Στο πλαίσιο της χτεσινής συνέντευξής του στον «Real FM» και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας, την κυβερνητική διαχείριση και το τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε τα εξής:
«Εξυπακούεται ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή αυτού του δεύτερου μεγάλου κύματος. Οι εξελίξεις γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, όταν δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα, δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, δεν αναπτύσσονται οι υποδομές, δεν προχωρούν σε άλλα πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα για δομές που χρειάζονται ειδική ενασχόληση, ειδική βοήθεια και ειδική στήριξη και έλεγχο. Και φυσικά θεωρούμε ότι δεν είναι ουσιαστική λύση ούτε ένα μερικό ούτε ένα γενικό lockdown.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, άμεσα, τώρα, πολλές μαζικές προσλήψεις, νοσηλευτών, γιατρών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, εξασφάλιση υποδομών, αυστηρά μέτρα σε χώρους δουλειάς όπου βρίσκονται μαζικά άνθρωποι, εργαζόμενοι και δουλεύουν σε πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, 8ωρο και βάλε με τις υπερωρίες, σήμερα. Χρειάζονται αυστηρά μέτρα σε οίκους ευγηρίας, σε ευαίσθητες δομές, σε νοσοκομεία, ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Χτες, γυρνούσα από τη Βουλή κι έβλεπα όλα τα λεωφορεία να είναι "τίγκα". Οι άνθρωποι όρθιοι μέσα, άλλοι καθιστοί, ο ένας δίπλα στον άλλον. Και μάσκες που φοράνε δεν το καλύπτουν αυτό. Ο ένας φταρνίζεται, ο άλλος βγάζει τη μάσκα γιατί θέλει να πιει λίγο νερό ή για να πάρει το χάπι του, γιατί είναι γέροντες κ.λπ., άρα μην το συζητάμε αυτό. Χρειάζεται αραίωμα των τάξεων στα σχολεία, δεν μπορεί να κλείνουν. Μας έλεγαν ότι κλείνουν δήθεν με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις, που οι μαθητές ζήταγαν να γίνει πράξη αυτό το αίτημα και τώρα κλείνουν ένα ένα τα τμήματα, ένα ένα τα σχολεία από κορονοϊό. Πού θα φτάσουμε πάλι; Να γίνει αραίωμα των τάξεων και με ενίσχυση νέων αιθουσών. Μπορούν να βρεθούν αίθουσες σε όλους τους χώρους, μπορούν να βρεθούν καθηγητές, είναι έτοιμοι, περιμένουν στην ουρά οι αναπληρωτές, χώρια ότι χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί.
Αρα, λοιπόν, η επίκληση της ατομικής ευθύνης σήμερα όχι μόνο είναι κολοβή, όταν δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα εκ μέρους του κράτους, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά είναι κι επικίνδυνη, όταν λες στον άλλον εσύ έχεις την ευθύνη, μέσα σε όλη αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, μέσα σε όλον αυτόν τον προβληματισμό, τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον κόσμο για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του από τα οικονομικά ζητήματα, μέχρι τα εθνικά, μέχρι τα θέματα υγείας και ζωής του ίδιου και των παιδιών του».
Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι υγειονομικοί και ασθενείς μένουν εκτεθειμένοι, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων.
Χαρακτηριστικά, μέσα σε λίγες μέρες εντοπίζονται κρούσματα, μεταξύ άλλων, σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη και στο Νοσοκομείο Καβάλας.
Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 14 εργαζόμενοι, εκ των οποίων η μία νοσηλεύεται.
Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:
«Τα 14 ενεργά κρούσματα εργαζομένων στο νοσοκομείο, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς, αποδεικνύουν ότι οι υγειονομικοί έχουν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το καλό των ασθενών. Η κυβέρνηση συνεχίζει την υποκρισία, την κοροϊδία και την επίκληση στην ατομική ευθύνη. Συνεχίζει την τραγική πολιτική που υποτάσσει την υγεία στον στενό κορσέ των "αντοχών της οικονομίας". Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τα ασαφή πρωτόκολλα - αλαλούμ για τους υγειονομικούς στο όνομα της υποστελέχωσης.
Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται πόσο επίκαιρο και αυτονόητο είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατί όποιος αρρωσταίνει πρέπει να αντικαθίσταται), μονιμοποίηση των συμβασιούχων (γιατί οι ανάγκες που καλύπτουν είναι διαρκείς κοινωνικές ανάγκες), τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους υγειονομικούς, έγκαιρη ιχνηλάτηση και απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων (γιατί δεν μπορεί τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε χώρους διασποράς). Χρειάζεται αυτός ο αγώνας να δυναμώσει κι άλλο γιατί αφορά την ίδια τη ζωή υγειονομικών και ασθενών».
Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που έγιναν στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ την προηγούμενη βδομάδα, διαγνώστηκαν περίπου 30 θετικά κρούσματα σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς βρέθηκαν θετικοί 8 γιατροί, νοσηλευτές και μία διοικητική υπάλληλος και τέθηκε σε καραντίνα όλο το προσωπικό από την Παρασκευή.
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα 3 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές), αυτήν τη φορά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα.
Στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, στα 4 κρούσματα της προηγούμενης βδομάδας, προστέθηκαν και 3 κρούσματα στην Κλινική Μαστού, με αποτέλεσμα να αναβληθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία όλης της βδομάδας.
Και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» διαγνώστηκε θετικός γιατρός στην Παθολογική Κλινική.
Επίσης, στο Νοσοκομείο Καβάλας διαγνώστηκε θετική μια νοσηλεύτρια που εργάζεται στο Τμήμα Επειγόντων, ενώ θετικοί βρέθηκαν και ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας Σερρών.
Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, οι υγειονομικοί αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των διορισμένων από αυτή διοικήσεων των νοσοκομείων.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ. Το Σωματείο Εργαζομένων ήδη από τις 7/10 είχε καταγγείλει τους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους, χωρίς στο μεταξύ να υπάρξει καμιά προσπάθεια βελτίωσης. Αντίθετα, όπως αναφέρει, οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν μεγάλες (35% περίπου στη νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στη διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό), ενώ «υπάρχουν καθημερινά συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Ολοι αυτοί καλούνται να εργαστούν σε χώρους που δεν γνωρίζουν, με κομμένες άδειες και ρεπό». Το Σωματείο αναρωτιέται μέχρι πότε το ΑΧΕΠΑ μπορεί να συνεχίσει να είναι συγχρόνως «κέντρο αναφοράς, πανεπιστημιακό νοσοκομείο με εκπαιδευόμενους, να συμμετέχει κανονικά στις εφημερίες και ένα μεγάλο μέρος του να βρίσκεται υπό ανακαίνιση». Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας ασθενών και εργαζομένων.
Από τη χτεσινή παρέμβαση της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας |
Οι απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού, ιδιαίτερα στο Κέντρο, που είναι από τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στους σταθμούς και τις στάσεις, αποτελούν καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους, νεολαίους, συνταξιούχους που στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες. Η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας τα έχει μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες.
Η Επιτροπή διεκδικεί: Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, ιδίως τις ώρες αιχμής. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά.
Αντίστοιχα, παρέμβαση - εξόρμηση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή φοιτητικοί σύλλογοι και οι Πρωτοβουλίες ίδρυσης συλλόγων στις σχολές ΣΕΥ και ΣΜΗ.
Οι φοιτητές κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στη Θεσσαλονίκη και απαίτησαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των συγκοινωνιών και αποφυγής του συγχρωτισμού. Ανέδειξαν την υποκρισία της κυβέρνησης που ενώ δείχνει με το δάχτυλο τη νεολαία ως υπεύθυνη για το νέο κύμα της πανδημίας, την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε οι μετακινήσεις των φοιτητών και όλου του λαού να μη συνοδεύονται με συνωστισμό και άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.
Κατά 2.440 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και κατά 22 οι θάνατοι το τελευταίο τριήμερο. Πλέον, καταγράφονται 31.496 συνολικά κρούσματα και 581 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
Παράλληλα, αυξήθηκαν σε 95 οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Μέσα σε 3 μέρες, η Αττική μέτρησε 715 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 482, ενώ μεγάλη διασπορά εντοπίζεται σε Σέρρες, Γιάννενα, Λάρισα κ.α.
Αναλυτικότερα, χτες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 7 θάνατοι και 715 κρούσματα, εκ των οποίων τα 54 είναι εισαγόμενα, 260 εντοπίζονται στην Αττική, 84 στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλες 7 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων: Γιάννενα (52), Λάρισα (41), Σέρρες (31), Αχαΐα (16), Μεσσηνία (12), Κοζάνη (11), Τρίκαλα (10). Επίσης, 39 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.
Την Κυριακή, 10 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ανακοινώθηκαν 790 κρούσματα. Τα 33 ήταν εισαγόμενα, 227 εντοπίστηκαν στην Αττική, 181 στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν: Σέρρες (49), Γιάννενα (36), Λάρισα (32), Ροδόπη (24), Πιερία (14), Δράμα (13), Εβρος (19), Κοζάνη (15), Ηράκλειο και Ξάνθη (από 11). 22 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Το Σάββατο καταγράφηκαν 5 θάνατοι και 935 κρούσματα, στο μεγαλύτερο αρνητικό «ρεκόρ» που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Τα 48 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, 228 εντοπίστηκαν στην Αττική, 217 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησαν οι εξής Περιφερειακές Ενότητες: Σέρρες (54), Λάρισα (37), Γιάννενα και Κοζάνη (από 30), Καστοριά (27), Ροδόπη (20), Δράμα και Πέλλα (από 14), Ημαθία και Τρίκαλα (από 13), Μεσσηνία (12), Εβρος (11), Πιερία (10).
Συνολικά το τριήμερο ανακοινώθηκε ότι 100 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Δέκα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Αγ. Δημήτριος». Πρόκειται για κλειστή δομή περίθαλψης παιδιών με νοητική υστέρηση και κινητικές δυσκολίες, ενώ τα 10 παιδιά έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα και παρακολουθούνται. Μέχρι στιγμής παραμένουν χωρίς συμπτώματα.