ΑΓΚΥΡΑ.-
Ο ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) Μασούντ Μπαρζάνι συναντήθηκε χτες με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και αμέσως μετά δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο διατηρεί βάσεις στο βόρειο Ιράκ.
Η παρουσία του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, του οποίου η οργάνωση του Μπαρζάνι ελέγχει τα δύο τρίτα, είναι «απαράδεκτη», φέρεται να δήλωσε ο Ιρακινός Κούρδος ηγέτης σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», απειλώντας πως «εάν το ΡΚΚ επιμείνει να διατηρεί την παρουσία του στην περιοχή τότε θα συνεχίσουμε, όπως κάνουμε ήδη, τη μάχη να το αναγκάσουμε να αποσυρθεί».
Το ΡΚΚ ανακοίνωσε το 1999, κατόπιν σχετικής προτροπής του έγκλειστου στο νησί Ιμραλι και καταδικασμένου σε θάνατο ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ότι εγκαταλείπει τον 15-ετή αυτονομιστικό πόλεμο που διεξήγε, αποσύροντας τον κύριο όγκο των δυνάμεών του στο Ιράν και στο Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις όμως συνέχισαν να τους καταδιώκουν, εισβάλλοντας συχνά στο βόρειο Ιράκ.
Ο Μπαρζάνι εξέφρασε επίσης χτες την ελπίδα ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Κούρδοι του Ιράκ θα ωφεληθούν από την αύξηση του (κατά βάση παράνομου, δεδομένων των αποφάσεων του ΟΗΕ) διασυνοριακού εμπορίου, κυρίως στον τομέα του πετρελαίου, μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι ο θερμότερος υποστηρικτής της συνέχισης των κυρώσεων κατά του Ιράκ, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστήριζαν πιο «επιλεκτικά» μέτρα συνοριακού ελέγχου, επιτρέποντας το εμπόριο με το βόρειο Ιράκ, που ελέγχουν κουρδικές οργανώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα δε θα φθάσουν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Το KDP του Μπαρζάνι και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, υπό τον Τζελάλ Ταλαμπάνι, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ιράκ από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.
Ενώ ο αριθμός των νεκρών στην απεργία πείνας παρέμενε χτες στους 22 (18 φυλακισμένοι και 4 συγγενείς τους), η κυβέρνηση ασχολούνταν, ως συνήθως, με ο,τιδήποτε εκτός από το θέμα των πολιτικών κρατουμένων: χτες στο προσκήνιο βρίσκονταν οι ιδιωτικοποιήσεις, στο νόμο για τις οποίες καταγράφονται ασυμφωνίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και Τηλεπικοινωνιών. Δεν υπήρξε ούτε χτες ένδειξη πρόθεσης διαλόγου με τους κρατούμενους - εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη, π.χ., στην περίπτωση των Τσετσένων που κατέλαβαν το ξενοδοχείο Swissotel προ δύο εβδομάδων...
Associated Press |
Ο Τ. Μπλερ άρχισε προεκλογική καμπάνια από τα σχολεία... |
Οι προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχαν πολλάκις και παντιοτρόπως διατυπωθεί και δεν έπεσε ωσάν κεραυνός εν αιθρία η χτεσινή ανακοίνωσή του για διεξαγωγή πρόωρων γενικών εκλογών στις 7 του Ιούνη, που θα συμπέσουν με τις τοπικές εκλογές.
Η είδηση είχε «διαρρεύσει» από το πρωί, αν και επισημοποιήθηκε το απόγευμα μετά τη συνάντηση που είχε ο Τόνι Μπλερ με τη βασίλισσα Ελισάβετ, αφού όπως ορίζει το Σύνταγμα θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της. «Νωρίτερα σήμερα συναντήθηκα με τη βασίλισσα και της ζήτησα να εγκρίνει τη διάλυση της Βουλής, ώστε να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές στις 7 Ιούνη», δήλωσε ο Μπλερ από ένα σχολείο θηλέων στο κέντρο του Λονδίνου, το οποίο επέλεξε για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, θέλοντας να δείξει με συμβολικό τρόπο ποια είναι τα σχέδια του κόμματός του για την Παιδεία.
Μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αν και μεσούσης της κρίσης στην τροφική αλυσίδα (τρελές αγελάδες, αφθώδης πυρετός κ.ά.) που αποδεκατίζει τους Βρετανούς αγρότες, θεωρείται ό,τι καλύτερο για το Εργατικό Κόμμα του Μπλερ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Εργατικό Κόμμα απολαμβάνει ήδη μεγάλη κοινοβουλευτική διαφορά, γεγονός που του έδωσε τα τέσσερα αυτά χρόνια τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματός του που κρίθηκε επιτυχές από τους Βρετανούς και του δίνει ένα μεγάλο αέρα στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αφού προηγείται με διαφορά είκοσι ποσοστιαίων μονάδων από τους Τόρις, δηλαδή το κόμμα των Συντηρητικών. Εκτός αυτών, η στιγμή της προκήρυξης των εκλογών και από οικονομικής πλευράς κρίνεται ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των Εργατικών, αφού η βρετανική οικονομία παρά τη δυστοκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο ενώ τα προβλήματα είναι ήδη προ των πυλών. Προς το παρόν όμως, οι συνέπειες της δυστοκίας δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη ζωή του μέσου Βρετανού.
Ετσι, το Εργατικό Κόμμα ξεκινά από σήμερα μία προεκλογική εκστρατεία που θα διαρκέσει τέσσερις βδομάδες, με μεγάλη πεποίθηση και τον αέρα μιας άνετης και σίγουρης επικράτησης, ακόμη μεγαλύτερης από αυτή που του έδωσε τη νίκη στις προηγούμενες εκλογές, την 1η Μάη του 1997. Οσο για την προεκλογική εκστρατεία, αναμένεται να επικεντρωθεί σε εσωτερικά θέματα, με τον Μπλερ να προσπαθεί να αποφύγει το καθοριστικό ζήτημα της ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.
Associated Press |
Από τη συνάντηση του Φ. Κάστρο με τον Μ. Χαταμί |
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η ιρανική ηγεσία στον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, που άρχισε, χτες, την τριήμερη, πρώτη, επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν. Ο Κάστρο συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο για τον θρησκευτικό ηγέτη της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Ο Κουβανός ηγέτης χαρακτήρισε «κυρίως πολιτικό και μορφωτικό και όχι εμπορικό» το ταξίδι του στο Ιράν, ενώ εξήρε τις προσπάθειες «ανεξαρτησίας» και του Ιράν, όπως και της Κούβας, παρά τον εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα των επαναστάσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα ιρανικά ΜΜΕ, οι συζητήσεις Κάστρο - Χαταμί αφορούσαν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον και των δύο χωρών, αλλά και θέματα σχετικά με την Ομάδα των 77 Αναπτυσσόμενων χωρών (G 77), της οποίας προεδρεύει στην παρούσα φάση η Κούβα, και σχετικά με το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί άλλες δύο φορές, τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Αβάνα, και το 1998 στη Συνάντηση Κορυφής των Αδεσμεύτων Χωρών στη Νότια Αφρική. Ο Φιντέλ Κάστρο, που μετέβη ήδη στην Αλγερία, στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Μαλαισία και το Κατάρ.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν απέρριψε χτες το αίτημα του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, να καταχωρηθούν επισήμως ως πρόσφυγες 80.000 Αφγανοί που ζουν σε ένα στρατόπεδο με σκηνές στη μεθόριο της χώρας αυτής με το Αφγανιστάν. Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε από τον εκπρόσωπο ήταν ότι μια τέτοια κίνηση «θα προσέλκυε ένα νέο κύμα προσφύγων». Το Πακιστάν φιλοξενεί ήδη 2 εκατ. Αφγανούς πρόσφυγες και έχει προειδοποιήσει ότι μελετά το ενδεχόμενο να τους επαναπατρίσει παρά τη θέλησή τους. Πάντως η στρατιωτική/τεχνοκρατική κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ «καλωσορίζει» κάθε εισροή βοήθειας για τους πρόσφυγες.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Νότιας Κορέας, κατηγορώντας την τελευταία για αθέμιτο ανταγωνισμό στον τομέα της ναυπηγικής. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, η ΕΕ ήδη κατέθεσε στον ΠΟΕ αίτηση διαμαρτυρίας κατά της Σεούλ για αθέμιτο ανταγωνισμό επειδή τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία έχουν χαμηλότερα τιμολόγια και καταφέρουν μ' αυτόν τον τρόπο πλήγμα στα ναυπηγεία χωρών της ΕΕ. Ο Λαμί πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα προτείνει προσωρινές επιχορηγήσεις για τα ναυπηγεία της ΕΕ που απειλούνται με λουκέτο..
ΓΚΡΟΖΝΙ.-
Ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γκρόζνι Α. Χαμζάγεφ, απήχθη από αγνώστους οπλοφόρους τη Δευτέρα, 7 του Μάη, στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της πόλης και μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Οι απαγωγείς επιτέθηκαν στον πρύτανη τη στιγμή που έβγαινε από το χώρο του πανεπιστημίου με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και κατόπιν διέφυγαν με το ίδιο όχημα, παίρνοντας μαζί τους τον Χαμζάγεφ, προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν μπλοκάρει την πόλη Αργκούν, όπου τελευταία εμφανίστηκαν Τσετσένοι αντάρτες. Σύμφωνα με το επιτελείο των ρωσικών δυνάμεων, 8 αντάρτες σκοτώθηκαν και 5 αιχμαλωτίστηκαν. Από ρωσικής πλευρά αναφέρονται 3 νεκροί.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από χτες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, έχοντας στην ατζέντα συναντήσεων και συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους μία εκτενή γκάμα ζεόντων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η συνεργασία Βελιγραδίου-Χάγης για την παραπομπή του Μιλόσεβιτς, η αμερικανική οικονομική βοήθεια και τα δάνεια από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα...
Φθάνοντας χτες βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο Κοστούνιτσα έδωσε - εμμέσως πλην σαφώς - ένα «στίγμα» των θέσεων που θα πάρει ενόψει των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον, επιλέγοντας να καταδικάσει τις προχτεσινές βίαιες εκδηλώσεις των Σερβοβόσνιων στην Μπάνια Λούκα με αφορμή τις αντιδράσεις τους για την οικοδόμηση ενός νέου τζαμιού: «Ανησυχούμε πολύ και είμαστε οργισμένοι από τα επεισόδια και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία στην περίπτωση της Μπάνια Λούκα», δήλωσε ο Κοστούνιτσα επί λέξει.
Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι συζήτησε εν συντομία το όλο θέμα και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συναντήθηκε επί περίπου 40 λεπτά.
Σήμερα, ο Κοστούνιτσα θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και ενδεχομένως με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, και τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις.