Την Κυριακή 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Για δύο μέρες κυριάρχησαν στην πόλη με δεκάδες συγκεντρώσεις τα αιτήματα για την τιμή του ψωμιού και τους μισθούς και τα συνθήματα υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης και ενάντια στον πόλεμο που διεξήγαν οι τότε κυβερνήσεις για τα συμφέροντα της αστικής τάξης φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του λαού. Παρ' όλες τις προσπάθειες των κρατικών αρχών να καταστείλουν τις διαδηλώσεις με την αποστολή μονάδων χωροφυλακής και στρατού, δεν μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο του Βόλου. Πολλοί ήταν οι στρατιώτες και χωροφύλακες που ενώθηκαν με τους εργάτες, προκαλώντας πανικό στους βιομήχανους, οι οποίοι τελικά συγκρότησαν δικό τους ένοπλο σώμα με επικεφαλής τραμπούκους προϊστάμενους των εργοστασίων.
Τις δύο εκείνες μέρες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν σε ζωντανές συνελεύσεις και οργάνωναν ώρα την ώρα τις επόμενες κινήσεις του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι η οργανωμένη μαζική πάλη με ταξικό προσανατολισμό προσφέρει απεριόριστη ισχύ στο λαό. Τα λόγια του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των εργατών που καταγράφονται στην εφημερίδα "Εργάτης" εκείνης της εποχής: "Αν οι εργοδότες νομίζουν ότι ζημιώνουν από τις επιχειρήσεις τους, να τις παραχωρήσουν στα εργατικά συμβούλια, για να τις εκμεταλλευθούν για το καλό της κοινωνίας. Να εφαρμοστή ο εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις", δείχνουν ότι ανάμεσα στους εργάτες ωρίμαζε η κατανόηση ότι η ρίζα των δεινών τους είναι ο καπιταλισμός και ότι την εξουσία πρέπει να την πάρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου. Εξάλλου, το σύνθημα "Ζήτω τα Σοβιέτ" και το τραγούδι της "Διεθνούς" επαναλαμβάνονταν σε κάθε συγκέντρωση και πορεία ακόμα και από τους φαντάρους που στάλθηκαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Η εργατική τάξη της πόλης μας με το σύνθημα "Ειρήνη με τη Ρωσία" απαίτησε να σταματήσει η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στη διεθνή επέμβαση ενάντια στην ΕΣΣΔ που στόχο είχε να χτυπηθεί η σοσιαλιστική εξουσία.
Το βασικό αίτημα των διαδηλώσεων ήταν "να σταματήσει ο πόλεμος". Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη αυτή η στάση των εργατών ενάντια στον πόλεμο στη Μικρά Ασία και μάλιστα σε μια περίοδο που ο στρατός επελαύνει προς την Ανατολή (...)
Το ΚΚΕ, αν και είχε ιδρυθεί μόλις δύο χρόνια πριν, είχε καταλυτική επίδραση στα "Φεβρουαριανά". Τα στελέχη του βρίσκονταν στην ηγεσία του εργατικού κινήματος, έχοντας κερδίσει με τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ το νου και την καρδιά των εργατών της πόλης.
Η πείρα που αποκομίστηκε από τη μεγάλη αυτή μάχη αποτελεί ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πολύτιμη. Συνεχίζει να αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στη μελέτη της ταξικής πάλης και του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Εκατό χρόνια μετά, σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, παραμένουν εντελώς ίδιες οι ρίζες των προβλημάτων του λαού και η λύση τους. Σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες, το ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό, δίνει όλες του τις δυνάμεις για την πλατιά διάδοση της ιστορικής πείρας αλλά και των θεωρητικών εργαλείων για την κατανόηση της σύγχρονης πολιτικής, οικονομικής και διεθνούς πραγματικότητας, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της πάλης του εργατικού κινήματος. Οπλο για την πάλη αυτή αποτελούν οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που η διακίνησή τους μέσω του "Ριζοσπάστη" συνεχίζεται από τις Οργανώσεις μας».
Ο σύντροφος Φώτης, παιδί πολιτικών προσφύγων στην Πολωνία, ξεχώρισε για την πρωτοπόρα δράση του για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος μέσα από τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες των αγροτών αλλά και για το κύρος που είχε στις λαϊκές οικογένειες, για την αταλάντευτη πίστη στους σκοπούς του Κόμματος, για έναν κόσμο δίκαιο, ανθρώπινο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε υπόδειγμα προσφοράς, σταθερότητας και ακλόνητης πίστης στα ιδανικά του ΚΚΕ.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας μεταφέρθηκε χτες το απόγευμα ο κρατούμενος απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας, που διανύει την 40ή μέρα απεργίας πείνας. Ο Δ. Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο στις 25 Ιανουαρίου και το περασμένο Σάββατο οι γιατροί είχαν ενημερώσει την συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούνται σε συνθήκες απεργίας δίψας και όχι μόνο πείνας.