ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΠΑΠΠΑ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κούφια αντιπαράθεση... αλλά με μηνύματα «ενότητας» σε βάρος του λαού

Eurokinissi

Από όλα είχε ο «μπαξές» της κάλπικης αντιπαράθεσης που έστησαν χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά οι δορυφόροι τους, στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική Επιτροπή σε βάρος του Ν. Παππά.

Από τη μια περίσσεψαν οι υποκριτικές κορόνες τους για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς στο χώρο των ΜΜΕ, και από την άλλη ήταν ο καβγάς για τη διαχείριση της πανδημίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χρεώνει στην κυβέρνηση, ως συνήθως, «ανικανότητα» και «αποτυχία», ουσιαστικά σιγοντάροντας την εγκληματική πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε χρυσοφόρο εμπόρευμα και ανάγοντας αυτό σε ...διαχειριστικά λάθη. Το κερασάκι αυτών ήταν οι εκ νέου εκκλήσεις του Αλ. Τσίπρα προς τη ΝΔ για «ελάχιστη συνεννόηση μπροστά στην πανδημία», αν και προηγουμένως είχε κάνει λόγο για «δύο διαφορετικούς κόσμους», δείχνοντας ότι τελικά δεν είναι και τόσο... χαοτικές οι διαφορές τους και ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο βουλευτών, υποτίθεται για να μην «επηρεάσει την κρίση» των βουλευτών η παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών... Η εισηγήτρια της ΝΔ Κ. Παλιούρα, δίνοντας το στίγμα των όσων θα εκτυλιχθούν και στην Προανακριτική, έκανε λόγο για «σχέδιο άλωσης και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης της χώρας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, «με τρόπο απολύτως παράνομο και αντιθεσμικό», «για την εμπλοκή σε αυτό συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων» και για «σοκαριστικές αποκαλύψεις που προκύπτουν από τη δικογραφία, και δη τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα αποδεικτικά έγγραφα, που ξεπερνούν τη λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας».

Διαγκωνισμοί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, κατονόμασε ως εμπνευστή για τη Προανακριτική τον Κυρ. Μητσοτάκη, για να τον χαρακτηρίσει «βαθιά διχαστικό και επικίνδυνο» και πως «η απάντηση του πρωθυπουργού στο δράμα των νοσοκομείων και την εκατόμβη νεκρών», στην «αποτυχία και ανικανότητά του στη διαχείριση της πανδημίας», είναι «η δίωξη του Ν. Παππά».

Θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα του είναι δύναμη που εγγυάται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε στον δρόμο του διχασμού (...) Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να ενώσει τους Ελληνες». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση «διαφωνείτε με την ανάγκη για μια κυβέρνηση που να ενώνει και όχι να διχάζει, να έχει σχέδιο για την πανδημία», για μία «ελάχιστη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση;».

Σε αυτό το πνεύμα αβρότητας και αλληλοσυμπλήρωσης, ο Θ. Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να αντιπαρατιθέμεθα με εσάς με επιχειρήματα πολιτικά. Ποτέ δεν ήσασταν αντίπαλοί μας στο επίπεδο το οποίο νομίζετε»...

Το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής, ενώ αντίστοιχη στάση φαινόταν ότι θα κρατήσει και η Ελ. Λύση. Το ΜέΡΑ25 απείχε από την ψηφοφορία.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Τις στοχεύσεις που έχει η πρόταση της ΝΔ ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Η πρώτη είναι αφενός «να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, να συγκαλυφθούν η κλιμάκωση της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής και τα μέτρα τα οποία παίρνει για τη σωτηρία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, των επιχειρηματικών ομίλων» και αφετέρου να σηκωθεί ο ακόμα περισσότερο «δικομματικός κουρνιαχτός» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρυφτεί «πίσω από αυτόν η συμφωνία που έχουν με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, με την πολιτική της ΕΕ».

Η δεύτερη είναι να εξυπηρετηθεί η επιδίωξη που έχουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του καπιταλιστικού συστήματος και της διαχείρισής του».

Η τρίτη, να δείξει το δέντρο όσον αφορά τα ΜΜΕ και όχι το δάσος που είναι ότι «η ενημέρωση βρίσκεται και βρισκόταν στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που προσαρμόζουν βέβαια την ενημέρωση στις επιδιώξεις και στην υπηρέτηση των συλλογικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης», συκοφαντώντας συστηματικά κάθε τάση «ριζοσπαστισμού, κάθε αγώνα τον οποίο αναπτύσσουν ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία», συκοφαντώντας συστηματικά τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και περιόδους. Πρόσθεσε ότι αυτό υπηρετούν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ΕΡΤ λέγοντας ότι διαχρονικά και ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση «δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα και επιβεβαιώνει το ρόλο της ως βασικού εργαλείου του αστικού κράτους», ενώ κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, η προβολή του ΚΚΕ είναι σταθερά πολύ πιο κάτω από το εκλογικό του ποσοστό, τονίζοντας ότι είναι και αυτό ένα ακόμα κριτήριο για το λαό. Στηλίτευσε ακόμα και το ρόλο του ΕΣΡ λέγοντας ότι «αποτελεί πλυντήριο αυτής της κατάστασης» και εκφραστή της διακομματικής συναίνεσης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Χιλιοπαιγμένο θέατρο

«Χιλιοπαιγμένο θέατρο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης το σκηνικό που έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως νομίζουν ότι «ο λαός δεν έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται με τα σκάνδαλα, τις κατηγορίες και τις επιτροπές, το οποίο καταλήγει κάθε φορά ότι όλοι είναι αθώοι».

Τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πάσες ο ένας στον άλλον «για να τσιμεντώσετε τις δυνάμεις σας και να καλύψετε τη στρατηγική σας σύμπλευση», ενώ σχολίασε και το σιγοντάρισμα που κάνει η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά που δεν έχει λέγοντας: «Ποια αριστερά; Υπάρχει ΝΑΤΟική αριστερά, αριστερός ιμπεριαλισμός;».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και σε διάφορες αναφορές των βουλευτών του, που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είπε να σταματήσει να επικαλείται την ιστορία των εκτελεσμένων, γιατί αυτοί δεν ήταν ούτε «με τον Αμερικανό πρέσβη ούτε με το ΝΑΤΟ ούτε με τους φονιάδες των λαών. Αυτοί στάθηκαν όρθιοι όπως στεκόμαστε εμείς σαν ΚΚΕ και δεν πρόκειται να δεχτούμε ενότητα για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Ο Μπογδάνος κόλλησε κορονοϊό επειδή είναι κάθε μέρα στις διαδηλώσεις...», ήταν το καυστικό σχόλιο του Θ. Παφίλη για τους ισχυρισμούς ότι αυξάνονται τα κρούσματα λόγω των κινητοποιήσεων και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς που είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Για το τοπίο στα ΜΜΕ ανέφερε ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να εμφανίζονται υπερασπιστές της αντικειμενικής ενημέρωσης, όταν όλοι συμφωνούν ότι πρέπει τα ΜΜΕ να βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών διυλιστηρίων κ.ο.κ. και ότι αυτοί τάχα θα εξασφαλίσουν αντικειμενική ενημέρωση στο λαό... Ενώ υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση έλεγε πως πρότυπό του είναι το BBC, ένα από τα πιο «σκληρά κανάλια στην προώθηση της προπαγάνδας υπέρ του ιμπεριαλισμού».

Σημείωσε ακόμα ότι κόπτονται δήθεν για τη διαφάνεια, όμως όλοι έχουν απορρίψει την τροπολογία που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ να είναι δωρεάν τα μηνύματα για την πανδημία από τα ΜΜΕ.

Βολική αντιπαράθεση

Μία «ακόμα χρήσιμη συνεισφορά στο σύστημα» της «βολικής - όπως την χαρακτήρισε - αντιπαράθεσης» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Αυτή είναι, όπως σημείωσε, «να ρίχνουν πιο βαθιά στο σκοτάδι τις πραγματικές αιτίες της διαφθοράς, της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, που οδηγούν στη διαμόρφωση κάθε φορά των διαφόρων σκανδάλων». Και πρόσθεσε: «Φώτισε, αλήθεια, η Προανακριτική για τη "Novartis", και στις δύο εκδοχές της (και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ), τη γενεσιουργό αιτία του σκανδάλου ή την έκρυψε κάτω από τον κουρνιαχτό, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, που δημιουργεί το έδαφος για τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια;», όπως αναδείκνυε το ΚΚΕ και που τώρα ζει ο λαός «με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες, με τα εμβόλια να παζαρεύονται με όρους αγοράς, γεωστρατηγικών ακόμα ανταγωνισμών» κ.ο.κ., «βαρβαρότητα που όλοι σας υπερασπίζεστε».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό «που χρειάζεται να γίνει αντιληπτό είναι πως το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματική ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία ακόμη του λαού, είναι αυτή η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα ΜΜΕ» και πως το ΚΚΕ «θα συνεχίσει να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στις αιτίες που γεννούν αυτήν την κατάσταση».

Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι ο καβγάς και οι αντιπαραθέσεις για το τοπίο των ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούργιο και πως αντανακλά και τους σκληρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο για την αναδιανομή κάθε φορά της πίτας των καναλιών, με αποτέλεσμα ανάμεσα στα θύματα να προσμετρούνται και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

«Το 2016 - ανέφερε - η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της αντιπαράθεσης γύρω από αυτές το αξιοποίησε ως επιχείρηση αποπροσανατολισμού για να περάσει» το σφοδρό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με το νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ «το επαναφέρει θέλοντας να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας».

Οσον αφορά την Προανακριτική, σημείωσε ότι θα είναι μία ακόμα επιτροπή «στο γαϊτανάκι των επιτροπών της Βουλής» που θα τεθεί «στην υπηρεσία του δικομματισμού. Ολοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αποδέχεστε και το στηρίζετε ότι η ενημέρωση, τα κανάλια, οι συχνότητες θα πρέπει να ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» που είναι και η πηγή της διαφθοράς, σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ