ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Να μπει τέλος στο έγκλημα απαιτούν οι μαζικοί φορείς

Μαζικοί φορείς και σωματεία από το Πέραμα, το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα πραγματοποίησαν χτες 16 Μάρτη αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση εντάσσεται σε ένα πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που προχωρούν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που τους παρέδωσαν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα έχουν ανακοινώσει και προχωρούν στη δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων, ΜΕΑ και ΜΕΒΑ, στην περιοχή του Σχιστού, όπου εκεί θα επεξεργάζονται κυρίως σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα σκουπίδια χωρίς διαλογή, όπως τα πετάμε στον κάδο, από την επεξεργασία των οποίων παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα, που όλα θα καίγονται. Ταυτόχρονα, σε ΜΕΒΑ θα γίνεται η επεξεργασία μικρότερης ποσότητας βιοαποβλήτων. Κάποια σε τσιμεντοβιομηχανίες και άλλα σε εργοστάσια καύσης.

Την ίδια ώρα, πέρα από τον υπάρχοντα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, λειτουργούν δύο ακόμα ΣΜΑ στην περιοχή του Κερατσινίου και του Περάματος. Ο ένας είναι επίσης στην περιοχή του Σχιστού και είναι ΣΜΑ του δήμου Πειραιά, ο οποίος λειτουργούσε παράνομα εδώ και 11 χρόνια και νομιμοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας και ο άλλος είναι ο ΣΜΑ που χωροθετήθηκε στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος, δηλαδή μέσα στην καρδιά της πόλης.

Δίπλα λοιπόν στις υγειονομικές και ωρολογιακές βόμβες των καζανιών του θανάτου στους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, κυβέρνηση και Περιφέρεια με τη στήριξη ή την ανοχή των δημοτικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ στους συγκεκριμένους δήμους θέλουν να προσθέσουν τη βρώμα και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής με τα σκουπίδια που θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται στο Σχιστό.

Οι μαζικοί φορείς καλούν τον λαό του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να πάρουν θέση μάχης ενάντια στα σχέδια που ρημάζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Απαιτούν άμεση ανάπλαση του παλιού Νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Ταυτόχρονα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους. Ηδη έχουν ανακοινώσει εξορμήσεις ενημέρωσης στους κατοίκους της πόλης για σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Πάρκο Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι και στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα. Ενώ την Παρασκευή 19 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. καλούν σε μηχανοκίνητες πορείες που θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από Πέραμα και Κερατσίνι, περνώντας μέσα από τις γειτονιές των συγκεκριμένων δήμων και θα καταλήξουν από κοινού στον ΣΜΑ του Σχιστού.

Οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία έχουν ανακοινώσει πως το επόμενο διάστημα η δράση τους θα κλιμακωθεί και με νέες πρωτοβουλίες.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.

Επίσης παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, μετά τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ζήτημα των απορριμμάτων.

ΣΑΜΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις φυλακές της ΕΕ

Μεγάλη συμμετοχή είχε η κινητοποίηση - αυτοκινητοπορεία που διοργάνωσαν, το Σάββατο, τοΕργατικό Κέντρο, το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, με συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης και Συλλόγων Γυναικών - μελών της ΟΓΕ και άλλων φορέων στην Ανατολική Σάμο, η οποία πέρασε από Ζερβού, Μυτιληνιούς, Χώρα, Πυθαγόρειο και Βαθύ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να κλείσει το hot spot στο Βαθύ, να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού και να μη γίνει πουθενά στο νησί φυλακή της ΕΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες και διεκδικώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και τη χώρα.

Στη συνέχεια έγινε στο Βαθύ συγκέντρωση ενάντια στην κρατική βία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που επιδεινώνει τη ζωή των εργαζομένων και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού.

Κλινικά νεκρός από το ατύχημα έξω από τη Βουλή

Πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της Αστυνομίας, μετά το τροχαίο που έγινε έξω από τη Βουλή, όταν υπηρεσιακό αυτοκίνητο που ανήκει στην ασφάλεια της Ντ. Μπακογιάννη, την Παρασκευή χτύπησε 23χρονο μοτοσικλετιστή στη Β. Σοφίας, έξω από τη Βουλή. Ο άτυχος νέος έχει χαρακτηριστεί κλινικά νεκρός, με την οικογένεια να παίρνει τη γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανα του παιδιού σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Μετά τον θόρυβο για το περιστατικό, ανακοινώθηκε ότι «η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στον οποίο μετά το πέρας της προανάκρισης θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία». Σύμφωνα με την Τροχαία, «ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, με απόφαση της Υπηρεσίας του (σ.σ. τμήμα φύλαξης επισήμων) τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα».

Πάντως, αντιδράσεις προκαλεί και το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς δείχνει άνδρα της Τροχαίας να διώχνει έναν διανομέα που επέβαινε σε μηχανάκι και ήταν μάρτυρας του τροχαίου, ο οποίος έλεγε στον αστυνομικό ότι η μοτοσικλέτα που χτυπήθηκε πέρασε με πράσινο. Η Ντ. Μπακογιάννη, που ήταν στη Βουλή, αργότερα δήλωσε «βαθύτατα συντετριμμένη» για τον θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου Ιάσονα.

Προφυλακίστηκε παράγοντας κολυμβητικού συλλόγου

Παράγοντας κολυμβητικού συλλόγου της Αττικής, 74 ετών σήμερα, προφυλακίστηκε το περασμένο Σάββατο, μετά από καταγγελίες δύο 17χρονων κοριτσιών που ανέφεραν ότι όταν ήταν 10 χρόνων τις κακοποιούσε σεξουαλικά επανειλημμένα, όπως και άλλες μικρές αθλήτριες. Οπως αναφέρει η Αστυνομία, και μετά την καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του κατασχέθηκε πορνογραφικό υλικό.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας είχε κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονέων τους και πολλές φορές έπαιρνε ο ίδιος τις δύο ανήλικες από το σπίτι τους για να τις πάει στο κολυμβητήριο για προπόνηση, όμως τις οδηγούσε στο σπίτι του, όπου τις κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ τους έδειχνε και ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου και τις απειλούσε να μην μιλήσουν.

Επίθεση στον «ΣΚΑΪ»

Αγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», στο Νέο Φάληρο. Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 2.30 π.μ., οι δράστες έριξαν συνολικά 5 μολότοφ, από τις οποίες οι 3 έπεσαν μέσα στον περίβολο του κτιρίου και οι 2 έξω από αυτόν, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στην περίφραξη του κτιρίου.

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ" είναι καταδικαστέα, στρέφεται κατά των εργαζομένων και διευκολύνει εκείνους που τις τελευταίες μέρες επιχειρούν να συνδέσουν τέτοιες ενέργειες με τη δίκαιη διαμαρτυρία του λαού και της νεολαίας».

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής

Σήμερα ο αποκλεισμός στη Θηβών και Φυλής

Δεκάδες σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής καλούν σήμερα στην πρώτη από σειρά κινητοποιήσεων - απάντηση στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής και στα σχέδια κυβέρνησης - Περιφέρειας να την επεκτείνουν.

Με το μήνυμα «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους - Τέρμα στο αίσχος της χωματερής. Οχι στην καύση των σκουπιδιών», η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 17/3, στις 6.30 μ.μ., αποκλεισμό της λεωφόρου Φυλής στη συμβολή με τη λεωφόρο Θηβών.

Και συνεχίζει με τις κινητοποιήσεις:

  • Δευτέρα 22 Μάρτη, στις 8.30 π.μ., αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., συγκέντρωση στο πάρκινγκ του Θεάτρου Πέτρας και μεγάλη αυτοκινητοπομπή σε Πετρούπολη - Καματερό - Ανω Λιόσια - Ασπρόπυργο.
  • Δευτέρα 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., αποκλεισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας

Την απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας έκανε γνωστή την Κυριακή, μέσω της δικηγόρου του Ι. Κούρτοβικ, ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας, την οποία ξεκίνησε στις 8 Γενάρη. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον διοικητή του Νοσοκομείου, συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση, «συνεπεία επιπλοκών που οφείλονται σε παρατεταμένη απεργία πείνας». Κατόπιν επιθυμίας του, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ προχώρησε από 14/3 στην σταδιακή έναρξη σίτισης και θρεπτικής υποστήριξης του ασθενούς, με στόχο την αναστροφή κατά το δυνατό εγκατεστημένων διαταραχών και αποτροπή περαιτέρω βλαβών στην υγεία του». Κατά δήλωση του Δ. Κουφοντίνα από τη ΜΕΘ, «η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω. Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ