ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Με συνοπτικές διαδικασίες το «ξεσκαρτάρισμα» των «κόκκινων» δανείων

Eurokinissi

Την επιτάχυνση και το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του λεγόμενου νόμου Κατσέλη προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή, σε συνέχεια των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών μέχρι το τέλος Ιούνη του 2021, ενώ στις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού που θα υποβάλουν οι αιτούμενοι δικαστική προστασία προβλέπεται μεταξύ άλλων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας.

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι σήμερα εκκρεμούν περίπου 65.000 υποθέσεις προς εκδίκαση, με ημερομηνία δικασίμου που εκτείνεται μέχρι και το έτος 2032. Σε αυτό το πλαίσιο με τη νέα διάταξη επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μείωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά διατάξεων αναφορικά με το γενικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων, για τις ρυθμίσεις στον Κώδικα Δικηγόρων κ.ά.

Γεμίζουν τα επιχειρηματικά «σεντούκια» μπροστά στις «αβεβαιότητες»

Στο μεταξύ, στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν συνέχεια στην αύξηση καταθέσεων κυρίως των επιχειρήσεων και λιγότερο των νοικοκυριών για 8ο συνεχή μήνα το Σεπτέμβρη, ως απόρροια της «αβεβαιότητας» σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές και της προτίμησης κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων να διατηρούν ρευστότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,160 δισ. ευρώ, στα 153,1 δισ. ευρώ, από 151,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων να αυξάνονται κατά 877 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης κατά 255 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (MXE) αυξήθηκαν κατά 1,047 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 339 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 170 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 84 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων παρουσίασαν την ίδια περίοδο αύξηση κατά 283 εκατομμύρια ευρώ, έναντι αύξησης κατά 165 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 31 Οκτώβρη:

-- Στη Λέσβο, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο πολύκεντρο του Ιππείου, με θέμα «Οι εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα», θα μιλήσει ο Βασίλης Αμπελογιάννης, Γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

-- Στα Χανιά, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αποκόρωνα και Σφακίων διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση - εκδήλωση, στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ραμνής, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νικήτας Μελισσάκης, μέλος της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας διοργανώνει στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Με το ΚΚΕ στον αγώνα για την Υγεία, τη δουλειά, τα δικαιώματά μας». Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο «OSCAR».

Την Κυριακή 1 Νοέμβρη:

-- Στις 11.30 μ.μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μάνδρα Αττικής και θα συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής.

-- Ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης, βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χωριά του δήμου Καντάνου - Σελίνου. Θα συναντηθεί με την Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στην επέκταση της λατομικής ζώνης στο φαράγγι Καντάνου. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση - συγκέντρωση των ΚΟΒ Καντάνου - Σελίνου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κουντούρας (δίπλα στην εκκλησία).

-- Η ΤΕ Ξάνθης οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, στις 12 μ. στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης.

-- Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Φάρμακο: Κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα; Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός», την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ. (ώρα Δανίας). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom στον σύνδεσμο https://bit.ly/3mtjtHW.

-- H ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Σουηδία και Ελλάδα και οι θέσεις του ΚΚΕ» με ομιλητή τον Βασίλη Λαζαρίδη, μέλος της ΤΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 1 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στη διεύθυνση Pontonjargatan 26στη Fridhemsplan. Για την ασφαλή παρουσία των συμμετεχόντων θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ!

Συγκέντρωση την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

Οι Οργανώσεις Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλ. Γεωργίου, ενάντια στην παρουσία του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, την ίδια μέρα, στη συνάντηση «Μεταφοράς γνώσης» που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Ionian, και καλούν το λαό και τη νεολαία της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, σημειώνει για την παρουσία του Τζ. Πάιατ στην πόλη:

«Αποτελεί πρόκληση να καλείται ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο οποίο συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Καταγγέλλουμε την παρουσία εκπροσώπου των Αμερικανών φονιάδων των λαών στο συνέδριο. Καλούμε τους συνδιοργανωτές να ακυρώσουν την πρόσκλησή του.

Τιμάμε τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και το κλείσιμο των βάσεων».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλλο ένα αντικομμουνιστικό σόου με ευθύνη της διοίκησης Πατούλη

Αλλο ένα αντικομμουνιστικό σόου, με την ανοχή αν όχι την ενθάρρυνση της περιφερειακής αρχής Αττικής, έστησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Τζήμερος, ο οποίος όχι μόνο υπερασπίστηκε τους χρυσαυγίτες αλλά απαίτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εξισωθεί ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, μέσω ψηφίσματος.

Και αντί η περιφερειακή αρχή να μη φέρει καν αυτό το κατάπτυστο κείμενο, άναψε το «πράσινο φως» στον Τζήμερο να πραγματοποιήσει το σόου του και να προσπαθήσει να αθωώσει τους εγκληματίες ναζί, υποστηρίζοντας ότι «οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με την "Ελληνική Αυγή" δεν βαρύνονται με καμία κατηγορία, πλην ενός»! Η διοίκηση Πατούλη μετά την κατακραυγή από την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων - ακόμα και δικών της - αναγκάστηκε να αποσύρει το κατάπτυστο κείμενο, έπειτα από μία ώρα συζήτησης, αν και αρχικά διαφάνηκε η πρόθεση της παράταξης του περιφερειάρχη να προωθηθεί το κείμενο προς συζήτηση.

«Θεωρούμε πρόκληση το γεγονός ότι ο κ. Τζήμερος, που πήγαινε χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή μέχρι τώρα, φέρνει αυτό το κατάπτυστο κείμενο. Ποτέ κανείς, ούτε αυτός, δεν μπορεί να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα. Και περιμένουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει μία καθαρή θέση, ότι τέτοια κείμενα δεν είναι δυνατόν να μπουν σε συζήτηση», σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιος Μπενετάτος.

Σε καραντίνα ο Λαβρόφ, θετικός στον κορονοϊό ο Σχοινάς

Μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι μπαίνει σε καραντίνα, αναβάλλοντας και τις προγραμματισμένες συναντήσεις του σε Σαράγεβο και Βελιγράδι, καθώς βρέθηκε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19.

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο των τακτικών τεστ που πραγματοποιεί, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του.

Θετική και η υπουργός Παιδείας

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως ανακοίνωσε η ίδια μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Οπως είπε, ο σύζυγός της εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού και έκαναν και οι δυο το τεστ, το οποίο βγήκε θετικό και για τους δυο. Η υπουργός διευκρίνισε ότι είναι ασυμπτωματική και ότι έχει τεθεί ήδη σε καραντίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ