ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Αποστολή: Διάδοση του πολέμου

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό στο νησί Χαϊνάν

Associated Press

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό στο νησί Χαϊνάν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Τη «φωτιά» που άναψε πια για τα καλά, με αφορμή την επισημοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ της υλοποίησης του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος»-(NMD), ανέλαβαν να τη διαδώσουν όπου Γης οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου, με κύριο επιχείρημα «ο πλανήτης το 2001 δεν είναι ίδιος με το 1972», κάνοντας σαφέστατη αναφορά και μνεία στη συνθήκη για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ΑΒΜ, που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ το 1972, και την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τη θεωρούν πια «αναχρονιστική».

Οι ειδικοί απεσταλμένοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ξεκίνησαν από χτες τη διεθνή καμπάνιά τους, προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιο NMD. Πρώτος σταθμός επί ευρωπαϊκού εδάφους, η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικά θέματα, Μαρκ Γκρόσμαν και τον Στίβεν Χάντλεϊ, αναπληρωτή σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι νωρίτερα ενημέρωσαν τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ για το θέμα αυτό. «Χαιρετίζω τη σημερινή ενημέρωση από την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις πρόσφατες απόψεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω στο θέμα της πυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Ρόμπερτσον και πρόσθεσε πως αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διεξοδικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη δέσμευση των ΗΠΑ να έχουν διαβουλεύσεις με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Ανάλογα συναισθήματα εξέφρασε κατά τις δηλώσεις και ο Γκρόσμαν, ο οποίος δήλωσε ότι «κατά τη συνάντηση οι σύμμαχοί μας αναγνώρισαν τις νέες απειλές που αντιπροσωπεύουν τα ασταθή καθεστώτα» καθώς επίσης και ότι «αναγνώρισαν την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα όσον αφορά στον αφοπλισμό». Λίγο αργότερα η αμερικανική αντιπροσωπεία αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα συναντιόταν με τους Βρετανούς αξιωματούχους, μία χώρα κρίσιμη για την ανάπτυξη του NMD, αφού οι βάσεις του θα είναι μέρος του δικτύου ανάπτυξης του συστήματος.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις καθαρά «φιλικού περιεχομένου» από ευρωπαϊκής πλευράς δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση δέσμευσης για την προσχώρησή τους στο σχέδιο αλλά μάλλον έχουν υιοθετήσει μαζικώς μία στάση αναμονής. Ακόμη και η Ρωσία που όμως έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τις αντιρρήσεις της για το NMD. Ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν και σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι τα διάφορα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, που τονίζουν το γεγονός ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τοποθετεί τις «ΗΠΑ πρώτες» και ότι η περιοδεία των απεσταλμένων του Μπους, περισσότερο προσπαθεί να «πουλήσει» το NMD, παρά να διαβουλευτεί για την ανάπτυξή του. «Βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους νέους επικυρίαρχους ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου», τονίζει πολύ χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του βρετανικού «Γκάρντιαν», Πίτερ Πρέστον, απηχώντας τις απόψεις πολλών Ευρωπαίων πολιτικών και όχι μόνο.

«Νέα κούρσα εξοπλισμών»

Πάντως, εκτός «δυτικού κόσμου» τα συναισθήματα είναι πιο ακραία αναφορικά με τις ανησυχίες και τους φόβους και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί. Ενδεικτικό είναι ότι οι ιρακινές εφημερίδες έκαναν λόγο χθες για μια νέα κούρσα εξοπλισμών που πυροδοτεί η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, ενώ σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και τα κύρια άρθρα των κινεζικών εφημερίδων σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η αντίθεση της Κίνας στο NMD είναι δεδομένη, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που εκδηλώθηκε κιόλας με την πρόκληση σχεδόν «θερμού επεισοδίου» μεταξύ των δύο χωρών, αρχής γενομένης της 1ης Απριλίου όταν το αμερικανικό ΕΡ-3, που, πραγματοποιώντας κατασκοπευτική πτήση στην Κίνα συγκρούστηκε με κινεζικό μαχητικό και αργότερα προσγειώθηκε στη νήσο Χαϊνάν όπου βρίσκεται ακόμη.

Το επεισόδιο σοβεί ακόμη, με νέ α ένταση χτες, όταν η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επίσημα για την επανάληψη των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων κατά μήκος των ακτών της και κατέστησε σαφές ότι θα κάνει παράσταση στην Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό. Επίσης, η Κίνα κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπει στο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο, το οποίο βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και ένα μήνα στην Κίνα, να επιστρέψει στις ΗΠΑ διά της εναέριας οδού. «Η κινεζική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει σαφώς στη διάρκεια των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων ότι είναι αδύνατο το αμερικανικό αεροπλάνο ΕΡ-3 να επιστρέψει στις ΗΠΑ διά της εναέριας οδού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουσί. Ο Κινέζος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική στάση για να υπάρχει μία ικανοποιητική διευθέτηση του προβλήματος».

ΟΗΕ - ΗΠΑ
Δεύτερο συνεχόμενο «χαστούκι»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δεν πρόλαβαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να συνέλθουν από την ψυχρολουσία του αποκλεισμού των ΗΠΑ, από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χτες ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν και από το Διεθνές Συμβούλιο του ΟΗΕ για τον Ελεγχο του λαθρεμπορίου Ναρκωτικών! Παράδοξο ίσως... αλλά και η «απογοήτευση» που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος μάλλον ακούγεται παράδοξη, δεδομένου του διπλωματικού φιάσκου...

Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και από τις δύο Επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών έγινε κατά τη διάρκεια δυο ψηφοφοριών που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Φαίνεται ότι το φιάσκο ήταν τόσο μεγάλο που μπορεί οι ΗΠΑ να επέτρεψαν τη γνωστοποίηση του αποκλεισμού από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν έγινε γνωστός παρά μόνο χτες ο αποκλεισμός από το Διεθνές Συμβούλιο για τα Ναρκωτικά, ο οποίος έγινε επίσης την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας που έγινε στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την έκβαση αυτών των ψηφοφοριών, αλλά δε θα τους επιτρέψει να σταματήσουντη δράση τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα τους κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, ενώ τόνισε ότι οι ψηφοφορίες αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν το κύρος του ΟΗΕ, αφού κατά τον Φλέισερ «δεν είναι πολύ αποτελεσματικό γι' αυτές τις οντότητες να αποκλείουν τις ΗΠΑ»! Ο Φλέισερ καταφέρθηκε επίσης εναντίον των χωρών, οι οποίες δεν τήρησαν σύμφωνα με τον ίδιο την υπόσχεσή τους. «Οι ΗΠΑ είχαν γραπτές δεσμεύσεις από συγκεκριμένο αριθμό χωρών και αυτές οι χώρες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους», διαμαρτυρήθηκε χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι οι χώρες αυτές, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο λόγος γίνεται για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξάλλου, το τόνισαν με ποικίλους τρόπους οι αμερικανικές εφημερίδες χτες. Οπως αναφέρεται σε ανάλυση των «Νιου Γιορκ Τάιμς», το βασικό θέμα ήταν η αλαζονεία της εξωτερικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Αναμφίβολα», προσθέτει η εφημερίδα, «η οργή αυτή συνέβαλε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Εθνη, που είχε σαν συνέπεια να αποκλειστούν, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού». «Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι η επιθετική στάση του Προέδρου Μπους έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, η έλλειψη κατανόησης της σημασίας, που αποδίδουν οι Ευρωπαίοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και η χαλαρή υποστήριξη της πολιτικής βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα έχουν ενισχύσει την επικρατούσα εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είναι μια δύναμη, η οποία, περισσότερο από πρωτύτερα, δείχνει ιδιαίτερα σκληροτράχηλη έναντι των συμμάχων της», καταλήγει η εφημερίδα.

Πάντως, κάπως διαφορετική και πιο επιθετική άποψη διατυπώνει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», η οποία στο χτεσινό κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζει σαν «γελοία» την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να επανεκλεγούν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξαιτίας των θέσεών τους σε θέματα, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο, η αντιπυραυλική άμυνα και τα φάρμακα για το Εϊτζ. Αντίθετα, όπως εκτιμά η εφημερίδα, «αυτό που συνέβη αποτελεί μια τυπική περίπτωση, που αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους μια συνετή κυβέρνηση πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό στην υποκρισία των διεθνών οργανισμών, ενώ οι χώρες, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έδειξαν πώς πρέπει να παίζεται το παιχνίδι». Στο άρθρο προστίθεται πως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ελάχιστες από τις 29 ψήφους, που έλαβαν οι ΗΠΑ, προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

OIKONOMIA ΤΩΝ ΗΠΑ
Στις συμπληγάδες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Η οικονομία εξακολουθεί να στενάζει, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ προειδοποιεί ότι τα μελλούμενα είναι δυσοίωνα, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, παρουσίασε μείωση. Εννοείται ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η χτεσινή ανακοίνωση άλλων 4.000 χαμένων θέσεων εργασίας δεν αποτελεί είδηση!

Ερωτώμενος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξη που έδωσε χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφορικά με το ενδεχόμενο να περιπέσει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση απάντησε ότι «η βασική απάντηση είναι ότι δε γνωρίζουμε εάν πρόκειται να βρεθούμε σε αρνητικό έδαφος ή εάν θα κατορθώσουμε να αποφύγουμε να βρεθούμε στον πάτο ή εάν θα κατορθώσουμε να αποφύγουμε την ύφεση και αρχίσουμε πάλι να αναπτυσσσόμαστε».

Ουσιαστικά αυτό που δήλωσε ο Τσένεϊ για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν το αυτονόητο: Ουδείς, ούτε καν οι οικονομολόγοι μπορεί να πουν με βεβαιότητα πότε μία οικονομία εισέρχεται ή διανύει την ύφεσή της. Αν και για την περίπτωση των ΗΠΑ το ζήτημα μάλλον είναι σίγουρο. Οι συνεχείς ανακοινώσεις τόσων οικονομικών στοιχείων, του Υπουργείο Εργασίας αλλά και η πορεία του Χρηματιστηρίου το καταμαρτυρούν. Οπως η παραγωγικότητα, που σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας παρουσίασε μείωση για πρώτη φορά από το 1995, «καθώς σημειώνεται αιφνίδια επιβράδυνση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών».

Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια της «εκατόμβης» χιλιάδων εργαζομένων στις μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες προσωπικών υπολογιστών, η κορυφαία παγκοσμίως εταιρία σε πωλήσεις Dell Computer Corp. ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας ή του 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, καθώς ο ανταγωνισμός τιμών -με κύρια αντίπαλο την Compaq- στην εν λόγω αγορά την υποχρεώνει να μειώσει το κόστος.

Επιπλέον, η Dell ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στο δεύτερο εξάμηνο εφέτος πενταήμερη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών στην πλειοψηφία του προσωπικού της στις ΗΠΑ. Η μείωση των θέσεων εργασίας αυτή είναι η δεύτερη εφετινή που ανακοινώνει η Dell, η οποία τον περασμένο Φλεβάρη προχώρησε σε απόλυση 1.700 εργαζομένων, καθώς προσπαθεί να ψαλιδίσει τις δαπάνες, ώστε να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους της σε μια συγκυρία μείωσης των τιμών των τελικών προϊόντων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ