ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χημικά στους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για το χάλι στα νοσοκομεία και τις διώξεις συνδικαλιστών

Απάντησε με τα ΜΑΤ στα δίκαια αιτήματα να μην απολυθεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγ. Σάββα» και να σταματήσει η δίωξη στελέχους της ΕΝΙΘ

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Με ΜΑΤ, χημικά και προπηλακισμούς απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα των διαδηλωτών, εκπροσώπων δεκάδων Σωματείων κι Ομοσπονδιών, για ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστών και το σταμάτημα των διώξεων που έχουν εξαπολυθεί σε βάρος των υγειονομικών.

Ξεκινώντας με πορεία από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», οι υγειονομικοί πορεύτηκαν έως το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να σταματήσουν οι απολύσεις, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας «αιμορραγεί» από τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών και πάνω από 20.000 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυση του Κώστα Καταραχιά, επικουρικού ακτινολόγου στον «Αγιο Σάββα» και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων, που η σύμβασή του λήγει σήμερα, αντί να παραταθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, όπως γίνεται με τους άλλους επικουρικούς.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της χτεσινής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στην πανδημία, όταν ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ για την υπόθεση του Κ. Καταραχιά, προσπάθησε μάταια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αναφορά στο θέμα έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή (βλέπε και σελίδα 4 - 5).

«Χτύπημα» στα σωματεία και τον δίκαιο αγώνα

Η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας
Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που είχαν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και σωματεία εργαζομένων υγειονομικών, ενάντια στην επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης που έχει στηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τη στοχοποίηση όλων όσοι δίνουν καθημερινά μάχη στο πλευρό των ασθενών. Την αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς εξέφρασαν με αποφάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία.

Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία των υγειονομικών ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, για να πάρει την προκλητική απάντηση, μέσω του ...διαμεσολαβητή της αστυνομίας, ότι το υπουργείο «δεν "αντιλαμβάνεται" το αίτημα» για το δικαίωμα στη δουλειά, ή τη στελέχωση του ΕΣΥ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό!

Στην επιμονή των διαδηλωτών να γίνει η συνάντηση, δόθηκε εντολή στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τη βίαιη απώθηση των υγειονομικών, με ρίψη δακρυγόνων και χρήση γκλομπ. Αμεση ήταν η απάντηση των υγειονομικών που απαίτησαν να αποχωρήσει η αστυνομία και να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να μπει στο υπουργείο για να μεταφέρει τα δίκαια αιτήματα στην πολιτική ηγεσία.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γ. Γαλανόπουλος, εκ μέρους της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, καταδίκασε την «αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο υγειονομικό προσωπικό, που εδώ και ένα χρόνο δίνει μια τιτάνια μάχη απέναντι στην πανδημία» και επανέλαβε το αίτημα «να παραμείνουν στη δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι, να μην απολυθεί ο Κ. Καταραχιάς».

Νωρίτερα, το λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι από πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων σημειώθηκε ότι η περίπτωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγ. Σάββα» δεν είναι η μοναδική συνδικαλιστική δίωξη και αναφέρθηκε ως παράδειγμα η περίπτωση εργαζόμενης στα Γιάννενα, μητέρας σε μονογονεϊκή οικογένεια, που αντέδρασε όταν η διοίκηση δεν της έδωσε άδεια ειδικού σκοπού και για να την εκδικηθούν, αρνήθηκαν τελικά να παρατείνουν τη σύμβασή της.

Στη Θεσσαλονίκη

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, που κάλεσε η ΕΝΙΘ, απάντησαν χτες οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης στην πολιτική διώξεων και αυταρχισμού. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν να παύσει η δίωξη του γιατρού του ΑΧΕΠΑ και ταμία του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Α. Σιούλη, και να μην απολυθεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι στα όριά τους, αντί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών, των σωματείων και των φορέων της περιοχής, προχωρά σε διώξεις. Με σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία», μαζί με εκπαιδευτικούς και φοιτητές, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού με ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία.

Σε Τρίκαλα και Βόλο

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και των κινητοποιήσεων που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησε ο Βάιος Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, αναφέροντας τα εξής: «Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν στήσει επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε βάρος όποιου αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Αντί να πάρει μέτρα, εδώ κι ένα χρόνο, για να γλιτώσει από την "ασφυξία" νοσοκομεία και ασθενείς, επιδίδεται σε επιχειρήσεις καταστολής και φίμωσης του λαού, καθώς και των υγειονομικών που αγωνίζονται ενάντια σ' αυτήν τη βαρβαρότητα, ενώ αρνείται να προχωρήσει στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς αποζημιώσεις και στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Επίσης, κάλεσε σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Τρικάλων (πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) αύριο, Πέμπτη 1 Απρίλη, στις 11 π.μ. και την Παρασκευή 2 Απρίλη σε κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, επίσης στις 11 π.μ.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων.


ΠΑΓΝΗ
Μεγάλη διασπορά και σε εμβολιασμένους υγειονομικούς

Στο ΠΑΓΝΗ τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, παρουσιάζονται εστίες διασποράς στη μία κλινική μετά την άλλη, προσβάλλοντας ασθενείς και προσωπικό και συμβάλλοντας στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής.

Για το θέμα αυτό, ο διοικητής του νοσοκομείου σε χτεσινό έγγραφο επιβεβαιώνει ότι «η διασπορά αφορά κατά κύριο λόγο την Παθολογική κλινική, ενώ διαπιστώνεται διασπορά στη Νευρολογική και στην Παθολογική Ογκολογία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διασπορά προέκυψε, σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής Λοιμώξεων, από συνοδούς ασθενών», στους οποίους μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα για μαζικά και επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε όλους (προσωπικό, ασθενείς, συνοδούς).

«Είναι αδιανόητο έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας να συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες εκπτώσεις στη λήψη προληπτικών μέτρων», σημειώνει το Σωματείο και αποκαλύπτει ότι «το προσωπικό που νόσησε ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία».

Χαρακτηρίζει επίσης «ατελέσφορη και ανεφάρμοστη» την απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υποχρεωτικά τεστ όλων των συνοδών, «όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας rapid tests, αλλά και επειδή η δειγματοληψία σε χώρους των κλινικών από τους ήδη εξαντλημένους ειδικευόμενους δεν μειώνει τον κίνδυνο διασποράς. Επιπλέον, δεν γίνονται τεστ κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, όπως ζητούν σωματεία υγειονομικών».

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί μεταξύ άλλων μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας, εμβολιασμένους και μη, τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δωρεάν τεστ συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών εκτός νοσοκομείου από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, άμεσες προσλήψεις μόνιμων, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ενίσχυση της ΠΦΥ.


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ
Δεν υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ από το γραφείο του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθού, δελτίο Τύπου για την επίσκεψή του στο ΨΝΑ - «Δαφνί», όπου αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως αναφέρει όμως ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, στη συνάντηση που ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «αρνήθηκαν να συμμετάσχουν 7 από τα 9 μέλη του, διότι επί θητείας του κ. Ξανθού στο υπουργείο Υγείας, τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική της τότε κυβέρνησης δεν φρόντισαν να δώσουν λύσεις σε βασικά λειτουργικά προβλήματα στο χώρο του Νοσοκομείου, της Ψυχικής Υγείας, της Υγείας γενικότερα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις των εργαζομένων».

Οπως εξηγεί το σωματείο, τελικά υπήρξε επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του Συλλόγου «και όχι "συνάντηση με το σωματείο", όπως φαίνεται και στη φωτογραφία (...) Το σωματείο μας είναι καθημερινά ανοιχτό και στη διάθεση των εργαζομένων ώστε να ενημερωθούν και να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της δουλειάς τους. Απέναντί τους στάθηκαν όλες οι κυβερνήσεις και διοικήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα, όπως και η σημερινή, συνεχίζοντας την ίδια αντιδραστική πολιτική στρατηγική έναντι των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των χρηστών των υπηρεσιών και των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ