Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών
Από προηγούμενη κινητοποίηση των σωματείων εργαζομένων της Λυρικής |
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία Τεχνικού - Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού ΕΛΣ, Εργαζομένων ΕΛΣ, Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ, ο Σύλλογος Χορευτών ΕΛΣ και η Ενωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας εξηγούν συγκεκριμένα ότι η ΣΣΕ υπογράφτηκε στα τέλη Ιούλη και «οι όροι της συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από τη Διοίκηση, αφού είχε αποσπάσει την υπόσχεση τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο».
Ομως, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι: «Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της κι ενώ υπήρχε η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ΣΣΕ, αιφνιδίως ενημερωθήκαμε την παραμονή των Χριστουγέννων από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να αποδεχτεί την προαναφερόμενη παροχή με πρόσχημα την πανδημία.
Σε μία εποχή που η πανδημία εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τον ίδιο λόγο για να ακυρώσει την υπογραφείσα επιχειρησιακή ΣΣΕ. Και μάλιστα, σε ένα από τα ελάχιστα θέατρα που συνεχίζουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα, σε εργαζόμενους που από το 2012 έχουν υποστεί μείωση αποδοχών άνω του 50%.
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και διοίκησης. Απευθυνόμαστε στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Εργασίας, στην υπουργό Πολιτισμού και τη διοίκηση της ΕΛΣ, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί», τονίζουν.
Τη συμμετοχή του στην παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων της ΕΛΣ αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, δηλώνοντας ότι «η υπόθεση της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι κάτι το αυτονόητο και απαιτεί καθημερινή επαγρύπνηση και ετοιμότητα» και απαιτώντας την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης τόσο της ΕΛΣ όσο και του Εθνικού Θεάτρου.
Σήμερα, στις 9 το βράδυ, 103 καλλιτέχνες του Βόλου θα συνδεθούν διαδικτυακά, προσφέροντας στο λαό της πόλης μια μαγική βραδιά μουσικής που θα διαρκέσει 13 ώρες. Η συναυλία θα προβληθεί από το κανάλι της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου στο YouTube και τη σελίδα της Πρωτοβουλίας στο Facebook. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως ένδειξη συνέχισης των αγώνων των καλλιτεχνών, που από το Μάρτη βρίσκονται στην ανεργία, αλλά και ως στήριξη όλων των εργαζομένων - ανέργων που πλήττονται από την πανδημία. Παράλληλα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας συνεχίζουν την εκστρατεία συλλογής τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών για τους καλλιτέχνες που αδυνατούν να επιβιώσουν, στο κτίριο του Μεταξουργείου στη Νέα Ιωνία, στον χώρο όπου στεγάζεται η Λαϊκή Αλληλεγγύη των σωματείων.
Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσε την Κυριακή το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στην οποία συμμετείχαν 62 μουσικοί, στέλνοντας το μήνυμα πως η Τέχνη μπορεί να δίνει κουράγιο και δύναμη.
Μια παράσταση - σταθμός, που τάραξε τα νερά και καθιέρωσε το είδος της ανελέητης ανθρώπινης κωμωδίας που υπηρετεί η Ελένη Ράντου όλα αυτά τα χρόνια. Κατάλληλη μόνο με γονική συναίνεση. Ενα έργο τολμηρό και σύγχρονο, μια παράδοξη κωμωδία σε ρυθμούς rock 'n roll .
Link προπώλησης: https://www.viva.gr/tickets/theatre/streaming/mageirevontas-me-ton-elvis/
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Μανώλης Γαλετάκης
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Αντώνης Λουδάρος.
Τα βίντεο των τριών πρώτων συναυλιών είναι ήδη διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει σταδιακά η παρουσίαση των υπόλοιπων συναυλιών. Ετσι, οι επισκέπτες του διαδικτύου μπορούν να απολαύσουν μια συναυλία μουσικής δωματίου με έργα του J. Haydn, μια συναυλία για πιάνο και βιολί με έργα των Stravinsky, Prokofiev, Kchachaturian και Williams καθώς και μια συναυλία μουσικής δωματίου για δύο βιολιά και βιόλα. Ερμηνεύουν καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου.
«Παρά τη δύσκολη συγκυρία και το Δημοτικό Ωδείο Πατρών συνεχίζει να υπηρετεί τον εκπαιδευτικό, και όχι μόνο, ρόλο του απέναντι στην πόλη, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, γνωρίζοντας ωστόσο πως αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το μέγιστο αποτέλεσμα που προσφέρουν η αμεσότητα και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και παρουσία θεατών, τέτοιων δράσεων», σημειώνει με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου.
all rights reserved |
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσφέρει για 48 ώρες την προβολή αυτής της μοναδικής συναυλίας, που έμεινε αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν στην Επίδαυρο. Στο μεγαλύτερο θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου, τόπο λατρείας του θεού Ασκληπιού, ο Λεωνίδας Καβάκος μοιράζεται μια σπάνια μουσική προσευχή.
Η προβολή της συναυλίας εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο μεταδόσεων, που θα περιλαμβάνει σημαντικές συναυλίες και μουσικές παραστάσεις από το πρόγραμμα 2020 του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750):
Παρτίτα αρ. 3 για σόλο βιολί σε μι μείζονα, BWV 1006 (Preludio Loure Gavotte en Rondeau Menuett I Menuett II Bourree Gigue)
Σονάτα για σόλο βιολί αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, BWV 1001, Adagio Fuga (Allegro) Siciliana Presto
Παρτίτα αρ. 2 για σόλο βιολί σε ρε ελάσσονα, BWV 1004 (Allemande Courante Sarabande Gigue Chaconne)
Διάρκεια 70'. Η συναυλία θα προβληθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube και θα παραμείνει διαθέσιμη για 48 ώρες. Εναρξη: 17.00