ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Αναβαθμισμένο παζάρι εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

akriviadis.gr

Στην Αγκυρα για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, βρέθηκε την Πέμπτη 15/4 ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Διαβουλεύσεις όπου μπήκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα - από τα χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο, μέχρι τη μουσουλμανική μειονότητα και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων. Αλλη μια απόδειξη ότι το παζάρι ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις με «διαμεσολαβητές» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνεται, αναβαθμίζεται και ετοιμάζονται επικίνδυνοι συμβιβασμοί, καθώς όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Ενδεικτικά, στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες οι δύο ΥΠΕΞ μίλησαν για «εποικοδομητικό διάλογο» και ανάγκη για «θετική ατζέντα», δίνοντας ανοιχτά μια «γεύση» για το εφ' όλης της ύλης παζάρι που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες καιρό τώρα, ήδη από τις πρώτες επαφές των συμβούλων Ερντογάν και Μητσοτάκη, στο Βερολίνο πέρυσι τον Αύγουστο.

Χαρακτηριστικά, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι τουρκικές έρευνες και εξορύξεις στη Μεσόγειο ήταν «πλήρως νόμιμες», υπογραμμίζοντας πως η τουρκική ηγεσία «εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού». Χαρακτήρισε σημαντική την επανέναρξη των «συμβουλευτικών συνομιλιών» και θύμισε την πρόταση Ερντογάν για μια διευρυμένη Σύνοδο για τα «θέματα» της Μεσογείου, πρόταση που προωθεί και η ΕΕ, ζητώντας ταυτόχρονα «διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων».

Αναφέρθηκε ξανά στις απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όπως και για τον περιορισμό του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ επανέλαβε τα περί «τουρκικής μειονότητας» που ζει στη Θράκη, με επικίνδυνες αναφορές σε «αυτοπροσδιορισμό».

Για το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης 5μερούς στα τέλη του μήνα στη Γενεύη, κάλεσε «όλες τις συμμετέχουσες πλευρές να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο», «να σκεφτούν όλοι με τρόπο ευρύ και ελεύθερο».

Στις δικές του τοποθετήσεις ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη «διατήρηση διαύλων απαραίτητη» ώστε «να εδραιώσουμε την ειρηνική συνεύρεση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» όπως και «των θεμελιακών κανόνων και αξιών» του ΝΑΤΟ.

Αλλά και της ΕΕ, την οποία επικαλέστηκε κατ' επανάληψη ως «θεματοφύλακα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με ύμνους για το αποκαλούμενο «κοινοτικό κεκτημένο», με το οποίο υποτίθεται πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία. Οι ύμνοι αυτοί αποκρύπτουν τον πραγματικό ρόλο της ευρωένωσης, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Παραπέρα, ο Ν. Δένδιας χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων, όπως και των ΜΟΕ, διαδικασίας που - όπως αποκάλυψε - θα ακολουθήσει.

Για τις διμερείς σχέσεις είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει «πολύ σημαντικό περιθώριο για ανάπτυξη σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο», εξ ου και η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις.

Για τα Ευρωτουρκικά, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα στηρίζει την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ «εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί», ενώ ως «ευρωτουρκικό ζήτημα» παρουσίασε και το Μεταναστευτικό, υπερασπιζόμενος την κατάπτυστη Συμφωνία εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα «όλες οι πλευρές να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα» για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προς δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία, θέση που επίσης παρουσίασε ως «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μίλησε για το casus belli της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε «ζήτημα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» και το οποίο «δεν συνάδει ούτε με έναν ΝΑΤΟικό Σύμμαχο», κρύβοντας ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο.

Απηύθυνε, τέλος, δημόσια πρόσκληση στον Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Αθήνα, με απώτερο στόχο «να προετοιμάσουμε από τις συζητήσεις μας» μια συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη. Ενδειξη και αυτή ότι το παζάρι αναβαθμίζεται, προετοιμάζοντας συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, όπου συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ορμητήριο και στόχος η Ελλάδα

Ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχος των ανταγωνιστών τους γίνεται για μια ακόμα φορά η χώρα, στην αντιπαράθεση που κλιμακώνεται με επίκεντρο την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα (βλέπε σχετικό θέμα), δείχνοντας πόσο επικίνδυνη για το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτικές:

Η βάση της Σούδας καλείται να υποστηρίξει όλες τις εξόδους πολεμικών πλοίων των Αμερικανών προς την επίμαχη ζώνη. Από εκεί απέπλευσαν την Τετάρτη τα αντιτορπιλικά του 6ου Στόλου (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) «USS Donald Cook» και «USS Roosevelt» βάζοντας ρότα βορειοανατολικά, με αρχικό στόχο να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την έξοδο αρμάδας ρωσικών πλοίων.

Θυμίζουμε πως από το 2016, οπότε με «πρόσκληση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 ξεκίνησε επιχειρήσεις στον «δίαυλο» του Αιγαίου, για να ελέγχει τη διέλευση των ρωσικών πλοίων, οι ελληνικές κυβερνήσεις πρωτοστατούν στην προσπάθεια αύξησης της ΝΑΤΟικής παρουσίας (και) στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό είναι από τα λίγα που σταθερά αυξάνει τις ώρες παρουσίας του στις αποστολές των δύο μόνιμων ναυτικών αρμάδων του ΝΑΤΟ (SNMG2 και SNMCMG2), οι οποίες τα τελευταία χρόνια περνάνε πάνω από 120 μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, από «μόλις» 80 το 2017.

Ταυτόχρονα, η Πολεμική Αεροπορία αναλαμβάνει αυξημένους ρόλους στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, μεταξύ άλλων με την «επιτήρηση» του εναέριου χώρου Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, που τη φέρνει στην «πρώτη γραμμή», στο ενδεχόμενο όξυνσης και γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι στις 7/4, με απόφαση της κυβέρνησης, αεροσκάφος EMB-145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) σηκώθηκε από τη Λήμνο, διέσχισε τη Βουλγαρία και πέταξε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, για να καλύψει, ως ομπρέλα επιτήρησης και προστασίας, την άφιξη στο βόρειο Αιγαίο δύο αμερικανικών στρατηγικών (μπορούν να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικών αεροσκαφών «B-1Β Lancer», τα οποία σηκώθηκαν από την έδρα τους στις ΗΠΑ και πραγματοποίησαν αποστολή υπέρπτησης στο Αιγαίο, «σε επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας», κι ενός ιπτάμενου τάνκερ «KC-135T Stratotanker», που απογειώθηκε από τη Βρετανία για να τα ανεφοδιάσει.

Η ελληνική αεράμυνα κάλυψε και επόμενη επιχείρηση στρατηγικού βομβαρδιστικού των Αμερικανών στο Αιγαίο, τη 2η σε μόλις 6 μέρες, καθώς τη Δευτέρα στρατηγικό έτερο «B-1B Lancer» σηκώθηκε από τη Νορβηγία και πέταξε - σε αποστολή τύπου «Bomber Task Force» - «στο και γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος».

Αυτή η ανάπτυξη στο FIR Αθηνών «συνέπεσε» με την έναρξη, τη Δευτέρα, της πολυεθνικής άσκησης που οργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «Ηνίοχος 21», στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 Μοίρες και πληθώρα μαχητικών αεροσκαφών (από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά), φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μια ανάσα από τα Δαρδανέλια.

Την ίδια ώρα, ραγδαία είναι η αύξηση πτήσεων αμερικανοΝΑΤΟικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών μέσα από το FIR Αθηνών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Π.χ., σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τύπου «Lockheed EP-3E», ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε στις 14/4 από τη Σούδα και αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της Δυτικής Κριμαίας σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR). Ταυτόχρονα, καταγράφονται πτήσεις αμερικανικών «P-8A Poseidon», ειδικευμένα και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, όπως και Μη Επανδρωμένων «Grumman RQ-4D».

Πέρα από τη Σούδα, βασικό ρόλο παίζει πλέον και η Αλεξανδρούπολη, καθώς στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια αποτελεί κόμβο πρώτης γραμμής για την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, για τον «έλεγχο» της Μαύρης Θάλασσας και το «σφράγισμα» των Στενών του Βοσπόρου. Από εκεί άλλωστε πέρασαν πριν από λίγες βδομάδες χιλιάδες τόνοι πολεμικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και στελέχη τους, που με τον «μανδύα» της άσκησης «Defender Europe 21» βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «μια ανάσα» από την Ουκρανία.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, όπου καθεμιά επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή (...)

Οι σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, αναλόγως των καταστάσεων, διακρίνονται από τις επιδιώξεις συνεργασίας και του ανταγωνισμού, ωστόσο οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν σε τίποτα να επωφεληθούν από αυτές τις σχέσεις.

Στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριο, η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώθηκε με την αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Εβρο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεκάδων νησιών του Αιγαίου, την επιδίωξη να αποκτήσει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν της ανήκει. Σε αυτήν την κατεύθυνση το τουρκικό κράτος ανακήρυξε τη λεγόμενη "Γαλάζια Πατρίδα", υπέγραψε το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο με την εγκάθετη ηγεσία της Λιβύης, το οποίο καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επίσης, ενίσχυσε τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, στρατιωτικές ασκήσεις, έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ανακίνησε μειονοτικά ζητήματα, "εργαλειοποίησε" το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό, αξιοποιώντας τη συμφωνία με την ΕΕ.

Στις συνθήκες αυτές, καιροφυλακτεί η αμερικανοΝΑΤΟική διαμεσολάβηση κι επιδιαιτησία και ήδη έχει επανέλθει η τουρκική θέση για συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση του Αιγαίου, για λύση win-win (αμοιβαίου οφέλους) που προβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ εξετάζεται η συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση κυπριακών θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία. Αυτή η συνεκμετάλλευση δεν αφορά την ευημερία των λαών αλλά την κερδοφορία των μονοπωλίων και "ναρκοθετεί" το μέλλον των δύο λαών, όπως και του περιβάλλοντος.

Το Κόμμα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, ως αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Εχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους πως στις σημερινές συνθήκες αυτά δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενώ την ώρα που το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες, η ειρήνη, η ασφάλεια των λαών δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε αυτό το πλαίσιο. Η πάλη των δύο λαών είναι αναγκαίο να κατευθύνεται στην εξάλειψη της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις, στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, δεύτερο κείμενο, Θέση 16, σχετικά με τις «ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι κίνδυνοι πολεμικής αναμέτρησης και η "συνεκμετάλλευση"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ