Eurokinissi |
Ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, σε εκπαιδευτικούς, στοίβαγμα μαθητών σε τμήματα πολύ πάνω των 20 μαθητών, σοβαρά κτιριακά προβλήματα που δεν επιλύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, τμήματα Προσχολικής Αγωγής που δεν θα λειτουργήσουν ακόμα, γιατί δεν έχουν τον χώρο τους, ολοήμερα τμήματα (που η υπουργός τάχα ενθάρρυνε τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους σε αυτά) τα οποία δεν θα λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν εκπαιδευτικούς...
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα πολλών σχολείων που έρχεται από όλη τη χώρα, προκαλώντας αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς προβλήματα που προϋπήρχαν, όπως κτιριακά, και άλλα που εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο, όπως κενά εκπαιδευτικών, τώρα σε συνθήκες πανδημίας και με εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού καθημερινά κάνουν επικίνδυνες και άκρως αντιπαιδαγωγικές τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά μικροί μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στον Βύρωνα: Στο 1ο Νηπιαγωγείο οι μαθητές και η δασκάλα είναι χωρίς τουαλέτα και βρύση, γιατί το κοντέινερ που στεγάζει το νηπιαγωγείο δεν έχει τίποτα από τα δύο. Τμήμα του 3ου Νηπιαγωγείου στον Καρέα θα φιλοξενηθεί στο χολ του κτιρίου με τη βοήθεια ενός ξύλινου παραβάν. Τα παιδιά του παραρτήματος του 4ου Νηπιαγωγείου θα στεγαστούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού και θα αυλίζονται σε μια μικρή αυλή. Επίσης, τα παιδιά των δύο τμημάτων του 2ου Νηπιαγωγείου θα στεγαστούν σε ακατάλληλες αίθουσες του 6ου Δημοτικού (από τις οποίες είχε φύγει, τρία χρόνια πριν, το 13ο Νηπιαγωγείο λόγω ακαταλληλότητας!), όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη». Επισημαίνει ακόμα πως στα Νηπιαγωγεία του Παγκρατίου και της Ευφρονίου δεν θα υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή.
Στην Καισαριανή αποτελεί ερώτημα πού θα στεγαστούν τα πάνω από 100 νήπια που έφυγαν από τους παιδικούς σταθμούς και πήγαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο: Οι 5 από τις 6 αίθουσες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, χώρια ότι είναι και ακατάλληλες, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, που χτες έκαναν κινητοποίηση στο δημαρχείο. Το πρόβλημα οδηγεί είτε τα παιδιά να μένουν στο σπίτι τους και τους γονείς τους εκτός εργασίας (π.χ. 3ο Νηπιαγωγείο) είτε σε 30άρια τμήματα νηπίων (π.χ. 1ο Νηπιαγωγείο) είτε σε προσωρινές «λύσεις» φύλαξης, που ξεζουμίζουν το ήδη γονατισμένο οικογενειακό εισόδημα...
Στο Χαϊδάρι λείπουν συνολικά 9 νηπιαγωγοί και 7 δάσκαλοι, που πρακτικά σημαίνει 16 τμήματα τα οποία δεν μπορούν ακόμα να αρχίσουν τη λειτουργία τους, χώρια οι ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη, ειδικότητες κ.λπ.
Στον Χολαργό, εκπαιδευτικοί και μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο βρέθηκαν να «συστεγάζονται» - στοιβάζονται μαζί με την Α' και Β' Λυκείου του 1ου Λυκείου Χολαργού, που έχουν μείνει άστεγες...
Στο 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα, 29 παιδιά που έχουν εγγραφεί δεν γνωρίζουν ακόμα πού θα φοιτήσουν, ενώ οι γονείς ενημερώθηκαν ότι θα γίνει κλήρωση για τα ποια παιδιά θα μείνουν εκτός! Το Νηπιαγωγείο έχει δύο αίθουσες που μπορούν να στεγάσουν συνολικά 41 παιδιά (25 και 16), όμως είναι εγγεγραμμένα 70 παιδιά. Για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, η δημοτική αρχή πρότεινε να μεταφερθούν στο 3ο και στο 5ο Δημοτικό Γέρακα, σε δύο αίθουσες που χρησιμοποιούνται για φαγητό και για βιβλιοθήκη και συνεπώς δεν είναι κατάλληλες για παιδιά 4 ετών...
Επιπλέον, στη Νέα Φιλαδέλφεια το πρώτο κουδούνι βρήκε πολλούς μαθητές χωρίς μάσκες, παγούρια και αντισηπτικά, καθώς η δημοτική αρχή δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μοίρασμά τους πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Κι αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα...
Με δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε η σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί σε Κορδελιό και Σίνδο βρέθηκαν έξω από τα δημαρχεία απαιτώντας μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Πέμπτης.
Κινητοποίηση αρχικά έξω από το σχολικό συγκρότημα και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο της Σίνδου, πραγματοποίησαν οι γονείς των Δημοτικών Σχολείων Διαβατών 1ου, 2ου και 3ου, που καταγγέλλουν ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο να στεγάσει τους εκατοντάδες μαθητές που φιλοξενεί. Μιλούν για «υγειονομική βόμβα», ζητούν άμεσες λύσεις για την αποσυμφόρησή του, διακοπή λειτουργίας των υπόγειων αιθουσών, αύξηση του αριθμού του προσωπικού καθαριότητας, δημιουργία επιπλέον τουαλετών και ανακαίνιση των υπαρχουσών κ.τ.λ. Οπως καταγγέλλουν, τα τμήματα αποτελούνται από 25, 26 και 27 μαθητές, μόλις δύο άτομα εργάζονται στην καθαριότητα για 30 αίθουσες, ενώ υπάρχουν και επτά υπόγειες αίθουσες με τη μία μάλιστα να μην έχει ούτε παράθυρο.
Στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου, γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι λειτουργούν πάνω από 50 ακατάλληλες και υπόγειες αίθουσες, με πιο ενδεικτική την περίπτωση του Διαπολιτισμικού που έχει 7 υπόγειες αίθουσες χωρίς αερισμό. Δεν έγινε καμία προσπάθεια συντήρησης των σχολικών κτιρίων στη διάρκεια του καλοκαιριού, τμήματα 25 μαθητών κυριαρχούν παντού, συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο παρά τη διαβεβαίωση για μεταφορά του. Επίσης, όπως καταγγέλλει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής δεν λειτούργησαν, λόγω έλλειψης αιθουσών.
Παρουσιάζεται έλλειψη εκπαιδευτικών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 1ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου, όπου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο. Αντίστοιχα και στο 50ό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης λείπουν δύο νηπιαγωγοί με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν τα δύο ολοήμερα τμήματα. Μάλιστα, το νέο τμήμα ολοήμερου θα στεγάσει 15 μαθητές σε μια αίθουσα 20 τ.μ., που έως πρόσφατα λειτουργούσε ως τραπεζαρία.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα σχολεία των Διαμερισμάτων 4ου και 5ου του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων των Ενώσεων Γονέων, η Προσχολική Αγωγή βρίσκει στέγη σε αίθουσες μουσικής, καλλιτεχνικών, ολοήμερου ή ακόμη και σε υπόγεια, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού δεν θα λειτουργήσουν πολλά ολοήμερα.
Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων (οι οποίες δεν ξεπερνούν τη μία ανά σχολείο, ανεξαρτήτως μεγέθους) «μπαίνουν» στα σχολεία από τις 10.30 π.μ. και για ένα τρίωρο, καθώς είναι μερικής απασχόλησης.
Η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στοιβάζονται 40 και 50 μαθητές στα λεωφορεία που τους μετακινούν. Οπως αναφέρει, «για τα σχολικά δρομολόγια δεν ισχύει περιορισμός στον αριθμό των επιβατών. Ετσι π.χ. σε δρομολόγια όπως Κρηστώνη - Κιλκίς, από Αξιοχώρι, Ασπρο, Σιταριά προς Πολύκαστρο και Αξιούπολη, από Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο, Παλιό Αγιονέρι προς Νέο Αγιονέρι, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με πληρότητα σχεδόν 100%, δηλαδή θα μεταφέρονται 45 - 50 μαθητές ανά δρομολόγιο!».
Εδώ και τώρα απαιτεί: Να μισθωθούν επιπλέον λεωφορεία από την Περιφέρεια ώστε σε κανένα δρομολόγιο να μη μετακινούνται πάνω από 35 μαθητές.
Κινητοποίηση χτες ενάντια στη διάταξη για τις τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών
Με μία δυναμική κινητοποίηση εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, απαίτησαν κάλυψη των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, ανέδειξαν για μια ακόμα την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι στην πολιτική που διατηρεί και επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης που έγινε χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα βρέθηκε η νέα ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τρίμηνη διάρκεια:«Με τρίμηνες συμβάσεις δεν γίνεται παιδεία - Μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε όλα τα σχολεία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε.
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και πορεύτηκαν προς τη Βουλή στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» τόνισαν πως τη στιγμή που σχολεία θα αδυνατούν να καταρτίσουν πρόγραμμα, που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ολοήμερα εξαιτίας των ελλείψεων, η κυβέρνηση θεσμοθετεί άθλιες συμβάσεις σε συνθήκες πανδημίας, αντί να προχωρήσει στους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς. Κάλεσαν η αγανάκτηση που υπάρχει στα σχολεία να γίνει αγώνας, ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να μπουν στις τάξεις με ασφάλεια, να γίνεται το μάθημα σωστά, με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Επίσης, κατήγγειλαν την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση, με το εύστοχο σύνθημα «Φέρτε εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία και όχι αστυνομία σε κάθε μας πορεία»...
Eurokinissi |
Η κατάσταση τροφοδότησε πλήθος χιουμοριστικών σχολίων στο διαδίκτυο, με το ΠΑΜΕ να tweet-άρει: «Η κυβέρνηση ανέδειξε το θέμα της μάσκας για να κρύψει τις μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία σε δασκάλους - αίθουσες - θρανία αλλά και τη μη άμεση λειτουργία των ολοήμερων. Τελικά αστόχησε και στις μάσκες, αφού αυτές ταιριάζουν για το κεφάλι του Χουλκ ή για ελεύθερη πτώση αντί αλεξιπτώτου»...
Η δε Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών σχολιάζει για τη μάσκα: «Εύκολα και άνετα χρησιμοποιείται ως καπέλο τις ηλιόλουστες μέρες του Σεπτέμβρη, ως τραπεζομάντιλο στο Ολοήμερο, όπου ως γνωστόν οι μαθητές σιτίζονται στα ίδια θρανία όπου διαβάζουν, ακόμα και ως το πατροπαράδοτο ταγαράκι, μέσα στο οποίο οι μαθητές θα μπορούν να βάλουν το κολατσιό αλλά και το παγούρι τους, που είναι τόσο μικρό ώστε να χωράει μέσα στο ταγάρι!».
Ενδεικτικά παραδείγματα 32 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που άνοιξαν με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές τους, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μέσα στο καλοκαίρι και η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αναδείξει και παλιότερα τα προβλήματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι απόδειξη της πλήρους ταύτισης του δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων με προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Είναι μια ενδεικτική λίστα ντροπής της πολιτικής τού «κάνουμε ό,τι μπορούμε»: