Eurokinissi |
Από τη χτεσινή επίσκεψη Δένδια στο Τομπρούκ |
Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ν. Δένδιας, με τον Σάλεχ συμφώνησαν «στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου αλ Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον A. Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Θέλοντας να αναδείξει τη συνεισφορά της κυβέρνησης στην ευρωατλαντική «σταθερότητα», είπε ότι «βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση "IRINI" στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο», παραπέμποντας στη συμμετοχή με πολεμικό πλοίο, προσωπικό και άλλες υπηρεσίες στην ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης.
Είπε ακόμα ότι συμφώνησαν πως «η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», παριστάνοντας η κυβέρνηση πως δεν ξέρει τίποτα για το «φόνο», τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα οποία είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό και τα οποία, μεταξύ άλλων, δίνουν «αέρα» στα πανιά της τουρκικής επέμβασης στο πλευρό του Σάρατζ, ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή.
Συζήτησαν και «για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης», πρόσθεσε, ενώ ενημέρωσε τον Σάλεχ για την απόφαση του Κ. Τασούλα, προέδρου της Βουλής, για επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συζήτησαν, τέλος, για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, «στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ - Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», συνομιλίες που δεν κατέληξαν κάπου, καθώς, κατά πληροφορίες, οι χάρτες που κατέθεσαν τότε οι Λίβυοι δεν αναγνώριζαν πλήρη επήρεια σε νησιά όπως η Γαύδος.
Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζει να στρώνεται το έδαφος για τις «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ο μέχρι πριν από λίγες μέρες πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρ. Ροζάκης, μιλώντας στο «ΚΡΗΤΗ TV», δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα (...) Το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο, αλλά είναι κοντά στις ακτές τις τουρκικές». «Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο», πρόσθεσε, όπως και ότι βρίσκεται «σε απόσταση».
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, πηγές του ΥΠΕΞ έσπευσαν να ενημερώσουν ότι η τριετής θητεία του Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ έληξε στις 7/6 και συνεπώς... «εκφράζει προσωπικές απόψεις».
Να σημειωθεί πως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Κατά το Μαξίμου, το τηλεφώνημα ήταν προγραμματισμένο, συζήτησαν δε «τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, με γνώμονα την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας».
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Μενέντεζ, με επιστολή του στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, ζητούσε την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο («East Med Act») που επιδιώκει την αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών» Ρωσίας και Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτηρίζει «ζώνη στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Αμυνας της Κύπρου, Χ. Πετρίδη, είχε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι με επίκεντρο τη Λιβύη, που αξιοποιείται και ως μοχλός για όλες τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, δρομολογώντας πολύ επικίνδυνες εξελίξεις συνολικά για τος λαούς της περιοχής.
Ενδεικτική είναι η επιστολή που έστειλε στο ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος της Γαλλίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, σύμφωνα με την οποία η γαλλική κυβέρνηση επανεξετάζει τους όρους της συμμετοχής της σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με το συμβάν που σημειώθηκε στα μέσα Ιούνη μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Λ' Οπινιόν», η εκπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ Μουριέλ Ντομενάκ προχτές Τρίτη έστειλε στον επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιστολή όπου ανακοινώνει την επιλογή του Παρισιού για «αναστολή της συμμετοχής των εναέριων και ναυτικών μέσων (σ.σ. φρεγάτων και αεροπλάνων περιπολίας) στην επιχείρηση "Sea Guardian"». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της επιστολή της Ντομενάκ που αναφέρεται στο αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε για το περιστατικό μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας και εκτιμά ότι αυτή «δεν επέτρεψε να αποδοθούν σωστά τα γεγονότα». Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Γαλλίας τονίζει ότι η χώρα της «αναμένει να διευκρινιστούν οι συνθήκες εμπλοκής των πλοίων (σ.σ. που συμμετέχουν στη "Sea Guardian") και ειδικά οι κανόνες συμπεριφοράς και οι τροποποιήσεις της συνεργασίας με την επιχείρηση "Irini"».
Αντιδρώντας, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μουσά, μιλώντας σε Γάλλους γερουσιαστές χαρακτήρισε «προκατειλημμένη» σε βάρος της χώρας του την πολιτική της Γαλλίας έναντι της Λιβύης. Κατηγόρησε δε το Παρίσι ότι κάνει τα «στραβά μάτια» σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Στο μεταξύ, σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φτάνει στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, για τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και για Συρία, Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα η Τουρκία σχεδιάζει νέα επιχειρηματικά «ανοίγματα» στη Δυτική Λιβύη, με φόντο τη συνέχιση των επιχειρήσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, την αύξηση των αντιπαραθέσεων και των ανταγωνισμών με τη Γαλλία και τις συναντήσεις του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Αντάν Οζμπάλ, με τον Λίβυο επιτελάρχη Μοχάμεντ Σαρίφ την Τρίτη στη ναυτική βάση Αμπού Σίτα.
Πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Αλ Αραμπίγια» ανέφεραν χτες ότι στα μέσα Ιούλη θα μεταβεί στην Τρίπολη σημαντική αποστολή Τούρκων επιχειρηματιών και αξιωματούχων, σε μια προσπάθεια να καταστρωθεί ένα γενικό επιχειρηματικό σχέδιο με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, της κατασκευής ή αποκατάστασης βασικών υποδομών, της μεταποίησης και των χρηματοπιστωτικών - τραπεζικών συναλλαγών.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας, Νουρεντίν Εράι, συναντώντας στην Τύνιδα τους πρέσβεις των ΗΠΑ στη χώρα του, Ντόναλντ Μπλουμ, και στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, επέλεξε να επαναλάβει την «κατηγορηματική» αντίθεση της Τηνησίας με τις παρεμβάσεις όλων των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι αντάλλαξαν απόψεις για μία «συνολική εκεχειρία» και την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Νωρίτερα ο Μοχάμεντ Σιάλα, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΕΕ στην Τρίπολη, Αλαν Μπουγκέζα, συζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, επέκρινε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και ΕΕ ότι «δεν τηρούν το λόγο τους» όσον αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό».
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο Τσελίκ είπε ότι «εμείς κινούμαστε στα πλαίσια του δικαίου και της δικαιοσύνης. Αν όμως αναφέρεστε στη χρήση πραγματικής δύναμης, θέλω απλά να σας προειδοποιήσω», ενώ, σχολιάζοντας προτάσεις για την «αντιμετώπιση» ειδικά του τουρκικού στόλου, ανέφερε ότι «δεν κάνεις πλάκα με τον τουρκικό στόλο. Σας ξεπερνά το να κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο». Κατά τ' άλλα, επανέλαβε γενικά ότι «η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει ούτως ή άλλως» αλλά και υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «επί ίσοις όροις».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σε χτεσινή του συνέντευξη στο «Open» ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «αχτίδα σημαντικής ελπίδας» τη στάση της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ενιαία στάση των Ευρωπαίων εταίρων. «Γνωρίζω ότι ένα υποβρύχιο και άλλα έξι κατασκευάζονται από την Τουρκία με γερμανική βοήθεια. Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Είναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα για να παραγνωριστούν συνέπειες που μπορεί να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης;», είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε πάντως την ετοιμότητα της Λευκωσίας να συζητήσει με την Αγκυρα, τονίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς έχουμε προκαλέσει την Τουρκία αρκετές φορές. Αν πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο, γιατί να μην προσφύγουμε σε ένα διεθνές δικαστήριο για να υλοποιηθεί το Διεθνές Δίκαιο;».
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη Αναστασιάδη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε πως «είναι σωστή η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρέπει να αρκούνται μόνο σε λόγια, αλλά να προχωρούν σε ενέργειες οι οποίες θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα».
Τέλος, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι χτες αναμενόταν να φτάσει στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», που τον περασμένο Απρίλη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό κοινοπραξίας της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni» - γεώτρηση που μετά την εκδήλωση της πανδημίας τελικά αναβλήθηκε, μαζί με άλλες, για το 2021. Το γεωτρύπανο έφυγε από τον Λίβανο με κατεύθυνση το Τρινιντάντ της Καραϊβικής, όπου έχει προγραμματιστεί η επόμενη γεώτρησή του.