ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία

Από συμβολική παρέμβαση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο πλαίσιο της απεργίας της περασμένης Πέμπτης
Από συμβολική παρέμβαση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο πλαίσιο της απεργίας της περασμένης Πέμπτης
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Απαιτούν ουσιαστική προστασία από την πανδημία, αποφασιστική στήριξη των ΑμεΑ και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.

Για σήμερα έχουν επίσης προγραμματιστεί αγωνιστικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (9 π.μ., Ιλιον), στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (9.30 π.μ., Καλλιθέα), στο ΙΚΑ Περιστερίου (9 π.μ.), στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (9.30 π.μ.) και στα Ειδικά Σχολεία Μπραχαμίου (9.30 π.μ.).

Για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με εκπροσώπους γονιών, εργαζομένων και της ΣΕΑΑΝ.

Οξύνονται τα προβλήματα για τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες

«Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες βιώνουμε μια διαρκή και διαχρονική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας», επισημαίνει ο Γιάννης Καμαρινός, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής.

«Προβλήματα που οξύνονται, παίρνουν τραγικές διαστάσεις σε συνθήκες κρίσης και της πανδημίας», τονίζει. «Προβλήματα που είναι αναντίστοιχα με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, της παιδαγωγικής και της τεχνολογίας, καθώς οι κατακτήσεις αυτές δεν είναι προσανατολισμένες στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών με δυσκολίες και των οικογενειών τους αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Ετσι, η βαρύτητα μιας πάθησης έχει ταξικό πρόσημο, καθώς εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας».

«Η ύπαρξη ενός πανίσχυρου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, το οποίο θα στόχευε στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη εξειδικευμένη επιστημονική παρέμβαση, θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει και να μηδενίσει αρκετές παθήσεις», προσθέτει ο Γ. Καμαρινός. «Στον καπιταλισμό όμως η αναπηρία για το κράτος θεωρείται ένα δυσβάστακτο "κόστος", περιττή σπατάλη που πρέπει να περικοπεί. Ετσι, ακόμα και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, συνθήκες πανδημίας, οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία περικόπτονται, οι δημόσιες δομές Ειδικής Αγωγής είναι ελάχιστες, με τα δημόσια Ειδικά Σχολεία να λειτουργούν υπεράριθμα, χωρίς επαρκές προσωπικό. Στην Ελλάδα του 2020, πάνω από 200.000 παιδιά που χρήζουν Ειδικής αγωγής είναι εκτός των δομών της».

«Γι' αυτό εμείς οι γονείς μέσα από τον Ενιαίο Σύλλογο ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή και τους μαχόμενους υγειονομικούς, για το μέλλον που πραγματικά αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», καταλήγει.

Καθημερινή αγωνία και μάχη απέναντι σε απαράδεκτες συνθήκες

«Κάθε μέρα είναι μια μέρα αγωνίας για τους ανθρώπους με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες, τις οικογένειές τους και εμάς τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή που τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», υπογραμμίζει η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής.

«Στις 3 Δεκέμβρη δεν δίνουμε μόνο μάχη για κατάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μάχη για την ίδια μας τη ζωή», τονίζει. «Μαζί με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα, δίνουμε αγώνα για να παρθούν ακόμα και τώρα τα μέτρα που έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση εδώ και μήνες ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλες ζωές, καθώς η κατάσταση για τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους εν καιρώ πανδημίας είναι δραματική».

Οπως επισημαίνει η Γ. Κουρή, «είναι εγκληματικό να λειτουργούν οι χώροι Ειδικής Αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας για την υγεία ΑμεΑ και εργαζομένων. Είναι εγκληματικό να μένουν πίσω θεραπείες ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη ακόμα και για την επιβίωσή τους. Τα μέσα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι εγκληματικό στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι, μόνοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Είναι ντροπή εμείς οι εργαζόμενοι να μην έχουμε τα μέσα που χρειαζόμαστε και τις προϋποθέσεις να βρεθούμε με ασφάλεια στο πλάι τους, για την εκπαίδευση, τη στήριξη, τη θεραπεία, τη φροντίδα που χρειάζονται. Είναι υποκρισία να μιλάνε οι τωρινοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες για τα "δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία", όταν έχουν οδηγήσει στην απαξίωση τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, Αποκατάστασης και Πρόνοιας, στέλνοντας τους ανθρώπους με αναπηρία και τους εργαζόμενους βορά στους επιχειρηματίες του χώρου».

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση «διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, νέους χώρους για αποσυγχρωτισμό, μαζικές προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας».

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις αθωράκιστες δομές

«Ο κορονοϊός χτύπησε πολλές δομές Υγείας και Πρόνοιας», αναφέρει ο Νίκος Σίμος από τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ. «Από την κλινική "Ταξιάρχαι", πολλά γηροκομεία, ιδιωτικές δομές πρόνοιας ΑμεΑ, μέχρι μονάδες τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τη διασπορά του ιού, να θρηνήσουμε πολλά θύματα από τις ευπαθείς ομάδες».

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης», τονίζει, καθώς «τα "πρωτόκολλα" που πήρε σε καμία περίπτωση δεν ήταν για τις ανάγκες του λαού, αλλά πάρθηκαν με βασικό σκοπό να μη χτυπηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας».

Οπως επισημαίνει, «το αναπηρικό κίνημα, εργατικά σωματεία και η ΟΕΝΓΕ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και βάλαμε αιτήματα για την προστασία του λαού, όπως: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κάτω από κρατικό έλεγχο και όχι με δώρα στους κλινικάρχες. Ανοιγμα των πρωτοβάθμιων δημόσιων δομών Υγείας και των νοσοκομείων που έκλεισαν, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Ο αγώνας μας υπερασπίζεται τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας. Μέτρα προστασίας με γνώμονα τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στην ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια. Μετατρέπουμε την οργή μας σε αγώνα για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία και αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολύει το 50% των επικουρικών από τις προνοιακές δομές

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση απολύει 130 επικουρικούς εργαζόμενους από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, παιδιών, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 7Κ/2019, το 50% των επικουρικών υπαλλήλων (νοσηλευτών, φροντιστών παιδιών και λοιπών κατηγοριών) μένει εκτός.

Το γεγονός καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, επισημαίνοντας ότι την «ώρα που σε μια σειρά Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας υπάρχουν κρούσματα covid-19 τόσο σε περιθαλπόμενους όσο και σε εργαζόμενους, την ώρα που δημιουργούνται πτέρυγες covid-19 μέσα στις δομές, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο εποπτεύει αυτές τις δομές, επιλέγει να αφήσει στο δρόμο 130 εργαζόμενους και τα Κέντρα Πρόνοιας χωρίς προσωπικό».

Οπως τονίζει, «πρόκειται για συναδέλφους που θα βρεθούν άμεσα στο δρόμο, κάποιοι μετά από 6 χρόνια συνεχόμενης δουλειάς. Είναι οι συνάδελφοι που δούλεψαν τόσα χρόνια στις δομές με επαγγελματισμό, που έδωσαν την ψυχή τους, μεγάλωσαν παιδιά σαν να 'ταν γονείς, ήταν το στήριγμα και η οικογένεια για τους περιθαλπόμενους των Κέντρων. Είναι οι συνάδελφοι που μαζί με το μόνιμο προσωπικό δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, της υγείας των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Οι δομές Κοινωνικής Πρόνοιας θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Θα υπάρξει κενό, στις κρίσιμες αυτές ώρες. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Κουραστήκαμε να ακούμε ανακρίβειες για την πληρότητα προσωπικού των Κέντρων Πρόνοιας. Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύει κανείς».

«Απολυόμαστε ενώ καλύπτουμε τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Ενώ εργαστήκαμε τόσα χρόνια με το άγχος και την ανασφάλεια της σύμβασης που έληγε. Αλλοι απλήρωτοι και άλλοι με μισό μισθό. Μείναμε τόσα χρόνια γιατί ήμασταν απαραίτητοι. Εμείς και άλλοι τόσοι που πρέπει να προσληφθούν, προκειμένου να παρθούν επαρκή μέτρα για την προστασία της ζωής των περιθαλπόμενων. Απολύονται συνάδελφοι που τώρα μπορεί να νοσούν ή να περιθάλπουν ασθενείς covid! Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους των νοσοκομείων που ελπίζουν σε μονιμοποίηση με προκηρύξεις τύπου 7Κ/2019», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Επιτροπή και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί.

Διαδικτυακή συζήτηση

Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στις 5.30 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την Αναπηρία και οι θέσεις του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, με φόντο την πανδημία και το νέο πετσόκομμα που ετοιμάζει για τις κοινωνικές δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021». Η συζήτηση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Zoom (Meeting ID: 933 307 6881, Password: 48VxP2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ