ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2020
Σελ. /20
Με καπέλο ΝΑΤΟ

Οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Ηλεία φανέρωσαν για άλλη μια χρονιά τις σοβαρές ελλείψεις στην πυροπροστασία

Eurokinissi

Οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Ηλεία φανέρωσαν για άλλη μια χρονιά τις σοβαρές ελλείψεις στην πυροπροστασία
Με καπέλο ΝΑΤΟ περιπολούν μονάδες του τουρκικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, από Κύπρο έως Λιβύη, ακριβώς στις ζώνες όπου κλιμακώνονται ανταγωνισμοί και «ζυμώσεις» για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους. Η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» και τουρκικό υποβρύχιο μετέχουν σε μια από τις διαβόητες εστιασμένες επιχειρήσεις («Focused Operations»), πολυήμερες περιπολίες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, MARCOM, στις περιπολίες μετέχουν και ιταλικό υποβρύχιο, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, όπως και ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ήδη AWACS προερχόμενο από τη Γερμανία προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο. Οι περιπολίες ξεκίνησαν στις 16 Ιούλη και προγραμματίζεται να διαρκέσουν μέχρι τις 31. Θυμίζουμε, η παράνομη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι για έρευνες του πλοίου «Oruc Reis» στην επίμαχη ζώνη νότια Καστελόριζου, Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης προβλέπει δραστηριότητα έως τις 2 Αυγούστου. Ολα αυτά την ώρα που οι ντόπιοι κυβερνώντες και ΣΥΡΙΖΑίοι πανηγυρίζουν για την «εμβάθυνση» της «στρατηγικής σχέσης» της χώρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ως προϊόν ...παρερμηνείας τις δηλώσεις των «συμμάχων» για «διαφιλονικούμενα ελληνικά ύδατα». Μέρα δεν περνά που να μην αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εναγκαλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους, για τα κέρδη του κεφαλαίου, το μόνο που φέρνει στο λαό είναι περισσότερο «γκριζάρισμα», «ταΐζοντας» την τουρκική επιθετικότητα.

Διαβεβαιώσεις

Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς το αντεργατικό της έργο για την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την επίσκεψή του στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, δηλώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παρά την κρίση του κορονοϊού τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την υψηλή, τη διατηρήσιμη, την υγιή, την έξυπνη και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Μάλλον ησύχασαν οι βιομήχανοι από τις εγγυήσεις του υπουργού, καθώς να θυμίσουμε πως έναν μήνα πριν, ο ΣΒΕ απαιτούσε με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς την «παράκαμψη» - κατάργηση ακόμα και της υποτυπώδους και για τα μάτια του κόσμου «ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας» στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ώστε να διευρυνθεί η «ευελιξία» που έχουν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα νέα αντεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με αφορμή την πανδημία, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβασή τους και στην κρατική χρηματοδότηση. Βέβαια η «χωρίς αποκλεισμούς» συμβολή της κυβέρνησης στα κέρδη των βιομηχάνων δεν θα σταματήσει εκεί, καθώς σε άλλο του υπόμνημα το ίδιο διάστημα ο ΣΒΕ καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με «αμείωτους ρυθμούς» στην κατεύθυνση «επίλυσης των προβλημάτων των επιχειρήσεων», μεταξύ άλλων με επιπλέον άμεσα μέτρα παροχής ρευστότητας ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κρατική επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% κ.ά.

Φωτοστέφανο;

Παράγοντες που στην Αθήνα «δουλεύουν» την υπόθεση «σύσφιξης» των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων κυκλοφορούν ένα σενάριο βάσει του οποίου πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στην Ανατ. Μεσόγειο, λαμβάνουν αεροπορική κάλυψη από ισραηλινά μαχητικά. H πληροφορία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, αλλά η στόχευση είναι καθαρή, δείχνοντας τι σημαίνει «γεωπολιτική αναβάθμιση» και τι κινδύνους περικλείει το κομπρεμί με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Στο μεταξύ, πριν από μερικά 24ωρα βρέθηκε στο Ισραήλ ο ίδιος ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ για «συνομιλίες» με τον Ισραηλινό ομόλογό του, πυρήνας των οποίων ήταν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών «μοιράζονται ένα αμοιβαίο συμφέρον για να αποτρέψουν το Ιράν και τους πληρεξούσιούς του από το να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, από το ίδιο το ισραηλινό επιτελείο βγαίνει ως πληροφορία ότι τις τελευταίες μέρες οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις αυξάνουν την ετοιμότητά τους για «να υπερασπιστούν τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από κάθε εχθρική απειλή», προετοιμάζοντας βασικά για ένα νέο γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης σε βάρος άλλων λαών της περιοχής. Με αυτά και με άλλα, φωτοστέφανο στο κράτος του Ισραήλ δεν χωράει, όσο κι αν το προσπαθούν χρόνια τώρα, διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο όνομα των τριγωνικών ενεργειακών συμμαχιών στη Μεσόγειο.

Μπαλώματα με «νταντάδες»;

Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση με τροπολογία ανέστειλε για μια ακόμα χρονιά την έναρξη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο της Αθήνας. Κάτι που σημαίνει ότι 3.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων έχουν αιτηθεί να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία, είναι «στον αέρα». Ξεκρέμαστοι είναι και οι γονείς, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουν να μπουν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Και βέβαια, το κύριο είναι πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου εφαρμόζεται η δίχρονη Προσχολική Αγωγή, οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Αίθουσες σε προκάτ ή σε τραπεζαρίες άλλων σχολείων, έλλειψη προσωπικού, ελλιπής χρηματοδότηση...

Κι ενώ λοιπόν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη, χτες η κυβέρνηση εμφάνισε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Νταντάδες της γειτονιάς», μέσω του οποίου επιδοτείται η ...«φύλαξη» - έτσι τη λένε - παιδιών και αυτής της ηλικίας. Το ότι επιχειρούν, βέβαια, να πλασάρουν αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ως «δράση για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Οχι μόνο γιατί είναι χιλιάδες οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ήδη ζουν με την αγωνία για το πού θα «αφήσουν» τα παιδιά τους τη νέα χρονιά και πόσο θα τους κοστίσει, αλλά και γιατί η ανάγκη για οργανωμένο σύστημα δημόσιων δωρεάν παιδικών σταθμών και Προσχολικής Αγωγής υποκαθίσταται από «νταντάδες»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1741 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού της εποχής του ιταλικού μπαρόκ Αντόνιο Βιβάλντι.

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική Συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.

1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο και άλλες υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδορίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.

1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης, συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια εκτίμησε πως τα χτυπήματα του ΔΣΕ είχαν προξενήσει μια άνευ προηγουμένου «ολόπλευρη κρίση» στο αστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για το αποφασιστικό χτύπημά του. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή, επηρεασμένη και από την εποποιία του ΔΣΕ στη Β. Πίνδο, δεν πατούσε στην πραγματικότητα. Τέλος, η 4η Ολομέλεια πήρε απόφαση κατά του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, η οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το θάνατό του το 2013.

1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ