ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κάθε πόλη και συλλαλητήριο

Με αισιοδοξία και πίστη στην επιτυχία της απεργίας και της πανεργατικής συγκέντρωσης - πορείας την Πέμπτη 17 Μάη, έχουν ριχτεί στη μάχη της προετοιμασίας της οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 9.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη αποφασιστεί να γίνουν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Κιλκίς, Κατερίνη και Δράμα.

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, με ψήφισμά του τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας που αντιστέκονται αγωνιστικά στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, με ανακοινώσεις τους, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε επίσης το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης συγκέντρωση των εργαζομένων, στην οποία μίλησαν στελέχη του ΠΑΜΕ για την απεργία της Πέμπτης και τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από μέρους του ΠΑΜΕ ο Θεόδωρος Κυριακίδης και τα άλλα μέλη του κλιμακίου κατήγγειλαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, καθώς και τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που δε βάζει τα αιτήματα που απαιτεί η σημερινή κατάσταση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δεν κλιμακώνει τον αγώνα.

Το σημαντικότερο στοιχείο της συζήτησης ήταν ότι τα στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εξέφρασαν πολύ αυστηρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης, κατήγγειλαν τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που καθημερινά αποδείχνει στην πράξη ότι δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του μπροστάρη της εργατικής τάξης. Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τα αιτήματα του ΠΑΜΕ και δήλωσαν ότι την Πέμπτη στις 9.30 το πρωί θα κατέβουν με το δικό τους πανό στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Κλιμάκιο στελεχών, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε χτες περιοδεία στα καταστήματα του ΟΤΕ στους Αμπελόκηπους και Βάρνα, όπου έγινε πολύ καλή συζήτηση με τους εργαζόμενους και μοιράστηκε το υλικό του ΠΑΜΕ για την απεργία. Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε χτες περιοδείες στα καταστήματα Μασούτη, Μαρινόπουλου, Καταναλωτή και στου Φωκά στην Τσιμισκή. Σ' όλες αυτές τις περιοδείες μοιράστηκε υλικό της απεργίας και έγιναν συζητήσεις με το προσωπικό των καταστημάτων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σταθερά το τιμόνι στον αγώνα

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να νικήσουν είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας που ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών, των βιοτεχνιών και των εργαστηρίων τους στις 17 του μήνα και για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Οι Ομοσπονδίες, τοπικές και κλαδικές, τα σωματεία, οι σύλλογοι, βρίσκονται σε επαφή με τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος με συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς με τις προκηρύξεις και τις αφίσες για την κινητοποίηση στο χέρι.

Η Παναττική Επιτροπή Αγώνα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους ΕΒΕ της Αττικής καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του μεγάλου και πολυεθνικού κεφαλαίου κατεδαφίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, του ορίου συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Καλεί τους ΕΒΕ στον κοινό αγώνα μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους καλεί να κλείσουν στις 17 του Μάη τα μαγαζιά τους και να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση της Αθήνας στις 9.30 το πρωί. Να διεκδικήσουν μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, δωρεάν, δημόσια υγεία και πρόνοια για όλους, συνεισφορά του κράτους κατά 2/3 στα έσοδα των ταμείων, αναβάθμιση των παροχών και συντάξεων.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει στους εμπόρους ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, που με απόφαση του ΔΣ θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της 17ης Μάη. Με την προκήρυξή του καλεί τους εμπόρους να πάρουν μέρος στον αγώνα και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή συνταξιοδότηση και ανθρώπινη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταξύ των άλλων, τους καλεί να διεκδικήσουν διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και συμμετοχή και εγγύηση του κράτους σε αυτή. Επίσης, να μην αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης και να μην αυξηθούν οι εισφορές. Ο ΕΣΑ στα αιτήματά του βάζει και το ζήτημα της ειδικής αντιμετώπισης για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά και των εμπόρων που αντιμετωπίζουν βίαιη έξοδο από το επάγγελμα. Σημειώνει επίσης ότι οι έμποροι διεκδικούν ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική νοσοκομειακή περίθαλψη και τις συντάξεις σε πνεύμα ισοτιμίας και δικαιοσύνης για τη διασφάλιση ενός ανθρώπινου επιπέδου ζωής.

Να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία της 17ης Μάη καλεί τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων η Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, για τη διεκδίκηση ανθρώπινων συντάξεων και την παραμονή του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Αλ. Σπύρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και σύμβουλος στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», δήλωσε:

«Οι έμποροι βρισκόμαστε υπ' ατμόν ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης της 17ης Μάη. Θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας συμμετέχοντας μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων και διεκδικούμε μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμποροϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Διεκδικούμε σύνταξη ανθρώπινη για όλους και δωρεάν δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αγώνα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων έρχεται αυτές τις μέρες σε επαφή με όλα τα ΔΣ της περιοχής. Οι συνάδελφοι βρίσκονται σε εγρήγορση, δουλεύουν πυρετωδώς για την επιτυχία του αγώνα. Μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Ολοι μαζί, από κοινού με όλους όσους πλήττονται από τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης».

ΛΕΥΚΑΔΑ
Επιτροπή Αγώνα και συμμετοχή στην απεργία

Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτήθηκε στη Λευκάδα σε σύσκεψη φορέων του νομού με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Την Επιτροπή Αγώνα, εκτός από το ΕΚ, αποτελούν: τοΕμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων -Νηπιαγωγών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου.

Πρώτη αγωνιστική εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα είναι η απεργία στις 17 του Μάη, στην οποία καλεί όλους τους Λευκαδίτες να απεργήσουν και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 9:30 π.μ. στον Αγιο Μηνά.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα καλεί το λαό του νησιού: «Να επαναβεβαιώσουμε την αγωνιστική μας επαγρύπνηση με μια μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία στις 17 του Μάη, γιατί παρά την αναδίπλωση δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις προτάσεις τους, που ξεσήκωσαν τη λαϊκή κατακραυγή».

«Οι εργαζόμενοι -σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα- δεν ξεχνούν τα αποτελέσματα του πρώτου ψευτοδιαλόγου. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει «κλείσει» για το Ασφαλιστικό και δε θα επιτρέψουν σε κανένα να τους παραπλανήσει. Εμπόδιο στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης στέκονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και όλων όσοι πλήττονται από τα αντιασφαλιστικά μέτρα» υπογραμμίζοντας: «Σήμερα όμως δεν αρκεί η άμυνα! Επιβάλλεται να περάσουμε στην αντεπίθεση, προβάλλοντας και απαιτώντας στις 17 του Μάη την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Και καταλήγει: «Οι εργατοϋπάλληλοι μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους αγρότες συντονίζουμε τα βήματά μας, υπερασπιζόμαστε δικαιώματα και κατακτήσεις, απορρίπτουμε κάθε μορφή ψευτοδιαλόγου και διεκδικούμε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συμμετέχουν στην απεργία

Συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ στις 17 Μάη, αποφάσισε ομόφωνα, σε κοινή του σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών με τη Συντονιστική Επιτροπή όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η προσυγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη, στις 10.30μμ στο Πολυτεχνείο. Καλούνται οι διοικήσεις όλων των Ενώσεων να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την επιτυχία της απεργίας με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Την Πέμπτη θα σιγήσουν σε ολόκληρη τη χώρα όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής. Δε θα μεταδοθεί καμιά είδηση, ούτε οποιαδήποτε ενημερωτική εκπομπή (μαγνητοσκοπημένη ή όχι) από όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ηλεκτρονικές εφημερίδες και portals ). Ούτε ένας δημοσιογράφος, διοικητικός υπάλληλος, τεχνικός, εικονολήπτης, φωτορεπόρτερ, λιθογράφος, υπάλληλος πρακτορείου κι εφημεριδοπώλης την Πέμπτη στη δουλιά (εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων, υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, ηλεκτρονικές εφημερίδες, portales και Γραφεία Τύπου υπουργείων, οργανισμών και επιχειρήσεων). Επίσης, δε θα κυκλοφορήσουν όλες οι εφημερίδες σ' ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή 18 του Μάη.

Από την απεργία και για την κάλυψη και μόνο της απεργιακής κινητοποίησης, εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι του εργατικού ρεπορτάζ, οι εικονολήπτες, οι φωτορεπόρτερ και οι τεχνικοί των συνεργείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ