ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πολιτική κυβέρνησης και Περιφέρειας εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Την περιφερειακή αρχή Αττικής και την κυβέρνηση, που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες, κατήγγειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την κατασκευή της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη νομιμοποίηση του «Mall Athens» στο Μαρούσι και η Εκθεση Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης για το 2019.

Για την COSCO

Ο Στέλιος Μπενετάτος, αναφερόμενος στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Πειραιά από τα έργα επέκτασης της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια από την COSCO στην περιοχή της Πειραϊκής, κατήγγειλε ότι σήμερα δεν εφαρμόζεται σχεδόν κανένας από τους 9 όρους που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται απρόσκοπτα η μεταφορά μπάζων πολύ κοντά στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, όπως και οι τοποθετήσεις αντικειμένων στο βυθό. Ο Στ. Μπενετάτος προανήγγειλε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διακοπεί κάθε παράνομη - μη αδειοδοτημένη εργασία και να επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Υπενθυμίζεται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αντιταχθεί στην κατασκευή του έργου συνολικά, εκτιμώντας ότι αυτό συνιστά φαραωνικό περιβαλλοντικό έγκλημα για ολόκληρο τον Πειραιά, σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.

Για το «Mall»

Η Αφροδίτη Αυγερινού αναφέρθηκε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Προσαρμογή του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου «The Mall Athens» και την Ενεργειακή, Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμισή του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, σύμφωνα το ΣτΕ, ένα έργο που στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα. Αυτό το αυθαίρετο, που εκτείνεται σε μία έκταση 232 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, αναδεικνύουν ότι κριτήριο της πολιτικής των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν είναι η ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η ευημερία και μακροημέρευση του κεφαλαίου, η αύξηση των κερδών του, επισήμανε χαρακτηριστικά η Αφρ. Αυγερινού.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ακόμα βαθιά υπόκλιση σύσσωμης της κρατικής διοίκησης μπροστά στην ασυλία του κεφαλαίου να αυθαιρετεί, να αυγατίζει τα κέρδη του σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ενώ σε αυτή τη μεθόδευση της επιχειρούμενης τελικής «τακτοποίησης» συνέπραξαν διαχρονικά ως κυβερνήσεις όλα τα αστικά κόμματα και σε τοπικό επίπεδο η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές στο Μαρούσι. Υπενθύμισε δε ότι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν προωθήσει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το 2017 δύο διατάγματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα νέο Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τις κοινωνικές δομές

Η Στέλλα Βαλαβάνη, αναφερόμενη στην Ετήσια Εκθεση Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης 2019, κατήγγειλε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση, αλλά και τις ευθύνες των περιφερειακών αρχών, που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική. Οπως τόνισε, η Περιφέρεια Αττικής το 1ο εξάμηνο του 2019 κάλυψε 133.301 από το 1 περίπου εκατομμύριο του πληθυσμού στην Αττική που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2018 βρισκόταν το 31,8%, δηλαδή 3.348.500 άτομα.

Χαρακτήρισε κοροϊδία τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας περί βελτίωσης των κοινωνικών δομών μέσω προσλήψεων, τονίζοντας ότι οι υποδομές αυτές δεν είναι στις προτεραιότητες δήμων και Περιφέρειας, όσο δε για τις προσλήψεις, έχουν παγώσει από το 2006 και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δουλεύουν με πάσης φύσεως ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κατήγγειλε ότι προωθούνται ο εθελοντισμός και η «κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία», ενώ στους εμπλεκόμενους φορείς είναι και οι ΜΚΟ.

Τέλος, επισήμανε ότι επιχειρείται στοχευμένη ευαισθητοποίηση φορέων ή/και ομάδων ωφελουμένων με σκοπό τη δημιουργία μηχανισμού διασύνδεσης με επιχειρηματικούς φορείς και άλλους παράγοντες της τοπικής αγοράς εργασίας, ενώ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να αποκλείεται μία κοινωνική κατηγορία για να καλυφθεί κάποια άλλη. Ως παράδειγμα έφερε τα επισιτιστικά προγράμματα, που τη μία χρονιά ήταν για τα ορφανά, την επόμενη για τους νεφροπαθείς κ.ο.κ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021
«Ψίχουλα» για αντιπλημμυρικά έργα, λίγες βδομάδες μετά τον «Ιανό»!

Για άλλη μια χρονιά, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τώρα για το 2021, είναι εναρμονισμένος με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα παραγκωνίζει τις λαϊκές ανάγκες και κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα, που κι αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτήν την επισήμανση η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, τεκμηριώνοντας ταυτόχρονα με μια σειρά από στοιχεία και παραδείγματα τον παραπάνω ισχυρισμό.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των εσόδων για το 2021 σε σχέση με το 2020, αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων, κατά 10 εκατ. ευρώ, που αφορά την κρατική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΔΕ και τις πληρωμές για επενδύσεις, από 148 εκατ. ευρώ το 2020, στα 131 εκατ. ευρώ για το 2021, με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα και τα ματωμένα πλεονάσματα. Πολιτική που υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Εργα με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες των επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κέρδη στους εργολάβους. Αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Για παράδειγμα, είναι ελάχιστα τα έργα Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ είναι πρόσφατες οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό», η περιφερειακή αρχή συνεχίζει να δίνει χρήματα για έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. σχέδια αστικής ανάπλασης, χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από «αναπτυξιακό» νόμο και προγράμματα, για ΑΠΕ, υποδομές για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών αναγκών). Κονδύλια για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό.

Στον προϋπολογισμό εξόδων του 2021 δεν είναι εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ για φυσικές καταστροφές, ενώ το 2020 ήταν 500.000 ευρώ, μειώνονται οι δαπάνες για την πολιτική σχεδίασης αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε 790.000 ευρώ από 1.055.000 που ήταν το 2020. Το κονδύλι που προϋπολογίζεται στις δαπάνες του 2021 για έργα του υπουργείου Υποδομών, τα οποία δεν αναφέρονται ποια είναι, είναι 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 7,15 εκατ. ευρώ, όταν έχουν προηγηθεί οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες.

Οι δαπάνες για την αντιπυρική και την αντισεισμική προστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτες, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία είναι απροστάτευτη από τους κινδύνους μεγάλων πυρκαγιών, τα περισσότερα δημόσια κτίρια (σχολεία, δομές δημόσιας Υγείας και άλλες υπηρεσίες, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού) και το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση, με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια του λαού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας πρασίνου

Η δημοτική αρχή Λάρισας (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ), συνεχίζοντας απαρέγκλιτα στον ίδιο αντιλαϊκό ντορό, αποδεικνύεται ιδιαίτερα «καλός μαθητής» στην εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που διέπουν τη λειτουργία των δήμων. Πρώτα απαξίωσε την υπηρεσία πρασίνου, αξιοποιώντας από προέδρους κοινοτήτων σε συνεργασία με εθελοντές μέχρι «υιοθεσίες» χώρων πρασίνου από τους «ενεργούς πολίτες», επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού, ενώ δεν έκανε τίποτα για να μη φτάσει σε αυτή την έλλειψη.

Τώρα, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας πρασίνου για 3 χρόνια (2021 - 2023), παγιώνοντας έτσι την κατάσταση, αφαιρώντας αυτό το αντικείμενο από την υπηρεσία και απαλλάσσοντας τη δημοτική αρχή από τη συγκεκριμένη ευθύνη. Οι εργασίες που παραδίδονται στους ιδιώτες, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη της σύμβασης, είναι όλοι οι χώροι των χέρσων επιφανειών που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Λαρισαίων και χρειάζονται αποψίλωση και απακάνθωση. Το ποσό που θα διατεθεί από τη δημοτική αρχή γι' αυτές τις εργασίες είναι 750.000 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι η δημοτική αρχή και στην προηγούμενη θητεία της έκανε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τομέων της υπηρεσίας πρασίνου (σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που πίεζαν τις δημοτικές αρχές με το πρόσχημα ότι η ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας θα στοίχιζε λιγότερο), αλλά δεν προχώρησε, γιατί η οικονομική μελέτη της υπηρεσίας έδειξε ότι στον ιδιώτη θα κόστιζε τα διπλάσια. Ετσι, χρειάστηκαν μερικά χρόνια, με μεθοδευμένη απαξίωση της υπηρεσίας, για να ωριμάσει το «φρούτο» της ιδιωτικοποίησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας καταγγέλλει τη μεθόδευση και καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να παλέψουν μαζί με το λαό της πόλης για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό, να ενισχυθεί η υπηρεσία πρασίνου με τα κατάλληλα μηχανήματα και να μην παραδοθεί κανένας κοινόχρηστος χώρος σε επιχειρηματίες.

Συνελήφθη 27χρονος για ένταξη στον ISIS

Συνελήφθη χτες 27χρονος Σύρος, για ένταξη και συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς, ο οποίος είχε έρθει στη χώρα μας στις 28/3/2018, εξεταζόμενος σχετικά αποδέχτηκε τις εναντίον του κατηγορίες και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Κατά τη διενέργεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε οικίσκο ανοιχτής δομής φιλοξενίας αλλοδαπών, όπου έμενε ο 27χρονος, βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Σε βάρος του 27χρονου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή στον ISIS, καθώς και για «τρομοκρατικές πράξεις άμεσης συνδρομής σε ανθρωποκτονία, με δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, από κοινού και κατά συρροή».

Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Η πλούσια δραστηριότητα της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για το μήνα Νοέμβρη συνεχίζεται, με την ενότητα συζήτησης με τίτλο «Οι εξελίξεις της εποχής μας φωνάζουν: Ρεαλισμός ο Σοσιαλισμός!» και περιλαμβάνει πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων.

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Η ΟΒ Μαθηματικού της ΤΟ Σχολής Θετικών Επιστημών οργανώνει στις 7 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Τα μαθηματικά της πανδημίας». Θα μιλήσει ο Κώστας Σιέττος, καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Link: https://us05web.zoom.us/j/4494395998?pwd=dllwTUJSNXkyL2s3T0lWenhNTWh2dz09

-- Η ΟΒ Νομικής της ΤΟ ΝΟΠΕ οργανώνει στις 7 μ.μ. διαδικτυακή παρουσίαση - συζήτηση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό: Για την εργατική εξουσία». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Link: https://us02web.zoom.us/j/85625804924?pwd=Y256L1MycFRvQUFFWDNURXpRRzRadz09

Passcode: 1234

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Πολιτικούς και Τοπογράφους Μηχανικούς πραγματοποιούν διαδικτυακή εκδήλωση στις 8 μ.μ. με τίτλο: «Η επόμενη καταστροφή περιμένει απλά το όνομά της: Οι θέσεις του ΚΚΕ για την πολιτική προστασία». Θα μιλήσει ο Μάριος Καρεκλάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Link: https://authgr.zoom.us/j/96706946130



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ