ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω!»

Συνέντευξη με τους Παντελή Αρζόγλου και Τάσο Παπαδόπουλο, με αφορμή τη συνάντηση στην Αθήνα το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απρίλη

«ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω!». Με αυτό το σύνθημα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προχωρά σε πανελλαδική συνάντηση φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών φοιτητών στην Αθήνα στις 24 Απρίλη, για τη συζήτηση και τον συντονισμό της δράσης. Με αφορμή την προετοιμασία της συνάντησης και τις διεργασίες στους φοιτητές, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Παντελή Αρζόγλου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας, και τον Τάσο Παπαδόπουλο, γραμματέα του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής ΑΠΘ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Διαμορφώνουμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο

-- Πώς προετοιμάζεται η πανελλαδική συνάντηση σε συνθήκες πανδημίας και τι ανταπόκριση βρίσκει το κάλεσμα στους φοιτητές;

Π. Α.: Η φετινή πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ, αποτελεί μία ανάγκη και ένα μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουμε χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα για να ανοίξουν ξανά οι σχολές μας αλλά και για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες πόλεις έχουν πλημμυρίσει από τα συλλαλητήρια των φοιτητικών μας συλλόγων, τα campus των πανεπιστημίων μας έχουν ζωντανέψει με διά ζώσης μαθήματα, Γενικές Συνελεύσεις και πολύμορφες δράσεις. Καταφέραμε μέσα από τις συσκέψεις των φοιτητικών μας συλλόγων να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας, να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.


Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα! Στις 24 του Απρίλη, φοιτητές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν γνώμες, πείρα και προβληματισμούς. Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο, κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης για διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η προετοιμασία της συνάντησης μέσα σε συνθήκες πανδημίας μπορεί να έχει ορισμένες δυσκολίες, όμως ταυτόχρονα οι ίδιοι οι αγώνες μας έχουν γεννήσει μεγάλες δυνατότητες! Γιατί τώρα είναι χιλιάδες οι φοιτητές που προβληματίζονται και έχουν όρεξη να συζητήσουν και να δράσουν, είναι δεκάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι που βρίσκονται κάθε βδομάδα στο δρόμο, που οργανώνουν πλούσια δράση. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζεται η επιτυχία της συνάντησης και γι' αυτό φέτος η συμμετοχή αλλά και οι αποφάσεις συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και ετών μπορούν να είναι πολλαπλάσιες.

Σε κάθε φοιτητικό σύλλογο η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα από διά ζώσης Γενικές Συνελεύσεις, διαδικτυακές συζητήσεις σε όλα τα έτη και ανοιχτές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων η συζήτηση έχει ανοίξει πλατιά. Μάλιστα, ιδιαίτερα στα μικρότερα έτη των σχολών μας η ανταπόκριση και η όρεξη για δράση είναι πολύ ενθαρρυντικές! Είναι τα έτη που δεν έχουν δει καλά καλά από κοντά τη σχολή τους, που η πρώτη τους επαφή με το πανεπιστήμιο ήταν τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, τα βιντεάκια αντί για διά ζώσης εργαστήρια. Γι' αυτό και η μαζική συμμετοχή αυτών των ετών και η εκλογή επιτροπών σε καθένα από αυτά, είναι όρος για να ζωντανέψουν ο αγώνας που δίνουμε και η ίδια η πανελλαδική συνάντηση.

-- Ποια είναι τα θέματα που ιεραρχούν οι φοιτητές αυτήν την περίοδο και θα απασχολήσουν τη συνάντηση;

Π. Α.: Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση είναι όλα εκείνα που κινητοποιούν χιλιάδες φοιτητές τόσους μήνες, που έχουν κάνει την οργή να ξεχειλίζει.

Είναι πρώτα και κύρια η ανάγκη να γίνουμε ξανά φοιτητές, να μπούμε και πάλι στα αμφιθέατρα, να επιστρέψουμε στη διά ζώσης διδασκαλία. Γιατί είναι απαράδεκτο εμείς να είμαστε έναν χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει το άνοιγμα των μεγάλων ξενοδοχείων, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Τα προβλήματα έχουν πλέον χτυπήσει «κόκκινο», από τις εξεταστικές χωρίς βιβλία, την τηλεκπαίδευση χωρίς laptop, τα προβλήματα στις εξεταστικές, μέχρι τις πρακτικές και κλινικές ασκήσεις που εδώ και έναν χρόνο είναι στον «πάγο».

Είναι πλέον προφανές ότι έχουν βάλει σκοπό να βρούμε το πανεπιστήμιο χειρότερο από ό,τι το αφήσαμε. Γι' αυτό άλλωστε ετοιμάζουν και νέο νόμο - πλαίσιο ενισχύοντας την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, μειώνοντας ξανά τη χρηματοδότηση, προχωρώντας σε αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, μαζί με τη δημιουργία παράλληλων προγραμμάτων σπουδών που κατακερματίζουν τα πτυχία μας και διαμορφώνουν αποφοίτους φθηνούς, ευέλικτους και απόλυτα προσαρμοσμένους στις ανάγκες της αγοράς. Οι εργαζόμενοι φοιτητές και οι αυριανοί απόφοιτοι θα είναι τα μεγάλα θύματα και των «ανατροπών του αιώνα» στα Εργασιακά με την επιβολή του 10ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.

Βέβαια, ο εγκλεισμός έχει επιδράσει αρνητικά ακόμα και στην ίδια την ψυχολογία μας, στην ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Είναι χιλιάδες οι πρωτοετείς φοιτητές που λένε ότι «μπήκαμε στη σχολή και δεν έχουμε δει από κοντά τους συμφοιτητές μας, κάνουμε φίλους μέσα από μία οθόνη». Αυτήν την ανάγκη ήρθε να καλύψει και η πλούσια δραστηριότητα των φοιτητικών συλλόγων, οι μουσικές διαμαρτυρίες, οι συζητήσεις για το δικαίωμα στην άθληση, οι αγώνες δρόμου, τα τουρνουά και τα meet-up των πρωτοετών φοιτητών.

Η φετινή πανελλαδική συνάντηση θα είναι ακόμα μία ηχηρή απάντηση στην κλιμάκωση της καταστολής! Η κυβέρνηση ανοίγει τα πανεπιστήμια στην αστυνομία ενώ τα κρατά κλειστά για τους φοιτητές! Αλλωστε, η όξυνση της καταστολής πήγαινε πάντα χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Χτες ήταν τα «μαθητοδικεία», η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών, σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, το νέο χτύπημα στις συλλογικές διαδικασίες φοιτητικών συλλόγων και σωματείων. Αυτό που φοβούνται είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας, η συντονισμένη δράση των φοιτητικών συλλόγων και των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή. Αυτήν τη δύναμη δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα όταν σπάσαμε αυταρχικές απαγορεύσεις και δείξαμε ότι η νέα γενιά δεν τρομοκρατείται.

Πολύτιμα συμπεράσματα από τη διαπάλη στους συλλόγους

-- Τα ζητήματα του ανοίγματος των σχολών και της εναντίωσης στο νόμο της καταστολής βρέθηκαν στην προμετωπίδα των αγώνων των φοιτητών. Πώς στέκεται το φοιτητικό κίνημα απέναντι σε αυτά και τι διαπάλη αναπτύσσεται στα όργανά του;

Τ. Π.: Το αίτημα «να γίνουμε ξανά φοιτητές» έχει κινητοποιήσει χιλιάδες φοιτητές, κόντρα στην επιδίωξη κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών να εμπεδωθούν ως «κανονικότητα» οι κλειστές σχολές και ο αυταρχισμός. Εχει ζωντανέψει τους φοιτητικούς συλλόγους, κόντρα στη σιωπή νεκροταφείου, στη διάλυση που ήθελαν να επιβάλουν η παράταξη των κλειστών σχολών, της καταστολής και των κολεγίων, η κυβερνητική ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Αυτές οι δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί ακόμα και από τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, με την κυβερνητική ΔΑΠ να χειροκροτεί την αστυνομική βία, να ξελασπώνει τις τραγικές κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και να κουνά το δάχτυλο στη νεολαία.

Οι φοιτητές δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως μας καλούσαν ο «θα λογαριαστούμε μετά» ΣΥΡΙΖΑ και η - ανύπαρκτη στις σχολές - παράταξή του ούτε γίναμε η κολυμβήθρα για να ξεπλύνει η πρώην κυβέρνηση τις αμαρτίες της, όπως μας καλούσε μερίδα της ηγεσίας των ΕΑΑΚ, παραβλέποντας ποια κυβέρνηση έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ, γενικεύοντας τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, προωθώντας την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και υπονομεύοντας το άσυλο με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.

Η μαχητική απάντηση χιλιάδων φοιτητών στην κρατική καταστολή γκρέμισε και την προπαγάνδα περί «πάταξης της ανομίας» που καλλιεργούσε η κυβέρνηση αξιοποιώντας και μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες συκοφαντούν την πάλη του φοιτητικού κινήματος και παίζουν το ρόλο «λαγού» για τη νομιμοποίηση της καταστολής. Απέδειξε ότι ο αυταρχισμός στοχεύει τους φοιτητές, τις σπουδές και τους αγώνες μας. Η ένταση της αστυνομοκρατίας «καθαρίζει» τις σχολές από τις διεκδικήσεις των φοιτητών για να διευκολυνθεί η υλοποίηση του πανεπιστημίου της αγοράς, της υποστελέχωσης, των διδάκτρων, της κατηγοριοποίησης των πτυχίων. Δεν αποτελεί μια «ιδεοληψία» ή «εκτροπή» της κυβέρνησης, όπως το παρουσιάζουν οι ηγεσίες των ΕΑΑΚ, αλλά μια «εγγύηση προστασίας» των επιχειρηματικών συμφερόντων στα ΑΕΙ.

Η διαπάλη στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συσκέψεις συντονισμού αποκάλυψε στα μάτια περισσότερων φοιτητών ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί με τα όργανά του, τις μαζικές του διαδικασίες να προσπεράσει τυχοδιωκτικές λογικές που αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της κυβερνητικής συκοφάντησης και υπονόμευσης των συλλόγων. Να στοχεύσει σωστά, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτό που σήμερα μας στερούν.

Βήμα πανελλαδικού συντονισμού των αγωνιζόμενων φοιτητικών συλλόγων

-- Σε μια περίοδο που αναπτύχθηκαν πολλές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις από τους Συλλόγους πώς θεωρείτε ότι θα συμβάλει η πανελλαδική συνάντηση στην αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος;

Τ. Π.: Η ίδια η συνάντηση μπορεί να αποτελέσει βήμα πανελλαδικού συντονισμού των αγωνιζόμενων φοιτητικών συλλόγων, να μπουν επί τάπητος οι αδυναμίες αλλά και τα νέα καθήκοντα που προκύπτουν. Να δώσει το έναυσμα για πιο αποφασιστική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την παρέμβαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στα πανεπιστήμια.

Να βάλει στο επίκεντρο την επιθετική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή.

Να προετοιμάσει την κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να δώσει το έναυσμα για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Μέσα από τη ζωντανή συζήτηση και πείρα να γενικευτούν θετικά παραδείγματα συλλόγων όπου ξεπεράστηκαν ο χρόνιος εκφυλισμός και ο αρνητικός συσχετισμός, μαζικοποιήθηκαν οι συλλογικές διαδικασίες, διευρύνθηκε η ενασχόληση των συλλόγων με όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές, όπως είναι το επιστημονικό αντικείμενο και η επαγγελματική προοπτική, η αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Να εκφράσει θετικές διεργασίες που υπάρχουν στους συλλόγους με τη διεύρυνση της συσπείρωσης νέων Συλλόγων, Επιτροπών αγώνα και ετών, συνδικαλιστών στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ