ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Η «τελευταία πράξη» της εγκληματικής πολιτικής στις οδικές υποδομές

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Με τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία, να απαιτούν τη ματαίωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου, ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών που «έτρεχε» το ΤΑΙΠΕΔ με καταληκτική ημερομηνία την 1η Απρίλη, για την παραχώρηση για 35 χρόνια του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων που τη συνδέουν με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα σχήματα: VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESIONES S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ - ΑΒΑΞ ΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ - EGIS PROJECTS S.A.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει κυβέρνηση, υπουργείο, ΤΑΙΠΕΔ που εν μέσω πανδημίας, με τον ελληνικό λαό να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και μια νέα επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματά του, προχωρούν στον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, ενός παγίου αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καλεί δε τους εργαζόμενους της εταιρείας και το λαό να αγωνιστούν για να εμποδίσουν την παράδοση της Εγνατίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η τελευταία αυτή "πράξη του δράματος" (μετά την παράδοση στο ΤΑΙΠΕΔ, τον πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων, τη σταδιακή αύξηση του αντιτίμου ανά χλμ. και την αξιοποίηση μέρους των εσόδων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους) προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού φέρνει εκτός των άλλων τεράστια αύξηση του κόστους των διοδίων (από 0,03 ευρώ/χλμ. σε 0,07 ευρώ/χλμ.), συνιστά τη συνέχιση και κλιμάκωση μιας εγκληματικής πολιτικής στον τομέα των οδικών υποδομών - συγκοινωνιών απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η αρνητική αυτή εξέλιξη πραγματοποιείται στο έδαφος που έστρωσε η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών ικανοποίησαν αιτήματα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων (αρκετές εκ των οποίων ενδιαφέρονται και για την Εγνατία Οδό), της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας. Αποδεικνύεται και σε αυτήν την περίπτωση ότι "λεφτόδεντρα" υπάρχουν αποκλειστικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη περίοδο δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους της Εγνατίας Οδού, δεν απάντησε στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή όσον αφορά το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα, το αντίτιμο της παραχώρησης, τα ποσά που θα δοθούν ως επιδότηση από το Δημόσιο για ανάταξη παλαιών τεχνικών έργων, το τεχνικό αντικείμενο των κατασκευών που υποχρεούται να ολοκληρώσει ο παραχωρησιούχος, τη λεγόμενη "βαριά συντήρηση". Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αποκάλυπταν βεβαίως και το μηδενικό "επιχειρηματικό ρίσκο" το οποίο δήθεν αναλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ανταγωνίζονται στον διαγωνισμό για το ποιος θα κερδίσει το "φιλέτο" της είσπραξης των διοδίων και όχι μόνο.

Αναδεικνύεται η επικαιρότητα της πρότασης του ΚΚΕ

Διαχρονικά, από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού, βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι (από την κατασκευή αλλά και την ανάληψη της ετήσιας συντήρησης) αλλά και τράπεζες μέσω της ουσιαστικής παρακράτησης των διοδίων για αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Ταυτόχρονα, έσοδα από τα διόδια των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού κατευθύνονται στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, ενός χρέους που όχι μόνο δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός, αλλά τροφοδοτήθηκε διαχρονικά από την άμεση και έμμεση στήριξη κατασκευαστικών και άλλων ομίλων.

Αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι τα λεγόμενα "εμβληματικά έργα" φορτώνονται δυο και τρεις φορές στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αποκαλύπτεται και ο ρόλος του κράτους - συλλογικού καπιταλιστή, που αφού ανέλαβε την κατασκευή ενός σύνθετου και δύσκολου έργου, τώρα το παραδίδει προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Φτάνει μάλιστα να κατασκευάζει ακόμα και τα διόδια τα οποία θα παραχωρηθούν μαζί με τα έσοδά τους στον μελλοντικό παραχωρησιούχο!

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η επικαιρότητα της πρότασης που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των μεταφορικών υποδομών, για την ένταξη του σχεδιασμού, της κατασκευής, της συντήρησης, της λειτουργίας και της συνεχούς αναβάθμισης υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Στον δρόμο αυτής της ελπιδοφόρας προοπτικής, την οποία θα κατοχυρώσουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην Εγνατία Οδό ΑΕ, καλούμε όλο το λαό να αγωνιστούμε για να μην παραδοθεί και η Εγνατία Οδός στους επιχειρηματικούς ομίλους, να καταργηθούν τα διόδια, να διασφαλιστεί το μέλλον και η αξιοποίηση της σημαντικής τεχνογνωσίας του προσωπικού της Εγνατίας Οδού ΑΕ».

Γιατί στις Θέσεις λέγεται ότι η όξυνση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων στη διεθνή καπιταλιστική αγορά θέτει αντικειμενικούς περιορισμούς στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην ΕΕ και την Ελλάδα;

Τα όρια στην επεκτατική πολιτική της κυβέρνησης γίνονται ήδη εμφανή. Η συζήτηση για «επιδοματική κουλτούρα» που ξεκινούν κύκλοι της κυβέρνησης τελικά αποτυπώνει τους περιορισμούς που έρχονται ακόμα και στα ελάχιστα ψίχουλα ανακούφισης που δίνει το αστικό κράτος, καθώς αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Εκεί εντάσσεται και η σχεδόν άτσαλη προσπάθεια για «άνοιγμα» πλευρών της οικονομίας, σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα διατύπωναν μέχρι τώρα κυβέρνηση και ειδικοί για την πανδημία. Πολλές απ' τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους «κρύβονται κάτω απ' το χαλί» των επιδομάτων, που όμως πλέον τελειώνουν. Αλλωστε, η θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι σε ένα πιθανό διογκωμένο κλίμα απογοήτευσης είναι εμφανής παντού.

Για να κατανοήσουμε τους λόγους πρέπει να ξεκινήσουμε απ' τις επιπτώσεις και τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής γενικότερα:

Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντικειμενικά «αποτυγχάνει» να πετύχει το σκοπό της, δηλαδή να εμποδίσει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, δηλαδή συσσώρευσης κεφαλαίου που δεν βρίσκει κερδοφόρα διέξοδο. Η επεκτατική πολιτική όμως δεν λύνει αλλά αντίθετα οδηγεί στην όξυνση αυτού του προβλήματος. Ο εξωτερικός δανεισμός με τον οποίο συχνά χρηματοδοτούνται επεκτατικά μέτρα, ουσιαστικά προσθέτει νέα κεφάλαια στα ήδη συσσωρευμένα. Προσωρινά μόνο κρύβει το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας κάτω απ' το χαλί, με αντίτιμο τη διόγκωση του κεφαλαίου που πρέπει τελικά να «καταστραφεί» όταν έρθει η ώρα. Τελικά η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί μόνο - και όχι πάντα - να «καθυστερήσει» την εκδήλωση της κρίσης, οδηγώντας όμως σε βαθύτερη κρίση όταν αυτή εκδηλωθεί.

Επίσης, η εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αντικειμενικά αυξάνει το κρατικό χρέος, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί σε επόμενη φάση. Τα βάρη της δημοσιονομικής διαχείρισης προφανώς πέφτουν πάντα στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων. Ομως, η ανάγκη αποπληρωμής του χρέους περιορίζει την ευελιξία της αστικής κυβέρνησης στη στήριξη του κεφαλαίου στο μέλλον. Ενα κομμάτι των φόρων που συλλέγει απ' τους εργαζόμενους και τις λαϊκές δυνάμεις θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το είδος, λοιπόν, της διαχείρισης αντικειμενικά επιδρά με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα επιμέρους τμήματα του κεφαλαίου, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η δημοσιονομική κατάσταση κάθε κράτους πρέπει να γίνεται κατανοητή και στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας. Η αύξηση του κρατικού χρέους συχνά αδυνατίζει το εθνικό νόμισμα καθιστώντας τις εξαγωγές κεφαλαίου πιο δύσκολες και το νόμισμα λιγότερο επιθυμητό απ' τους διεθνείς επενδυτές. Αν μάλιστα η επεκτατική διαχείριση αξιοποιεί κεφάλαια εξωτερικού, τότε οι αντιθέσεις είναι ακόμα πιο σύνθετες.

Οι πλευρές αυτές μπορούν να εξηγήσουν γιατί εκτός από όρια στην εφαρμογή της επεκτατικής διαχείρισης, υπάρχει και έντονη διαπάλη ανάμεσα στις μερίδες του κεφαλαίου σχετικά με την έκτασή της.

Η επεκτατική διαχείριση έρχεται λοιπόν να «κουμπώσει» με την όξυνση των ανταγωνισμών στον ιμπεριαλισμό. Το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο χρησιμοποιεί οικονομικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία έναντι των υπόλοιπων. Ετσι, τα όρια της επεκτατικής διαχείρισης σχετίζονται με τον ανταγωνισμό, επιδρώντας στις δυνατότητες των ομίλων που εδρεύουν σ' αυτό να διασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Η επεκτατική πολιτική στην Ελλάδα είναι δεμένη με την επεκτατική πολιτική της ΕΕ και της ΕΚΤ. Τα όρια της επεκτατικής πολιτικής στην ΕΕ εξαρτώνται απ' την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ. Αλλα κράτη επιθυμούν περισσότερο επεκτατική πολιτική (π.χ. Ιταλία) και άλλα λιγότερο επεκτατική (π.χ. Γερμανία), ανάλογα με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας τους. Η διαπάλη για τους κανόνες της ΕΕ (Σύμφωνο Σταθερότητας και αναθεώρησή του) αποτυπώνει αυτήν τη συζήτηση. Ενα άλλο ζήτημα διαπάλης είναι το πώς θα «μοιραστεί» σε ολόκληρη την ΕΕ ένα κομμάτι των προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή επεκτατικής διαχείρισης.

Ετσι, η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού στην ΕΕ και ο χαρακτήρας της ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης θέτουν ακόμα μεγαλύτερους αντικειμενικούς περιορισμούς στην άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπ' αυτό το πρίσμα, η πίεση για μεγαλύτερο επεκτατικό πακέτο, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, είναι διπλά παραπλανητική.

Απ' τη μία, το επεκτατικό πακέτο δεν αλλάζει ούτε τη φύση του καπιταλισμού, την ανάγκη του για μεγαλύτερα κέρδη και για όξυνση του βαθμού εκμετάλλευσης. Δεν αναιρεί την αντικειμενική εκδήλωση της κρίσης όπως και το ποιος θα την πληρώσει. Δεν αναιρεί το ότι τα βάρη του επεκτατικού πακέτου θα πέσουν πάνω στις πλάτες του λαού, ίσως με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Απ' την άλλη, συγκαλύπτει πως οι οξυμένες αντιθέσεις στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ θέτουν αντικειμενικά περαιτέρω όρια σε αυτήν τη διαχείριση, της δίνουν αντικειμενικά περιορισμένο χαρακτήρα.

Τελικά, η συζήτηση πως μια περισσότερο επεκτατική διαχείριση στην ΕΕ είναι θετική για τους εργαζόμενους είναι η γνωστή «ξαναζεσταμένη σούπα» μιας πιο ανθρώπινης ΕΕ, και ενός καπιταλισμού που «δεν θα κοιτάει μόνο τα κέρδη».

Η συζήτηση αυτή δεν συγκαλύπτει μόνο πως η ΕΕ είναι απ' τη φύση της αντιδραστική και τα όριά της βρίσκονται στα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών και των ομίλων τους. Συγκαλύπτει κυρίως ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να είναι πάνω απ' τα κέρδη για δύο λόγους: Τα κέρδη, η καπιταλιστική ιδιοκτησία έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να «φαγώνεται» ο εργαζόμενος άνθρωπος. Το ένα και το άλλο βρίσκονται σε αγεφύρωτη αντίθεση. Συγχρόνως, τα κέρδη είναι ο αυτοσκοπός της καπιταλιστικής παραγωγής, ελέγχουν και εξουσιάζουν την κοινωνία. Ετσι, μονόδρομος για να «ανθρωπέψει ο άνθρωπος» είναι τα κέρδη - η καπιταλιστική ιδιοκτησία - να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Επανόρθωση

Ο «δαίμων» χτύπησε χτες τη στήλη «Ερώτηση - Απάντηση» για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, κόβοντας στην έντυπη έκδοση την τελευταία πρόταση του κειμένου. Για το λόγο αυτό ξαναδημοσιεύουμε σήμερα τη στήλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ