Στις 11 π.μ., στο υπουργείο Πολιτισμού
Από τη μουσική διαμαρτυρία το Σάββατο στο Σκοπευτήριο |
Στο σχετικό κάλεσμά του ο ΠΜΣ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου: «Να ανοίξει άμεσα τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές εφαρμόζοντας τα αυστηρά και ασφαλή Υγειονομικά Πρωτόκολλα που είχε αποφασίσει για την προηγούμενη χρονιά. Να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης για τη δυνατότητα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, αλλά και για την τήρησή τους. Αμεσα να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο, για να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά της χρονιάς».
Συγχρόνως καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα τη συζήτηση και τις διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Δημόσιου και Δωρεάν, που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια, για τις μορφές της Τέχνης που αυτό είναι αναγκαίο και θα καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Αμεσα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αντιστοίχισης των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με αυτούς των Πανεπιστημίων, μέσα από επιτροπές των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κριτήρια που τα ίδια θα διαμορφώσουν», επισημαίνει ο ΠΜΣ.
Στο πλαίσιο των δράσεών του για το άνοιγμα των σχολών και των χώρων του Πολιτισμού, ο ΠΜΣ ένωσε το περασμένο Σάββατο τη φωνή του με τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας, που μήνες τώρα βρίσκονται κι αυτοί σε κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα. Οι Σύλλογοι διοργάνωσαν μια μουσική διαμαρτυρία, σε έναν μαρτυρικό χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ, και ο Αλέξανδρος Κεντρής, αναπληρωτής γγ του ΠΜΣ, αναφερόμενοι στους χώρους των πανεπιστημίων και του Πολιτισμού που παραμένουν έναν και πλέον χρόνο κλειστοί, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στη μουσική με ένα συγκρότημα του ΠΜΣ και hip hop νεανικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.
Σε ανάλογες πρωτοβουλίες προχωρούν και φοιτητές από πανεπιστημιακά Τμήματα καλλιτεχνικών σπουδών, που προχώρησαν σε μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή φοιτητών από όλη τη χώρα, όπου έγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τους αγώνες που έχουν δώσει όλο αυτό το διάστημα και αντάλλαξαν σκέψεις για επόμενες πρωτοβουλίες.
Ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα σύσκεψη την Πέμπτη 8/4, στις 20.00, με θέμα τη διοργάνωση διήμερου δράσεων σε όλη την Ελλάδα στις 18-19 Απρίλη, με σύνθημα «Τέχνη ζωντανή - ανοιχτά ΑΕΙ» #texni_zontani_anoixta_AEI, για να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για ανοιχτές σχολές με μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο το διημέρου θα σχεδιάσουν καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες σε κάθε πόλη (συναυλίες, performative acts, τρικάκια, στένσιλ, γκράφιτι, εγκαταστάσεις με συνθήματα και κινηματογράφηση των δράσεων), αλλά και πρωτοβουλίες εντός των σχολών (π.χ. διά ζώσης μαθήματα, άνοιγμα εργαστηρίων, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά.).
Τριάντα πέντε σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τις απώλειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του χώρου εδώ και πάνω από έναν χρόνο που είναι κλειστός και ζητώντας να υπάρξει από τώρα σχεδιασμός για το άνοιγμά του, καθώς και να μην αποκλειστεί κανένας εργαζόμενος του χώρου από τα - έστω και ανεπαρκή - μέτρα στήριξης που υπάρχουν.
«Σήμερα, στον πέμπτο ήδη μήνα του δεύτερου lockdown, οι διαρροές προς τον Τύπο μιλάνε για χρονοδιάγραμμα στο άνοιγμα όλων των υπόλοιπων τομέων της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τον Πολιτισμό, τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τους κινηματογράφους, τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», σημειώνουν τα σωματεία.
Θυμίζουν ότι κατάφεραν να λάβουν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μετά από δικές τους κινητοποιήσεις και προσθέτουν: «Από τον Μάιο του 2020 είχαμε ήδη προειδοποιήσει τα υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού ότι ο τρόπος που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του Μητρώου και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτή θα έφερναν μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα μας λένε ότι δεν θα δοθούν άλλες αποζημιώσεις σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι μουσικοί του δρόμου, επειδή υπάρχουν "νόθες" εγγραφές. Τιμωρούμαστε, δηλαδή, για ένα λάθος που σε καμία περίπτωση δεν βαραίνει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό. Δεν θα δεχθούμε καμία περικοπή σε όσους έπαιρναν ήδη το επίδομα και ζητάμε να διευρυνθεί και με συναδέλφους που για οποιονδήποτε λόγο έμειναν εκτός». Ζητούν επίσης να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου.
«Η πανδημία φάνηκε ότι αποτέλεσε και στον κλάδο μας μία ευκαιρία να προωθηθούν οι απαιτήσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι προωθείται γενίκευση της εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και διαμορφώνεται νέο πλαίσιο εργασίας για τους εργαζόμενους, που καταργεί και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει. «Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο που ανακοινώσατε για self test. Δεν μπορεί να ανοίξουν οι χώροι εργασίας μας και ο έλεγχος της υγείας και η ιχνηλάτηση να είναι ατομική ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου, ειδικά όταν σε ορισμένες περιπτώσεις το να δηλώσεις ένα θετικό τεστ σημαίνει την απώλεια του συνόλου των εισοδημάτων σου, αφού δεν προβλέπονται οι αντίστοιχες αναρρωτικές άδειες», τονίζουν, ενώ παραθέτουν στοιχεία ότι ο κλάδος τους είναι ο βαρύτερα πληττόμενος τον τελευταίο χρόνο.
Τα σωματεία επικαλούνται τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και μελέτες από το εξωτερικό που δείχνουν ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν ασφαλείς από άποψη διασποράς, αντιπαραβάλλοντάς τες με την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, που με ευθύνη της κυβέρνησης γίνονται εστίες μόλυνσης. Και καταλήγουν: «Αν θέλουμε να υπάρχει Πολιτισμός το καλοκαίρι, θα πρέπει να ανακοινωθεί τώρα το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σεζόν, όταν έγιναν ελάχιστες εκδηλώσεις και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν».
Κίνδυνος να σιγήσει μια εμβληματική εκπομπή - και μάλιστα η μακροβιότερη - της ελληνικής τηλεόρασης, το «Μονόγραμμα», προκύπτει από επιβεβαιωμένες πληροφορίες που ήρθαν το φως της δημοσιότητας, ότι στέλεχος της ΕΡΤ ενημέρωσε τον σκηνοθέτη Γιώργο Σγουράκη πως ο κύκλος της εκπομπής που προβάλλεται αυτήν την περίοδο θα είναι ο τελευταίος.
Το «Μονόγραμμα» μετρά 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη δημόσια τηλεόραση και έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο πρόσωπα που σηματοδότησαν με το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου. Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε αυτό το οπτικοακουστικό έργο, που έχει χαρακτηριστεί «εθνικό αρχείο», απονέμοντας στους δημιουργούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες, Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη τότε, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ επιχειρεί τη διακοπή της εκπομπής. Ανάλογες προσπάθειες είχαν σημειωθεί άλλες δυο - τρεις φορές στο παρελθόν, ωστόσο ήταν η μεγάλη αγάπη και εκτίμηση του κοινού για την εκπομπή που δεν άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και θα ισχύσει:
-- Για τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους από 24 Απρίλη έως 31 Οκτώβρη.
-- Για τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μνημεία και τα σπήλαια από 4 Μάη, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, έως 31 Οκτώβρη.
Με την απόφαση του ΥΠΠΟΑ τα ωράρια λειτουργίας των χώρων ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες: 8.00 - 20.00 για τους χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας και 8.30 - 15.30 για τους υπόλοιπους. Στους χώρους όπου θα ισχύει το διευρυμένο ωράριο (8.00 - 20.00), αυτό θα αναπροσαρμόζεται σταδιακά από 1η Σεπτέμβρη έως 31 Οκτώβρη ως προς την ώρα κλεισίματος, φτάνοντας στις 31 Οκτώβρη να διαμορφώνεται σε 8.00 - 18.00.
Διευκρινίζεται ότι όλοι οι χώροι θα είναι κλειστοί την Πρωτομαγιά και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα λειτουργήσουν με ωράριο 12.00 - 17.00.