ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μέρα κινητοποιήσεων και στάση εργασίας στις 22 Απρίλη

Συνέντευξη Τύπου χτες από εκπροσώπους σωματείων της Αττικής, που μετέφεραν ζωντανές εικόνες από τους χώρους δουλειάς

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στο υπουργείο Εργασίας και σε εργοδοτικούς φορείς, προχωρούν στις 22 Απρίλη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, ενώ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη συγκεκριμένη μέρα.

Τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Εκπρόσωποι των σωματείων, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς πήραν τον λόγο, μίλησαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και απηύθυναν κάλεσμα αγώνα.

Λέμε «ως εδώ»!

«Τα κλαδικά σωματεία Εμπορίου της Αττικής λένε "ως εδώ"! Ο εμποροϋπάλληλος στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, στις μεγάλες αλυσίδες αλλά και του μικρού λιανικού εμπορίου δεν αντέχει άλλο!», τόνισε ο Δημήτρης Τόλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος σε εταιρεία του ομίλου «MM publications».

Κάλεσε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο σε συντονισμό, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία «με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, με παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας» αλλά και προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης μπροστά στο νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά.

«Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ό,τι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα», σημείωσε.

«Οσοι δεν νοσήσουμε από την πανδημία, σίγουρα θα πέσουμε θύματα της υπερκόπωσης, των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων», τόνισε ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», αναφερόμενος στο «κύμα» ατυχημάτων και ασθενειών που εκδηλώνεται στο προσωπικό των σούπερ μάρκετ, στο έδαφος της κούρασης, της εξάντλησης και της πολύμηνης καταπόνησης.

Η ηλεκτροπληξία εργαζόμενης, ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σε χώρο φορτοεκφόρτωσης, τα πολλαπλά κατάγματα υπαλλήλου σε εργολαβική εταιρεία φύλαξης καταστήματος, ο νεκρός από ανακοπή καρδιάς σε κατάστημα είναι μερικές από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των καταγγελιών που έχουν φτάσει στα σωματεία. «Σκοπός μας δεν είναι να βγάζουμε "πολεμικό ανακοινωθέν" για τις παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο των κερδών μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν

Η Ελευθερία Καραπάνου, εργαζόμενη στην εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κατήγγειλε τις απολύσεις εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία και σε καταστήματα, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται συνάδελφοί τους να πάνε για δουλειά σε καταστήματα που υπάρχει συρροή κρουσμάτων, επειδή «δεν βγαίνει η δουλειά». «Σε συνθήκες πανδημίας και ενώ η εργοδοσία έχει σκάσει από τα κέρδη τσακίζει τα δικαιώματά μας, την υγεία μας και δεν διστάζει να μας πετάξει στην ανεργία», ανέφερε και κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν «πρωταγωνιστές» στον αγώνα.

«Η μόνη ευθύνη που έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, είναι η οργάνωση του αγώνα μας, μέσα στα σωματεία μας, με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», τόνισε Γιάννης Παπαδάς, εργαζόμενος στις αποθήκες της επιχείρησης «Metro», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Σωματείου στην 24ωρη απεργία στο Θριάσιο Πεδίο και στη συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής σε «μιας νόσου».

Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης «να δέσει χειροπόδαρα τη συνδικαλιστική δράση και να δυσκολέψει τη συμμετοχή και την οργάνωση στα σωματεία», κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν η Δήμητρα Χασιώτου, εργαζόμενη στα «My Market», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Για την εργοδοσία θεωρούνται «δεδομένα» η πίεση να βγει η δουλειά, το κόψιμο των ρεπό και των αδειών, η μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, σχολίασε ο Ερμάν Αγαλίου, εργαζόμενος στα «Market In». «Αρα δεδομένη πρέπει να είναι και η δική μας στάση απέναντι σε όλα αυτά. Με το σωματείο μας, όλοι οι εργαζόμενοι να μην δεχτούμε να παίζουν με την υγεία και τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

«Πόσο χαμογελαστή και ευχαριστημένη μπορεί να είναι μια εργαζόμενη στις αποθήκες της αλυσίδας, που είναι αναγκασμένη να πιάνει τον στόχο των 200 κιβωτίων ανά ώρα ή του εργαζόμενου στα ταμεία που πρέπει στο 1 λεπτό να σκανάρει 30 προϊόντα; Πόσο "covid shield" είναι να μεταφέρεις εργαζόμενους από κατάστημα σε κατάστημα και ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να νοσήσουν συνάδελφοι και να υπάρχει διασπορά του ιού;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στην επιχείρηση «Lidl», και κάλεσε τους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους.

Μεροκάματο χωρίς μέτρα προστασίας

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για τη διαχείριση της πανδημίας και ιδιαίτερα για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς κατήγγειλε ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Praktiker», αναφερόμενος και στον θάνατο ενός εργαζόμενου στο κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο.

Τις αναστολές συμβάσεων, το «ψαλίδισμα» ωρών εργασίας και μισθών, τις απολύσεις που συνόδευσαν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολίασε η Μαρία Νικολουδάκη, εργαζόμενη στο πολυκατάστημα «Attica», επισημαίνοντας πως στις 22 Απρίλη οι εργαζόμενοι θα δώσουν «μια πρώτη απάντηση για όλα αυτά που μας στερούν και για όσα σχεδιάζουν να φορτώσουν στις πλάτες μας».

«Μας θέλουν στην πρίζα, να θυσιάζουμε τα πάντα και να εργαζόμαστε όποτε, όπως και όπου θέλει η εργοδοσία, με τον φόβο μην απολυθούμε», κατήγγειλε η Γιώτα Συριοπούλου, εργαζόμενη στα καταστήματα «Zara» του ομίλου «Inditex». Την ανάγκη για ελέγχους στους χώρους δουλειάς και τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών ανέδειξε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, εργαζόμενος στα «Leroy Merlin», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φουντώνει και η παράλληλη πανδημία...

Ράπισμα στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι διαχειρίζεται ...«ικανοποιητικά» την πανδημία, δίνοντας «προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή», αποτελούν τα στοιχεία της «παράλληλης πανδημίας» που είναι σε εξέλιξη, με τραγικά αποτελέσματα, εδώ και έναν χρόνο.

Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου» και το πέταγμα έξω από τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ κάθε άλλης ασθένειας έχουν κάνει πια «κανονικότητα» τις αναβολές σε ραντεβού, τη μη έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, άρα και τη μη έγκαιρη έναρξη θεραπειών, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά για την πρόγνωση της πορείας ενός ασθενούς, όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της περικοπής χειρουργείων, της περιστολής της λειτουργίας εξωτερικών και περιφερειακών ιατρείων, της μετατροπής Κέντρων Υγείας αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα, των συμπτύξεων κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία και των μετατροπών εν μία νυκτί σε Covid, χωρίς μάλιστα το κατάλληλο προσωπικό και τις υποδομές.

* * *

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει τη «συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία», αντί να προχωρήσει στην άμεση και δίχως όρους επίταξη όλων των μονάδων που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους, εντάσσοντάς τες στον κρατικό σχεδιασμό, ώστε να δοθεί μια διέξοδος τόσο σε Covid περιστατικά όσο και σε χρόνια πάσχοντες.

Αντίθετα, σήμερα η περιβόητη «συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τη μία σφίγγει τη θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία και από την άλλη στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά, με τον εργατόκοσμο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για κάθε είδους ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο Υγείας δημοσίευε τον περασμένο Δεκέμβρη: Την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη 2020 καταγράφηκε μείωση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 30%, ενώ κατά 31% μειώθηκαν οι επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Συνολικά στο 10μηνο «χάθηκαν» πάνω από 3,4 εκατ. επισκέψεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2017 - 2019. Τα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 21% και οι νοσηλείες κατά 16%. «Χάθηκαν» δηλαδή εκείνο το 10μηνο πάνω από 90.000 χειρουργεία στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των ετών 2017 - 2019.

* * *

Την ίδια κατάσταση αποτυπώνουν και στοιχεία από φορείς πασχόντων ευπαθών ομάδων, π.χ. Ενώσεων και Συλλόγων Καρκινοπαθών κ.λπ. Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας σε 2.500 ασθενείς το φθινόπωρο του 2020, το 28% χρόνια πασχόντων δήλωσε ότι ακυρώθηκε το ραντεβού με τον γιατρό του, 1 στους 10 ότι αναβλήθηκε η θεραπεία του και το 7% ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επέμβασή του. Μάλιστα η έρευνα εκφράζει την ανησυχία - που άλλωστε διατυπώνεται και από μια σειρά ειδικούς - ότι οι αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καθυστερημένης φροντίδας «θα εκφραστούν πολύ σύντομα σε μια υπερβάλλουσα θνησιμότητα από άλλες αιτίες».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 32,5% δηλώνει ότι οι οικονομικές δυσκολίες ήταν ένα από τα εμπόδια πρόσβασης στο ΕΣΥ, το 25,41% ότι είχε πιο σπάνια ή πιο δύσκολη επικοινωνία με τον γιατρό του, ενώ το 11,6% δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ογκολογικούς ασθενείς, ένα 24,08% δήλωσε ότι ακυρώθηκε προγραμματισμένο ραντεβού, το 22,03% ότι είχε πιο σπάνια ή πιο δύσκολη επικοινωνία με τον γιατρό του. Επίσης, στο 16,95% ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε η θεραπεία και στο 4,59% ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε η επέμβασή του. Αντίστοιχα ή μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά και για τους ρευματοπαθείς και τους διαβητικούς.

Αποκαλυπτικό είναι όμως και το εύρημα που δείχνει ότι το 34,04% των χρόνια πασχόντων εργάστηκε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων με φυσική παρουσία, κάτι που πολλαπλασιάζει την έκθεση αυτού του ευάλωτου τμήματος σε μεγάλους κινδύνους, ενώ το 6,91% αναγκάστηκε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, προφανώς κατόπιν πιέσεων της εργοδοσίας. Μόλις το 26,6% πήρε άδεια ειδικού σκοπού. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και τον ιό να «θερίζει» στους εργασιακούς χώρους, αφού η εργοδοσία απολαμβάνει την ασυλία που της παρέχει το κράτος, το 74,47% των χρόνια πασχόντων εργάστηκε με φυσική παρουσία...

* * *

«Προμηνύεται κύμα εμφάνισης παραμελημένων καρκίνων»: Αυτή είναι η αγωνιώδης προειδοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αφού σύμφωνα με μελέτες, κατά το έτος 2020 οι νέες διαγνώσεις καρκίνου έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% (!), ενώ οι εξετάσεις πρόληψης και οι προ-συμπτωματικοί έλεγχοι εμφανίζουν μείωση κατά περίπου 50%, συνέπεια της αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στις δομές Υγείας.

«Σήμερα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις συστημικές, χειρουργικές ή ακτινοθεραπευτικές θεραπείες τους, λόγω διακοπών λειτουργίας τακτικών εξωτερικών ιατρείων και ογκολογικών κλινικών», επισημαίνει η Ομοσπονδία, περιγράφοντας τον εφιάλτη που ζουν ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις στην Υγεία, με την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης, τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οδήγησαν ακόμα και στο κλείσιμο κρίσιμων μονάδων Υγείας, με τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς και την υποστελέχωση.

Μια κατάσταση που είναι άμεσο αποτέλεσμα και όχι «παραφωνία» της στρατηγικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Και φωτίζει ακριβώς την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη εργαζομένων και υγειονομικών για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξης του ιδιωτικού τομέα, για να μη χάνονται ζωές. Προπάντων, να μπει στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης η διεκδίκηση ενός καθολικού, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, στην υπηρεσία των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως γίνεται σήμερα, σε βάρος του λαού.


Δ. Π.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ