ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να επιβληθούν οι ανώτατες ποινές στους φασίστες εγκληματίες

Μαχητικό μήνυμα καταδίκης στα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας από τη νέα κινητοποίηση χτες το πρωί

Μέσα σε λίγες ώρες διαδόθηκε το κάλεσμα που έκαναν το απόγευμα της Κυριακής για νέα συγκέντρωση χτες το πρωί, έξω από το Εφετείο Αθήνας, συνδικάτα και μαζικοί φορείς, την ώρα που θα ανακοινωνόταν η απόφαση περί «ελαφρυντικών» για τους φασίστες, με την απαίτηση «να επιβληθούν οι ανώτατες ποινές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής». Η πρωτοβουλία των συνδικάτων διαδόθηκε αστραπιαία με κάθε μέσο, ως έκτακτη είδηση, προκειμένου να έχει επιτυχία η κινητοποίηση, για την οποία ανταποκρίθηκαν ακόμα φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς της Αττικής. Η δυναμική συγκέντρωση με εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποιήθηκε ήταν μια άμεση και αποφασιστική απάντηση στην πρόκληση του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Γ. Λαγού, ο οποίος είχε το θράσος να ανακοινώσει φασιστομάζωξη με οπαδούς του έξω από το Εφετείο. Μια μάζωξη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού και οι ελάχιστοι που προσήλθαν ξεκουμπίστηκαν άρον άρον.

«Βασανιστές της χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», ακουγόταν δυνατά, μαζί με τα αντιφασιστικά - εργατικά τραγούδια που δονούσαν την ατμόσφαιρα στη λεωφ. Αλεξάνδρας. «Στους κλάδους και στη Ζώνη, ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», φώναζαν τα εργατικά συνδικάτα, μαζί με τη διατράνωση της απαίτησης «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή», ενώ η ένταση κορυφώθηκε στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

«Τέτοιοι είναι! Αποβράσματα, ρουφιάνοι χουντικοί. Σκυλάκια του συστήματος!»: Αυτό ήταν το σχόλιο της συγκέντρωσης στην είδηση ότι ο Λαγός διόρισε τον γνωστό οπαδό της 4ης Αυγούστου, και χουντικό - φασίστα δικηγόρο Κ. Πλεύρη να τον υπερασπιστεί στο αίτημά του για «εξαίρεση του δικαστηρίου» (βλ. σχετικό θέμα). «Οχι μόνο κανένα ελαφρυντικό! Αλλά να σαπίσουν πίσω από τα κάγκελα για όσα έχουν κάνει, όχι μόνο γι' αυτά που κατηγορούνται, αλλά και γι' αυτά που έχουν διαφύγει τόσα χρόνια...», απάντησαν επιθετικά οι διαδηλωτές.

Είχαν προηγηθεί από μεγαφώνου οι σχετικές «ενημερώσεις» για τους ...παλικαράδες της Χρυσής Αυγής και τα γελοία «επιχειρήματα» με τα οποία εκλιπαρούσαν για ελαφρυντικά, όπως ότι «αγαπάνε τα ζώα», ότι «έχουν παντρευτεί δυο φορές την ίδια γυναίκα», ότι «είναι θρήσκοι και πάνε στην εκκλησία», επισημαίνοντας πόσο θρασύδειλοι είναι οι φονιάδες μεταναστών κι εργατών.

Ενώ εξελισσόταν η διαδικασία, ο Αγγελος Βρεττός, συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, των κομμουνιστών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, πήρε το λόγο ενημερώνοντας για την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει ελαφρυντικά στο μεγαλύτερο μέρος των χρυσαυγιτών. Σημείωσε ότι το οργανωμένο εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εφησυχάζει, «η καταδίκη των φασιστών είναι δεδομένη. Θα οδηγηθούν στη φυλακή, εκεί που τους πρέπει. Ο δικός μας αγώνας συνεχίζεται, χωρίς εφησυχασμό, με μεγαλύτερη ένταση και δύναμη για να τσακιστεί αυτό το τέρας, για τη συνολική ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τα φασιστικά μορφώματα».

«Είναι ένοχοι γιατί είναι φασίστες»

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη συγκέντρωση, κάλεσε σε ένταση της πάλης, και πιο συγκεκριμένα στην αποψινή συγκέντρωση των συνδικάτων για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Σύνταγμα, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες (...) να είναι σίγουροι ότι τα κελιά τους τούς περιμένουν γιατί η λαϊκή ετυμηγορία τούς έχει καταδικάσει να σαπίσουν στα κελιά της φυλακής. Είναι ένοχοι γιατί είναι φασίστες, είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές.

Μπορεί να χρησιμοποίησαν τα πιο γελοία επιχειρήματα για να γλιτώσουν της φυλακής τα σίδερα, όμως έδειξαν ένα πράγμα: Οτι είναι αμετανόητοι αντικομμουνιστές, ότι είναι αμετανόητοι απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ότι μισούν όποιον φτωχό αγωνίζεται, όποιον σηκώνει το κεφάλι να διεκδικήσει ό,τι του στερεί η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Αποδεικνύουν μέσα στη θρασυδειλία τους ότι παραμένουν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, όργανο του κεφαλαίου.

Δεν εφησυχάζουμε. Για τον φασισμό και τον ναζισμό δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό. Απαιτούμε τις ανώτερες ποινές. Και φυσικά με τον αγώνα και την πάλη μας δεν αφήνουμε κανένα χώρο στον φασισμό. Ούτε στους χώρους δουλειάς ούτε στις γειτονιές ούτε στα σχολεία. Πουθενά δεν χωράει ο φασισμός, δεν χωράνε όλοι εκείνοι οι παράγοντες που γεννούν και θρέφουν αυτό το δολοφονικό μόρφωμα (...)

Απαιτούμε να σαπίσουν στη φυλακή οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, οργανώνουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Το δικαστήριο συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών

Eurokinissi

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους περισσότερους για ένταξη σε αυτήν, όπως ανακοινώθηκε χτες.

Παρά τα πολύωρα παρακαλετά των φασιστοειδών καταδικασθέντων τις προηγούμενες μέρες στο δικαστήριο, για να τους δοθούν ελαφρυντικά, το δικαστήριο δεν έδωσε κανένα, με εξαίρεση σε 14 από αυτούς. Επιπλέον, απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών, από τον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγό.

Ειδικότερα, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, πρώην βουλευτές, τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο, τους Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή.

Επιπρόσθετα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε και για τα στελέχη επίσης πρώην βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο σε 14 χρυσαυγίτες, τους Αναδιώτη Αν.-Μαρ., Τσακανίκα Γ.-Χρ., Χρυσαφίτη Αρ., Αγριογιάννη Δ., Ευγενικό Μ., Μαρία Θ., Παπαδόπουλο Κων., Χατζηδάκη Χρ.-Αντ., Δήμου Γ., Σκάλκο Γ., Αλεξόπουλο Χρυσ. (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη), Μπούκουρα Ευστ. (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη), Μίχο Ν. (ειλικρινούς μεταμέλειας) και Αρβανίτη Αβραμ.-Μιχ. (προτέρου σύννομου βίου).

Για τη δολοφονία Φύσσα

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους πυρηνάρχη Πατέλη Γ., Καζαντζόγλου Ιωαν., Αγγο Ιωαν., Κομιάνο Ιωαν., Κορκοβίλη Κ., Μιχάλαρο Αν., Σταμπέλο Γ., Τσαλίκη Λ., Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε μόνο στους Αναδιώτη Αν.-Μαρ., Τσακανίκα Γ.-Χρ., Χρυσαφίτη Αριστ. (μετεφηβικής ηλικίας), Δήμου Γ., Σκάλκο Γ. (μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς).

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αναγνωρίστηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Ευγενικό Μ., Μαρία Θ. και Παπαδόπουλο Κ. Σημειωτέον ότι στον πυρηνάρχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο Κυρ., Καστρινό Ι. και Πανταζή Αν.

Αντίθετα, στον Χατζηδάκη Αντ.-Χρ. αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Στα σκουπίδια και η αίτηση εξαίρεσης των δικαστών

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πρώην ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και περιφερειάρχης Πειραιά, σήμερα ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, έκανε αίτημα εξαίρεσης των τακτικών και αναπληρωματικών δικαστών μετά την ανακοίνωση της απόφασης να μην του δοθεί κανένα ελαφρυντικό.

Ζήτησε μέσω του συνηγόρου του, Κ. Πλεύρη, να παραμείνει στη θέση της μόνο η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, που με την πρότασή της είχε υιοθετήσει πλήρως την υπερασπιστική «γραμμή» των χρυσαυγιτών, αλλά και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος.

Ο συνήγορός του έκανε λόγο για επηρεασμό του δικαστηρίου και μεταγενέστερες πιέσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Οπως είπε, νόμιζε ότι έρχεται σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης όπου υπήρχαν πλήθη έξω από την αίθουσα και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπεράσπιζαν τους κατηγορούμενους.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «ελπίζω το δικαστήριό σας να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα»! Μίλησε για υπόνοια επηρεασμού του δικαστηρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και όλα τα ΜΜΕ... Μίλησε για ετερόκλητο όχλο που είναι έξω από το δικαστήριο. Και επιδόθηκε σε ωμό, πρωτόγονο αντικομμουνισμό, λέγοντας διάφορα εμετικά για το Κόμμα, δείχνοντας πόσο πολύ πονάει τους ναζιστές η δράση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον εγκληματικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος.

Στο μεταξύ, μετά τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου που ανέβηκε στην έδρα για να εξετάσει το αίτημα εξαίρεσης υπήρξε και νέα καθυστέρηση, αφού η νέα πρόεδρος, η εφέτης Μαρία Σιμιτσή - Βετούλα, υπέβαλε δήλωση κωλύματος γιατί είχε οριστεί ως δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση της Χρυσής Αυγής. Ετσι, ορίστηκε νέα πρόεδρος η Αθανασία Αποστολοπούλου. Τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου είναι η Αννα Καλατζή και η Παγώνα Παναγιώτου.

Η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου ζήτησε να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη η αίτηση εξαίρεσης του Λαγού, γιατί ασκείται καταχρηστικά. Οπως είπε: «Δεν προσβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα, αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών».

Τελικά, το δικαστήριο με τη νέα σύνθεση μετά από πολύωρη σύσκεψη απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου και της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη. «Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν δυσπιστία», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό ότι η απόφαση και το σκεπτικό ανακοινώθηκαν χωρίς την παρουσία του Ι. Λαγού και του συνηγόρου του, Κ. Πλεύρη... οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην αίθουσα.

Το δικαστήριο με την παλιά του σύνθεση συνεδριάζει σήμερα, στις 11 το πρωί, και αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών.

Χειροκροτήματα και συνθήματα κατά την προσέλευση της Μ. Φύσσα

INTIME NEWS

Με χειροκροτήματα από τη μαζική συγκέντρωση και με συνθήματα για την καταδίκη των εγκληματιών φασιστών έγινε δεκτή η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, όταν έφτασε στο Εφετείο Αθηνών. «Ο λαός απαιτεί, οι ναζί στη φυλακή», ακούστηκε δυνατά, με την Μάγδα Φύσσα να χαιρετά αγωνιστικά τους συγκεντρωμένους.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
«Η Δίκη της Χρυσής Αυγής»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της καινούριας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής» θα πραγματοποιήσει η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ
«Ο φασισμός είναι έγκλημα»

«Η FIR καλωσορίζει τη δικαστική απόφαση κατά της Χρυσή Αυγή ως ένα μήνυμα διεθνούς σημασίας, νομικά και πολιτικά, η οποία απόφαση επιβεβαιώνει το σλόγκαν μας ότι "ο φασισμός δεν είναι μια άποψη, είναι ένα έγκλημα!"». Τα παραπάνω τονίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών/Αντιφασιστών (FIR), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η FIR και οι ομοσπονδίες - μέλη της ευχαριστούμε την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και όλους τους Ελληνες αντιφασίστες, οι οποίοι έκαναν δυνατή αυτή την απόδοση δικαιοσύνης χάρη στη δράση τους σε νομικό και πολιτικό επίπεδο». Η FIR υπενθυμίζει σχετικά πως «λίγες μέρες πριν από την ετυμηγορία, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προειδοποίησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου "είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την χώρα αλλά και διεθνώς". Γι' αυτό η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κάλεσε όλα τα μέλη της, τους φίλους και τους απογόνους και όλους τους αντιφασίστες να είναι παρόντες στο συλλαλητήριο που είχε οργανωθεί για τις 7 Οκτώβρη μπροστά στο Εφετείο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν μαζί με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ αυτό ακριβώς το μήνυμα: Την απαίτηση για μια πραγματική καταδίκη της ΧΑ από το δικαστήριο, γιατί όπως λέει κι ένας Ελληνας ποιητής, "τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!"».

Γκεμπελίστικοι συνειρμοί...

Το έκαναν κι αυτό! Η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξαν έναν πίνακα στη ζυγαριά των εντυπώσεων και εμφανίζουν το ΚΚΕ να έχει υψηλό ποσοστό ταύτισης με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σε ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή!

Στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε από κοινού με τη ΧΑ στη Βουλή, εμμέσως πλην σαφώς ασπάζονται σε βάρος του ΚΚΕ τον ισχυρισμό που πλασάρει η ΝΔ εναντίον τους, φλερτάροντας ταυτόχρονα με τη θεωρία των «δύο άκρων»!

Αν και γνωρίζουν, όπως άλλωστε παραδέχονται, ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική και ιδεολογική σύμπτωση του ΚΚΕ με τους εγκληματίες ναζί ούτε σε ψηφοφορίες ούτε και πουθενά, εντούτοις πετάνε φόρα παρτίδα έναν πίνακα και όποιον πάρει ο χάρος!

Ποια η σκοπιμότητα αυτού του πινάκα, άραγε; Ποιος ο λόγος να δημιουργήσουν εντυπώσεις κατά του ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα ουδέποτε υιοθέτησε τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή, επειδή ψήφισαν το ίδιο σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή;

Είναι προφανές ότι τους ενοχλεί η κριτική του ΚΚΕ για τη στάση ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ απέναντι στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και αναζητούν νέα «πλυντήρια», διότι εκείνα που ξέπλεναν μαζί τους ναζί ...σκούριασαν!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ