ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Επισιτισμός - Τουρισμός: Αύριο το αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας

-- Αρθρογραφία για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών: «Γιατί κυβέρνηση - εργοδότες θέλουν στο "γύψο" τα συνδικάτα;». Και το παράδειγμα του επικουρικού ταμείου στον κλάδο του Φαρμάκου για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

-- Ζωή με τα «ελάχιστα»: Με αφορμή την Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την εργασιακή φτώχεια και το «γιατρικό» του κατώτατου μισθού.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Νέα κινητοποίηση αύριο για το εισόδημα, την Ασφάλιση, τις θέσεις εργασίας

Στις 12 μ. το αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Εργασίας

Σε νέα κινητοποίηση, με αιχμή τα αιτήματα για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του κλάδου, προχωρούν αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία.

Σωματεία και εργαζόμενοι από όλα τα επαγγέλματα του κλάδου βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο να απαντήσουν στις επείγουσες διεκδικήσεις τους. Σχεδόν μια βδομάδα μετά τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, για συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων, καμία σχετική ημερομηνία δεν έχει οριστεί. Την ίδια στιγμή, στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κυβέρνηση και εργοδότες προσθέτουν συνεχώς νέα.

«Φτάνει πια! Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση. Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο.

«Ενίσχυση» με ψίχουλα

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων συνεχίζουν να βρίσκονται τα αιτήματα για άμεσα μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων αλλά και για το δικαίωμα επαναπρόσληψης όλων των εποχικών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν καταδικαστεί να ζουν με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ εδώ και έναν χρόνο, με το επίδομα της ανεργίας που έχει ημερομηνία λήξης, ενώ ολόκληρες κατηγορίες έχουν αποκλειστεί ακόμα και από τα πιο υποτυπώδη μέτρα στήριξης: Εποχικοί εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, εργολαβικοί σε μεγάλα ξενοδοχεία, ειδικότητες όπως οι τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί, είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, καθώς από το φθινόπωρο του 2019 που έμειναν χωρίς δουλειά μέχρι σήμερα έχουν «ενισχυθεί» από το κράτος με μερικές εκατοντάδες ευρώ! Οι ξεναγοί, παραδείγματος χάριν, έλαβαν ως ενίσχυση για όλο το προηγούμενο έτος αθροιστικά το ποσό των 1.868 ευρώ.

«Αγνοούνται» τα ένσημα χιλιάδων εργαζομένων σε αναστολή

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου, σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη περίπου 80.000 εργαζομένων που βρέθηκαν ή συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους. Το κράτος, όπως αποδείχθηκε μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου στον ΕΦΚΑ, όχι μόνο δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν είχε στείλει ούτε τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) στον ασφαλιστικό φορέα. Ετσι, τα ένσημα που είχε υποχρέωση να καταβάλλει το κράτος για τους μήνες της αναστολής εξακολουθούν μέχρι σήμερα να «αγνοούνται», με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν μείνει «ξεκρέμαστοι» όσον αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη και να αντιμετωπίζουν σοβαρές «παρενέργειες» στα δικαιώματά τους, ενώ στο τέλος του μήνα λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα.

Το πρόβλημα αφορά εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που εντάχθηκαν με μονομερείς τους δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας από τον Ιούνη μέχρι και τον Οκτώβρη, αλλά και εργαζόμενους με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ανακάλυψαν ότι δεν έχει «κολληθεί» ούτε ένα ένσημο για τους μήνες της αναστολής, όταν αναζήτησαν τα ένσημά τους ή όταν στερήθηκαν ασφαλιστικές παροχές και δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εποχικές και «ελαστικά» εργαζόμενες που έγιναν μητέρες τους τελευταίους μήνες στερήθηκαν το επίδομα κύησης - τοκετού - λοχείας. Η μη απόδοση των ενσήμων από το κράτος τις εμπόδισε να συμπληρώσουν τα 200 ένσημα την τελευταία διετία, που είναι η προϋπόθεση για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος.

Τους τεντώνουν σαν λάστιχο, τους αφήνουν και ανασφάλιστους

Σε μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα βρίσκονται καμαριέρες, καθαρίστριες και σερβιτόροι με συμβάσεις «διαλείπουσας εργασίας» σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής. Εδώ και έναν περίπου χρόνο που έχουν τεθεί σε αναστολή η ασφαλιστική τους κάλυψη είναι στον «αέρα». Οπως διαπίστωσαν εργαζόμενοι που αναζήτησαν τα ένσημά τους, τους αποδίδεται μόλις ένα (!) ένσημο κάθε μήνα. Τους προηγούμενους μήνες, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου τέθηκαν αρχικά εκτός αναστολής και στη συνέχεια απολύθηκαν, μένοντας χωρίς επίδομα ανεργίας εξαιτίας αυτής της πρακτικής.

Η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ξενοδόχους και κρατά τους εργαζόμενους σε πραγματικό καθεστώς ομηρίας. Οι συμβάσεις προβλέπουν από 0 έως 15 μεροκάματα το μήνα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ούτε το μισθό ούτε τα ένσημα που θα λάβουν. Το ίδιο τους το πρόγραμμα διαμορφώνεται μέρα μέρα και αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες του ξενοδόχου. Κάθε μέρα περιμένουν να μάθουν αν θα δουλέψουν την επόμενη, ενώ το τηλέφωνο μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε στιγμή για να τους μεταφέρει την απαίτηση «έλα τώρα». Αυτούς τους εργαζόμενους που οι εργοδότες καταδικάζουν σε μόνιμη ανασφάλεια και δουλειά - λάστιχο, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τους αφήσει και χωρίς ένσημα.

Προκλητικές «συστάσεις» και για τους διανομείς

«Κλειστά» κράτησε άλλωστε τα αυτιά του το υπουργείο και απέναντι στο αίτημα του κλαδικού Συνδικάτου να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας. Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας καταγράφηκε τροχαίο ατύχημα με διανομέα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την Τρίτη αποτυπώθηκαν σε βίντεο και φωτογραφίες εικόνες της βαρβαρότητας, με εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες χιονόπτωσης, ακόμα και να μεταφέρουν με τα χέρια το μηχανάκι τους σε δρόμους - παγοδρόμια για να συνεχίσουν τη διανομή. Οταν τελικά το υπουργείο αποφάσισε να παρέμβει, προχώρησε σε ...«συστάσεις» προς τους εργοδότες «να μη θέτουν σε κίνδυνο» τους εργαζόμενους αλλά να τους εφοδιάζουν με «κατάλληλο εξοπλισμό»! Μόνο που η υποχρέωση των εργοδοτών να χορηγούν κράνη, γάντια, αδιάβροχα, την οποία πολλοί δεν τηρούν, δεν διασφαλίζει την προστασία των διανομέων όταν καλούνται να δουλέψουν σε δρόμους στους οποίους δεν μπορούν να κινηθούν ούτε αυτοκίνητα.

Διαδικτυακή σύσκεψη σήμερα στη Ρόδο

Σε διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό της Ρόδου. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας zoom.

«Η αβεβαιότητα και η αγωνία για τους εργαζόμενους του κλάδου μεγαλώνουν όσο περνάει ο καιρός αφού γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η τουριστική σεζόν φέτος δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική από την περσινή. Το εισόδημα είτε είναι πενιχρό για όσους είναι ενταγμένοι στο επίδομα ανεργίας, είτε μηδενικό για αυτούς που δεν έχουν τις προϋποθέσεις. Λογαριασμοί έχουν συσσωρευτεί, οι εισπρακτικές εταιρείες άρχισαν πάλι τα τηλέφωνα και το ρεύμα κόβεται ακόμα και μέσα σε συνθήκες lockdown. Δεν έχει ακόμα διευθετηθεί η δυνατότητα να ανανεώσουν τα βιβλιάριά τους (ασφαλιστική ικανότητα) όσοι ήταν πέρσι σε αναστολή, πολύ περισσότερο αυτοί που δεν έκαναν μεροκάματο ή δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα και βαδίζουμε στο τέλος Φλεβάρη», σημειώνει η Επιτροπή και καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ζωής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ