Copyright 2018 The Associated |
Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» |
Ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, αναφερόμενος στην ασιατική «περιοδεία» του Πολεμικού Ναυτικού που θα ξεκινήσει το Μάη, εξήγησε πως θα απαρτίζεται μεταξύ άλλων από 6 πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους «Τόμαχοκ», μαχητικά τύπου «F-35» και 14 στρατιωτικά ελικόπτερα.
Καθώς η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης, ιδιαίτερα απέναντι στην Κίνα, ο Γουάλας υπογράμμισε ότι η ναυτική αποστολή δείχνει πως η Βρετανία «δεν οπισθοχωρεί, αλλά βάζει πλώρη για έναν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του διεθνούς συστήματος».
Στην αποστολή αυτή θα ανεμίζει η σημαία της «παγκόσμιας Βρετανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα αναδείξει την «επιρροή, την ισχύ μας, αλλά και την επιβεβαίωση των δεσμεύσεών μας» σε φίλους μας, σε «ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας του παρόντος και του μέλλοντος».
Οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, που θα συναντηθούν το Μάη με εκείνες του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στη Μεσόγειο, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αργότερα ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας και της Ιαπωνίας, στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεών τους με το Πεκίνο, καθώς και με το ΠΝ της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, της προσπάθειας της Βρετανίας για αναβαθμισμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, στη Σύνοδο που είχαν το Σάββατο στην Τζακάρτα τα μέλη της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Βρετανίας να γίνει «εταίρος σε διάλογο» της Ενωσης και εξουσιοδοτήθηκαν οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών να αναλάβουν σχετική δράση.
Σε ένα τέτοιο φόντο, εντεινόμενης παρέμβασης όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή, η Σύνοδος της ASEAN αποφάσισε να διεκδικήσει ακόμα ενεργότερο ρόλο στη διευθέτηση της «κρίσης» στη Μιανμάρ, όπου την 1η Φλεβάρη νέο στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.
Η Σύνοδος αποφάσισε το διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ASEAN που θα μεταβεί στη Μιανμάρ (Βιρμανία) για επαφές με όλες τις πλευρές.
Στη Σύνοδο - όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ - καταρτίστηκε συμφωνία «Πέντε Σημείων» για τη Μιανμάρ που μεταξύ άλλων ζητά: «Τον τερματισμό της βίας και την επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές» και τη «διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».
Πολλοί αντίπαλοι της χούντας επικρίνουν το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της Συνόδου δεν έγινε καμία αναφορά στους πολιτικούς κρατούμενους. Η Ενωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (ΑΑΡΡ) υποστηρίζει ότι από την 1η Φλεβάρη έχουν σκοτωθεί 748 πολίτες και πάνω από 3.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται.
Πάντως, η λεγόμενη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ», που έχουν συγκροτήσει τις τελευταίες βδομάδες στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, χαιρέτισε τη συμφωνία, ζητώντας η χούντα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και εκφράζοντας ανυπομονησία η ASEAN να αναλαμβάνει αποφασιστική δράση, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.
Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου «ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα μπρος», ενώ εξέφρασε την προθυμία των Βρυξελλών «να υποστηρίξουμε τον διάλογο με όλες τις κρίσιμες εμπλεκόμενες πλευρές που επιθυμούν τη διευθέτηση με καλή πίστη...».
Επίσκεψη στη Βαγδάτη, με στόχο την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Ιράν - Ιράκ πραγματοποιεί από χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, στο φόντο και της επανέναρξης των πρώτων από το 2016 διαπραγματεύσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, με ιρακινή διαμεσολάβηση.
Μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φ. Χουσεΐν, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως αυτοί της οικονομίας, της ασφάλειας, του πολιτισμού κ.ά. Εξήρε το ρόλο του Ιράκ στην περιφέρεια του Περσικού, όπως και τη μεσολάβησή του στις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία. Επόμενοι σταθμοί του Ζαρίφ στο Ιράκ είναι η ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, και η πρωτεύουσα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ.
Στο μεταξύ, η όξυνση του ενδοαστικού ανταγωνισμού και στο εσωτερικό του Ιράν διαφάνηκε την Κυριακή από τη «διαρροή» τρίωρης συνέντευξης του Ιρανού ΥΠΕΞ. Η συνέντευξη του Ζαρίφ δόθηκε σε γνωστό οικονομολόγο και μεταδόθηκε από το ιρανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «International TV», με έδρα στο Λονδίνο. Φέρεται πως την έδωσε στο κανάλι ένας Ιρανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ιρανού Προέδρου, Χ. Ροχανί, περίπου δύο μήνες πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές (18 Ιούνη), σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι φήμες πως ο Ζαρίφ θέλει να θέσει υποψηφιότητα.
Στη συνέντευξη αυτή, που δεν διέψευσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά επισήμανε πως τμήματά της μονταρίστηκαν κατάλληλα για να προκληθούν εντυπώσεις, ο Ζαρίφ διαμαρτύρεται για τον «μηδενικό ρόλο» που έχει στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Φέρεται επίσης να διαμαρτύρεται για τη διαμόρφωσή της από τους Φρουρούς της Επανάστασης και δη από στρατηγούς, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς από τις ΗΠΑ στις 3/1/2020 Κασέμ Σολεϊμανί. Για τη Ρωσία ακούγεται να λέει πως προσπάθησε να υπονομεύσει τη συμφωνία του 2015 γιατί ήθελε οι ΗΠΑ να ασχολούνται με την Τεχεράνη και όχι με τη Μόσχα. Επίσης, αναφέρεται ότι ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώ δημόσια υποστήριξε την έναρξη έμμεσων συνομιλιών στη Βιέννη με τις ΗΠΑ. στο παρασκήνιο διαφωνούσε και ήταν αντίθετος με την επιστροφή στη συμφωνία του 2015.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέο περιστατικό αστυνομικής και ρατσιστικής βίας είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, με θύμα τον 33χρονο άστεγο Αφροαμερικανό Τάιρελ Γουίλσον στο Σαν Φρανσίσκο, μετά την αποκάλυψη βίντεο από την κάμερα του αστυνομικού που ήταν ο δράστης της δολοφονίας. Ο αστυνομικός Αντριου Χολ, που πριν 2,5 χρόνια είχε σκοτώσει άοπλο ισπανόφωνο στην ίδια πόλη, κατευθύνθηκε προς τον άστεγο, επικαλούμενος καταγγελίες ότι πετροβολούσε αυτοκίνητα. Ο αστυνομικός ζήτησε από τον 33χρονο να πετάξει το μαχαίρι που έβγαλε οπισθοχωρώντας μακριά του. Οταν αυτός αρνήθηκε και σταμάτησε, ο Χολ τον πυροβόλησε θανάσιμα.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 16 παιδιά τραυματίστηκαν - ορισμένα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - μετά από έκρηξη πυραύλου που έπληξε συγκρότημα της επαρχιακής κυβέρνησης της Κουνάρ (ανατολικό Αφγανιστάν), με τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τους Ταλιμπάν. Επίσης, χτες, άλλα 6 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας με στόχο στρατιωτικό όχημα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ. Προχτές, 8 αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Λογκάρ. Ολα αυτά ενώ με φόντο την σταδιακή αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων αναζωπυρώνεται η συζήτηση και για την ετοιμότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να «αντιμετωπίσουν» την κατάσταση.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο από έκρηξη σε τάνκερ ενώ έπλεε έξω από το διυλιστήριο της πόλης Μπανίγια της Συρίας. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν την επακόλουθη πυρκαγιά, που φέρεται πως κατέστρεψε μία από τις δεξαμενές του σκάφους. Αγνωστη είναι η προέλευση του τάνκερ, ενώ ιρανικά ΜΜΕ διέψευσαν ότι είναι ιρανικό.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης συναντήθηκε την Κυριακή με Ιταλούς αξιωματούχους, συμφωνώντας στην επανάληψη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην επαναλειτουργία προξενείων. Χτες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανέβαλε προγραμματισμένη για αργότερα την ίδια μέρα μετάβαση στη Βεγγάζη (είχε προγραμματίσει να πάει μαζί με το υπουργικό συμβούλιο), «για λόγους ασφαλείας».
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» σε βάση του στρατού στην πόλη Μάινοκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας προκάλεσε την Κυριακή το θάνατο τουλάχιστον 30 στρατιωτών. Ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές του στρατού.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντοπίστηκε το υποβρύχιο «KRI Nanggala 402» και τα 53 μέλη του πληρώματός του είναι νεκρά. Οπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Γ. Μαργκόνο, το υποβρύχιο βρέθηκε να έχει κοπεί στα τρία (πρυμναίο τμήμα, κύτος και κεντρικό τμήμα, το οποίο φέρει ρωγμές). Η επαφή με το σκάφος είχε χαθεί από την περασμένη Τετάρτη, ενώ ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μια τορπίλη, στη διάρκεια άσκησης. Το υποβρύχιο κατασκευάστηκε το 1977 και μπορούσε να πλέει σε βάθος το πολύ 500 μέτρων, ενώ εντοπίστηκε σε βάθος 800. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται, μεταξύ άλλων με πολλά ερωτήματα για τις προδιαγραφές ασφαλείας. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι το δίδυμο σκάφος του «Nanggala», το υποβρύχιο «Cakra» που πρόσφατα είχε ανακαινιστεί, θα αποσυρθεί προσωρινά. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή αερομεταφερόμενης ομάδας για να βοηθήσει στις έρευνες των ινδονησιακών αρχών.