ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΗΠΑ
Τη θέλει παγκόσμια η κυβέρνηση!

Πρέπει να αντιταχθούμε σε μία τέτοια προοπτική τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτηση και αναρωτήθηκε ενάντια σε ποιον εχθρό θα στρέφεται μια παγκόσμια «ασπίδα»

H κυβέρνηση ναι μεν είναι αντίθετη στη μονομερή προώθηση από τις ΗΠΑ μιας πολιτικής αντιπυραυλικής προστασίας, αλλά ζητάει στη θέση της να προωθηθεί ένα αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας παγκόσμιας εμβέλειας και παγκόσμιας συμμετοχής, χωρίς όμως να διευκρινίσει από ποιον εχθρό θα προστατεύεται ολόκληρος ο πλανήτης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ο οποίος παρατήρησε ότι η λογική με την οποία προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα δημιουργεί σκεπτικισμό. Και εξήγησε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα μιας άμυνας, έστω και σε τέτοιο ψηλό επίπεδο, σημαίνει ότι παίρνω τα μέτρα μου για να αμυνθώ από κάποιον εχθρό. Και επομένως το να προγραμματίζουμε ένα σύστημα συνολικής παγκόσμιας άμυνας, με ένα τέτοιο άλμα και σε έξοδα και σε τεχνολογία, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει: Για να αντιμετωπίσει ποιον εχθρό; Θα μπορούσε να μη γίνει καθόλου»...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε ότι με την ενέργεια των ΗΠΑ μπαίνει σε αμφισβήτηση το παγκόσμιο σύστημα ισορροπίας μεταξύ χωρών που έχουν πυρηνικά όπλα και τίθεται σε αμφισβήτηση η συμφωνία του 1972 γνωστή ως ΑΒΜ που περιόριζε και έλεγχε τον αριθμό των πυρηνικών όπλων και πάνω στην οποία στηρίχτηκε η ειρήνη και η αμοιβαία αποτροπή Ανατολής - Δύσης εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κυβέρνηση είπε δεν μπορεί να δεχτεί ακύρωση αυτής της συμφωνίας γιατί οδηγεί σε νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά πρότεινε να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία με τη συμμετοχή όλων των χωρών για να προωθηθεί ένα παγκόσμιας εμβέλειας αντιπυραυλικό σύστημα.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να αντιταχθεί στα σχέδια των ΗΠΑ γιατί θα ήταν πολύ καλύτερο να δοθεί μία ώθηση στις νέες τεχνολογίες σε άλλους τομείς και όχι στους εξοπλισμούς. Και πρόσθεσε:

«Αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα ξοδέψουν όλες οι χώρες του κόσμου και που φυσικά θα πέσουν στις πλάτες των λαών, θα τα στερηθούν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν σήμερα στη φτώχεια και την υπανάπτυξη. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν σε άλλη κατεύθυνση για να βοηθήσουν την ανάπτυξη στον πλανήτη μας.

Γι' αυτό, συνέχισε, με αφήνει κάπως σκεπτικό αυτή η προσέγγιση, δηλαδή να συμφωνήσει η Ελλάδα για να μπουν στο σύστημα και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι.

Εμείς είμαστε αντίθετοι και θα ανοίξουμε ένα μέτωπο για να μην προχωρήσει αυτή η ιδέα και να μη ζυμώνεται μέσα στους λαούς, γιατί είναι ένας κακός δρόμος. Η πυρηνική εποχή θα ωχριά μπροστά στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί εάν πάμε προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος που θα δώσει ένα άλμα στους εξοπλισμούς και που δε θα καταλήξει σε ένα μόνο σύστημα, αλλά σε δύο αν όχι σε τρία όπως έγινε με τα πυρηνικά όπλα».

ΝΕ ΝΟΤ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προκλητική και προσβλητική η συμπεριφορά του Μπερνς

Βάναυση πρόκληση στα αισθήματα του ελληνικού λαού, που έχει υποστεί τις βαριές συνέπειες των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη χώρα μας και ευρύτερα στην περιοχή, χαρακτηρίζει τα όσα δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε σε εκπροσώπους των τοπικών αρχών στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», το οποίο έχει ελλιμενιστεί στη Ρόδο, η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι δηλώσεις συνιστούν επιπλέον «κυνική έκφραση και ομολογία της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας από την εποχή του Εμφυλίου μέχρι σήμερα».

«Δεν επιβεβαιώνεται - υπογραμμίζει η ΝΕ - έτσι μόνο η επικυριαρχία που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην περιοχή μας, αλλά και η επιδίωξη τρομοκράτησης των λαών, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτούν τα όσα είπε ο κ. Μπερνς στους αιρετούς εκπροσώπους του δωδεκανησιακού και ροδιακού λαού, εκτός και αν θεωρούσε ότι απευθυνόταν σε υπηκόους».

Η ΝΕ καταγγέλλει στο ροδιακό λαό την προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή. Καταγγέλλει ακόμη την παρουσία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη Ρόδο σαν έκφραση πολιτικής τρομοκράτησης και επικυριαρχίας και καλεί τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα, τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος σε συνεχή αγώνα για να φύγουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο και τη Βαλκανική.

«Οι λαοί - καταλήγει η ΝΕ - θα βρουν το δρόμο τους και να αναπτυχθούν ειρηνικά, χωρίς πάτρωνες και "προστάτες". Οσο για τους αιρετούς άρχοντες που εκπροσώπησαν το λαό στη δεξίωση του κ. Μπερνς και πήραν από πρώτο χέρι γεύση της "ανθρωπιστικής" πολιτικής των ΗΠΑ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ