ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «στροφή» προς την Ασία «πιο σημαντική από ποτέ»

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η πανδημία κατευθύνουν το γερμανικό κεφάλαιο προς τις ασιατικές χώρες

Από την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας - Ειρηνικού (APK) στις 19/10/2020
Από την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας - Ειρηνικού (APK) στις 19/10/2020
Η πανδημία αλλά και η στρατηγική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα καθιστούν την Ασία «ακόμα πιο σημαντική» για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Αυτό αναδείχθηκε με έμφαση στην πρόσφατη διάσκεψη της Επιτροπής Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας - Ειρηνικού (APK), που έγινε στο Βερολίνο με τηλεδιασκέψεις, αντί για το Τόκιο όπως είχε προγραμματιστεί.

Εξάλλου, πρόσφατη είναι και η χάραξη στρατηγικής Ασίας - Ειρηνικού της γερμανικής κυβέρνησης, με την επισήμανση ότι η περιοχή αυτή αποτελεί το «κλειδί» της «παγκόσμιας τάξης» στον 21ο αιώνα.

Είναι γεγονός ότι η χρόνο με το χρόνο αυξανόμενη αλληλεξάρτηση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας με την κινεζική εντείνεται εν μέσω της πανδημίας, ενώ ο μέχρι στιγμής έλεγχος της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ωφελούν σημαντικά τη Γερμανία. Παράλληλα, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες σε ασιατικές χώρες, εκτός Κίνας.

Ακόμα πιο σημαντική

«Η πανδημία έχει κάνει την Ασία ακόμα πιο σημαντική», ξεκαθάρισε ο Τζο Κέζερ, πρόεδρος της APK και διευθύνων σύμβουλος της «Siemens», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντιπαλότητας ΗΠΑ - Κίνας και της πανδημίας, η στροφή προς την Ασία είναι «πιο σημαντική από ποτέ».

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να μην είναι απλός θεατής» στον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων, πρόσθεσε ο Κέζερ, επισημαίνοντας ότι «από επιχειρηματική σκοπιά είναι σαφές ότι πρέπει να εκπροσωπούμε κατάλληλα τις αξίες και τα συμφέροντά μας». Ζήτησε μια πιο ενεργητική και κοινή πολιτική εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ, επειδή ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα μπορούν να προσπεράσουν τη σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να λειτουργεί «αρκετά καλά», παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, και - σύμφωνα με προγνώσεις των κορυφαίων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών - φέτος αναμένεται να συρρικνωθεί «μόνο κατά 5,4%», οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι το αποδίδουν στην Κίνα. Καθώς η κινεζική κυβέρνηση μπόρεσε να σταματήσει την εξάπλωση του ιού γρηγορότερα από τις δυτικές, η καπιταλιστική οικονομία εκεί έχει πλέον ανακάμψει και μαζί η ζήτηση για γερμανικά αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλα προϊόντα.

Η οικονομία της Κίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η χώρα, αναπτύχθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Αν και λιγότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο αυξάνεται, σε μια συγκυρία που η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία χτυπιέται και επιβραδύνεται, που στενεύουν τα περιθώρια κέρδους.

«Είναι αλήθεια ότι τα κράτη που πολέμησαν την κρίση του κορονοϊού με ιδιαίτερη συνέπεια είναι επίσης τα πρώτα που επανέρχονται οικονομικά», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο συνέδριο Ασίας - Ειρηνικού των γερμανικών επιχειρήσεων. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Γερμανία και η ΕΕ «πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κρίση του κορονοϊού εξίσου αποτελεσματικά» και τάχθηκε υπέρ πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης.

Ασία δεν είναι μόνο η Κίνα

Ωστόσο «Ασία δεν είναι μόνο η Κίνα, κάτι που συχνά ξεχνάμε», τόνισε ο Κέζερ και χαρακτήρισε το Βιετνάμ και την Ινδονησία σημαντικές εναλλακτικές για τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

«Πολλές πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν έντονα στο Βιετνάμ», η Ινδία σύντομα θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ενώ στην Ινδονησία παρατηρείται μια αυξανόμενη «μεσαία τάξη» μεταξύ των 300 εκατ. κατοίκων της.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έδειξε πόσο η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού απασχολεί σήμερα, με τις αυξανόμενες συγκρούσεις της (Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Κασμίρ κ.α.) ως αποτέλεσμα της οικονομικής δύναμης που αποκτά. Κατέστησε σαφές ότι βλέπει μεγάλες δυνατότητες στις οικονομικές σχέσεις με τις ασιατικές χώρες και υπογράμμισε τις δυνατότητες της επιχειρηματικής συνεργασίας, όχι μόνο με την Κίνα. Παράλληλα τόνισε το πάγιο αίτημα των γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα και αλλού για «ίση μεταχείριση και διαφάνεια».

«Βλέπουμε ότι ανοίγονται νέες προοπτικές και για το εξωτερικό μας εμπόριο», είπε η καγκελάριος. Επί του παρόντος, τα 3/4 των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται μόνο στην Ανατολική Ασία, οι μισές από αυτές στην Κίνα. «Επομένως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διαφοροποίηση» από την Κίνα «και ανάπτυξη πρόσθετων αγορών σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», συνέχισε η Μέρκελ.

Στην ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της και να έχει σχετική αυτάρκεια σε φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα, κλάδους της ηλεκτροκίνησης, στην ψηφιοποίηση, στις νέες τεχνολογίες κ.λπ. αναφέρθηκε ο Αλτμάιερ, παρότι όπως είπε «η γερμανική πολιτική δεσμεύεται για την παγκοσμιοποίηση».

Είτε πρόκειται για φάρμακα, μάσκες ή αναπνευστήρες, «ακριβώς στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα ότι περισσότερα από αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να προέρχονται από την Ευρώπη στο μέλλον, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα επάρκειας και ποιότητας, όπως το Μάρτη», υπενθύμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία «η Γερμανία να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα» για μελλοντικές κρίσεις. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι καλές οικονομικές σχέσεις με σειρά ασιατικών χωρών δεν πρέπει να νοούνται ως απομάκρυνση από την Κίνα.

Ανταγωνισμός υπερδυνάμεων

Οι ευκαιρίες που βλέπει το γερμανικό κεφάλαιο στην Ασία δεν αναιρούν φυσικά ούτε τον ανταγωνισμό με την Κίνα, ούτε τον ανταγωνισμό και τα αντικρουόμενα συμφέροντα με τις ΗΠΑ, κάτι που τα τελευταία χρόνια είναι ολοφάνερο. Αντίθετα, η Γερμανία πρωτοστατεί και διαμορφώνει την πολιτική της ΕΕ ως «μεγάλος παγκόσμιος παίκτης», που δεν πρέπει να «παρασυρθεί» στη «μάχη ΗΠΑ - Κίνας» αλλά να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα πιο αποφασιστικά, εκμεταλλευόμενη τη ρευστότητα στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστική - παρότι είχε τη δική της σκοπιμότητα - είναι και η πρόσφατη τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια διάσκεψη της λέσχης «Valdai». Σχολιάζοντας τη διεθνή κατάσταση είπε πως Κίνα και Γερμανία τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις, τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιδείξουν την κυριαρχία του παρελθόντος.

«Η Κίνα ως προς το οικονομικό της εκτόπισμα και την πολιτική της επιρροή οδεύει ενεργά προς το στάτους της υπερδύναμης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία», είπε, προσθέτοντας ότι έχει μετασχηματιστεί αισθητά ο ρόλος της Βρετανίας και της Γαλλίας στις διεθνείς υποθέσεις. «Ακόμα και οι ΗΠΑ, που κάποια στιγμή κυριαρχούσαν απόλυτα, είναι ήδη αμφίβολο αν μπορούν να διεκδικούν την αποκλειστικότητα», συμπλήρωσε.

Περισσότερος πλούτος από ποτέ στην Κίνα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ουδέποτε είχε συσσωρευτεί τόσος πλούτος στην Κίνα όσο το 2020, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, σύμφωνα με ετήσια κατάταξη της εταιρείας λογιστικής «Hurun», που δείχνει αλματώδη αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων στην ασιατική χώρα.

Φυσικά, αντίστοιχα στοιχεία ισχύουν για τους δισεκατομμυριούχους και την κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, καθώς ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και συσσωρεύεται σε ορισμένους ομίλους.

Φέτος στην Κίνα «δημιουργήθηκε περισσότερος πλούτος από ό,τι τα 5 προηγούμενα χρόνια μαζί», υποστηρίζει η «Hurun», σύμφωνα με την κατάταξη των 500 μεγαλύτερων περιουσιών της χώρας. Πλούτος που συγκεντρώνεται στα χέρια επιχειρηματικών κολοσσών. Η πανδημία αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρα, μεταξύ άλλων και για τους κινεζικούς κολοσσούς των ψηφιακών υπηρεσιών - με αιχμή του δόρατος την πληροφορική - αλλά και για τους ομίλους της Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρεται: Η εταιρεία διανομής γευμάτων κατ' οίκον «Meituan» τετραπλασίασε τα πλούτη της φέτος και ο ιδιοκτήτης της σκαρφάλωσε στη 13η θέση της λίστας των ανθρώπων με την υψηλότερη περιουσία στην Κίνα.

Ο ιδιοκτήτης του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com διπλασίασε την περιουσία του, που ανέρχεται πλέον σε 23,5 δισ. δολάρια.

Η Υγεία ήταν επίσης τομέας που έφερε μεγάλα κέρδη: Ο ιδρυτής της κατασκευάστριας εμβολίων «Zhifei» τριπλασίασε την περιουσία του σε 19,9 δισ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba» παραμένει ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα (58,8 δισ. δολάρια) και ακολουθεί ο επικεφαλής της «Tencent», γιγαντιαίας εταιρείας πληροφορικής, που έχει δημιουργήσει τη δημοφιλή εφαρμογή WeChat (57,4 δισ. δολάρια). Στην τρίτη θέση ανήλθε ο επικεφαλής της «Nongfu Spring», ομίλου εμφιαλωμένου νερού.

Η Κίνα μετράει πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό,τι οι ΗΠΑ. Είναι 257 περισσότεροι από πέρυσι, σύμφωνα με τη «Hurun», η οποία καταμέτρησε στα τέλη Αυγούστου 878 στην ηπειρωτική Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο).


E. M.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ