Αντίθετη στα όποια σενάρια για διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς θεατές δείχνει να είναι η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Τόκιο |
Φυσικά μιλώντας για το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού οι όποιοι προβληματισμοί και το άγχος των αρμοδίων κυρίως έχουν να κάνουν με ό,τι σχετίζεται με τα κέρδη, τα οποία διακυβεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για τεράστιες απώλειες. Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως ο συγκεκριμένος λόγος ήταν η αιτία η ΔΟΕ να καθυστερήσει αρκετά να πάρει τελικά την απόφαση αναβολής της φετινής διοργάνωσης στο Τόκιο και παρά το γεγονός ότι τόσο στην ίδια τη διοργανώτρια χώρα όσο και παγκοσμίως υπήρχε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από τους πρώτους μήνες του 2020. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αμφιταλάντευση της ΔΟΕ να αποφασίσει και μάλιστα την ώρα που άλλες διοργανώσεις είχαν ήδη βάλει λουκέτο (π.χ. Euro 2020) είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από αθλητές, προπονητές, ειδικούς. Οι τελευταίοι κατηγόρησαν ανοιχτά τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πως βάζει πάνω απ' όλα τα κέρδη, σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Associated Press |
Την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για τους Αγώνες ξανάρχισε εκ νέου, στο Τόκιο εμφανής είναι η αντίθεση των Ιαπώνων στην πραγματοποίηση των Αγώνων |
Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, ανέφερε κατηγορηματικά σε δηλώσεις του πως χωρίς εμβόλιο για τον κορονοϊό η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να διοργανώσει τους Αγώνες. Θεωρώντας μάλιστα την ανακάλυψη μίας αποτελεσματικής θεραπείας για τον κορονοϊό ως σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση των Αγώνων το καλοκαίρι του 2021.
«Αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι όπως αυτήν τη στιγμή, δεν θα μπορέσουμε (σ.σ. να διοργανώσουμε τους Αγώνες)», προειδοποίησε ο Μόρι μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τόκιο 2020 επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων σε άδειες εξέδρες ή με περιορισμένο αριθμό θεατών, λέγοντας ότι «αν αυτή είναι η μόνη εναλλακτική, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη ματαίωση».
Πέραν των όποιων προβληματισμών των διοργανωτών για τους Αγώνες και φυσικά για τα κέρδη τους, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία πρόσφατων δημοσκοπήσεων σχετικά με τη γνώμη των Ιαπώνων για τη διοργάνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μεγάλη πλειοψηφία αντιτίθεται στη διεξαγωγή της διοργάνωσης ακόμα και το καλοκαίρι του 2021 δείχνοντας την προτίμησή της στην οριστική ματαίωση. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 23,9% των ερωτηθέντων ήθελε την πραγματοποίηση των Αγώνων, σε αντίθεση με το 36,4% που τάχθηκε ευθέως υπέρ μιας νέας αναβολής, ενώ το 33,7% ήταν υπέρ της οριστικής ακύρωσης. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μιας δεύτερης δημοσκόπησης μόλις τον προηγούμενο μήνα με αφορμή τον ένα χρόνο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη το 2021. Σε αυτή το 61% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να αναβληθούν εκ νέου ή να ματαιωθούν οριστικά οι Αγώνες, σε αντίθεση με το μόλις 33% που έδειξε να προτιμάει τη διεξαγωγή των Αγώνων του χρόνου το καλοκαίρι.
Associated Press |
Ο προβληματισμός των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παραμένει υψηλός παρά τη μετάθεση της διοργάνωσης για το 2021 |
Από την άλλη, σημαντικό ρόλο έδειξε να παίζει για την άποψη των Ιαπώνων και ο τομέας των οικονομικών συνεπειών, ιδιαίτερα μετά και την αναβολή. Ηδη ήταν γνωστό αρκετούς μήνες πριν πως μεγάλο μέρος του κόστους των Αγώνων για το 2020 θα μετακυλιόταν στην εσωτερική φορολογία, με τις αυξήσεις φόρων σε υπηρεσίες όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να έχουν πραγματοποιηθεί από τα τέλη του 2019. Πλέον το γεγονός της μετάθεσης της διοργάνωσης, πέραν των σημαντικών απωλειών στα κέρδη, έχει αυξήσει και το κόστος για την πραγματοποίησή της έστω και το 2021 (π.χ. συντήρηση Ολυμπιακών έργων για έναν ακόμη χρόνο κ.λπ.). Κάτι που προφανώς θα επιφέρει νέες αυξήσεις στη φορολογία προκειμένου να καλυφθεί η χασούρα.
Associated Press |
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε δηλώσεις του πριν από λίγες βδομάδες και λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, θέλησε να προσδώσει έναν ανθρωπιστικό χαρακτήρα στο εγχείρημα να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες το 2021, με σκοπό να καμφθούν και οι εσωτερικές αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η διοργάνωσή τους ενδέχεται να αποτελέσει «σημαντικό ορόσημο για ολόκληρο τον κόσμο», εξηγώντας πως θεωρητικά θα πρόκειται για την πρώτη τέτοιου μεγέθους μαζική συγκέντρωση αθλητών και (πιθανόν) θεατών μετά την πανδημία.
Ωστόσο παραδέχθηκε πως ακόμη τα πράγματα είναι δύσκολα και πως η ΔΟΕ ακόμα βρίσκεται στη μελέτη διαφόρων σεναρίων που ενδέχεται να περιλαμβάνουν και πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ίδια τη διοργάνωση. Αναφερόμενος ουσιαστικά στα σενάρια που θέλουν την πραγματοποίηση των Αγώνων χωρίς θεατές ή με περιορισμένο αγωνιστικό πρόγραμμα κ.τ.λ. Πάντως τα τελευταία σενάρια δείχνουν να συναντούν την αντίθεση των διοργανωτών, που ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αφού σε αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας περνάει σε αυτούς αντί για τη ΔΟΕ που σε κάποιο βαθμό θα έχει τηρήσει τις εμπορικές συμφωνίες (έστω και με μόνο τηλεοπτικούς αγώνες).