Απόλυτα ικανοποιημένος από την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε σε ομιλία του ο Αμερικανός πρέσβης
Ικανοποιημένος για την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την τρομοκρατία και το Κυπριακό, μιλώντας στην Αστόρια, σε πανομογενειακή συγκέντρωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου ο Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, την πολιτική της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών. Πέρσι ο τουρισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διπλασιάστηκε και οι ελληνικές τράπεζες έκαναν επενδύσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις και τουρκικές τράπεζες που ξεπέρασαν το ένα δισ. δολ., ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Βέβαια, ο Ν. Μπερνς δεν μπήκε στον κόπο να σημειώσει ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις της, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλωστε, αφού δεν ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, γιατί να ενοχλεί τον Αμερικανό πρεσβευτή!
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Μπερνς έδωσε μια «ειδυλλιακή» εικόνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι «επισκέφθηκα τη Θράκη τον περασμένο μήνα, πήγα επίσης στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πολλές περιοχές. Ολοι οι πολιτικοί σ' αυτά τα μέρη έχουν προχωρήσει στην ανταλλαγή προγραμμάτων με τους Τούρκους ομολόγους τους, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Οι Τούρκοι και οι Ελληνες γνωρίζονται τώρα μεταξύ τους».
Δεν ξεχνώ, τόνισε, ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Αλλά έχω τη γνώμη ότι πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα είχε να ωφεληθεί αν επικρατούσε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα με την Τουρκία. Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να ξεχάσετε όλα τα προβλήματα που έχετε ή να σταματήσετε να αναφέρεστε σ' αυτά. Υποστηρίζω απλώς, συνέχισε, ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι ν' αρχίσουν οι δύο χώρες να τα συζητούν μεταξύ τους.
Εχουν ήδη υπογραφεί, επισήμανε, δεκάδες συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, που έχουν επικυρωθεί από τα Κοινοβούλιά τους και αφορούν περιβαλλοντικά θέματα συνεργασίας, συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, συνεργασίας σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων. Εκείνο που απομένει τώρα, τόνισε, είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών, οι διαφορές για το Αιγαίο, τα κυριαρχικά δικαιώματα επί ορισμένων από τα νησιά κι άλλα θέματα. Αλλά ελπίζω ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση των σχέσεων, θα βοηθήσει τις δύο χώρες να επιλύσουν όλα τα προβλήματα στο μέλλον. Πρόκειται για πραγματικά προβλήματα, που πρέπει όντως να επιλυθούν, κατέληξε.
Ο Ν. Μπερνς χαρακτήρισε σαν εξαιρετικά δυσχερές και πολύπλοκο το κυπριακό πρόβλημα. Σε σχετική ερώτηση απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσο η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω κι αν δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. «Οι ΗΠΑ, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους και το επιτελείο του επιδεικνύουν προσωπικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα» υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι υποστηρίζουν την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, η βία δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη στο νησί, η λύση θα βρεθεί μόνο με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε. Θέλω πάντως να ξέρετε, κατέληξε, ότι υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις, ότι επιθυμούμε ειλικρινά να επικρατήσει η ειρήνη, το δίκαιο και η ενότητα στην Κύπρο. Δεν επιθυμούμε τη συνέχιση του «στάτους κβο», γιατί αυτό αντιβαίνει στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.
Μιλώντας για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ανδρέα Παπανδρέου». Πρόσθεσε ότι «οι αμερικανικές εταιρίες επιστρέφουν τώρα στην Ελλάδα» κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» για την καταπολέμησή τους. Εκανε ειδική αναφορά στην πρόοδο που παρατηρείται από μέρους των ελληνικών αρχών για την εξιχνίαση της «17 Νοέμβρη». Τόνισε ότι «ενώ στο παρελθόν το θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας, αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών, έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό σημαντική βελτίωση». Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας κι έφερε σαν απόδειξη της προόδου τα αναφερόμενα στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συμμετοχή των δικηγόρων στις δικαιοπραξίες, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και ζήτησε την απόσυρσή της.
Με βάση τα όσα προβλέπει η τροπολογία, αυξάνεται το «πλαφόν» του ύψους των δικαιοπραξιών και σύνταξης έγγραφων, όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται παράλληλα η χρηματοδότηση των ταμείων επικουρικής και κύριας ασφάλισης, καθώς και το ταμείο Συνεργασίας των δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να καθορίζει πλέον το συγκεκριμένο «πλαφόν» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικηγορικών συλλόγων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τροπολογία που κινείται στα πλαίσια της «απελευθέρωσης» του δικηγορικού επαγγέλματος και ουσιαστικά στοχεύει όχι στην ελάφρυνση του Ελληνα πολίτη, όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, αλλά στη μείωση του κόστους συναλλαγών και συμφωνιών για το μεγάλο κεφάλαιο. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος δέχτηκε να μειωθεί το «πλαφόν» στις συναλλαγές - ύψους 4 εκατομμυρίων δραχμών για την επαρχία και 10 εκατομμυρίων για Αθήνα και Πειραιά (ήταν 8 και 15 εκατομμύρια αντίστοιχα).
Κατηγορηματικός ήταν στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλακος τονίζοντας πως η τροπολογία, ανεξαρτήτως των ποσών που τίθενται, βάλλει ευθέως κατά των χαμηλά αμειβόμενων δικηγόρων που στηρίζονται στα ταμεία συνεργασίας, και οδηγεί στην υπονόμευση των ταμείων των δικηγόρων. Τόνισε ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι» και «να αποσυρθεί πλήρως η διάταξη», λέγοντας ότι «εάν η κυβέρνηση τιμά κάποια συντεχνία είναι αυτή των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκατασκευαστών». Αναφορικά με τη ρύθμιση, που άφορα την παροχή της αρμοδιότητας στον υπουργό να ορίζει το ύψος των δικαιοπραξιών, όπου απαραίτητα παρίσταται δικηγόρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη θέση να ζητείται η απλή γνώμη του ΔΣΑ, αφού θα τη γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια», τονίζοντας ότι το καθεστώς αυτό διατηρείται και με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας.
Προηγουμένως, το απόγευμα, με μια μαζική και δυναμική πορεία που πραγματοποίησαν οι δικηγόροι της Αθήνας από τα γραφεία του συλλόγου τους μέχρι τη Βουλή, ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για το θέμα των συμβολαίων, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και απαίτησαν να καλυφθούν τα κενά στο χώρο της Δικαιοσύνης σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης.
Παρά το ψιλόβροχο πάνω από 500 δικηγόροι είχαν συγκεντρωθεί χτες έξω από τη Βουλή και παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Αντιπροσωπεία των δικηγόρων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣΑ Αντ. Ρουπακιώτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Στο μεταξύ χτες οι δικηγόροι της Αθήνας σε έκτακτη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής για αύριο και μεθαύριο, ενώ νέα έκτακτη γενική πραγματοποιούν αύριο στο θέατρο «Ακροπόλ», στις 12.00 το μεσημέρι, για να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι των υπόλοιπων νομών της χώρας συνεχίζουν κανονικά την αποχή τους από τη Δευτέρα, μετά από απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), με την ψήφιση μιας απόφασης που φέρει το γενικό τίτλο «Πρόοδος με ασφάλεια»...
Ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου, αναφέρθηκε σε τέσσερις στόχους που τέθηκαν από τους ευρω-σοσιαλιστές. Οπως είπε:
- Πρώτος στόχος, είναι η «ενδυνάμωση» της πολιτικής ένωσης. «Θέλουμε - συμπλήρωσε - η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι πιο ισχυρή για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της και να διαδραματίσει το ρόλο της στο σύνολο της Ευρώπης».
- Δεύτερος στόχος, ο «εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» και τούτο, διότι, κατά τον πρωθυπουργό, είναι «μεγάλος ο κίνδυνος» να μην ελεγχθούν τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Οσο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, ο Κ. Σημίτης δήλωσε, επιστρατεύοντας τη γνωστή σοσιαλδημοκρατική υποκρισία, ότι θα επιτευχθεί με την «ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλειας», την «ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου» και την ενίσχυση των εργαζομένων...
- Τρίτος στόχος, κατά τον πρωθυπουργό, είναι η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικοδόμηση ενός κόσμου πιο δίκαιου.... «Γι' αυτό - συνέχισε - είμαστε και της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αναπτύξει μια νέα έννοια, εκείνη της ασφάλειας, με στοιχεία πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους την ποικιλομορφία των αναγκών και θα συντείνουν στην αποτελεσματική πρόληψη των κρίσεων»...
- Τέταρτος στόχος - κατέληξε - είναι «η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αφού, όπως διαβεβαίωσε, «γνωρίζουμε όλοι το θέμα του δημοκρατικού ελλείμματος»...
Σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες του ΕΣΚ, έληξαν με την εκλογή νέου προέδρου, θέση την οποία αναλαμβάνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ (γνωστός και για το ρόλο του στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας). Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο, διατηρεί μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΣΚ.
Σε τρεις βδομάδες τριμελής ομάδα καθηγητών από Πολυτεχνεία της χώρας θα καταθέσει στη Βουλή πόρισμα για τις διαθέσιμες ραδιοφωνικές συχνότητες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Την απόφαση αυτή πήρε χτες η Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής και στην επιτροπή θα μετέχουν οι καθηγητές Χ. Καψάλης από το ΕΜΠ, Ι. Σάχαλος από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και Α. Μαράς από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που καθόρισε η επιτροπή, οι καθηγητές θα ερευνήσουν πόσοι σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν με γνώμονα την απαραίτητη πολυφωνία και από πού θα εκπέμπουν (Πάρνηθα, Υμηττό ή αλλού). Θα λάβουν επίσης υπόψη τους την ασφάλεια των πτήσεων στο νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς και τη διεθνή πρακτική και εμπειρία. Οι καθηγητές, για να καταλήξουν στο πόρισμα, θα συμβουλευτούν όπως ζήτησαν και οι ίδιοι την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το υπουργείο Μεταφορών και την ΕΡΤ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης ζήτησε να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση μείωση της ισχύος των πομπών της ΕΡΑ, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση αντικειμενικά θα ωφελήσει τους ιδιωτικούς σταθμούς πολύ περισσότερο που ακούγονται και φωνές για τη μείωση ακόμα και των συχνοτήτων της κρατικής ραδιοφωνίας.
Εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν χθες το απόγευμα στη μαχητική αντιρατσιστική πορεία, που διοργανώθηκε από φορείς της πόλης, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε βάρος των παλιννοστούντων και, γενικότερα, των μεταναστών.
Αφορμή για τη διαδήλωση στάθηκε το γεγονός - πρόκληση της αθώωσης με βούλευμα του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του 17χρονου παλιννοστούντα Λεωνίδη. Οι διαδηλωτές, που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ήταν παλιννοστούντες, διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους, καταδικάζοντας με τα συνθήματά τους τη γενικότερη στάση που τηρεί η πολιτεία απέναντί τους. Τόνιζαν ότι οι μετανάστες και οι μετανάστριες στην Ελλάδα αποτελούν τα εύκολα θύματα καταστολής, της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης από τους «πάτρωνες» κάθε είδους και καλούσαν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε αλληλεγγύη, όπως και σε κοινό αγώνα μεταναστών και εργαζομένων. Δύο συνθήματα που υπέγραφαν σωματεία παλιννοστούντων ανέφεραν: «Στα ξένα ήμασταν Ελληνες και στην Ελλάδα ξένοι» και «Δεν είμαστε πολίτες β` κατηγορίας - Ισα δικαιώματα για όλους».
Στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών συλλόγων και Ομοσπονδιών παλιννοστούντων, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, των ΕΛΜΕ, της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, της Δημοκρατικής Συνεργασίας Δικηγόρων, της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, του ΜΑΚΙΝΕ κ.ά.