ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Αναδιάταξη δυνάμεων με το βλέμμα στη διαπάλη με την Κίνα

Τα 20 χρόνια της ΝΑΤΟικής επέμβασης αφήνουν μια ισοπεδωμένη χώρα, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια και εξαθλίωση...
Τα 20 χρόνια της ΝΑΤΟικής επέμβασης αφήνουν μια ισοπεδωμένη χώρα, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια πρόσφυγες, φτώχεια και εξαθλίωση...
Στην ανάγκη να εστιάσουν οι ΗΠΑ στις νέες «προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν, ξεχωρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο την αντιπαράθεση με την Κίνα, αναφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας και επίσημα το χρονοδιάγραμμα για σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Η άμεση και απροκάλυπτη σύνδεση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση του Πεκίνου και είναι αποκαλυπτική για τον κυρίαρχο χαρακτήρα της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Αντί να επιστρέψουμε στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικά δίκτυα και επιχειρήσεις που έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από το Αφγανιστάν», αλλά και για την ανάγκη «να ενισχύσουμε την αμερικανική ανταγωνιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό ανταγωνισμό από μια ολοένα και πιο σίγουρη για τον εαυτό της Κίνα».

Οπως συμφωνήθηκε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, η αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μάη (ημερομηνία που η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει με τους Ταλιμπάν ως τελική προθεσμία αποχώρησης) και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη.

Βέβαια, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Καμπούλ την Πέμπτη, τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τη... δέσμευσή τους στο Αφγανιστάν, με ζητούμενο να διασφαλιστούν τα «όσα κερδήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια». Η αναδιάταξη δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ με βάση τις σημερινές εξελίξεις στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη δεν αναιρεί τη στρατηγική σημασία του Αφγανιστάν και της γύρω περιοχής, όπως και το εντεινόμενο «ενδιαφέρον» της Κίνας και της Ρωσίας...

Σε κάθε περίπτωση, μετά από 20 χρόνια ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τα «όσα κερδήθηκαν» για το λαό είναι μια κατεστραμμένη χώρα, δεκάδες χιλιάδες νεκροί άμαχοι, εκατομμύρια ξεριζωμένοι πρόσφυγες, φτώχεια και εξαθλίωση...

Οι αντιδράσεις από Πεκίνο και Μόσχα

Στις ανοιχτές ομολογίες των ΗΠΑ αντέδρασε άμεσα η Κίνα, της οποίας το ΥΠΕΞ αφού χαρακτήρισε την «κατάσταση με την ασφάλεια στο Αφγανιστάν» «σύνθετη και σοβαρή», τόνισε: «Οι επισημάνσεις της αμερικανικής πλευράς που συνδέουν την απόσυρση με την αντιμετώπιση προκλήσεων που συνιστά η Κίνα αντανακλούν μια νοοτροπία απαίσια και βαθιά ριζωμένη στον Ψυχρό Πόλεμο, που είναι καταστροφική για την αμοιβαία εμπιστοσύνη ΗΠΑ - Κίνας και δεν θα βοηθήσει τον διμερή συντονισμό και τη συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή θέματα». Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο σημείωσε ότι «η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν χρειάζεται πολύ καιρό ακόμα για να έχει ηττηθεί», αλλά και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία και συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην υλοποίηση μιας μακράς ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Στη Ρωσία, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζ. Καμπούλοφ, αναφέρθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και έκανε λόγο για «ευκαιρία» που «δεν θα θέλαμε να χαθεί», συστήνοντας στους «Αμερικανούς συναδέλφους να συμφωνήσουν με τους Ταλιμπάν», αλλά και εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «οι Ταλιμπάν βάσιμα θα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους». Μάλιστα, ο ίδιος κατέληξε ότι οι ΗΠΑ «όπως και να 'χει θα φύγουν από το Αφγανιστάν, αργά ή γρήγορα»...

Από τη μεριά της αφγανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι «σέβεται» την απόφαση των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι «ικανές να υπερασπιστούν το λαό και τη χώρα τους, όπως κάνουν εξαρχής».

Στη δε πλευρά των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπός τους στο Κατάρ δήλωσε ότι «μέχρις ότου όλες οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν εντελώς από την πατρίδα μας, δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία διάσκεψη που λαμβάνει αποφάσεις για το Αφγανιστάν».

Η ακύρωση συμμετοχών και στην προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη (την οποία θυμίζουμε πως η Τουρκία ανέλαβε να φιλοξενήσει μετά και από πρόταση των ΗΠΑ), διαμορφώνει νέα δεδομένα για τις διεργασίες και σε διπλωματικό επίπεδο, στις οποίες τα τελευταία χρόνια διεκδικούν αυξημένο ρόλο και Μόσχα - Πεκίνο. Πριν από ένα μήνα η ρωσική κυβέρνηση είχε φιλοξενήσει συνάντηση για το Αφγανιστάν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή μάλιστα και της λεγόμενης «διευρυμένης "τρόικας"» (ένα σχήμα που εγκαινιάστηκε το 2019, με τη συμμετοχή Κίνας και Πακιστάν).

Θέμα νέας στρατιωτικής «αποστολής» θέτει η Τουρκία

Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε θέμα νέας στρατιωτικής «αποστολής» στο Αφγανιστάν, με το ΝΑΤΟ ή χωρίς. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσει πώς θα στηρίξει τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, «πρέπει να συζητηθεί το αν αυτό θα γίνει κάτω από νέα (στρατιωτική) αποστολή, όχι τη "Resolute Support Mission" - ή αν θα είναι εκεί παρόντα κάποια έθνη ως ομάδα, υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ ή τη στήριξη άλλου οργανισμού, ή αν θα δημιουργηθεί άλλη δομή, σε διμερές ή μονομερές επίπεδο...».

Αλλωστε, είναι σίγουρο ότι η αναδιάταξη δυνάμεων και η μετακίνηση στρατευμάτων δεν πρόκειται να αφήσουν το Αφγανιστάν «εκτός κάδρου» από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς: Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν έως τα μέσα Αυγούστου, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και ότι «δαπανούμε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και θα συνεχίσουμε...».

KINA
Συστάσεις προς ΗΠΑ - Ιαπωνία «να μη στοχοποιούν τρίτους»

Στο φόντο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Ιαπωνία και ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψιν τους «σοβαρά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες της Κίνας, να αποφύγουν δηλώσεις και πράξεις που αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της και βλάπτουν τα συμφέροντά της». Αυτά δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα στον Λευκό Οίκο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ουάσιγκτον μετά την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Ζάο σημείωσε ότι η ανάπτυξη σχέσεων όπως των αμερικανο-ιαπωνικών «πρέπει να συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και να συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε Ασία - Ειρηνικό, όχι να στοχοποιούν ή να βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων πλευρών», καταλήγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη «για τις κατάλληλες απαντήσεις, αν κριθεί απαραίτητο».

Στο μεταξύ, ο Ζάο ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη έγινε η πρώτη συνάντηση Κίνας - Νότιας Κορέας στο πλαίσιο του μηχανισμού διαλόγου και συνεργασίας για θαλάσσιες υποθέσεις που συγκρότησαν οι δύο πλευρές. Βασικό θέμα ήταν και η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στη θάλασσα ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, μετά από επεξεργασία που έγινε στο μολυσμένο νερό, ωστόσο ο Ζάο κατηγόρησε την Ιαπωνία για «εξαιρετικά εγωιστική» απόφαση και τόνισε ότι «Κίνα και Νότια Κορέα, ως στενοί γείτονες της Ιαπωνίας, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και μεγάλη δυσαρέσκεια».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο Ζάο συνέστησε στο Τόκιο να μην επαφίεται για τις επιλογές του στις επιδοκιμασίες της Ουάσιγκτον και σχολίασε ότι «ενώ οι ΗΠΑ από τη μία συγχαίρουν την Ιαπωνία, από την άλλη απαγορεύουν τις εισαγωγές ρυζιού και αλιευμάτων από την Ιαπωνία». Μάλιστα, παρέπεμψε σε συστάσεις της αρμόδιας κρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (FDA), που επικαλούμενη «ανησυχίες για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με ραδιενέργεια και πυρηνική μόλυνση έχει αυξήσει την επιτήρηση των σχετικών προϊόντων από την Ιαπωνία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυναμώνουμε την πολύμορφη αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή τουγια τη Μέρα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Με την ευκαιρία της Μέρας των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές (17/4), το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών του δυνάμεων, συνεχίζει εδώ και δεκαετίες την κατοχή παλαιστινιακών και άλλων εδαφών, εφαρμόζοντας τις πρακτικές μιας κατοχικής δύναμης που περιλαμβάνουν τη δολοφονία άμαχου πληθυσμού (ακόμη και μικρών παιδιών), τη μακρόχρονη κράτηση των Παλαιστινίων χωρίς δικαστική απόφαση και άλλες απάνθρωπες κατοχικές πρακτικές.

Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές 4.400 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, εκ των οποίων 140 είναι παιδιά, 36 γυναίκες, 11 βουλευτές, 440 κρατούμενοι χωρίς δίκη.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής να συνεχίσουν ακόμα πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων.

Να δυναμώσει η πάλη για:

-- Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

-- Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

-- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η πολωνική κυβέρνηση ανακήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τρεις διπλωμάτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι ο λόγος μιας τέτοιας απόφασης υπήρξε η παραβίαση εκ μέρους των εν λόγω διπλωματών των όρων που διέπουν τη διπλωματική τους ιδιότητα, όπως και «οι επιβλαβείς τους ενέργειες για τη Δημοκρατία της Πολωνίας». Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μία μέρα μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας - στις οποίες περιλαμβάνεται και η απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες - και ενώ οξύνεται συνολικότερα η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ