ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Οργανώνουν την απεργιακή Πρωτομαγιά ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα

Συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το σάλπισμα του απεργιακού ξεσηκωμού μπροστά στην Πρωτομαγιά και ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης περνάει από πόλη σε πόλη σε όλη τη χώρα με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης που πραγματοποιούν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή με την πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη της Αθήνας, όπου εκπρόσωποι σωματείων συζήτησαν για τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα κλιμακωθούν με ορίζοντα την Πρωτομαγιά ενάντια στο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των «ανατροπών του αιώνα» στα Εργασιακά, όπως αποκαλείται.

Στον Πειραιά

Την ίδια μέρα, σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης πραγματοποίησαν σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά, στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Ορμο Σφαγείων, στο Κερατσίνι.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να αναπτύξουν πολύμορφη δράση. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζονται εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και δράσεις τις αμέσως επόμενες μέρες σε όλες τις περιοχές του Πειραιά, ενώ αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο Αλέκος Περράκης, από το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Παράλληλα, μετέφερε την εμπειρία από τη δράση της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων στον Κορυδαλλό, η οποία παρεμβαίνει στους χώρους του κλάδου.

Για τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ στη Ναυπηγοεπισκευή μίλησε ο Ακης Αντωνίου, από το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως εξήγησε, συνδέεται με όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων και όχι μόνο με το μισθό. Μπροστά στην Πρωτομαγιά το Συνδικάτο σχεδιάζει εκδήλωση στο χώρο του μνημείου στο Πέραμα και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς με το πλαίσιο πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία, επισήμανε η Στέλλα Μπαρδούνια, από το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία. Χαρακτήρισε αυταπάτη τη «συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος του λαού και μετέφερε τη στήριξη του σωματείου στο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στη λήξη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που στέλνουν αυτήν την περίοδο μαζικά εργαζόμενους στην ανεργία, αναφέρθηκε η Χριστίνα Καραμαλίκη, από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών. Το Σωματείο έχει προγραμματίσει δύο συσκέψεις με εργαζόμενους με θέμα την οργάνωση του αγώνα «απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να ζούμε μια ζωή μισή με ορισμένου χρόνου δουλειά και χωρίς δικαιώματα», ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην Πρωτομαγιάτικη απεργία.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά κατήγγειλε ο Μάρκος Μπεκρής, από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO), καλώντας σωματεία και εργαζόμενους να σημάνουν συναγερμό ετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση και οργανώνοντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο χώρο της ακτοπλοΐας και την έλλειψη μέτρων προστασίας των ναυτεργατών επισήμανε ο Γιώργος Αντωνόπουλος, από την ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Τέλος, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, υπογράμμισε τη σημασία που αποκτά το να γίνουν υπόθεση των σωματείων η πρωτομαγιάτικη απεργία και ο αντεργατικός νόμος, μέσα από ένα σχέδιο δράσης, με εξορμήσεις, συσκέψεις, περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις.

Σε Λαύριο και άλλες πόλεις

Σύσκεψη σωματείων έγινε το Σάββατο στο Λαύριο, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Η σύσκεψη κατέληξε σε καθημερινό πρόγραμμα δράσης για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς, με εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο, σε εργάτες γης. Τα σωματεία σχεδιάζουν πρωτοβουλίες, όπως συνελεύσεις εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ στο τέλος της βάρδιας και εκδηλώσεις σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους. Επίσης, το Σάββατο 1 Μάη το Εργατικό Κέντρο προγραμματίζει εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στις 11 π.μ., στο Λαύριο.

Σε σύσκεψη προχώρησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και φορείς για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά. Η εισηγητική ομιλία έγινε από τον Σωτήρη Παρίση, οργανωτικό γραμματέα του ΕΚΠ, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων και φορέων, στις οποίες μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση στους χώρους δουλειάς και ευθύνης του κάθε σωματείου, και τονίστηκε η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων όλων των κλάδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πραγματοποιήθηκε στο Θεατράκι στη Σκάλα, την Κυριακή το απόγευμα, σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου την εισήγηση έκανε ο Δημήτρης Καλύβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, εστιάζοντας στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες των σωματείων με περιοδείες, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις το επόμενο διάστημα.

Από τις τοποθετήσεις μεταφέρθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπως τα παραδείγματα διώξεων και χτυπήματος των κινητοποιήσεων των υγειονομικών, που ανέδειξε η τοποθέτηση απολυμένης γιατρού από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», η σύμβαση της οποίας δεν ανανεώθηκε επειδή διεκδίκησε άδεια ειδικού σκοπού αποδεικνύοντας ότι η καταστολή πάει χέρι χέρι με την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Πείρα από τις παρεμβάσεις των συνδικάτων ανέδειξε σε τοποθέτησή του πρωτοπόρος εργάτης που επέστρεψε για δουλειά στην ΑΣΠΙ ΠΙΝΔΟΣ μετά την απόλυσή του, υποστηρίζοντας ότι η οργανωμένη αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις μπορούν να βάλουν φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα, μπροστά στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, οργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα, Τρίτη 13 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο των 4 εποχών (απέναντι από το γερμανικό προξενείο), στη νέα παραλία.

Επίσης, σε άλλες πόλεις:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου.

-- Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα νομού Μεσσηνίας καλεί σωματεία αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

-- Σωματεία της Μαγνησίας καλούν στον Βόλο, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου.

-- Σωματεία του Ηρακλείου πραγματοποιούν σύσκεψη την Πέμπτη 15 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο του Κηποθέατρου «Καζαντζάκη».

-- Το Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 16 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στις 20 Απρίλη βγαίνουν ξανά στον δρόμο

Χανιά
Χανιά
Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό και τα σωματεία τους την Τρίτη 20 Απρίλη, συνεχίζοντας τον αγώνα για να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Μετά τις συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες που οργάνωσαν σε μια σειρά περιοχές της χώρας, τα σωματεία σχεδιάζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες με επόμενο σταθμό τις 20 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τον κλάδο.

«Στις 9 Απρίλη τους δώσαμε το μήνυμα», τονίζουν τα σωματεία σε βίντεο που έχουν ετοιμάσει, με πλάνα από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα. «Συνεχίζουμε. Οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς. 20 Απρίλη ξανά στους δρόμους και την Πρωτομαγιά στην απεργία», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν (link για το βίντεο: youtube.com/watch?v=zF-9cPa_LG4).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε κινητοποίηση την Τρίτη 20 Απρίλη στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαμορφώσει "υγειονομικά πρωτόκολλα" που να μη θίγουν τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αεροπορικών ομίλων και των αλυσίδων εστίασης, αφήνοντας για μια ακόμη σεζόν τους εργαζόμενους και το λαό στο έλεος της πανδημίας και των εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του με το υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της περασμένης Παρασκευής.

«Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά θέλει να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση και το κόστος για τα μέτρα προστασίας στους χώρους, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτό θα το συνδυάσουν με το νέο νομοσχέδιο που μας γυρίζει σε συνθήκες εργασίας του 18ου αιώνα, με την κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά τουριστικές περιοχές

Από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, σωματεία και εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες σε μια σειρά τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μαζική κινητοποίηση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στα Χανιά, από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού και το Σωματείο Διανομέων. Την κινητοποίηση στήριξαν τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης και οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Χανίων.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Σαντορίνη, Κω, Λάρισα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στις 22 Απρίλη η στάση εργασίας με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Μέρα κινητοποιήσεων οργανώνουν στις 22 Απρίλη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) για τη συγκεκριμένη μέρα.

Τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες παρουσίασαν την περασμένη βδομάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Εκπρόσωποι των σωματείων, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς πήραν τον λόγο, μίλησαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και απηύθυναν κάλεσμα αγώνα.

«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. «Στις συνθήκες της πανδημίας», όπως επισημαίνει, «φανερώθηκαν ακόμα πιο διακριτά οι διαχωριστικές γραμμές, οι δύο κόσμοι που αναμετρώνται! Από τη μία έχουμε τα κέρδη τους, την προστασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη έχουμε τους νεκρούς, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας». Ετσι, την ίδια στιγμή που στο Εμπόριο «μετράμε νεκρούς συναδέλφους αλλά και δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία και στα σπίτια τους», που αποκαλύπτεται «πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν ένας απλός τίτλος και μόνο», η κυβέρνηση δρομολογεί τη διάλυση της ζωής, των μισθών, του εργάσιμου χρόνου.

«Δεν πάει άλλο! Τώρα παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ό,τι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα», τονίζει ο Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ