ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων, ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!

Με επιτυχία η βδομάδα δράσης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων που ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο

ΥΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων, ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!». Σε χιλιάδες νέους αλλά και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασε το μήνυμα αυτό, στη βδομάδα πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, που πραγματοποίησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Με εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού και με συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είπαν «όχι» στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς, απαίτησαν να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία (άμεσος εμβολιασμός όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποσυμφόρηση θαλάμων και κοινόχρηστων χώρων, συνεχής απολύμανση, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ ιδιαίτερα στα Σημεία Υποδοχής Νεοσυλλέκτων), να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους. Κάλεσαν τους στρατευμένους να πουν «όχι» στην καταστολή και τον αυταρχισμό, στα σχέδια για αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο λαό, να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να κλείσουν τώρα η Σούδα και όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν πίσω το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρίσκονται δίπλα στους στρατευμένους, ακούνε και μεταφέρουν τις αγωνίες τους

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στην Αττική, όπου οργανώθηκαν εξορμήσεις σε πολλά στρατόπεδα, την Παρασκευή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ομιλητή τον Ν. Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχη ε.α.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ. Γκιώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αιτήματα για μέτρα προστασίας μέσα στα στρατόπεδα, για αύξηση του μισθού των στρατευμένων, αλλά και για να μην αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, τονίζοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Οχι στην αύξηση της θητείας, οικονομική στήριξη των φαντάρων, όχι στον αυταρχισμό και την καταστολή» και «Μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα, όχι δαπάνες για ΝΑΤΟ - ΕΕ», έγραφαν τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δίνοντας το στίγμα της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Αμυνας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ροΐδης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, ο Γ. Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία, και άλλοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ομιλία του ο Ν. Παπαναστάσης μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ επιλέγουν, για μια ακόμη φορά, να βρεθούν δίπλα στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους με τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης, δίπλα σ' αυτούς που ετοιμάζονται να καταταγούν, δίπλα στις οικογένειές τους», στέλνοντας «το μήνυμα: ''Σας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ακούμε τη φωνή σας, τις αγωνίες σας, τους προβληματισμούς σας, τις διαμαρτυρίες σας. Θέλουμε και μπορούμε τη φωνή σας να τη μετατρέψουμε σε αιτήματα πάλης, μέσα στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, μέσα στο λαϊκό κίνημα''».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Σημείωσε πως «οδηγός κάθε στρατευμένου πρέπει να είναι η συνείδηση ότι στη διάρκεια της θητείας του τα δικαιώματά του δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου». Ενώ μίλησε για θράσος της κυβέρνησης που «ξεδιάντροπα δίνει στον κάθε στρατευμένο, για να καλύψει ανάγκες ρουχισμού και άλλων ειδών που δεν τους χορηγούνται, το φαγητό και τον αγχωμένο καφέ της εξόδου, τα εισιτήρια να κινείται έναν ολόκληρο χρόνο και πολλά άλλα, το ποσό των 8,62 ευρώ το μήνα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση της θητείας, σημείωσε πως «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιτάχθηκαν δυναμικά σ' αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ. Εκφρασμένος στόχος και αφορμή ήταν η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση αυτή και τα υπόλοιπα μέτρα (εξοπλιστικά, προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών κ.ά.) είναι ενταγμένα σ' ένα σύνολο κυβερνητικών σχεδιασμών που προτεραιότητά τους δεν έχουν την άμυνα του ελληνικού λαού και της χώρας. Προτεραιότητά τους είναι η υλοποίηση μέτρων καθοριζόμενων με αυστηρά ΝΑΤΟικά κριτήρια». Τόνισε πως «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ξεσκεπάζουν αυτήν την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και των στρατευμένων. Την ίδια στιγμή που στο Αιγαίο ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαιτίζουν αντίστοιχα τουρκικά, στη διάρκεια ΝΑΤΟικών ασκήσεων Ελληνες και Τούρκοι πιλότοι συνεργάζονται στενά πετώντας ο ένας δίπλα στον άλλο, καλύπτοντας ο ένας τον άλλο. Η κυβέρνηση ας σταματήσει επιτέλους την κοροϊδία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλείνοντας, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι όσο οι στρατευμένοι διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, όσο συζητούν και παίρνουν θέση για τις εξελίξεις, όσο στέκονται κριτικά απέναντι στην καθημερινότητα του στρατώνα, τόσο πιο συχνά αντιμετωπίζουν λογικές όπως "εδώ είναι στρατός κι αυτά ξεχάστε τα". Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σήμερα από εδώ, όπως κι από πολλά άλλα στρατόπεδα σ' όλη την Ελλάδα, στέλνουμε στους στρατευμένους μας το μήνυμα: "Μη μασάτε".

Με το κεφάλι ψηλά, διεκδικήστε τα δικαιώματα της αληθινής ζωής, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού, της διασφάλισης της υγείας σας και μέσα στους στρατώνες. Το οφείλετε στον εαυτό σας, στους γονείς σας, στο λαό απ' όπου προέρχεστε.

Είστε εκεί ή θα βρεθείτε αύριο στρατευμένοι μόνο για να προασπίσετε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να υπερασπιστείτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι όχι να συνεισφέρετε στην ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας ή να στηθείτε απέναντι στους εργαζόμενους, στους νεολαίους, στο λαό, όπως απαιτούν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί.

Για άλλη μια φορά σάς στέλνουμε το μήνυμα: Δεν είστε μόνοι. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, ο λαός μας βρίσκονται δίπλα σας, σας στηρίζουν και το γνωρίζετε, όπως το γνωρίζει και η κυβέρνηση», τόνισε.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του Γ' Σώματος Στρατού/ NRDC («NATO Rapid Deployable Corps - GR», ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων).

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ κρατούσαν πανό που ανέγραφε «Μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα, όχι δαπάνες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» και απευθύνθηκαν μαζικά με την ανακοίνωση στους στρατευμένους και το λαό της πόλης.

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη επέδωσε στον αξιωματικό της πύλης την ανακοίνωση του Κόμματος.

«Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε και κάνουμε και την παρέμβαση απευθύνοντας κάλεσμα στους στρατευμένους αξιωματικούς, εφέδρους, σε όλους, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Λεωνίδας Στολτίδης, σημειώνοντας με αφορμή και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Τουρκία, πως δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις, «υπό την αιγίδα των ΝΑΤΟικών αξιώσεων για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και της βαθύτερης συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις με τη συμμετοχή των στρατευμάτων μας όπου Γης για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, των μονοπωλιακών ομίλων». Και κατέληξε: «Νομίζουμε ότι την τελική σφραγίδα πρέπει και θα την βάλουν οι λαοί, οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα, οι στρατευμένοι. Είναι αυτοί που μπορούν να ακυρώσουν τα σχέδια πολέμου των αστικών τάξεων της χώρας μας και των υπολοίπων, που είναι πολύ μακριά από τα δικά τους συμφέροντα και φέρνουν κάθε μέρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό μας».

Στην Αλεξανδρούπολη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν κινητοποίηση - μαζική εξόρμηση, το μεσημέρι της Παρασκευής, έξω από την πύλη του στρατοπέδου «Κανδηλάπτη» και στη συνέχεια το απόγευμα, σε στέκια φαντάρων, στο κέντρο και στην παραλία της πόλης.

Το μεσημέρι, στάθηκαν έξω από την πύλη και μοίραζαν την ανακοίνωση στους στρατευμένους που έβγαιναν. Στους στρατευμένους μίλησε η Νίκη Δραμανίδου, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ανέδειξε τον κίνδυνο που απορρέει από τη μετατροπή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, του λιμανιού και του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Και τους κάλεσε να μην εμπιστευτούν όσους λένε ότι οι φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ξένες πολεμικές βάσεις στην Ελλάδα, προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού.

Στην Πάτρα, κινητοποίηση έξω από τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Κομματικές Οργανώνεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Μαζική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στο 303 Εργοστάσιο Βάσης στη Λάρισα.

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση έξω από την πύλη του στρατοπέδου Μακεδονομάχων.

Συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο οι εξορμήσεις

Εξορμήσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο. Για το Σάββατο 17/4 προγραμματίζονται:

Στη Λάρισα, στην 1η Στρατιά, στις 11.30 π.μ.

Στα Γρεβενά στο 586 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, το Σάββατο, στις 11 π.μ.

Στο Πετροχώρι Ξάνθης, στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη», στις 12 μ.

Στο Λιτόχωρο, στην 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Στην Ορεστιάδα στην κεντρική πλατεία.

Την Κυριακή 18/4 μαζική εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη σε Λευκό Πύργο - Νέα Παραλία, και στην Κομοτηνή σε στρατόπεδα και στην κεντρική πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ