ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης μέτρων προστασίας και στήριξης
  • Κινητοποίηση προετοιμάζουν εργατικά σωματεία για μέτρα στους χώρους δουλειάς
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες από αυτοαπασχολούμενους στον Ασπρόπυργο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στον Ασπρόπυργο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στον Ασπρόπυργο
Εργατική κινητοποίηση «για να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού και των εργαζομένων» προαναγγέλλουν συνδικάτα και σωματεία που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία ειδικά στους χώρους δουλειάς, σε μια περιοχή που είναι στο «κόκκινο».

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Νοσοκομείου «Θριάσιο», κλαδικό Ενέργειας και η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

«Μετά από δύο μήνες», σημειώνουν, «πανελλαδικής καραντίνας και δύο βδομάδων "σκληρού lockdown" στη Δυτική Αττική, η πανδημία συνεχίζει να παραμένει στο "κόκκινο", με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει την παράτασή του μέχρι 6 Γενάρη και να δηλώνει την πιθανή επέκτασή του και σε άλλους δήμους».

Τα σωματεία ξεχωρίζουν το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν υγειονομικές βόμβες, εστίες εξάπλωσης της πανδημίας.

«Γι' αυτήν την κατάσταση "εγκληματικές" είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης», υπογραμμίζουν, αφού η εργοδοτική ασυδοσία διευκολύνεται από το γεγονός ότι «οι αρμόδιοι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ δεν γίνονται με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς». «Αυτό ομολόγησε και η ίδια η δημοτική αρχή Ελευσίνας, που είπε ότι "η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μαζικά τεστ στους χώρους δουλειάς"», τονίζεται στην ανακοίνωση, και αναδεικνύει ότι «το υπουργείο ακολουθεί ένα γενικό πρωτόκολλο χωρίς να εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Δεν επιβάλλει στην εργοδοσία την επικαιροποίηση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου», αφού «αυτά όλα κοστίζουν στους εργοδότες».

Τα σωματεία από την αρχή της πανδημίας διεκδικούν να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επιπλέον απευθύνουν κάλεσμα «να γίνει υπόθεση όλων ο αγώνας των μάχιμων υγειονομικών που διεκδικούν την ουσιαστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας στη Δυτική Αττική και του Νοσοκομείου "Θριάσιο" με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Απαιτούμε να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

Στη συνέχεια αναφέρονται στις αγωνιστικές δράσεις που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ αναδεικνύουν την απραξία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, το οποίο «αναλώνεται σε δελτία Τύπου» περιγράφοντας την κατάσταση. Σημειώνουν πως η συνεδρίαση που έγινε με απαίτηση των ταξικών δυνάμεων «με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν κατέληξε πουθενά, ούτε σε σαφή πλαίσιο ούτε σε εργατική κινητοποίηση. Η λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά" και οι συναντήσεις με δημάρχους και Περιφέρεια είναι λογική που εξυπηρετεί κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να συνεχίζουν τα μέτρα σε βάρος μας».

Τα συνδικάτα καλούν στη συγκρότηση επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς και τονίζουν ότι συνεχίζουν «τη δράση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας», στηρίζουν «τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής που διεκδικούν να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος» και καλούν τους εργαζόμενους να έρθουν «σε επαφή με τα σωματεία μας. Μαζί να σπάσουμε τη σιωπή νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, με συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών».

Ασπρόπυργος: Αμεση στήριξη απαιτούν οι αυτοαπασχολούμενοι και προχωρούν στη συγκρότηση συλλόγου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ασπροπύργου προχώρησαν χτες το πρωί αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες και έμποροι του Ασπροπύργου, με αιτήματα τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης, καθώς και την ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής που υπολειτουργούν. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων από το Μέταλλο, τους ΟΤΑ, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και προστασία των δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο του δήμου.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Χρήστος Τσοκάνης, εκ μέρους της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ Ασπροπύργου. Στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ΕΒΕ και οι έμποροι της συγκεκριμένης περιοχής, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης η οποία αρνείται να λάβει μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους και πρόβαλε το διεκδικητικό πλαίσιο. Παράλληλα μίλησε για τη σημασία της μαζικής συσπείρωσης στον νέο Σύλλογο.

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της κινητοποίησης συγκεντρώθηκαν 35 υπογραφές ιδρυτικών μελών στο καταστατικό για τον υπό σύσταση Σύλλογο που θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, ενδεικτικό γεγονός της απήχησης που έχει η σχετική πρωτοβουλία.

Χαιρέτισαν η Ελένη Χόνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, και ο Λεωνίδας Γραμματικός, εκ μέρους της διοίκησης του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

KOZANH
Μεγάλη αυτοκινητοπορεία αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών

Διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αυτοκινήτων και την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων διοργανώθηκε το πρωί της Δευτέρας αυτοκινητοπορεία στην Κοζάνη, από δεκάδες φορείς, σωματεία και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και εμπόρων της περιοχής. Αιτήματά τους είναι η λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους, καθώς χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λουκέτου εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής - που αντιμετωπίζει το lockdown ήδη από τις 16 Οκτώβρη - είναι άρθρο του αντιπροέδρου του Σωματείου Καφετεριών Κοζάνης, Αλέκου Βουτυρή, στον τοπικό Τύπο, στο οποίο παραθέτει τα ποσά που έλαβαν από το κράτος, από τα οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία τους καλείται να επιβιώσει με 151 ευρώ για κάθε μήνα που ισχύουν τα κυβερνητικά μέτρα.

Η μεγάλη αυτοκινητοπομπή κινήθηκε προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου κατατέθηκε ψήφισμα των εκπροσώπων των φορέων στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, συνέχισε μέσα στους δρόμους της πόλης, στέλνοντας μήνυμα ότι οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν θα το βάλουν κάτω.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν και αντιπροσωπείες από σωματεία εργαζομένων, όπως και αντιπροσωπεία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τον ιό, ενώ παράλληλα τα όποια μέτρα στήριξης του εισοδήματος έλαβε, «στοχεύουν να περιορίσουν σε ένα βαθμό τις ακραίες συνέπειες της φτώχειας και όχι να ανακουφίσουν πραγματικά από τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι».

Ακόμα, προσθέτει πως η στάση της περιφερειακής αρχής «στην ουσία λειτουργεί σαν "αμορτισέρ", προσπαθώντας με τις παρεμβάσεις της να απορροφήσει τους κραδασμούς από την αγανάκτηση που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Η ΤΕ Κοζάνης απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή οργάνωση, η κοινή δράση εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων. Καλεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στον δρόμο για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τον μόνο δρόμο που μπορεί να εκπληρώσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

  • Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προετοιμάζουν και τα Σωματεία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, βιομηχανικών ειδών, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης και Εβρου, τα οποία θα προχωρήσουν σε κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στις 11 Γενάρη.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ποινικές ευθύνες σε εργαζόμενους για την τήρηση μέτρων προστασίας!

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση εργοδοτικής τρομοκρατίας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών

Την πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης του ομίλου «Animus» να ζητάει από εργαζόμενους να υπογράψουν γραπτό κείμενο, με το οποίο δηλώνουν πως σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της πανδημίας θα έχουν ποινικές συνέπειες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο, ακυρώνοντας στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία.

Με αυτό το χαρτί, αποθεώνεται για μια ακόμα φορά η «ατομική ευθύνη» για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά σε συνθήκες εντατικοποίησης για «ψίχουλα», ενώ καλούνται να αποδεχτούν τα ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη του κεφαλαίου. Κι αυτό όταν μόνο στις κλινικές της πόλης, το προηγούμενο διάστημα νόσησαν δεκάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και των σκληρών συνθηκών εργασίας, με τις ευθύνες της εργοδοσίας και τις πλάτες της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο, που διεκδικεί δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους και επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, θυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται η εργοδοτική τρομοκρατία. Οπως σημειώνει, «μετά την υποχρεωτική δήλωση που έπρεπε να κάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι της επιχείρησης ότι δεν είναι μέλη εργατικών σωματείων, η εργοδοσία υποχρεώνει ουσιαστικά τους εργαζόμενους διά της παρουσίας της να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση περί συμμόρφωσής των με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετακυλίοντας την ευθύνη της τήρησής τους και με την απειλή ποινικών και νομικών ευθυνών, απογειώνοντας μέχρι εκεί που δεν παίρνει την κυβερνητική γραμμή περί "ατομικής ευθύνης"».

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όταν οι εργοδότες που έχουν κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, που καλούσαν τους εργαζόμενους να πληρώσουν οι ίδιοι ακόμη και το κόστος των τεστ, να τους κουνάνε το δάχτυλο, αφού όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν τη δική τους πρώτη και βασική ευθύνη που σήμερα οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε βασικούς χώρους μετάδοσης του ιού».

Σύσκεψη σωματείων το Σάββατο 9 Γενάρη

Κάλεσμα σε σωματεία της Δυτικής Αττικής να σχεδιάσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα απευθύνουν το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν σύσκεψη, στην οποία καλούν να συμμετάσχουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία της περιοχής το Σάββατο 9 Γενάρη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ