ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!»

  • Στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη κορυφώνεται στην Αθήνα, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου
  • Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του Σεπτέμβρη, ανοίγει τις πύλες του το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα με σύνθημα: «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!». Το Φεστιβάλ φέτος προσαρμόζεται στις συνθήκες και θα σταθμεύσει για τρεις ημέρες στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου.

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με όλες τις προσαρμογές του, το φετινό Φεστιβάλ δεν έχει να ζηλέψει από προηγούμενα καθώς ο πολιτικός πήχης παραμένει ψηλά και αναδεικνύει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ. Η νεολαία με τη συμμετοχή της θα δώσει αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κράτος και το σύστημα που της κουνάνε το δάχτυλο, για να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Για άλλη μια φορά, το μεγαλύτερο νεολαιίστικο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας θα στείλει ηχηρά το μήνυμά του, με την κορύφωσή του στην Αθήνα, αφού ολοκληρώνει το καλοκαιρινό ταξίδι του περνώντας με εκδηλώσεις από όλη τη χώρα.

Καθώς η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων συμπίπτει με τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες, το Φεστιβάλ θα στείλει δυνατά τα αντιφασιστικά του μηνύματα μπροστά και στην επικείμενη ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Εξάλλου, η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ ετοιμάζει σχετικό βίντεο - ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την ίδια μέρα από το κανάλι της ΚΝΕ στο ΥouTube και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες όπως podcast για τη δίκη με καλεσμένους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο χάρτης του Φεστιβάλ στην Αθήνα
Ο χάρτης του Φεστιβάλ στην Αθήνα
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη

20.30 Χαιρετισμός του Ιάσονα Φανού, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.00 Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη

20.30 Ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

21.15 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Σάββατο 19 Σεπτέμβρη

20.00 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.00 Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο.

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Για τις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των διοργανωτών και επισκεπτών:

Η πρόσβαση στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου θα γίνεται ελεγχόμενα από περισσότερες εισόδους, με τις «πύλες» του Φεστιβάλ να ανοίγουν 2 ώρες νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης του προγράμματος, για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής. Αντίστοιχα και η αναχώρηση θα γίνεται τμηματικά, με τον ίδιο τρόπο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ οι επισκέπτες του θα το παρακολουθούν αποκλειστικά καθιστοί, με τις απαραίτητες αποστάσεις.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, έξοδο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Κατά την είσοδο των επισκεπτών στο Φεστιβάλ θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα υπάρχουν και αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις.

Μέλη της ΚΝΕ θα φροντίζουν για τη ροή του κόσμου, την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή του οποιουδήποτε συνωστισμού.

Αυξημένη θα είναι η διάθεση τουαλετών και νιπτήρων, που θα εξυπηρετούν το σύνολο του κόσμου, καθώς και η εξασφάλιση τακτικής καθαριότητας.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί ιατρείο, με ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής.

«Ανάσα» ζωής οι εθελοντικές αιμοδοσίες της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνει η ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των νοσοκομειακών γιατρών για προσφορά αίματος, λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί και η πανδημία.

Με σύνθημα «Δίνουμε αίμα, "ανάσα" ζωής και αλληλεγγύης!», η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη τους και να ανταποκριθούν μαζικά με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Οι αιμοδοσίες έχουν αρχίσει από την προηγούμενη βδομάδα και το πρόγραμμα αυτών που γίνονται αυτό το διάστημα έχει ως εξής:

Αθήνα:

  • Κυριακή 13/9, 8.30 - 14.00, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • Πέμπτη 17/9, 9.00 - 19.00, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Γιάννενα: Πέμπτη 17/9 και ώρες 16.00 - 20.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Πρέβεζα: Παρασκευή 18/9, τις ώρες 17.00 - 20.00, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Αρτα: Κυριακή 20/9, τις ώρες 10.00 - 14.00, στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Κέρκυρα: Πέμπτη 16/9 στις 10.00, στον πεζόδρομο Πόρτα Ριάλα.

Κομοτηνή: Κυριακή 13/9, τις ώρες 9.30 - 13.30, στη νοσοκομειακή υπηρεσία αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Καβάλα: Σάββατο 12/9 τις ώρες 10.00 - 12.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Σάμος: Τετάρτη 16/9 έως και Παρασκευή 18/9, τις ώρες 10.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Μυτιλήνη: Δευτέρα 14/9 και Πέμπτη 17/9, τις ώρες 9.00 - 14.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Κως: Σάββατο 12/9 έως και την Πέμπτη 17/9, τις ώρες 08.30 - 13.00, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κω «Ο Ιπποκράτης».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις

Στον γνώριμο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη θα ακουστούν δυνατά και φέτος τα μηνύματα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ., οι πύλες του όμως θα ανοίξουν πολύ νωρίτερα για να διευκολυνθεί η τμηματική προσέλευση και να μη δημιουργείται συνωστισμός. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά.
  • Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμη! Στην κοινή πάλη των λαών είναι η ελπίδα!», από το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
  • Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Κάνουμε "βάρδια" στα λαϊκά», με τους Νίκο Ταλέα, Βασίλη Πρατσινάκη και Μαρία Φραγκούλη.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες το Φεστιβάλ κορυφώνεται σε μια σειρά μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, με εκδηλώσεις που θα γίνουν με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι:

Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Στην Πάτρα, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, με τους Κώστα Θωμαΐδη και Γιώργο Μεράντζα.

Στη Χαλκίδα, στο πάρκο Δέλτα, στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, από μαθητικό συγκρότημα, με τίτλο «Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμα...». Ροκ συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Firefly». Ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τραγούδια από τη λαϊκή παράδοση, με τους «Μαντάρα».

Στη Λάρισα, στην Κοίτη του Πηνειού (στο ύψος του Ιππικού πάρκου), στις 20.30. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Σταυροδρόμια του κόσμου» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, από τη μουσικοθεατρική ομάδα «Κιθαροαφηγήματα» (κλασική κιθάρα - καλλιτεχνική επιμέλεια: Αχιλλέας Σίμος. Αφηγητής ο ηθοποιός Βασίλης Καρμίρης). Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ (συμμετέχουν: Περικλής Μαλακατές, Γρηγόρης Νικητάκης, Ζαχαρίας Γερασκλής, Στέλιος Καφρίτσας, Παύλος Παπαναστασάτος). Συναυλία με τους «Λάτρεις».

Στον Βόλο, στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Στα Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, με: Χαιρετισμό από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Καλλιτεχνικό δρώμενο «Ημερολόγιο Καραντίνας», από τις πολιτιστικές ομάδες του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων. Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στο ηπειρώτικο τραγούδι - Ακούσματα από τα Γιάννενα, από τον Βασίλη Παπαγεωργίου.

Στην Κέρκυρα, στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» (Μον Ρεπό), με: Χαιρετισμό από την Μαριλένα Σαϊτά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κέρκυρας της ΚΝΕ. Χοροθέατρο «Moving in the Distance», από την πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ. Ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανθολόγιο πολιτικού τραγουδιού με τους μουσικούς Κωνσταντίνο Καββαδία (Ντελή), Μαρία Υφαντή, Χάρη Κουρή.

Στα Γρεβενά, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από το συγκρότημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Αλτιναλμάζη, στις 20.00, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Στην Ιεράπετρα, στο 3ο Γυμνάσιο, με ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Κρήτης, hip hop συναυλία από τον MGKS και συναυλία από τον Νικόλα Εβαντινό.

Την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη

Στην Καβάλα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 20.00, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου»!

Το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, «το κόκκινο Αερόστατο», έφτασε στο 16ο τεύχος του, το οποίο διατίθεται αυτήν την περίοδο από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ. Το περιοδικό, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, θα έχει τη θέση του και στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και υπόσχεται όπως πάντα να κρατήσει δημιουργική συντροφιά στους αναγνώστες του για το επόμενο διάστημα.

Από το εξώφυλλό του ακόμα εύχεται «καλή σχολική χρονιά», δίνει δώρο μια αφίσα, όπου τα παιδιά μπορούν να σημειώνουν το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα και φιλοξενεί σελίδες για παιχνίδια, σκέψεις και συζητήσεις για το πώς θα επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια.

Η ύλη του περιοδικού πιάνει το νήμα από την υποδειγματική και κεφάτη παιδική κατασκήνωση που στήθηκε και φέτος στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και φωτίζει με κείμενα και φωτογραφίες τις καλύτερες στιγμές της, για να τις ξαναθυμηθούν όσοι βρέθηκαν εκεί και να τις μάθουν οι υπόλοιποι.

Και από το Διήμερο η σκυτάλη περνάει στο Φεστιβάλ! «Για να πάρουμε ιδέες σκεφτήκαμε να ψάξουμε τι γινόταν στα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", αφού... από τα πρώτα κιόλας Φεστιβάλ, η ΚΝΕ καλούσε σ' αυτήν τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας τους μικρότερους φίλους της, τους "Νέους Πρωτοπόρους", όπως τους έλεγαν τότε!», σημειώνει το περιοδικό και κάνει μια ενδιαφέρουσα αναδρομή σε Φεστιβάλ της δεκαετίας του 1980 και σε δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν για παιδιά.

Από αυτό το τεύχος επίσης δεν θα μπορούσε να λείπει μια εκτενής αναφορά στο νέο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη από τη «Σύγχρονη Εποχή» με τίτλο «Κι όμως κινείται...». Είναι ένα βιβλίο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και αρχών του Γυμνασίου, που αποτελεί ταξίδι στην ιστορία του ανθρώπου. Με πολλές εικόνες και πρωτότυπα σκίτσα ειδικά φτιαγμένα γι' αυτό το βιβλίο, θα ταξιδέψει τους αναγνώστες του από την πρωτόγονη, στη δουλοκτητική, στη φεουδαρχική, στην καπιταλιστική και τη σοσιαλιστική κοινωνία, δίνοντας απαντήσεις για τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, τα εργαλεία τους, την τέχνη τους κ.λπ., φωτίζοντας το πέρασμα της ανθρωπότητας από τη μία κοινωνία στην άλλη.

Σε αυτό το τεύχος αρχίζει επίσης ένα νέο αφιέρωμα του περιοδικού που θα συνεχιστεί και σε επόμενα τεύχη του με θέμα «Μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο»! Γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά, «σχεδόν καθετί που χρησιμοποιούμε σήμερα, όσο δεδομένο κι απλό κι αν μας φαίνεται, οφείλεται σε μία ανακάλυψη ή εφεύρεση που έκαναν οι άνθρωποι πριν από εμάς»...

Το διήγημα αυτού του τεύχους παίρνει αφορμή από την 28η Οκτωβρίου και έχει τίτλο «Οι μέρες του '40», ενώ με αφορμή την πορεία προς τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που θα συμπληρωθούν τη χρονιά που μας έρχεται, το περιοδικό αφιερώνει σελίδες στην Επανάσταση και τους κόσμους που συγκρούονταν σε αυτή.

Προσαρμοσμένο όπως πάντα στην επικαιρότητα, το περιοδικό αφιερώνει σελίδες στους ιούς και τα συμπτώματά τους, καθώς και στις άμυνες του οργανισμού μας, ενώ στην πρόταση για χειροτεχνία παρουσιάζεται ο τρόπος για να φτιάξουν τα παιδιά τη δικιά τους υφασμάτινη προστατευτική μάσκα.

Στην ενότητα «Ζώα - Φύση - Περιβάλλον», αυτό το τεύχος ασχολείται με το νερό, αυτόν τον φυσικό πόρο, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια: Ενα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι δραστηριοτήτων που τα παιδιά μπορούν να χαρούν με την παρέα τους και με πολλή φαντασία, αλλά και σκάκι, γρίφοι, σπαζοκεφαλιές συμπληρώνουν όπως πάντα την ύλη του 16ου τεύχους του «κόκκινου Αερόστατου».

Καλή ανάγνωση!

Την ερχόμενη βδομάδα

Το 46ο Φεστιβάλ κάνει στάση την ερχόμενη βδομάδα σε δύο ακόμα πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Στη Δράμα, την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία, στις 20.00, με ομιλητή τον Νίκο Βαργιεμίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».

Στη Ξάνθη, το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, στις 20.00, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Σάρρο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ και μουσικό αφιέρωμα από μουσικούς της περιοχής, με τίτλο «Ο λαϊκός μας Θάνος Μικρούτσικος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ