Την υποστήριξή τους στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας, στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με εξεύρεση «πολιτικής λύσης», επιβεβαίωσαν στα λόγια, σε κοινή ανακοίνωση, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιράν, Χασάν Ροχανί, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας της Αστάνα χαρακτήρισαν «αποσταθεροποιητικές» τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, τονίζοντας πως «δεν βοηθούν» στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Απέρριψαν την ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν αλλά και την αναγνώριση της κατοχής από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αφετέρου συνιστούν «απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη όταν οι συνθήκες (λόγω της πανδημίας Covid-19) το επιτρέψουν, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της συριακής «Επιτροπής Συντάγματος» να συνεδριάσει τον Αύγουστο.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις που έκαναν, ο Ρώσος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε να συζητήσουν «επιπρόσθετα» μέτρα καταπολέμησης της «διεθνούς τρομοκρατίας». Τους κάλεσε επίσης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί στη Συρία μία «μακροπρόθεσμη εξομάλυνση».
Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στη Συρία υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «η μη νόμιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας είναι παράγοντας αστάθειας για τη χώρα και όλη την περιοχή».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στη χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σ' αυτήν τη χώρα».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Οξύνεται η κόντρα πλέον όχι μόνο ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ και τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς αλλά και στους κόλπους παλιότερων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.
Αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» αναφέρει πως «εκατοντάδες πρώην υφυπουργοί, υπουργοί και ανώτερα στελέχη» της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους συγκρότησαν «Επιτροπή Πολιτικής Δράσης» με την ονομασία «43 Alumni for Biden» (μτφρ. «43 Απόφοιτοι υπέρ του Μπάιντεν»), για να υποστηρίξουν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.
Η Τζένιφερ Μίλικιν, μία από τους οργανωτές της ομάδας που είχε δουλέψει στην εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους το 2004 και μετά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξήγησε στη συγκρότηση της ομάδας πως ο νυν Πρόεδρος «συνιστά κίνδυνο». Διευκρίνισε πως ο πρώην Πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη ομάδα αλλά «δεν αναμειγνύεται». Αλλα στελέχη της ομάδας ανέφεραν πως την κίνηση υποστηρίζουν «εκατοντάδες» πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, γιατί υποτίθεται πως «ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει την ακεραιότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Αμερικής σήμερα».
Στο μεταξύ, δικαστήριο της Ν. Υόρκης εμπόδισε τη διανομή του βιβλίου αποκαλύψεων της Μέρι Τραμπ, ανιψιάς του Προέδρου (κόρη του μεγαλύτερου αδελφού του Ντ. Τραμπ, Φρεντ Τραμπ, που πέθανε το 1981). Η απόφαση βγήκε μετά από προσφυγή άλλου αδελφού του Προέδρου Τραμπ, με το επιχείρημα πως το έργο συνιστά παραβίαση συμφωνίας «εχεμύθειας» μεταξύ μελών της οικογένειας. Το βιβλίο αναμενόταν να κυκλοφορήσει στις 28 Ιούλη και είχε τίτλο «Τόσα πολλά αλλά ποτέ αρκετά: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο».
Από τη διαδήλωση στην Κολομβία |
Χιλιάδες εργαζόμενοι, μέλη συνδικάτων, φοιτητές, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων βγήκαν στους δρόμους της κολομβιανής πρωτεύουσας την Τρίτη το βράδυ διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, η οποία αδιαφορεί για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών και πρώην ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και τις παραβιάσεις από τον στρατό σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, όπως ο πρόσφατος βιασμός 12χρονου κοριτσιού από την ιθαγένικη φυλή Εμπερά από 7 στρατιώτες.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κρατική τρομοκρατία (έκφραση της οποίας είναι και οι παραστρατιωτικοί φονιάδες) και απαίτησαν να σταματήσει η ατιμωρησία. Το αίτημα αυτό περιλαμβανόταν και στις διεκδικήσεις των μεγάλων διαδηλώσεων της περιόδου Νοέμβρη 2019 - Μάρτη 2020, οπότε ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή έως τώρα σε πάνω από 3.300 ανθρώπους.
Μόνο την περίοδο που βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Ντούκε, από το 2018, έχουν δολοφονηθεί 721 αγωνιστές, ανάμεσά τους και 214 πρώην αντάρτες, ενώ από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανταρτών - κυβέρνησης, το Νοέμβρη του 2016, οι νεκροί αγωνιστές του λαϊκού κινήματος ξεπερνάνε τους 860.
Εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά τα νέα στοιχεία που έρχονται για την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη ξεπερνάνε τα 10,6 εκατομμύρια και τα θύματα φτάνουν τις 516.306. Στις ΗΠΑ παρατηρούνται νέες εστίες σε αρκετές πολιτείες, ενώ χτες ανακοινώθηκε και η μόλυνση πάνω από 1.000 κρατουμένων σε φυλακή στην Καλιφόρνια. Συνολικά υπήρχαν έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 2.727.853 κρούσματα και 130.122 νεκροί, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, να ανησυχεί ιδιαίτερα και να δηλώνει στη Γερουσία ότι «θα φτάσουμε τα 100.000 κρούσματα τη μέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση» και ότι «η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα».
Η επόμενη χώρα που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα είναι η Βραζιλία, που προχτές έφτασε τον ημερήσιο αριθμό των 1.280 νεκρών, ενώ έχουν φτάσει συνολικά τις 60.000 και τα κρούσματα ξεπερνάνε τα 1,4 εκατομμύρια. Ακολουθούν σε κρούσματα η Ρωσία με 647.849 και 7.320 νεκρούς και η Ινδία με 585.792 και 17.410 αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι πολλές χώρες σημειώνουν αυξημένα ημερήσια κρούσματα (όπως το Μεξικό, το Περού, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Κολομβία, η Αργεντινή κ.ά.).
Επίσης, χτες η Κίνα, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών που πήραν το «ελεύθερο» για ταξίδια στην ΕΕ, είπε ότι θα επιτρέψει την είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της, χωρίς να προσδιορίζει από πότε. Η Κίνα εξαιρέθηκε από τη λίστα με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα επέτρεπε τα ταξίδια από την ΕΕ.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 6 άνθρωποι πνίγηκαν μετά από την ανατροπή και τη βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε πάνω από 55 μετανάστες στη λίμνη Βαν, στην ανατολική Τουρκία, ενώ επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι αρχές ενημερώθηκαν για το συμβάν μια μέρα μετά την ανατροπή του πλοιαρίου και οι φόβοι για αύξηση των θυμάτων είναι μεγάλοι, αφού υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.
ΡΩΜΗ.-- Σε κατάσχεση 14 τόνων ναρκωτικών (χάπια αμφεταμίνης) που ανήκαν στους τζιχαντιστές εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους» προχώρησαν χτες οι ιταλικές αρχές στο λιμάνι του Σαλέρνο. Τα περίπου 84 εκατομμύρια χάπια που παράγονται από το ΙΚ στη Συρία, ήταν κρυμμένα σε τρία κοντέινερ φορτηγού πλοίου σε ρολά χαρτιού και μηχανήματα. Τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται τόσο από τους ίδιους τους τζιχαντιστές όσο και πωλούνται εξασφαλίζοντας μέρος της χρηματοδότησης της οργάνωσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντίστοιχο φορτίο που έχει εντοπιστεί.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συγκρότησε χτες «συμβούλιο ειδικών» για το διάλογο με τη Σερβία, στο οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου ως πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ. Στην αντιπροσωπεία διαπραγματευτών αναμένεται να συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι (διαδηλωτές και αστυνομικοί) σκοτώθηκαν στη διάρκεια επεισοδιακών διαδηλώσεων του τελευταίου διημέρου στην περιοχή Ορομίγια της Αιθιοπίας, μετά τη δολοφονία του 35χρονου δημοφιλούς τραγουδιστή, Χακαλού Χουντίσα, όταν δέχτηκε θανάσιμα πυρά αγνώστων το βράδυ της Δευτέρας.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στους 19 ανέβηκαν χτες οι νεκροί από την έκρηξη φυσικού αερίου που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο υπόγειο κλινικής βορείου προαστίου της πρωτεύουσας του Ιράν Τεχεράνη. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία της έκρηξης διαρροή αερίου σε δεξαμενή.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Στους δρόμους της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, και της παρακείμενης πόλης, Οντουρμάν, επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης χιλιάδες πολίτες, απαιτώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ένα χρόνο μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ. Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό ενός διαδηλωτή που ξεψύχησε σε νοσοκομείο της πόλης Οντουρμάν. Μεταξύ των αρκετών δεκάδων άλλων διαδηλωτών που τραυματίστηκαν είναι και ένα αγόρι 12 ετών.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Τις απολύσεις 3.500 εργαζομένων σε περίπτωση που δεν δεχτούν τις εκβιαστικές πιέσεις για μείωση μισθών από 20% έως 50% σχεδιάζει η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας «Ryanair».
ΜΟΣΧΑ.--
Ολοκληρώθηκε χτες το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας είχε ξεκινήσει στις 25 Ιούνη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Μέχρι χτες το μεσημέρι η συμμετοχή είχε φτάσει στο 57,4%, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και τα πρώτα αποτελέσματα από ορισμένες περιοχές, περίπου το 73% των Ρώσων ψηφοφόρων εγκρίνει τις συνταγματικές αλλαγές οι οποίες - μεταξύ άλλων - θα επιτρέψουν στον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δύο ακόμα συνεχόμενες θητείες. Αλλη βασική τροποποίηση του Συντάγματος προβλέπει την υπεροχή της εθνικής νομοθεσίας έναντι των διεθνών νόμων και κανονισμών (όπως ισχύει και στο Σύνταγμα των ΗΠΑ). Επίσης, προτείνεται η απαγόρευση σε αξιωματούχους του κράτους, βουλευτές, κυβερνήτες να έχουν ξένη ιθαγένεια ή άδεια παραμονής, ενώ δίνεται μια μεγαλύτερη εξουσία στο Κοινοβούλιο με έγκριση του πρωθυπουργού από αυτό, διατηρείται δε το δικαίωμα του Προέδρου να απολύει τον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του, παραμένοντας επικεφαλής του στρατού.