ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο «ζύγι» του κεφαλαίου η υγεία του λαού

Eurokinissi

Κυνικές ομολογίες ότι η κυβέρνηση «βάζει στο ζύγι» τη ζωή του λαού με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ότι συνειδητά αφήνει χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και στο «κόκκινο» το δημόσιο σύστημα Υγείας, περιλάμβανε η συνέντευξη που έδωσε χτες το βράδυ στον «Alpha» ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός προκλητικά ισχυρίστηκε ότι τα κρούσματα δεν έχουν πέσει λόγω «προσωπικής ανεμελιάς, αβλεψίας» και κόπωσης του πληθυσμού και επειδή η καραντίνα δεν είναι τόσο αυστηρή όπως την πρώτη φορά, αποσιωπώντας τα μέτρα που μπορούσε και όφειλε αλλά δεν πήρε η κυβέρνηση για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, όπως βέβαια και ότι τα «πρωτόκολλα» σταματάνε έξω από τα ΜΜΜ, τις δομές Υγείας, τους χώρους δουλειάς, για τους οποίους αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι υπήρχε «ζήτημα σε χώρους εργασίας και γηροκομεία».

Αλλωστε, σε αυτό το φόντο και ενώ υποστήριξε ότι δεν τηρούνται «διπλά βιβλία» με κρούσματα και θύματα, δεν είπε κουβέντα για τα στοιχεία που δεν δίνει η κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, και εντόπισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς του ιού αυτήν τη στιγμή κυρίως στα χωριά παρά στις πόλεις, αποδίδοντάς το στο ότι εκεί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δυνατότητα αστυνόμευσης (!), βάζοντάς το και εδώ ως ζήτημα καταστολής και αποσιωπώντας ξανά τη γύμνια του συστήματος Υγείας, ειδικά στην επαρχία.

Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές, αποσιωπώντας ότι δεν αφορούν μόνιμες προσλήψεις και ότι είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες, όπως και οι ΜΕΘ, για τις οποίες επανέλαβε τα περί ενίσχυσης, την ώρα που παραδεχόταν ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ «είναι σχεδόν όλα κατειλημμένα», ότι δηλαδή δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Απέφυγε εξάλλου κάθε αναφορά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας, μιλώντας για «συνεργασία» με τους κλινικάρχες και βρίσκοντάς τους μια σειρά από δικαιολογίες για να μη βάλουν πλάτη, όπως ότι δεν έχουν επαρκή αριθμό νοσηλευτών!

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι έχει κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» και από εκεί και πέρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως από μόνο του το εμβόλιο δεν αποτελεί λύση, ισχυριζόμενος βέβαια ότι υπάρχει κίνδυνος εφησυχασμού όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες, από το Γενάρη όπως εκτίμησε.

Αλλωστε, τα έβαλε όλα στο ζύγι «της προστασίας της δημόσιας υγείας από τη μία και της οικονομίας από την άλλη», παραδεχόμενος δηλαδή ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει την υγεία του λαού στα «ζάρια» του κεφαλαίου. Εφτασε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση έκανε όλα όσα μπορούσε για να επιβάλει ένα «δημοκρατικό καθεστώς», κόντρα σε όσα «δρακόντεια μέτρα επέβαλαν άλλα καθεστώτα».

Με τη «ζυγαριά» του κεφαλαίου υπεραμύνθηκε και του ανοίγματος του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι τάχα δεν χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα τουριστικές περιοχές και άρα δεν υπάρχει συσχέτιση, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι επέβαλαν στην κυβέρνηση να μη δίνει τη συγκεκριμένη χωρική διασπορά του ιού, για να μη χαλάσει η πιάτσα... Αρνήθηκε επίσης ότι το γονάτισμα της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα οφείλεται έστω σε κάποιο βαθμό στη δίχως έλεγχο έλευση τουριστών από τα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε ότι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ανακοινωθούν στο τέλος της βδομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα να ...σώσει κάτι από την «αγορά των Χριστουγέννων».

Την ίδια ώρα προετοίμασε για σκληρά αντιλαϊκά μέρα από την επόμενη χρονιά με στόχο να φορτωθεί η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, λέγοντας πως «η ύφεση θα είναι μεγάλη και θα πρέπει το '21 να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το μεγάλο κενό που προκλήθηκε από την πανδημία», που σίγουρα «θα αφήσει κάποιες πληγές». Παραδέχτηκε ότι έρχεται και νέο πογκρόμ απολύσεων, αφού έθεσε ως στόχο «να μην έχουμε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας», ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι το «μπουγιουρντί» για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι ήδη γραμμένο, για χρέη και οφειλές που αναβάλλονται τώρα αλλά θα τα βρουν μπροστά τους «όταν επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα», αρνούμενος να σχολιάσει και τα περί διαγραφής χρεών.

Παρέπεμψε ως πανάκεια στο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, διευκρινίζοντας βέβαια ότι θα αφορά εκταμίευση έργων και δράσεων που «κουμπώνουν» στις ανάγκες του κεφαλαίου, παραπέμποντας π.χ. στα όσα δρομολογούνται σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Το συνδύασε και με όσα εφιαλτικά εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη, λέγοντας ότι είναι «ένα συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα» εξ ου και θα χρηματοδοτηθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ δεσμεύτηκε απέναντι στο κεφάλαιο ότι όχι απλά δεν πατά φρένο αλλά αντίθετα γκάζι στις «μεταρρυθμίσεις» εν μέσω πανδημίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το σημερινό μεροκάματο είναι «κόκκινο» και το δίνω στο ΚΚΕ!

Συγκινητική προσφορά στο Κόμμα από εργαζόμενο σε ΜΕΘ

«Το σημερινό μεροκάματο είναι "κόκκινο" και θα το δώσω στο ΚΚΕ»: Λίγες λέξεις από εργαζόμενο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καρδίτσας, έναν από όσους είναι στην πρώτη γραμμή δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να σώσουν ανθρώπους. Λέξεις που δείχνουν την εκτίμησή τους στο ΚΚΕ για την ανιδιοτελή του δράση για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού.

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, που όλες οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος δίνουν μάχη για την ενίσχυσή του, συνεχίζονται και οι συγκινητικές προσφορές, όπως αυτού του υγειονομικού. Που μέσα από το χώρο δουλειάς του, από εκεί που καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους του αναμετρώνται με την πανδημία και την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ανυπότακτης στάσης.

Ας γίνει η πρωτοβουλία του αυτή παράδειγμα για πολλούς ακόμα εργατοϋπαλλήλους, δίνοντας έτσι συνέχεια στην πολύμορφη στήριξη στο Κόμμα μας, που τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται αμείωτη και δυναμώνει στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία μέχρι τις 7 Γενάρη

Κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Γενάρη τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικοί χώροι (με εξαίρεση τα επαγγελματικά πρωταθλήματα) και τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος φρόντισε να χρεώσει, ξανά, την ευθύνη στο λαό για το ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα. Επίσης, μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να ισχύουν η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, η κυκλοφορία τη νύχτα και οι συναθροίσεις. Για το λιανικό εμπόριο, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες θα γίνουν νέες ανακοινώσεις στο τέλος της βδομάδας.

Εξακολουθούν επίσης να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ήμερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020 έως την Πέμπτη 7 Γενάρη 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφορικά με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβρη, επαναλαμβάνουν ότι δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για το Δεκέμβρη.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους η κυβέρνηση μείωσε στα 534 ευρώ το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας το μήνα Δεκέμβρη, από τα 800 ευρώ για το Νοέμβρη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι και το ποσό των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης για το Νοέμβρη ήταν περισσότερο λογιστικό, αφού στην πράξη θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που έπρεπε να πληρωθούν το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, επεκτείνεται για δύο μήνες η καταβολή επιδόματος ανεργίας για όσους ανέργους η καταβολή του λήγει αυτόν το μήνα. Το ίδιο επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και το διαφορετικό ωράριο προσέλευσης στην εργασία.

Επίσης, παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φλεβάρη 2021.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους

Η δημοτική αρχή Πάτρας, με έγγραφό της προς τον ΕΟΔΥ, απαίτησε την άμεση διενέργεια μαζικών τεστ για τον Covid-19, στους εργαζόμενους του δήμου, «ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, αλλά και των συναλλασσόμενων πολιτών».

Χτες, στην Πάτρα ξεκίνησε η διενέργεια των τεστ, ενώ ο δήμος Πατρέων συνεχίζει τις προσπάθειες για την προστασία εργαζομένων και πολιτών που έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του, με ένα πλέγμα μέτρων στήριξης και ανακούφισης εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών και αυτοαπασχολούμενων που έχει θέσει σε εφαρμογή, από το πρώτο διάστημα εμφάνισης της πανδημίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Σε αντίθεση με τις φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η γενικευμένη ανέχεια και ανασφάλεια του λαού, δεν είναι προϊόν ούτε "λάθους" ούτε "αβλεψίας", αλλά συνειδητής κυβερνητικής επιλογής. Ηταν και συνεχίζει να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες και την υγεία του λαού στο βωμό της οικονομίας του κέρδους και αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσουν και νέες αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Αυτός είναι ο λόγος που ο δημόσιος τομέας της Υγείας δεν θωρακίστηκε, ούτε επιτάχθηκε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός είναι ο λόγος που κρίσιμοι χώροι παραμένουν απροστάτευτοι, παρόλο που και ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν βασική εστία μετάδοσης του ιού. Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια, ενώ τα χρέη των λαϊκών στρωμάτων απλά μετατίθενται σωρευτικά για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για όλα τα παραπάνω, όση υποκριτική αυτοκριτική κι αν επιστρατεύσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα αποφύγει τελικά την κριτική και την οργή του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ