Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι διαδήλωσαν χτες σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο
Πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά, μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και από εκεί κατευθύνθηκαν στο Δασαρχείο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να μας πάρει τη γη που καλλιεργούμε και βοσκάμε τόσα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Είμαστε ενωμένοι και δυνατοί. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μας συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει».
«Ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας! Να πληρώσουμε παράβολα, τοπογραφικά! Θα μας γυρέψουν και επιδοτήσεις! Πρέπει να παλέψουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας», διεμήνυσαν αγροτοκτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Στο Ρέθυμνο, παρέμειναν κλειστές οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του δήμου και της εφορίας, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, ακόμα και με ...άλογα, έξω από την Αντιπεριφέρεια.
Στον Αγιο Νικόλαο, οι κτηνοτρόφοι με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου της πόλης ενώ στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας και στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.
Κάτω και από την πίεση που ασκούν οι πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να «ξεφουσκώσει» η λαϊκή οργή, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Εκεί αποφασίστηκε να κατατεθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσει οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.
Οι αποφάσεις αυτές εξυπηρετούν την ανάγκη της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο ώστε να απορροφηθεί η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αυτό παίρνει και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των μαζικών φορέων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Συνολικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, δεδομένου ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών αποτελεί «επιτακτική» ανάγκη για τις τράπεζες και τον ΣΕΒ προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ και του Τουρισμού.
Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν και χτες κλιμάκια της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και στην Περιφέρεια. Με δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στηρίζει τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων τονίζοντας:
«Χαιρετίζουμε τους αγώνες του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, ενάντια στους δασικούς χάρτες. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που συνεχίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος και των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.
ΕΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, παρά τις γκρίνιες για "λάθη" στους δασικούς χάρτες, βιάζονται - και λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων - να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα στη γη, ώστε να "τρέξουν" οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να δυναμώσουν τον οργανωμένο συλλογικό κοινό αγώνα με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να βαδίσουν σε κοινό συντονισμό και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που - για τα κέρδη των λίγων - τους στερεί και τον κλήρο γης τους και το δικαίωμα σε ζωή, υγεία, δουλειά, συνολικά το δικαίωμα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών».
Με συρροές κρουσμάτων, εργαζόμενους που νοσούν από τον κορονοϊό αλλά και νεκρούς συνεχίζει να «καλπάζει» η πανδημία στους χώρους δουλειάς. Τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης κυβέρνησης και εργοδοσίας συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των παρεμβάσεων των σωματείων, που διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.
Στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, έναν συνάδελφό τους, που έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές του κορονοϊού, θρηνούν οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της «Σκλαβενίτης». Ο Γ. Γ. ήταν ένας από τους εργαζόμενους που χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα στις αρχές Μάρτη. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία, έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδος εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του εργαζόμενου, καταλογίζοντας σε κυβέρνηση και εργοδοσία την αποκλειστική ευθύνη για τους θανάτους των συναδέλφων τους και τους χιλιάδες που έχουν νοσήσει και χρειάστηκε να νοσηλευτούν ακόμη και στις ΜΕΘ.
Οπως αναφέρει, «η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα», παρά τους δύο νεκρούς σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά και τους πολλούς ακόμα εργαζόμενους που νοσηλεύονται. «Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί Εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν 100 και πλέον εργαζόμενους», αναφέρει το Σωματείο, τονίζοντας ότι «μπρος στο κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα όπου προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα».
Το Σωματείο καλεί κυβέρνηση και εργοδοσία να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τακτικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε βδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, γενικές απολυμάνσεις, ασφαλείς μετακινήσεις, αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 1 Απρίλη, αφού είχε νοσήσει από τον κορονοϊό και βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». «Ο θάνατος του συναδέλφου μας, που εργαζόταν στο κατάστημα της "Praktiker" στον Ταύρο, επιβεβαιώνει με τον πιο επώδυνο και τραγικό τρόπο αυτά που εδώ και έναν χρόνο το Σωματείο μας καταγγέλλει», σημειώνει και αναφέρεται στη συρροή κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στα καταστήματα και στην έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Το επιχειρησιακό Σωματείο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκαναν την Παρασκευή παρέμβαση στην εργοδοσία και παράλληλα συζήτησαν με τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα. Το Σωματείο απαιτεί να αναγνωριστεί ο θάνατος του εργαζόμενου ως εργατικό ατύχημα, ενώ διεκδικεί από την εργοδοσία ενημέρωση του προσωπικού για τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και πιστοποιημένες απολυμάνσεις στα καταστήματα.
Τη διαχείριση των κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί από την εργοδοσία και την πρακτική των κρατικών υπηρεσιών να κάνουν τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους «μπαλάκι» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «New Sia Greece» (πρώην «First Data»). Τις τρεις τελευταίες βδομάδες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, έχουν παρουσιαστεί 2 κρούσματα στο κτίριο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο και άλλα 3 στις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι. «Με βάση τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της εταιρείας, δηλώσαμε εξαρχής πολύ ανήσυχοι. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας μας που παίρνει η "New Sia Greece"», σημειώνει.
Συγκεκριμένα, στο κτίριο του Κρυονερίου αντί όλο το συγκεκριμένο τμήμα όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε εργαζόμενους και οι υπόλοιπες επαφές τους να τεθούν σε καραντίνα και να επιστρέψουν στη δουλειά αφού κάνουν τεστ και βγουν αρνητικοί, η εργοδοσία διαχειρίζεται την κατάσταση με το εξής πρωτόκολλο: «Θα κάνετε όλοι τεστ και θα έρθετε στη δουλειά κανονικά, πριν βγει το αποτέλεσμα»!
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Σωματείο απευθύνθηκε άμεσα στις κρατικές υπηρεσίες (ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) για να στείλουν κινητή μονάδα. Εκεί, όπως εξηγεί, «ξεκίνησε μια σουρεαλιστική αναζήτηση υπευθύνων και αρμοδίων», με τον ΕΟΔΥ να δηλώνει «αναρμόδιος», το αίτημα για κινητή μονάδα να «έχει "ξεμείνει" σε κάποιο συρτάρι» και την Πολιτική Προστασία αφού «αγανάκτησε» με την επιμονή του Σωματείου να δηλώνει επίσης «αναρμόδια».