Δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη - Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λαμίας βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα
Στο στόχαστρο των σωματείων και των φορέων μπαίνει το διαλυτικό σχέδιο για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις, το οποίο «τρέχει» η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε προχτές και φέρνει αύριο για ψήφιση στη Βουλή, επιχειρώντας να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά τη διεξαγωγή των δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Χτες, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας βρέθηκε στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εκφράζοντας τη συμπαράσταση ολόκληρης της εργατικής τάξης της Φθιώτιδας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Οπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Οικονόμου, ο πολύμηνος αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ αποτελεί φωτεινό σηματοδότη για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, πρόσθεσε, μαζί με όλη την τοπική κοινωνία της Λοκρίδας, έχουν πληρώσει με αίμα και ανθρώπινες ζωές το μεροκάματο στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και ως «επιβράβευση» εισπράττουν συκοφαντίες, πετσόκομμα αποδοχών και δικαιωμάτων, απολύσεις και κλείσιμο της εταιρείας, που συνεπάγεται εξαθλίωση και οικονομικό μαρασμό τόσο των εκατοντάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, όσο και ολόκληρης της περιοχής.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την ενότητά τους, το αγωνιστικό τους φρόνημα και να παλέψουν μέχρι τέλους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ προς όφελος του λαού της χώρας, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τόνισε, θα είναι στο πλευρό τους, όπως και το προηγούμενο διάστημα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις «φωνές» της κυβέρνησης, που «υπόγεια», μέσα και έξω από το εργοστάσιο, είτε με ταξίματα όπως το «κοινωνικό πακέτο» είτε με εκβιασμούς και με τη λογική ότι «τώρα δεν αλλάζει τίποτα», προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες, απογοήτευση, να διασπάσουν την ενότητα και τον αγώνα τους.
Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την προετοιμασία για την απεργιακή συγκέντρωση, κλιμάκια συνδικαλιστών και εργατών της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής. Επίσης συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο κείμενο με τα αιτήματα των εργαζομένων. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές, ενώ παράλληλα αποστέλλονται προσκλήσεις σε συλλόγους και φορείς της περιοχής για στήριξη των κινητοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, συνδικαλιστές από τη ΛΑΡΚΟ απηύθυναν σχετικό κάλεσμα από το βήμα των πανεργατικών συλλαλητηρίων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Λαμία (βλ. περισσότερα στις σελ. 12 - 14).
Καθημερινά, τέλος, φτάνουν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μηνύματα στήριξης του αγώνα τους από σωματεία και φορείς από ολόκληρη τη χώρα Σε αυτά προστέθηκαν τα μηνύματα της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας και του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το Σεπτέμβρη καταγράφονται 220.892 νέες απολύσεις, ενώ στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης και με χιλιάδες συμβάσεις να συνεχίζουν να είναι σε αναστολή, οι απολύσεις έφτασαν τις 1.423.037, εκ των οποίων οι 821.461 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Με τη γνωστή κοπτοραπτική όλων των αστικών κυβερνήσεων στα σχετικά στοιχεία, ο Γ. Βρούτσης προσπερνά τα παραπάνω, δηλώνοντας ότι «το θετικό ισοζύγιο του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 με +38.529 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας το μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνουν ότι οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν...».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 1,1 εκατομμύριο (εκ των οποίων μόνο το 13,1% παίρνουν επίδομα ανεργίας), ενώ οι «δέσμες μέτρων» στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός αφορούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της μεγαλοεργοδοσίας, με τεράστιες επιδοτήσεις σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, νέα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας κ.λπ., την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιβιώνουν με τα επιδόματα της αναστολής συμβάσεων, τους πετσοκομμένους μισθούς του προγράμματος «Συν-Εργασία» κ.ο.κ.
Ακόμα και για αυτό το εικονικό «θετικό ισοζύγιο» που επικαλείται ο Γ. Βρούτσης, το οποίο δεν αποτυπώνει τίποτα από τα παραπάνω, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης περιορίζεται μόλις στις 154.176 θέσεις εργασίας, έναντι θετικού ισοζυγίου κατά 287.537 στο ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει να καλπάζει και η «ευελιξία». Το υπουργείο ισχυρίζεται προκλητικά ότι... «βελτιώθηκε η πλήρης απασχόληση», όταν και το Σεπτέμβρη στις νέες συμβάσεις το 50,4% είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνο το 49,6% είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ και απ' αυτές ένα μέρος τους είναι ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά συνολικά στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης.
Επιπλέον, τον ίδιο μήνα 6.805 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Προπύλαια
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με Ομοσπονδίες και Σωματεία να καλούν σε συγκεντρώσεις σε πόλεις τις χώρας.
Στην Αθήνα καλούν σε συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στα Προπύλαια.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί μεταξύ άλλων σε Αλεξανδρούπολη, (10 π.μ., δημαρχείο), Βόλο (10 π.μ., Αγ. Νικόλαος), Γρεβενά (10 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς), Δράμα (10.30 π.μ., Νοσοκομείο), Ζάκυνθο (11 π.μ., πρώην Νομαρχία), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (11 π.μ., Αγιος Κήρυκος), Καβάλα (11 π.μ., Νοσοκομείο), Καρδίτσα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κοζάνη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10 π.μ., δημαρχείο), Λήμνο (11 π.μ., Νοσοκομείο), Ξάνθη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., πλατεία Γεωργίου), Ρόδο (11 π.μ., Νοσοκομείο), Σάμο (11 π.μ., πλατεία Πυθαγόρα), Τρίκαλα (11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Τρίπολη (1 μ.μ., Παναρκαδικό Νοσοκομείο), Χίο (10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).
Καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, το ΠΑΜΕ προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα για: Αμεση λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθαρά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις καθαριστριών, στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, κάλυψη όλων των κενών, 40.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών και εργαζομένων σε άλλους κλάδους. Ακόμα καλεί σε ενίσχυση της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και τη συνεχιζόμενη επίθεση στα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.
Σε στάση εργασίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Η συμμετοχή στη στάση ήταν μεγάλη, τόσο από τους εργαζόμενους που δουλεύουν από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όσο και από τη μεγάλη πλειοψηφία που συνεχίζει να βρίσκεται σε τηλεργασία.
Την ίδια στιγμή που η μητρική εταιρεία προχωρά σε επιχειρηματικές συμπράξεις που οδηγούν στη δημιουργία μονοπωλίου, την ώρα που «η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα» και «κλείνουν νέα έργα», η διοίκηση της θυγατρικής ισχυρίζεται «ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί και ότι "δεν βγαίνουν"». Ηδη, σε συνάντησή της με το Σωματείο, ανακοίνωσε μια σειρά περικοπές: Προχωρά σε κλείσιμο του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι. Σταματά μια σειρά δρομολόγια υπηρεσιακών λεωφορείων που μετακινούν το προσωπικό στις εγκαταστάσεις σε Αγιο Στέφανο και Κρυονέρι, αυξάνοντας το κόστος και το χρόνο μετακίνησης των εργαζομένων. Βάζει «στον πάγο» και δεν θα χορηγήσει φέτος τις ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων. Διατηρεί το 90% του προσωπικού σε καθεστώς τηλεργασίας, απαντά σε εργαζόμενους που ζητούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας ότι κάτι τέτοιο «απαγορεύεται» και στρώνει το έδαφος για να μονιμοποιηθεί αυτή η εργασιακή σχέση. Τέλος, έχει προχωρήσει σε μια απόλυση, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία όσον αφορά τα σχέδιά της για τις θέσεις εργασίας. «Ξέρουμε ότι εάν δεν αντιδράσουμε τώρα, η εργοδοσία θα συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματά μας», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις περικοπές που προωθεί.
Καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και σταθερό και πλήρες ωράριο για όλους απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην MLS στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας μαζικά στη στάση εργασίας που κήρυξε χτες το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης και στην απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της επιχείρησης.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «το "έναντι" που δόθηκε στους εργαζόμενους πριν ημέρες, στην πραγματικότητα ήταν τμήμα του μισθού του Αυγούστου και φυσικά δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες τρέχουν. Επιπλέον, παρακρατήθηκε και τραπεζική προμήθεια από το κουτσουρεμένο αυτό ποσό (...) Ως χαριστική βολή, στην πλειοψηφία του προσωπικού της εταιρείας επιβλήθηκε πρόσφατα 4ωρο ωράριο, μέσω της κυβερνητικής "βοήθειας" του προγράμματος "Συν-Εργασία", κομμένου και ραμμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων».
Το Σωματείο απαιτεί άμεση καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, καταβολή της παρακράτησης από την τραπεζική προμήθεια, σταθερό και πλήρες ωράριο για όλους.