ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τους μεταλλωρύχους και το Συνδικάτο τους!

Αυτοκινητοπορεία συμπαράστασης σήμερα

Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Από πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο Μεταλλείο
Αυτοκινητοπορεία ενάντια στις επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών με στόχο το χτύπημα του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας οργανώνουν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη στις 6.30 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Η αυτοκινητοπορεία θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Θυμίζουμε ότι από την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της «Εdilmac», και με προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων από την εργοδοσία, αρχικά απαγορεύτηκε οριστικά η είσοδος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής στον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου. Κάτω από τις νέες αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων η εργοδοσία αναδιπλώθηκε και μίλησε για προσωρινή απαγόρευση, μέχρι να ολοκληρωθεί η «διερεύνηση περιστατικού έντασης», και στη συνέχεια, μετά το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από δεκάδες σωματεία από ολόκληρη τη χώρα, δέχτηκε να άρει την απαγόρευση και να τους επιτρέψει την είσοδο για συνδικαλιστική δράση. Ετσι, ξαναβρέθηκαν δίπλα στους συναδέλφους τους, για να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Με ανακοίνωσή τους τα εργατικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν σε θέση μάχης, για να αποκρούσουν αποφασιστικά τη νέα βάρβαρη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία και στο απεργιακό δικαίωμα, 10 ώρες δουλειάς τη μέρα, ξήλωμα σε ό,τι έχει μείνει να θυμίζει Κοινωνική Ασφάλιση.

Σημειώνουν ότι είναι τέτοια η βιασύνη των εργοδοτών, που με απαράδεκτες πρακτικές προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές των εργατών που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών από την εταιρεία - εργολάβο «Εdilmac», στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Οπως λένε, οι απολύσεις αυτές «φανερώνουν τη λύσσα της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει από τους αγώνες των εργατών με την τακτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού, προκειμένου να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα μεταλλεία μπροστά στα νέα σχέδια για τη "στρατηγικής σημασίας" επένδυση που ετοιμάζονται να προχωρήσουν μετά και την κατάπτυστη συμφωνία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, παραδίδοντας τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας στα χέρια μιας χούφτας παρασίτων.

Καθώς ετοιμάζονται για ένα νέο "χρυσό φαγοπότι":

Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν ούτε ένα μπουκάλι γάλα.

Δεν θέλουν εργαζόμενους που διεκδικούν επαρκή αερισμό μέσα στις γαλαρίες, στα 300 μέτρα κάτω από τη γη.

Πάνω από όλα, δεν θέλουν εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα από σωματεία που έχουν ξεκαθαρίσει πως οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο στενό κορσέ των "μπάτζετ" τους, που θεωρούν περιττό κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, συνολικά τα εργατικά δικαιώματα».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συναγωνιστές μεταλλωρύχοι. Γιατί όπως τονίζουν «η επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, είναι επίθεση στην πάλη των εργαζομένων για το δίκιο μας. Τα σωματεία δεν εκβιάζονται, οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται».

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Αύριο η πανελλαδική απεργία παραγωγών και πωλητών

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στο νομοσχέδιο που χτυπάει τους αυτοαπασχολούμενους

Με πανελλαδική απεργία και κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις απαντούν αύριο, Τετάρτη 7/4, οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εισόδημα και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, πολύ περισσότερο στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία, αλλά θα οδηγήσει και σε εκδίωξη χιλιάδων επαγγελματιών από τις λαϊκές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο, όπου με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, την κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας τους, ουσιαστικά ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως είναι μέχρι σήμερα, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης. Ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης θα έχουν την αντανάκλασή τους και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Την αυριανή απεργία έχει αποφασίσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και στηρίζουν δεκάδες σωματεία και Επιτροπές Αγώνα παραγωγών. Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
  • Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.
  • Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.
  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημα.

Αύριο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Σε άλλες περιοχές

Στη Θεσσαλονίκη, στη λαϊκή αγορά της Τούμπας θα στηθούν οι πάγκοι των πωλητών κενοί από προϊόντα και θα διανεμηθούν δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές ενώ θα πραγματοποιηθεί και καθιστική διαμαρτυρία.

Το Σωματείο Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας θα διανείμει το πρωί ενημερωτικό υλικό. Στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς και κατόπιν στο δημαρχείο και την Περιφερειακή Ενότητα.

Στη Μαγνησία, οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές θα συναντηθούν γύρω στις 8 το πρωί στη συμβολή των οδών Λόρδου Βύρωνος και Μεταμορφώσεως, θα ακολουθήσει αυτοκινητοπορεία και θα επιδώσουν ψήφισμα στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η κινητοποίηση θα γίνει στο οικόπεδο Λυδάκη, όπου πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά των Πατελών. Οι πωλητές δεν θα πραγματοποιούν πωλήσεις αλλά θα διανέμουν δωρεάν προϊόντα.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν ακόμα σε Λάρισα, Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά.

Λεωνίδας Στολτίδης: Nα αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, Β. Μακρίδη, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, Αγ. Δερετζή, είχε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες για αύριο ενάντια στο νόμο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση, για την «αναδιάρθρωση» της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Ο Λ. Στολτίδης δήλωσε πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και των λαϊκών οικογενειών και καταδικάζει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε ότι «ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρούν έως τώρα στη λειτουργία τους, αποτελεί πραγματική διέξοδο για τη διατροφή χιλιάδων νοικοκυριών, που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται ως απόρροια των γενικότερων αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες επωφελούνται από τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν έως τώρα για την κατοχύρωση της άδειας και έβρισκαν μια θέση εργασίας σχετικά προστατευμένη από τον ανταγωνισμό και την κυριαρχία των μεγαλύτερων εμπορικών καταστημάτων, των σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Γι' αυτό το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτό κατατεθεί».

Τέλος, κάλεσε «τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι κυβερνητικοί ελιγμοί. Η οργανωμένη πάλη και ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να ορθώσουν εμπόδια στη διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών».

Συμβουλές για ... διαλογισμό από την εργοδοσία

Τις ...συμβουλές ευεξίας που μοιράζει μεγάλη ελεγκτική εταιρεία στο προσωπικό της σχολιάζει με ανάρτησή της στο Twitter η Ενωση Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ο ...διαλογισμός είναι πιο ωφέλιμος για την πνευματική τους υγεία από την άδεια και τις διακοπές.

Θα ήταν απλά αστείο, αν τα οφέλη του ...διαλογισμού δεν διαφημίζονται στους εργαζόμενους σε μια περίοδο που οι συνθήκες δουλειάς τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά, λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης, του πολλαπλάσιου φόρτου δουλειάς, του «ξεχειλώματος» του ωραρίου, της τηλεργασίας που καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα σε εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο.

«Μήπως τελικά μια αγκαλιά είναι καλύτερη από αύξηση ή από 8ωρο;», σχολιάζει η Ενωση και καλεί κάθε εργαζόμενο που εξοργίζεται από τις εκτός τόπου και χρόνου συμβουλές ...ευεξίας της εργοδοσίας να πάρει θέση στις γραμμές του σωματείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη

Στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» την Πέμπτη 8 Απρίλη έχει κηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχο κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας απευθύνει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Η κινητοποίηση οργανώνεται καθώς 36.000 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» βρίσκονται το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με τη λήξη των προγραμμάτων και την απόλυσή τους. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που πετιούνται στην ανεργία αποτελούν, όπως εξηγούν τα σωματεία, κατά κύριο λόγο μακροχρόνια ανέργους και μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

«Καμία απόλυση εργαζομένου στην "κοινωφελή εργασία"!», απαιτούν το Συνδικάτο ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ακόμα, με την κινητοποίησή τους διεκδικούν να αμείβονται οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» όπως όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το μισθολόγιο του Δημοσίου. Να σταματήσει το αίσχος των αναστολών εργασίας και της απληρωσιάς για όσους είναι σε καραντίνα, έχει ανασταλεί η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται, είναι γονείς με παιδιά που τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, Ασφάλιση, επίδομα ανεργίας για όλους και κατάργηση των προγραμμάτων της φτώχειας και της μιζέριας - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας, ούτε σκέψη να περάσουν στους ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ